Konumuz USB çoklayıcı cihazlar. Bugün bir esnaf abim telefonla arayıp USB Harici Disk problemi olduğunu söyledi. İş çıkışı dükkanına gidip soruna baktım. Her zaman kullanığı yedekleme diski bugün ne olduysa çalışmıyordu. External Slim Disk ciuvvv ciuvvv diye ses çıkartıyormuş.
Cihazın başına geçip USBleri taktığımda (Sadece USB üzerinden çalışıyor) arkadaşın telefonda tarif ettiği gibi garip sesler geliyordu. Gördüğüm kadarıyla cihaza elektrik bir gelip bir gidiyor ve bu garip sesle karşılaşıyordum. Aslında çıkan ses diskin ilk elektriğe takıldığı zaman ve elektrikten söküldüğü zaman çıkardığı sesti. Fakat USB takılı haldeyken bu sesi çıkarması garipti. Zaten bilgisayar USB diski takılı görmüyordu. USB kablolarını takip ettiğim zaman bir USB çoklayıcısına bağlandığını gördüm.
Bilgi;
Bilgisayarlarımızın USB çıkışları 300mA dir. Bu amperin üzerinde malesef ki çıkış alamazsınız. Bazı cihazların çalışması için 300mA malesef ki yetmez. Bu yüzden USB cihazların bir kısmı ek olarak elektrik adaptörleri ile birlikte gelir. Özelliklede büyük USB depolama ürünleri, yazıcılar ve tarayıcılar için ek elektrik adaptörleri vardır ve bilgisayara USB üzerinden takılırken fiş üzerinden gerekli güç sağlanır.
Fakat bazı ürünler ise direk USBye bağlanarak çalışabilmekteler. Bu cihazlar USB Flash diskler ve kamera gibi cihazlardır. Bu cihazlar USB üzerinden elektrik ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Hem USB ile bilgisayar üzerinden veri iletişimi hemde elektrik ihtiyacı karşılanır. Bilgisayarların anakartları 300mA kadar bu ihtiyacı sağlayabilir.
Sorun;
Sorun aslında burada başlıyor. 300mA yüksek bir kapasite değil. Malesef ki uzun USB kabloları, yada dandik USB kabloları kullanıldığında bu akım değeri düşmekte ve cihazların çalışmalarını etkilemektedir. Sadece bununlada kalmaz. Bilgisayarınızın tüm USB çıkışlarını doldurduğunuz zaman bazı aygıtların driver problemi yaşadığına bile şahit olabilirsiniz. Bu da anakart kalitesinden tutunda Power Supply kalitesine kadar birçok etken üzerinde oluşabilmekte.
Biz kullanıcılara malesef ki günümüzde 3-4 USB çıkışı yetmez hale geldi. Birçok yeni masaüstü bilgisayarında toplamda 8 usb çıkışına kadar usb bulunabilirken malesef ki dizüstü bilgisayarlarda bu sayı 4 ile sınırlı kalmaktadır. USB ihtiyacı olan birçok kişi de USB çoklayıcılar alarak bu sorundan kurtulmaya çalışırlar.
Yalnız dikkat etmek gereken bir nokta var. USB çoklayıcılar tek bir USByi çoklarlar ve 300mAlik akımı bölerek USB çıkışlarına aktarırlar. USB çoklayıcıların ek elektrik bağlantıları olmadığı için bu amper değeri USB sayısı çoğaldıkça bölünür. Sonuç olarak malesef ki Cihazlarınızda sorunlar oluşabilir.
Özelliklede External USB Slim Diskler gibi bazı yüksek akım ihtiyacı duyan cihazlarınız yetersiz elektik voltajı ve amperlerinden dolayı bilgisayarınıza taktığınızda çalışmayabilir.
Driver problemi
Aygıt arızaları
Disk arızaları
Yavaş çalışma
gibi birçok şekilde karşınıza gelebilir. Hele ki USB driver tanımama problemlerinin birçoğu USB kablosunun çok uzun olmasından yada usb çoklayıcılarından kaynaklanmaktadır.
Çözüm;
Bu tip usb çoklayıcı cihazlar üzerine USB External disk gibi çok fazla akım çeken cihazları bağlamayınız. Yada mümkün olduğu kadar PC nin USBlerini kullanınız. Bugünkü arızanın sebebi de aynı şekilde USB çoklayıcısının yetersiz akım vermesinden kaynaklanıyordu. Çoklayıcıyı iptal ettiğimde disk çalıştı. Hele ki bu şekilde kullanılmaya devam etseydi disk arıza bile verebilirdi. Zaten USB çoklayıcı üzerinen bir harici disk çalıştırmak diskin performansına bile etki edecektir. Neden USB Slim disklerde 2 uçlu USB bağlantı var sanıyorsunuz? Bir tanesi akım diğeri veri iletişimi için kullanıldığı için