uyku pozisyonları

GNC

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2008
117
2
Kızlar, geceleri yüzüstü yatıcam korkusu ile uyuyamayan varmı aranızda? ben hamilelik öncesi fazla deli yattığım için hala kendimi kontrol altına alamıyorum, sürekli korku içinde uyanıyorum:1shok: çoook uğraştım sonunda yan yatarak uyumayı öğrendim ama her uyandığımda farklı şekillerdeyim. sizce uyurken bebeğimize zarar verme ihtimalimiz yoktur değilmi, sonuçta derinlerde saklanıyorlar, siz nasıl uyuyorsunuz en kolay ve en güvenilir pozisyon hangisidir? allah bebişlerimizi korusun
 
:KK43: Ben yuz ustu uzanmadan yatamıyorum :KK43: Ama Cok korkuyorum Tabı asıcık gobekcıgımı kaldırıp Sol Tarfıma yatıom ıste =)) Sonra yatarken kım bılır ne sekıllere gırıom :p
 
ben henüz 2,5 aylık hamileyim ve karnım çıkmadı daha.çıkan çıkıntıda yağ zaten sırnaşık şeysırnaşık şey yani yüz üstü yatıyorum hafif yana ağırlığımı vererek.zaten karnımız çok büyüyünce yüz üstü istesekte yatamayız yani sanmıyorum.
 
slm kızlarr ben sibell yenii katılıyorumm aranıza ve 12 haftalık hamileyim:)ben yüzüstü yatıyorum bazen ama karnımm ağrıyoo sonraa dikkat yanii:)
 
Hamileler için en uygun uyku pozisyonları nelerdir?

--------------------------------------------------------------------------------

Bebek, rahmin içerisindeki amnios sıvısında bulunur. Bu nedenle dışardan gelebilecek baskılardan etkilenmez. Yatakta sağa sola dönmenin hiçbir zararı yoktur. Pozisyon açısından dikkat etmeniz gereken durum ise ilerleyen hamilelik aylarında sırt üstü yatmamanızdır. Çünkü bu durumda büyüyen rahim ve bebek, sizin damarlarınıza baskı yaparak ani tansiyon düşmesine sebep olur. Bu nedenle sol yan pozisyonda yatmanız önerilir.
canım hepınıze guzel hamılelık donemı dılıyorum.
 
vallahi bende 21 haftalık hamileyim ama tam yüzüstü yatamıyorum zaten karnımda bir baskı hissediyorum hemen atmaya başlıyor bebeğim ama sağa sola dönük yatabiliyorum ve bunun sakıncasının olmadığını biliyorum. Allahım şaştık kaldık bebeklerimizle Allah hepimize yüzünü görmeyi nasip etsin inş...... Sağlıkla.....
 
aynı durum bende de var önceden deliksiz uyuyan ben şimdi sürekli uyanıyorum.çok dönüyorum eşim de ya ne kadar dönüyosun diyo.o bile rahatsız oldu yani.ama sol tarafıma yatamıyorum.bakalım nolcak.rabbim şu 9 ayı sağlıcakla geçirmemizi nasip etsin.tabi sonrasını daaa...
 
dogumum hazıranda bastan berı cok sevdıgım yuz ustu yatma pozısyonunda yatamadım yatmadım yanı korkudan ztn artık hıc yatamıyorum :) DR UM sol tarafınıza yatın dedı bend eoyle yapmaya calsııyorum ama saga dönmuş buluyorum kendımı :)
 
Hamilelik ve uyku

--------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------



gebuyk1sf7.th.jpg

Gebeliğin ilk haftalarında anne olma düşüncesi ve heyecanı kadınların çoğunda uykusuzluğa yol açar. Aradan bir miktar zaman geçtikten sonra ise uyku hamile kadın için vazgeçilmez bir istek haline dönüşür. Sabah akşam sürekli uyuma isteği vardır. Hele gebelik bulantı ve kusmaları varsa, uyku esnasında bu şikayetler çok belirgin olmadığından kişi sürekli uyumak ister. Çoğu kadının eşi ve ailesi onun nasıl bu kadar çok uyuyabildiğini anlayamaz. İlk 6 ay bu şekilde gelip geçer.

Vücudunuz sürekli gelişmekte olan bebeğinizi desteklediğinden yorgun düşmektedir. Bebeğinizi tüm hamileliğiniz boyunca destekleyecek olan plasentası gelişmektedir ve bu sırada vücudunuz her zamankinden daha fazla çalıştığı için dinlenmeye daha çok gereksinim duymaktadır. hemilelik ilerledikçe bu kez uyku problemleri başgöstermeye başlayabilir. Çoğu zaman derin ve dinlendirici bir uykuya hasret olduğunuz hissedebilirsiniz.

Hamileyken uykuya dalmak neden güçtür?
Bunun pekçok nedeni vardır. Ancak ilk ve en önemli neden bebeğinizin büyümesidir. Bebeğiniz ve rahminiz büyüdükçe rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlandığınızı fark edersiniz. Eğer hamilelik öncesi sırtüstü ya da yüzükoyun yatmaya alışkınsanız yanlara dönüp uyumak sizin için güç olabilir. Öte yandan vücut kitleniz arttıkça uyurken pozisyon değiştirmeniz güçleşir. Bu durumda doğal olarak verimli uyumanızı engeller. Bunun yanısıra hamilelikte normalde görülen bazı değişiklikler de uykunuzu bölerek ya da düzeninizi değiştirerek uyku problemlerine neden olabilir.

Sık idrara çıkma isteği: Hamileliğinizin ilk dönemlerinde büyüyen rahminiz mesanenize baskı yapar. Bu durumda doğal olarak mesane kapasiteniz azalacaktır. Bu azalmanın doğal sonucu ise sık idrara çıkma isteğidir. Öte yandan hamileliğiniz ilerledikçe damarlarınızda dolaşan kanınızın hacmi %30-50 arasında artacaktır. Bu artışa bağlı olarak böbreklerinizden geçen kan miktarı da artış gösterir. Neticede böbrekleriniz daha fazla kan süzecek ve daha fazla idrar üretecektir. Hem mesaneye olan baskı hem de idrar üretiminizdeki artış gece ya da gündüz daha çok tuvalet ziyareti yapmanıza neden olur. Gündüz bu durum sizi fazla rahatsız etmeyebilir ancak gece uykudan uyanmak zorunda kaldığınızda yeniden uykuya dalmanız güç olabilir. Özellikle bebeğiniz geceleri daha aktif ise bu daha fazla tuvalet ziyareti demektir.

Nefes darlığı:Nefes darlığı: Hamileliğiniz ilerleyip rahminiz iyice büyüdüğünde karın boşluğunuz içinde çok fazla yer işgal etmeye başlar. Bu durumda karın içi basıncı artar ve karın boşluğu ile göğüs boşluğunuzu ayıran diyafram kasınıza baskı yapar. Artmış olan oksijen gereksiniminiz nedeni ile daha sık ve daha derin soluk alıp vermeye başlarsınız. Zaman zaman nefes darlığı hissedebilir nefes nefese kadığınızı fark edebilirsiniz. Nefes darlığı yatar pozisyondayken daha belirgin hale gelir ve uykuya dalmanızı güçleştirebilir.

Mide yanması: Hamilelikte salgılanan hormonlar vücudunuzda istemsiz olarak çalışan tüm düz kaslarınızda bir gevşemeye ve yavaşlamaya neden olabilir. Bu yavaşlama sindirim sisteminizde de ortaya çıkar. Sonuçta midenizin boşalması gecikir. Mide içeriği özellikle yatar pozisyondayken yemek borunuza geri kaçabilir ve yanmaya neden olabilir. Bu rahatsız durum sizi uykudan uyandırabileceği gibi uykuya dalmanızı da güçleştirebilir.

Kramplar: Tüm gün boyunca bacaklarınız normalden daha fazla yük taşımak zorunda kalır. Eğer bunun yanısıra kalsiyum eksikliği de varsa bacak krampları görülebilir. Kramplar da hamilelikte uyku güçlüğüne neden olabilmektedir.

Bunların yanısıra bilinçaltında yaşanan bazı korkular, stres ve sıkıntılar da uyuma güçlüğü ve kabuslara neden olabilir. Bebeğinizin sağlığı ile ilgili korkularınız, çocuklu yaşamın hayatınıza getireceği değişiklikler, doğum hakkındaki endişeleriniz de geceleri uykusuz geçirmeniz neden olabilir.

Rahat bir uyku pozisyonu bulmak
Hamileliğinizin erken dönemlerinde yana dönerek uyuma alışkanlığını geliştirmeniz ilerisi için size yardımcı olabilir. Özelikle son dönemlerde dizlerinizi kendinize çekerek yan dönüp yatmak oldukça rahat bir pozisyondur. Bu pozisyon ayrıca kirli kanı vücudunuzun alt kısmından kalbe taşıyan ve inferior vena cava adı verilen büyük toplardamar üzerindeki baskıyı azaltarak kalbinze binen yükün de azalmasına neden olur.

Özellikle sola dönük yattığınızda bu etki daha belirgin hale gelir. Öte yandan sola döndüğünüzde rahim de sola kayacağından karaciğeriniz üzerindeki baskı da azalır ve daha rahat hissedersiniz
gebuyk2xy4.th.jpg


Ancak gece uyandığınızda kendinizi sırt üstü yatar bulursanız fazla endişelenmeniz gerekmez. Pozisyon değiştirmek normal uykunun doğal bir bileşenidir ve kolay kolay kontrol edilemez. Özellikle son trimester'da sırtüstü yatar pozisyon çok rahatsızlık verici olduğundan zaten bu pozisyona kolay kolay geçmezssiniz. Eğer farkında olmadan sırt üstü yatarsanız duyacağınız rahatsızlık sizi uyandıracaktır.

Gebelik dönemi için özel olarak tasarlanmış yastıkları kullanmanız rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir. Bazı kadınlar yastığı karınlarının altına ya da bacaklarının arasına koyduklarında çok rahat uyuduklarını belirtmektedirler. Silindirik bir yastığı ya da kıvıracağınız bir pikeyi belinize yerleştirip yan yatarak da rahat bir pozisyon elde edebilirsiniz.

Hamilelik döneminde verimli bir uyku için öneriler

Kola, kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri dietinizden uzak tutmaya çalışın. Özellikle öğleden sonra ve akşam bu tür içecekleri tüketmemeye gayret gösterin
Yatmadan 2-3 saat önce sıvı alımınız azaltın. Ancak gün içinde yeterli sıvı almaya özen gösterin. Benzer şekilde yatmadan önce ağır yemekler yemeyin. Bulantınız varsa ve bu bulantı sizi uykudan uyandırıyorsa yatmadan hemen önce kraker türü besinler yiyebilirsiniz.
Uyku saatlerinizi belirleyin. Yatağa alışkın olduğunuz saatten daha geç gitmeyin
Düzenli olarak egzersiz yapın ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayın
Yastıkları her yerde kullanın. Nasıl ve nerde rahatlık veriyor ise yastıkları orda kullanın, ister dizlerinizin arasına, ister belinize, isterseniz de başınızın altına koyun
Yatağa gitmeden önce rahatlatacak birşeyler yapın. Ilık bir duş ya da bir bardak süt içmek gibi
Geceleri bacak krampları ile uyanıyorsanız yatmadan önce iyice gerinin. Yeterli miktarda kalsiyum almaya dikkat edin. Doktorunuzla kalsiyum ilaçları alıp alamayacağınızı görüşün.
Eğer gece uyanırsanız ya da uykuya dalamaz iseniz kendinizi zorlamayın. Kalkıp ev içinde biraz dolaşın ya da kitap okumak gibi uykunuzu dağıtmayacak birşeyler yapın, müzik dinleyin, televizyon seyredin, internette dolaşın. Hoşunuza giden ve sizi rahatlatan birşeyler yapın. Eğer mümkünse gün içinde uyku açığınızı kapatmak için 30-60 dakikalık şekerlemeler yapın.
 
Ben daha önceleri hep yüzüstü yatardım,çok uğraştım yan yatabilmek için bu seferde uyandığımda kendimi sırt üstü yatar buluyorum çok sinir oluyorum bu duruma hem sırtım ağrıyo hemde endişeleniyorum,inşallah bebeğime bi zararı olmaz insan uykuda hangi pozisyonda yattığını bilemiyo malesef
 
ben de sırt ustu yatamam hep yuz ustu yattıyordum ama hamıleyken sırt ustu yan sag sol yattım hep karnım hıc olmadı ama yınede begımı dusundum her gece sagıma soluma ayagımın arasına altına yastık koydum bırde rahat seyler gıyın kızlar
 
ben 20 haftalık hamileyim sağ ve sola dönerek yatıyorum yüzüstü yatamıyorum ama sağa sola yattığım zaman bütün gece uyanıyorum çünkü ellerim çok uyuşuyor şişiyor ve uyuyamıyorum elim kolum çok ağrıyor ne olucak bilmiyorum şimdiden böyle ayrıca yan yatamıyorsanız bacağınızın arasına yastık koyun inanın çok rahat oluyor
 
ya kıslar bende yüz üsü yatıyodm ama şuan gögüslerimin acısndan uzanamıyorum ama gece artık ne kadar ter yaıyorsam sabah mühiş bel agrısıyla uyanıyorum. ya bu minikler daha dünyaya gelmeden bize kök söktürüyorlar dogunca ne olacak Allah bilir.hepinize saglıklı günler diliyorum k. i. bakın
 
X