Nasıl Tedavi Edilir
Kişin yaşı ve sağlık koşulları da göz ününde bulundurularak doktor kontrolünde gerekli tıbbi müdahale yapılabilir. Üşütme vakalarında öncelik eğer çok yüksek ateş varsa ateşi düşürmek olmalıdır. Akabinde aşağıda önerdiğimiz bazı bitkisel ve doğal tedavi metodları uygunalabilir;
Temiz Hava: Eğer üşütme ile birlikte öksürük, burun akıntısı, solunum yoları enfeksiyonu varsa mutlaka temiz havaya çıkılmalıdır. Kapalı alanlarda mikroplar daha fazla çoğları ve iyileşme süreci uazar.
C Vitamini: Aslında C vitamini üşütmeden önce tedbir amaçı zaten düzenli şekilde alınması gerekir. Bunun yanında üşüstme tedavisi sürecinde C vitamini besinler bol miktarda alınmalıdır. Özellikle kış aylarında çocukların bol miktarda C vitamini içeren besinler almaları gerekir.
Limon: Üşütme vakalarında ilk kullanılan besinlerden birisidir. Limonlu çay veya limon suyu yada kaynamış suya bir miktar limon ekleyerek içmek sorunu azaltabilir. Limon aynı zamanda boğazda meydana gelen enfeksiyonu temizler.
Karabiber: Karabiberin mikropları kırıcı özelliği vardır. Bir su bardağı süte bir çay kaşığı karabiber katarak içeniz aynı zamanda solunum yolarında rahatlama sağlar. Bunun yanında kırmızı biberde faydalı olacaktır.
Tetra: Diğer bir ifade ile duman ağacı, grip ve nezle tedavilerinde oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Bir yemek kaşığı tetra bitkisini bir su bardağı suda kaynatın ve soğuduktan sonra için. Belirli bir rahatlama sağlayacaktır. Bu bitkinin dumanı aynı zamanda kapanan burunu açabilir.
Bal: Hakiki ballar antibiyotiklerden bile daha etkili mikrop kırıcılardır, vücutta meydana gelen enfeksiyonun ortadan kalmasını destekler ve öksürüğü azaltabilir. Süte karışturarak içebilirsiniz. Balı aynı zamanda zencefil çayın akatark tüketebilirsiniz.
Bal-Zencefil-Limon: Üşütmenin en etkili tedavisi arasında gösterilir. Zencefil çayı hazırlayarak birkaç damla limon ve bir çay kaşığı bal ekleyerek günde 3 kere için , daha hızlı tedavi olmanıza yardımcı olacaktır. Yalnız dikkat edilmesi gereken 2 önemli husu var.
- İki yaşın altındaki çocuklar için bal alerjiye enden olabilir.
- Zencefilin mutlaka taze olması gerekir, etrafında siyahlıklar varsa temizlenmelidir aksi durumda zehirlenmeye neden olabilir.
Kara Turp ve Bal: Kara turpun içinin 20-30 santim oyun ve oyuğa bal doldurun, ayrıca zencefil de katabilirsiniz. Bu şekilde 3-4 saat kaldıktan sonra boşaltmadan tahta kaşıkla bir miktar alın ve bir çay bardağı sıcak suya karıştırarak için, özkürüğe iyi geldiği gibi, üşütmeden kaynaklanan diğer sorunları ortadan kalıdracaktır.
Bal ve Soğan Suyu: Soğanın üst kısmında 10-15 santim bir oyuk açın, iç ve bir aletle iğne veya tığ ile soğana 6-7 tane delik açın ve açtığınız oyuğa bal doldurup bir bardağa koyun 6-7 saat bu şekilde bekletin, akan bal ve soğan suyu bardakta toplanacaktır, günde sabah akşam 1 çay kaşığı tüketin. Bronşların açılmasını sağlayacak ve enfeskiyonu kıracaktır. Bu uygulamanın bşr çok antibiyotik ilacından 4-5 kat daha etkili olduğu bilimsel olarak ıspatlanmıştır.