Trabzon'lu memleketine aşık birisi olarak Karadeniz'e gidin derdim ama maalesef diyemiyorum. Ben senede en az 3 defa gidiyorum ama ben alıştım artık. Neden?
Çünkü çok ciddi bir Arap turist akını oluyor ve o güzelliği göremiyorsunuz. Irkçılık değil yaptığım aşırı kalabalık oluyor. İlk defa gidecekseniz mutsuz dönebilirsiniz. Giresun, Ordu ne durumdadır tam bilmiyorum ama özellikle Trabzon başta olmak üzere Rize ve Artvin ciddi turist alıyor yaz aylarında. Yaz-kış gidiyoruz biz. Kışın bile rastlıyoruz. 10-13 sene önce Uzungöl'e gittiğimde hayranlıkla bakardım. Şimdi etrafı otellerle dolu. Ciddi bir insan kalabalığı var. Kafayı dinlemenin imkânı yok oralarda. Yemeklerin çoğu arapların damak zevkine göre yapılıyor. Çünkü ağırlıklı olarak onlar gidiyor -ki şehir merkezinde de köylerinden de kiraladıkları, satın aldıkları mülk arazi azımsanamayacak derecede. Bunalırsınız yani. Bizim tek avantajımız turistik yerlere gitsekte yazları dedemler köye çıktığı için gezdikten sonra sakin kafa dinleyebileceğimiz köy evimiz var.
Bu sene Batum'a gideceğiz. İnşaallah oralar öyle değildir diyorum. İnanın kendi memleketimde kendimi turist gibi hissediyorum. Kalabalık dışında onca sene Araplardan bir zarar gördün mü derseniz, hayır görmedim. En azından bir kadın olarak yanlarında gerçekten rahatsınız. Çok eşli olanları gördüğünüz zaman rahatsız oluyorsunuz kadın olarak ama çok eşli olmalarına nazaran medeniler ironik bir şekilde. Giyim tarzınız ne olursa olsun, ülkemizde malum açık giyinmeyi tahrik olarak görenlerin, yiyecek gibi bakanların aksine sizi asla gözleri ile taciz etmiyorlar. Olması gereken de bu zaten ama çok eşli oldukları için insanın kafasında daha farklı şekilleniyorlar. Abim de Arabistan'da çalışıyor ve söylediğine göre %80'i kızlarını Amerika'da okutuyormuş. Genel itibari ile kız çocuklu ailelere baktığım zaman erkeklerin kızlarına yaşadıkları çoğrafyaya göre bizimkilerden daha çok değer verdiğini gördüm. Hatta dün sabah abimle bunun muhabbetini yaptık. Yahu madem bu kadar kadına kıymet veriyorlar, neden çok eşliler veya o kadar kızlarını yurtdışında okutup neden ikinci üçüncü eş olarak veriyorlar dedim. Araplar enteresan bir toplum.