• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Üniversiteye girişte devrim gibi değişiklik, herkes istediği üniversiteye başvurabilecek

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
Üniversiteye girişte yeni sistem
Üniversiteye girişte devrim gibi bir sistem geliyor. Yeni uygulanacak sisteme göre LYS ve YGS kaldırılacak. Öğrenci ilgi duyduğu ve istediği üniversiteye başvurabilecek.
Sitene Ekle
universiteye-giriste-yeni-sistem-4790545.Jpeg



Akşam gazetesinin haberine göre Uygulamaya konulan 4+4+4 sistemiyle ilk ve ortaöğretimi reforma tabi tutan hükümet, bu kez yüksek öğretimde benzer bir dönüşüme odaklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Milli eğitim Bakanlığı'nda (MEB) verilen brifingde de aktarılan projeye göre, liseye geçişte uygulanan 'TEOG'a benzer sistem, üniversiteye girişte devreye sokulacak.

ŞURANIN DA GÜNDEMİNDE

Öğrencinin lise boyunca performans ve notları belirleyici olacak. Atılacak adımlar, aralıktaki Milli Eğitim Şurası'nda da masaya gelecek. İşte 2015'teki dershane dönüşümüne paralel olarak devreye sokulacak uygulama:

- Dershanelerin özel okula ya da etüt merkezine dönüşmesi sürecinde, devlet okullarındaki ücretsiz kurslar artırılacak. Bunları farklı öğretmenlerin vermesi sağlanacak.

TEOG BENZERİ UYGULAMA

- 'Orta Öğretimden Yüksek Öğretime Geçiş Sistemi' de değişecek. Üniversiteye girişte LYS ve YGS olmayacak. 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren, yeni sistem hayata geçecek.

- Tıpkı TEOG'da olduğu gibi, lise döneminde birkaç kez temel derslerden oluşan merkezi sınavlar yapılacak. MEB'nin gerçekleştireceği bu sınavlar, üniversiteye geçişte belli yüzdelerle ağırlık taşıyacak.

- Ders notlarının yanı sıra öğrencinin sanat, spor ve boş zaman etkinliklerinden oluşan ders dışı uğraşları puanlandırılacak. Böylece öğrencinin düzeyi ve ilgi alanı şekillenmiş olacak.

- Bu ölçümler yapılırken, teknolojiden en üst düzeyde yararlanılacak. Tablet bilgisayarlarla dersler, interaktif uygulamalar öngörülüyor. İstanbul'daki ve Hakkari'deki öğrenci aynı sunumu görecek.

PERFORMANSA BAKILACAK

- Öğrenci, lise sonrasında ilgi alanı ve yeteneklerine göre, üniversiteye başvuruda bulunacak. Üniversiteler de, öğrencinin performansına bakarak karar verecek.


- Her ilde üniversite kurulduğundan, öğrencilerin bulundukları yerlerdeki fakültelere başvurması mümkün olacak.

Mesleki eğitim de dönüşüyor


BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'na sunulan brifinge göre, mesleki ve teknik eğitim de dönüşüme tabi tutulacak ve üniversiteye olan bağımlılık azaltılacak. İşadamları ve işveren kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte mesleki eğitimin bizzat içinde olacak. Bu liselerde okuyanlar, ilgili sektörlerle iç içe eğitim alacak. Böylece, lise sonrası 'ara eleman' olarak işe başlama garantisi ortaya çıkacak.

YÖK yasası değişiyor

Hükümet, bu süreçte Yükseköğretim Kurulu Yasası'nı da değiştirecek. Uzun süredir tartışılan ve MEB tarafından Başbakanlık'a gönderilen düzenleme üzerinde son rötuş yapılacak. Yeni yasama yılında düzenlemenin Meclis'e sunulması planlanıyor.


177 üniversite 3 kategoriye

Yeni sistemle, 104'ü devlet, 73'ü vakıf olmak üzere 177 üniversite üç kategoriye ayrılacak. Öğrenciler, başarı düzeyi ve puanlarına göre ilgili kategorideki fakültelere başvurularını yapabilecek.milliyet
 
Fiuu ucuz yırtmışım
Valla heyecanlana heyecanlana streslenerek psikolojimizi de bozarak bir yerleri kazandık mı kazandık en azından alın teriyle bundan sonrası ne olur bilmem torpiller havada zaten ....
 
Çocuk oyuncağı yaptılar iyice eğitim sistemini.O olmadı
kaldırın.Bu da olmadı bu olsun.Ne bu Allah aşkına.Ben Öss ye girip yerleştiğimin
ertesi senesi sınav sistemini yine değiştirmişlerdi.Bir yakınımız oğlunun sonuç belgesini
gösterdi."Bu puanla hangi bölümlere girebilir"dedi.Hiçbir şey anlamadım.Bir senede cahil oldum.(!)
 
hobilerde puanlancak derken kime göre neye göre, bir sürü net olmayan kriter, fiyasko olacağına şimdiden eminim:KK53::KK53:
 
Çok şükür zamanında bitiriyorum üniversiteyi :KK17:
Yapboza döndü bu işler artık
 
Bu sisteme geçilsin diye yıllardır bas bas bağırıyordum ama TEOG sonrası olanları görünce Mune annem bir sus, öyle herşeyi isteme, sesli dile getirme diyesim geldi :KK14:

he evet mahallemizdeki üniversiteye kayıt yapabilecez artıkın ne çıkarsa şansımıza :KK53:

sistem iyi de uygulanamayacağı için yorum yapamıyorum :KK53:
Sistemin başına siz ikinizi getirmezlerse kabul etmem ben bu uygulamayı:KK12:
Benim veletler bu uygulamanın denekleri olacak, bari teyzelerinin elinde heba olsunlar:KK50:
 
Sistemin başına siz ikinizi getirmezlerse kabul etmem ben bu uygulamayı:KK12:
Benim veletler bu uygulamanın denekleri olacak, bari teyzelerinin elinde heba olsunlar:KK50:
Bu yorumla gazı aldım artık tutabilene aşk olsun:KK70:beni sistemin başına oturtsunlar senin bebelere 3 üni bitirtir, üstüne master, doktora Allah ne verdiyse yaptırtırım, filozof olurlar:rolleyes:
office üniversitelerden sorumlu bakan olur, her mahalleye bir üniversite yapar, yurtlar, eğitim beleş:KK73:Dileyen aile çocuğuyla yurtta kalabilir, TEOG'u da kaldırıyoruz, biz öğrenciyi değil öğrenci bizi seçecek:KK71:
 
Bu düzgün uygulanırsa daha iyi olur bence
Hoş önceki sistemde 1 yıl kafayı yedirmişlerdi :KK53:
 
Mezun kisi napicak ben onu merak ediuorum yani 40 yasinda universite okumak istwyen kisi nasil sinava girecek ?? :O
 
Artık Milli Eğitim Bakanlığının her seneki yönetmeliğini ve yasa değişikliklerini takip etmekten yoruldum. Birini Üniversiteye hayırlısıyla soktum. İkinci için takibe devam. Yakında Milli Eğitime adaylığımı koyacam bu gidişle :KK53:
 
Herkes gidemiyecek işte anadolu lisesini kazanan gidecek

meslek liseliler gidemiyecek
 
Ya ben birde şu not ortalamasına kılım.
Burası Türkiye, nasıl her lisenin notu aynı kabul edilir?
Ankara fen lisesinde matematikten sadece 1-2 kişinin notu 90 üzeri iken , başka herhangi bir okulda okuyan ortalama bir öğrencinin notu 100 olabiliyor. O 100 lük olduğu iddia edilen çocuk Afl öğrencilerinden enaz 5-6 puan önde başlıyor üniversite yarışına.Türkiye'nin en yüksek puanlı fen lisesine girip olimpiyatlar düzeyinde matematik öğrenen çocukların suçu ne?
 
Ya ben birde şu not ortalamasına kılım.
Burası Türkiye, nasıl her lisenin notu aynı kabul edilir?
Ankara fen lisesinde matematikten sadece 1-2 kişinin notu 90 üzeri iken , başka herhangi bir okulda okuyan ortalama bir öğrencinin notu 100 olabiliyor. O 100 lük olduğu iddia edilen çocuk Afl öğrencilerinden enaz 5-6 puan önde başlıyor üniversite yarışına.Türkiye'nin en yüksek puanlı fen lisesine girip olimpiyatlar düzeyinde matematik öğrenen çocukların suçu ne?
meb e gore genel sinavdan alinan not ortalamasi sanirim.
 
meb e gore genel sinavdan alinan not ortalamasi sanirim.
Meb in yaptığı sınavın dışında okulda aldığı not ortalamasıda hesaplanıyor.Mesela Meb in yaptığı %70 etkilerken, %30 da okulda aldıkları not ekleniyor.
Eskiden okulların genel not ortalamalarına göre puan eklenirdi, şimdi o kaldırıldı. Her okulda alınan puan aynı kabul ediliyor.
 
Eyvahhh! Biz gerçekten kapak atmışız üniversiteye. 2015e kalsak halimiz yamanmış.
 
Back