Konu Başlıkları
1. ÜÇ AYLAR NEDIR
2. RECEP AYI VE IÇİNDE BULUNUN REGAIP VE MİRAÇ KANDILI
3. ŞABAN AYI VE IÇİNDE BULUNAN BERAT KANDILI
4. RAMAZAN AYI VE IÇİNDE BULUNAN KADIR GECESİ
5. KURBAN BAYRAMI
6. MEVLİT KANDİLİ
2025 ÜÇ AYLAR TAKVİMİ
1 Ocak Cuma: Üç Ayların Başlangıcı
2 Ocak Perşembe: Regaib Kandili
26 ocak pazar : Mirac Kandili
13 Şubat perşembe : Berat Kandili
1 Mart Cumartesi : Ramazan Başlangıcı
26 Mart çarşamba : Kadir Gecesi
30 mart Pazar : Ramazan Bayramı (1.Gün)
31 Mart pazartesi : Ramazan Bayramı (2.Gün)
1 Nisan Salı : Ramazan Bayramı (3.Gün)
ÜÇ AYLAR NEDIR
İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve ramazan bayramıyla sona eren üç aylar, müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır. Üç ayların faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır.
Resûl-i Ekrem’in receb ayı girdiğinde, “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” Resûlullah’a isnat edilen, “Receb Allah’ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır” rivayetinin ise aslı bulunamamıştır (Süyûtî, s. 114).
ÜÇ AYLAR ve RECEP AYI
Recep Ayı, gerek İslamiyetten önce de İslam'dan sonra da mukaddes olarak kabul edilen bir aydır. Receb kelimesi sözlükte, "korkmak; saygı duymak, tâzim göstermek" anlamlarını ihtiva eden "recb" kökünden gelir.
Bu sebeple, Receb, kendisine hürmet edilen, saygı duyulan ve savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Üç ayların ilki olması sebebiyle Recep ayı dini ve sosyal kültürümüzde çok önemli bir noktadadır. "Şuhur-i Selase" olarak bilinen Üç ayların ilki Recep ayıdır.
Milletimizin övünç kaynağı olan Osmanlılar, bu değerli ayı Receb-i Şerif olarak anmış ve tarihi kaynaklara da bu şekilde aksettirmişlerdir.
Haram aylardan biri olan Recep, kan dökmenin dahi yasak olduğu bir manevi arınma ve temizlenme zamanıdır. Bu ay içinde yapılan ibadetler her zaman olduğu gibi bağışlanmamız için bir vesiledir.
Ayrıca Recep ayı, Regaib gecesini içerisinde barındırmasıyla da bilinir. Müminlerin, ibadethaneleri doldurarak Yüce Allah'a yöneldikleri bu gece, literatürümüzde ciddi yer tutar.
Manevi seferimiz olan Üç ayların ilki Recep ayı, müminler nezdinde müstesna bir mevkidedir.
Resulullah (SAV), Recep ayı geldiğinde şöyle dua ederdi:
"Allahümme bârik lenâ fî Recebe ve Şa'bân ve belliğnâ Ramadân"
"Allah'ım, Receb ve Şâban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır!"
(Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259; Ebû Nuaym, Hilye, VI, 269)
Recep, Şaban ve Ramazan ayları kulluk bilincine varabilmemiz, dünyadan yüz çevirerek hisli bir yürek ile Allah Teala'ya yönelebilmemiz noktasında çok önemlidir.
Bu minvalde fazilet yönü kuvvetli, Üç ayların ilki olan Recep ayı içerisinde çokça ibadet ederek Hak Teala'nın rızasını gözetmeliyiz.
Recep, Şaban ve Ramazan aylarından meydana gelen kıymetli Üç aylar; rahmet yüklü bir mevsim, sonu selamete çıkaran bir kutlu seferdir.
Üç aylar başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş müjdesi olarak bilinen, Müslümanların her sene sabırla beklediği bir manevi mevsimdir.
Üç ayların bünyesindeki kandiller, manevi yolculuk sırasında, Allah Teala'ya kulluk noktasında eksiklerimizi kapatabileceğimiz, manevi ihtiyaçlarımızı tedarik edebileceğimiz duraklardır.
Bilhassa ilk durağımız olan Regâib Kandili'ne bu gözle bakmak gerekir. Toplumsal birlik ve beraberliğimizi sağlayan bu değerli gecelerde Hak Teala'ya samimi bir kalp ile yönelmeliyiz.
Dinimizde oruç, sadece Ramazan-ı Şerif içerisinde farzdır. Bu ayın dışında kalan oruçlar ise sünnet ve nafile hükmündedir. Müslümanlar Resul-i Ekrem'i taklit ederek bilhassa Üç aylar içinde oruca yönelirler.
Nefis tezkiyesi, beden rahatlığı ve ibadet olarak oruç, insanı terbiye edici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca Resulullah (SAV) da Ramazan dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmezdi.
İbn Abbas (RA), "Resulullah (SAV), Ramazan dışında hiçbir ayı tam olarak oruçlu geçirmedi." (Buhari, Savm 53) sözü ile O'nun (SAV) hassasiyetine dikkat çeker.
Hz. Peygamber (SAV) Üç ayları diğer aylardan daha fazla oruç tutarak geçirir, bu aylarda nafile oruçlara yönelirdi. Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçların bir mecburiyeti olmamakla beraber dini kültürümüzde nafile ibadetlere büyük önem verilmiştir.
RECEP AYI ve Regaip Kandili
Regaip Kandili veya Regâib Kandili, Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece. İslam'daki beş mübarek kandil gecesinden biridir. Kökü "arzulamak, meyletmek" anlamlarına gelir
Regaip Kandili senenin belirli zamanlarında Müslümanlar tarafından bir ibadet ve dua günü olarak kabul edilir. Regaip, kelime anlamı olarak kişilerin güzel duygularının ve isteklerinin olması için çabalaması ve bu güzellikler için dua etmesi anlamına gelir. İslamiyet inancını benimseyen kişilerce Regaip kandillerinde gerçekleşmesini istedikleri arzular için dua edilir. Aynı zamanda bu özel gece günahlarından dolayı tövbe eden kişilerin tövbelerinin kabul olacağı ve isteklerinin gerçekleşeceği gece olarak kabul edilir.
Tarihi bakımdan bakıldığında İslamiyet inancına göre oldukça önemli bir gün olarak da bilinir. Hicri takvime göre yedinci ay olarak kabul edilen Receb ayının, Müslümanlar tarafından mübarek kabul edilen ilk Cuma günüdür. Aynı şekilde Müslüman kişilerin inançlarına bağlı olarak mübarek kabul edilen ilk cuma günü senenin belirli zamanlarında ibadete ayrılan bir gündür.
Regaip Kandili Gecesinde Ne Oldu?
Kayıtlı olan bilgilere dayalı olarak Regaip Kandili'nin Resulullah Efendimizin babası olan Hz. Abdullah'ın evlenmiş olduğu gece olarak bilinir. Tasavvufi bilgilere dayalı olarak Hz. Peygamber Efendimizin anne rahmine düştüğü ilk gece olarak da geçer. Aynı zamanda mübarek Cuma gününün tüm Müslüman alemi tarafından kabul gördüğü ve ibadet ettiği önemli bir gecedir.
Regaip Kandili'nde Yapılacak İbadetler
Raaip Kandili ve diğer tüm kandil gecelerinde olduğu gibi tüm Müslüman ülkelerde camilerde, ibadethane veya evlerde bir araya gelinir ve dua edilir. Ancak tüm Müslümanların yapması için belirlenen ibadetler de vardır. Regaip kandilinde yapılabilecek ibadetler ise şunlardır;
• Kandil öncesinde gelen Perşembe günü oruç tutmak.
• Gün içindeki tüm vakitlerde namaz kılmak ve kılınmayan namazlar için kaza namazı kılmak.
• Kur'an-ı Kerim okumak ve okumayı bilmiyorsanız okuyan kişileri dinlemek.
• Regaip Kandili günahlarından pişman olan ve tövbe eden kişilerin tövbelerinin affedileceği gün olarak bilinir. Bundan dolayı kandil gecelerinde tövbe etmek ve sonrasında edilen tövbelere uygun bir yaşam sürmek oldukça önemlidir.
• Her Müslüman bildiği kadar dua ve şükür etmelidir.
• Kandil gecelerinde salavat getirmek oldukça önemlidir. Salavat, kişilerin sıkıntılarından kurtulmalarına yardımcı olur. Bazı hadislerde bu detaya dikkat çekilmiştir.
• Sadaka vermek sadece kandil geceleri için değil günlük yaşam için de oldukça önemlidir. Küçük ya da büyük fark etmeksizin kişilerin kendi durumlarına göre sadaka vermesinin olumsuz ve kötü şeylerden koruduğu bilinmektedir. Bundan dolayı Regaip Kandillerinde de sadaka vermenin öneminden bahsedilmektedir.
• Bu mübarek günde şükretmek çok önemlidir. Allah'ın verdiği tüm nimetlere şükretmek gerekir.
• Kandillerde zikretmek gerekir. Allah' hatırlamak, Allah'ı anmak oldukça önemlidir. Genel olarak kandiller, tüm Müslüman alemi ve Allah arasında köprülerin uzandığı duaların, şükürlerin, tövbelerin edildiği manevi bir gündür. Her Müslüman bildiği kadar ibadet etmeli ve ibadethanelerde bulunmalıdır.
Regaip Kandili'nde Hangi Tesbihler Çekilir?
Regaip Kandili'nde her Müslüman ibadetini yapar. Bu özel gecede tesbihlerde çekilir. Her kandil gecesi için olduğu gibi Regaip kandili için de çekilmesi gereken tesbihler ve adetler vardır.
Sırası ile 100 defa Subhanallahil Hayyil Kayyum,
100 defa Subhanallahil Ehadis Samed,
100 defa Subhanallahil Gafurir Rahim çekilmelidir.
Aynı zamanda sırası ile birer defa
La İlahe İllallah,
Allahümmesalli Ala Seyyidina ve Ala Ali Seyyidina,
Estağfirullah,
Sübhanallah,
Elhamdülillah,
Allahu Ekber,
La Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyil Azim ve Allah(c.c) çekilmelidir. Aynı zamanda devamında gelen üç aylar boyunca da her gün
111 defa Allahümme Salli Ala Muhammed diyerek Peygamber Efendimize salavat getirilmesi tavsiye edilir. Sonrasında ise aynı şekilde
1660 defa Ya Allah diyerek tesbih çekilebilir.
RECEP AYI ve MİRAÇ KANDİLİ
İslamiyet'te kutsal kabul edilen 5 kandilden birisi Miraç'tır. Miraç Kandili Hicri Takvime göre Recep Ayı'nın 27.gecesi idrak edilen bir gündür. Arapça Mirac kelimesinden ortaya çıkan Miraç'ın kelime anlamı ise yükselme veya göğe çıkma olarak ifade edilir. Bu kandil Miraç Gecesi
Miraç Kandili
İslamiyet’te kutsal kabul edilen 5 kandilden birisi Miraç'tır. Miraç Kandili Hicri Takvime göre Recep Ayı’nın 27.gecesi idrak edilen bir gündür. Arapça Mirac kelimesinden ortaya çıkan Miraç’ın kelime anlamı ise yükselme veya göğe çıkma olarak ifade edilir. Bu kandil Miraç Gecesi olarak da isimlendirilir.
Miraç Gecesi’nin kutsal kabul edilmesi nedeniyle Recep Ayı’nın 27.gecesine ulaşıldığında Müslümanlar tarafından geceyi idrak etmek için çeşitli ibadetler yapılır. Böylelikle günahlardan arınma ve Yaradan’a yakın olma gibi amaçlar edinilir.
Miraç Gecesinde Ne Oldu?
Miraç Gecesi’nin Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilmesinin nedeni geçmişte yaşanan olaylardır. 620 veya 621 yılında gerçekleşen Miraç Gecesi’nde İslam’ın son peygamberi Hz. Muhammed (sav) göğe yükselmiştir. Peygamberin göğe yükselmesi Yüce Allah’ın emriyle ve dört büyük melekten biri olan Hz. Cebrail’in eşliğinde gerçekleşmiştir.
Allah tarafından Hz. Muhammed’e (sav) sunulan Miraç iki aşamada gerçekleşmiştir. Bu aşamaların ilkine İsra ikincisine de Miraç ismi verilir. Emir geldiğinde Peygamber Efendimiz Mescid-i Haram’dan Burak isimli bir binekle Kudüs topraklarında bulunan Mescid-i Aksa’ya götürülmüştür. Mescid-i Aksa’ya götürülmesinin ardından ise yine Burak’la Allah huzuruna göğe çıkarılmıştır.
Peygamber Allah huzuruna ulaştığında kendisine verilen müjdelerden ilki 5 vakit namazın farz kılınmasıdır. Miraç’ın gerçekleşmesinin ardından Müslümanlar namazlarını 5 vakit olarak kılmaya başlamışlardır. Bu mübarek gecede namaz dışında Bakara Suresi’nde bulunan son 2 ayet indirilmiş ve Müslümanlara cennet müjdelenmiştir. Cennet müjdesinde ise Allah’a şirk koşmamak şartıyla olduğu bildirilmiştir. Peygamberimize cennet ve cehennem gösterilmiş
Miraç Kandilinde Hangi İbadetler Yapılır?
İslam alemi için kutsal kabul edilen Miraç Kandili geldiğinde her Müslüman’ın mübarek geceyi ibadet ederek geçirmesi gerekir. Böylelikle Allah rızasına kazanmak ve ona layık kul olmak mümkün olur.
Kandil gününe ulaşıldığında Müslümanlar tarafından yapılan ibadetler şunlardır;
ismiyle nafile namaz kılınır. Bu namaz 12 rekatlık olup 2 rekatta 1 selam verilerek kılınır.
• Tesbih namazı kılınır.
• Kur’anı Kerim okunur veya okuyanlar dinlenir.
• Tevbe ve istiğfar edilir.
• İdrak edilemeyen namazların kazası kılınır.
• Salavatı Şerifeler okunur.
• Salatı selam getirilir.
• Oruç tutulur.
• Tesbih çekilir.
Miraç Gecesi’ne ulaşıldığı zaman ibadetler evde bireysel olarak yapılabildiği gibi camilere gidilerek cemaatle de yapılır. Camiye gidildiğinde okunan Mevlidi Şerifler dinlenir ve cemaatle kandil namazı kılınır
Miraç Gecesinde Hangi Ayet İnmiştir?
Miraç Gecesi’nde Peygamber Efendimizin Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya gitmesi ve Allah huzuruna yükselmesi dışında Kur’anı Kerim’den ayet inmiştir. Bu ayet Amenerrasulü olarak bilinen ve Bakara Suresi’nde yer alan ayettir. Amenerrasulü surenin 285 ve 286.ayetlerindedir.
Miraç Gecesi’nde inmiş olan Amenerrasulü’nün Türkçe okunuşu şu şekildedir;
Amenerrasulü bimâ ünzile ileyhi min rabbihi velmuminün. Küllün amene billahi ve melaiketihi ve kütübihi ve resulihi. Lâ müferrikü beyne ehadin min resulihi. Ve kalü seminâ ve atinas gufraneke Rabbena ve ileykelmasîr. La yükellifuallahu nefsen illa vusaha. Leha ma kesebet ve aleyha mektesebet. Rabbena la tuahizna in nesina, ev ahtana rabbena vela tahmil aleyna isran kema hameltehu alellezine min kablina. Rabbena vela tuhammilna mâ lâ tâkate lenâ bih. Vafu anna, vağfir lena verhamna ente mevlana fensurna alelkavmilkafirin.
Amenerrasulü ayetlerinin anlamı ise şu şekildedir;
Peygamber aleyhisselam ve inananlar Allah tarafından onlara indirilene (Kur’an ve ayetleri) iman ettiler. Müminlerin her biri Allah’ın lahzına, kitaplarına, meleklerine ve Peygamberlerine inandılar.
ÜÇ AYLAR ve ŞABAN AYI
Şaban Ayı Nedir?
Ayların en kudretlisi kabul edilen Şaban, İslam'dan öncede Araplar tarafından kutsal ve kudretli kabul görülüyordu. İslam dininden öncede mukaddes bir ay olduğu tarihçiler ve İslam alimleri tarafından onaylanmıştır. Peygamber efendimiz bu ayı şaban ayı olarak zikretmeyi ve hicri takvime teşekkül ederek günümüze kadar geldiği aktarılır. Şaban ayı ibadet yönünden son derece önemli bir aydır. Şaban ayında yapılan ibadetlere misliyle karşılık verilir.
Şaban Ayı’nın Önemi Nedir?
Şaban ayı hicri takvimin aktarımına göre Ramazan ayından bir ay önceki ay olarak kabul edilir ve Ramazan ayının gelişine hazırlık manasına gelir. Kişilerin bu süreçte haram işlerden uzak durup kendilerini Ramazan ayına hazırlamaları gerekir. Yapılacak ibadetler, tutulacak oruçlar bu ayda başlanılır ve artırılarak devam edilir. Bu ay içerisinde yapılan her bir ibadete karşılık olarak kullar mükafatlandırılır. Ayrıca kişiler bu ayın giriş yapmasıyla kendilerini haram işlerden uzaklaştırarak Allah'a yakınlaşırlar.
Ramazan ayından en iyi şekilde ayrılmak ve yüksek sevaplar kazanmak isteyen kişilerin Şaban başlangıcından itibaren günahları bırakmaları gerekiyor. Bu ayın başlangıcında kişilerin tam anlamıyla Allah'a yönelmeleri ve kendilerini ibadete vermeleri gerekiyor.
Şaban Ayı İbadetleri Nelerdir?
Şaban ayından yapılması gerekli olan birçok ibadet vardır ve ibadetleri düzgünce yerine getiren kişilerin günahları bağışlanır. Ayrıca bu ibadetleri yerine getiren kişiler yüksek sevaplar kazanarak hem bu dünya hem de ahirette mükafatlandırılır.
Şaban ayı ibadetleri şu şekilde sıralanıyor;
• Nafile ve kaza namazlarını kılmak
• Sağlık açısından elverişli olan kişiler için oruç tutmak
• İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda sadaka vermek
• Tövbe etmek
• Allah'a şükür etmek
• Bol miktarda zikir çekmek
Bu ibadetleri yapan kişilerin günahları silinir ve aydınlığa erişmeleri sağlanır. Ayrıca içinde sıkıntı ve bunalım olan kişilerde bu ibadetleri yerine getirerek sıkıntılarından kurtulabilirler. Özellikle bu ayda sadaka vermek kişilerin içinde sorunların giderilmesine vesile olacaktır
Şaban Ayı Nedir?
Peygam efendimiz Şaban benim ayim demiştir ve bu ayda öyle bir gece vardır ki
Berat kandili bu geceye kavuşana ne mutlu...
Ayların en kudretlisi kabul edilen Şaban, İslam'dan öncede Araplar tarafından kutsal ve kudretli kabul görülüyordu. İslam dininden öncede mukaddes bir ay olduğu tarihçiler ve İslam alimleri tarafından onaylanmıştır. Peygamber efendimiz bu ayı şaban ayı olarak zikretmeyi ve hicri takvime teşekkül ederek günümüze kadar geldiği aktarılır. Şaban ayı ibadet yönünden son derece önemli bir aydır. Şaban ayında yapılan ibadetlere misliyle karşılık verilir.
Şaban Ayı’nın Önemi Nedir?
Şaban ayı hicri takvimin aktarımına göre Ramazan ayından bir ay önceki ay olarak kabul edilir ve Ramazan ayının gelişine hazırlık manasına gelir. Kişilerin bu süreçte haram işlerden uzak durup kendilerini Ramazan ayına hazırlamaları gerekir. Yapılacak ibadetler, tutulacak oruçlar bu ayda başlanılır ve artırılarak devam edilir. Bu ay içerisinde yapılan her bir ibadete karşılık olarak kullar mükafatlandırılır. Ayrıca kişiler bu ayın giriş yapmasıyla kendilerini haram işlerden uzaklaştırarak Allah'a yakınlaşırlar.
Ramazan ayından en iyi şekilde ayrılmak ve yüksek sevaplar kazanmak isteyen kişilerin Şaban başlangıcından itibaren günahları bırakmaları gerekiyor. Bu ayın başlangıcında kişilerin tam anlamıyla Allah'a yönelmeleri ve kendilerini ibadete vermeleri gerekiyor.
Şaban Ayı İbadetleri Nelerdir?
Şaban ayından yapılması gerekli olan birçok ibadet vardır ve ibadetleri düzgünce yerine getiren kişilerin günahları bağışlanır. Ayrıca bu ibadetleri yerine getiren kişiler yüksek sevaplar kazanarak hem bu dünya hem de ahirette mükafatlandırılır.
Şaban ayı ibadetleri şu şekilde sıralanıyor;
• Nafile ve kaza namazlarını kılmak
• Sağlık açısından elverişli olan kişiler için oruç tutmak
• İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda sadaka vermek
• Tövbe etmek
• Allah'a şükür etmek
• Bol miktarda zikir çekmek
Bu ibadetleri yapan kişilerin günahları silinir ve aydınlığa erişmeleri sağlanır. Ayrıca içinde sıkıntı ve bunalım olan kişilerde bu ibadetleri yerine getirerek sıkıntılarından kurtulabilirler. Özellikle bu ayda sadaka vermek kişilerin içinde sorunların giderilmesine vesile olacaktır.
İnsanların bu ay içerisinde ibadetlerini artırıp kendilerini tamamen Allah'a teslim etmeleri gerekiyor.
Peygamber efendimiz, bu ay içerisinde tüm Müslümanların bol bol namaz kılmaları gerektiğini aktarmıştır. İnsanların gafletten uyanarak bu ay içerisinde namaza yönelmeleri gerektiğini belirterek, namazın bir kurtuluş olduğunu anlatmıştır. Şaban ayında kılınan namazların sevabı da oldukça büyüktür ve kulların ahirette mükafatlandırılması sağlanır.
Şaban Ayı Duası
Şaban ayı girdiğinde ilk on günde kişilerin günde bir defa: "Subhanallahil latif, Celle şanüh." duasını bin defa etmeleri gerekiyor. Hemen ardından ise "Allahümme barik lena fi recebe; ve şaban; ve beliğna ramazan. Vehtimlena bil imane veyessirlena bil kuran." demeleri gerekiyor.
Şaban ayının ikinci on günü girdiğinde de kişilerin günde bir defa: "Allahümme barik lena fi recebe; ve şaban; ve beliğna ramazan. Vehtimlena bil imane veyessirlena bil kuran." diyerek, ardından yüz defa "Subhanallahir Razzak Celle şanüh." demeleri gerekiyor.
Şaban ayının üçüncü on gününe girildiği zaman ise "Allahümme barik lena fi recebe; ve şaban; ve beliğna ramazan. Vehtimlena bil imane veyessirlena bil kuran." demeleri ve hemen ardından yüz defa "Subhanallahil Azîz Celle şanüh." demeleri ve bunu her sene tekrarlamaları gerekiyor.
Şaban ayında düzenli olarak yapılması gereken tesbihatlar şu şekildedir;
• Ya Aziz (Yüz Defa)
• Ya Latif (Yüz Defa)
• Ya Rezzak (Yüz Defa)
ŞABAN AYI ve BERAT KANDILI
Berat kandili tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahiptir. Bu kutsal gecede tüm tövbe eden kulların günahları affedilir ve kulların temize çıkması sağlanır. Bu önemli günde İslam alemi ibadetler ve tövbeler ederek, Allah'a yaklaşır ve kulluk görevlerini yerine getirirler.
Berat kelimesi; kurtuluşa ermek, temize çıkmak ve suçlu olmamak manalarına gelir. Müslümanlar bu önemli gecede günahlarından arınır ve temize çıkarlar. Ancak kulların Allah'a dua etmeleri, tövbelerde bulunmaları gerekir. Berat gecesinde ibadet eden ve Allah'tan bağışlanma isteyen tüm kullar kurtuluşa erer.
Berat Kandilinde Ne Oldu?
Berat gecesinde Kuran-ı Kerim, Levhi Mahfuzdan dünyaya toplu olarak indirilmiştir. Bu olaya 'İnzal' adı verilir. Berat Kandili gecesinde Kuran-ı Kerim'in bütünlüğü, değiştirilemeyeceği ve kıyamete kadar muhafaza edileceği tüm İslam alemine aktarılmıştır. Kuran'ın bütün olarak indirildiği bu önemli geceyi kulların Kuran okuyarak geçirmeleri, kulların günahlarının affedilmesine ve Allah'a daha iyi yakınlaşmalarına vesile olacaktır.
Berat Kandili Kuranda Geçiyor Mu?
Duhan suresi ilk üç ayetinde Allah: "Ha, Mim. Apaçık olan kitaba ant olsun ki; biz Kuran-ı mübarek bir gece içinde indirdik. Şüphesiz biz bir uyarıcıyız. Kendi katımızdan sadece bir emirle yapılan her işe o gece hükmedilir." buyuruyor. Devamında ise Allah: "Biz; Rabbinin bir rahmeti olarak peygamberler gönderiyoruz." buyurmuştur.
Bu ayetlerde berat gecesinin vurgulandığı İslam alimleri tarafından aktarılıyor. İkinci ve üçüncü ayette geçen kısımlara göre yüce Allah Kuran-ı Kerim'de, tüm insan alemine Berat gecesinden bahsediyor.
Berat Kandil gecesinde nasıl ibadetler yapmalıyız
Berat Kandili namazı '12 rekat nafile namaz' olarak geçer ve her 2 rekatta bir selam verilerek kılınır. Her bir rekatta Fatiha ve Kuran-ı Kerim'den bir sure okunur. 2. rekat oturuşundan sonra selam verilir ve tekrar tekbir verilerek namaza başlanır. Bu şekilde 12 rekat tamamlanır ve sonunda tövbe edilir.
Berat kandilinde çekilecek tesbihler şu şekildedir;
• La İlahe İllallah (Bin adet)
• Estağfurullah El Azim (Bin adet)
• Habinallahü Vegniğmel Vekil (Yüz adet)
• Besmele (İki yüz adet)
• Ya Latif (Yüz yirmi dokuz adet)
Bu tesbihler berat gecesinde çekilebilecek tesbihlerdir.
İslam peygamberi Hz. Muhammed(s.a.v) berat gecesinde şu şekilde dua ederdi: "Bismillahirrahmanirrahim. Allahım! Cezandan ve cehennem azabından sana sığınırım. Sen yücesin. Seni övmek için kelimeler bulamıyorum. Hiç şüphesiz sen kendini övdüğün gibisin." Bu duayı berat gecesi okuyan kişilerin günahları affedilir. Ayrıca berat gecesinde; Rad suresi 39. ayet, Duhan suresi 4. ayet bol miktarda okunarak Allah'a dualar edilir.
Berat kandilinde okunması gereken sureler şu şekilde sıralanıyor;
• Fatiha suresi
• Ayetel Kürsi
• Duha suresi
• İnşirah suresi
• İhlas suresi
• Tevbe suresi
• Felak suresi
• Nas suresi
Bu sureler gün içerisinde okunarak zikir yapılabilir. Özellikle tevbe suresinin gece vakitlerine doğru okunması ve daha sonrasında tövbe edilmesi kişiler için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kuran'ın vermiş olduğu huzurla birlikte Allah'a daha yakınlaşılır ve gönülden tövbe edilir.
ÜÇ AYLAR ve RAMAZAN AYI
Kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir...ramazan ayı Nefsi terbiye etmek ve hoşgörü kabımızı genişletmeye vesile olmasıdır diyebiliriz.İslam alemi için büyük bir fazilet taşır. Sabretmeyi, Allah’a koşulsuz şükür edebilmeyi, aç insanın, susuz insanın halinden anlamayı, nimeti paylaşmayı, azla yetinmeyi öğretir. Ramazan ayı duaları da genellikle şükrü merkeze alarak edilir.
Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur.
Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da "…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun" (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar.
Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.)
Orucun ve Ramazan ayının önemi
Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.
Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.
Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.
Kur’an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.
İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.
Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.)
Açıktan oruç yiyen, bu aya hürmet etmemiş olur. Namaz kılmayanın da, oruç tutması ve haramlardan kaçınması gerekir. Bunların orucu kabul olur ve imanları olduğu anlaşılır.
Ramazan-ı şerifte, oruç tutmak çok sevaptır. Özürsüz oruç tutmamak büyük günahtır. Hadis-i şerifte, (Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz) buyuruldu. [Tirmizi] (Ama orucu kazaya bırakmayı mubah kılan dînî bir mazeret varsa, o zaman ramazan orucunu kazaya bırakmak günah olmaz.)
Ramazanda oruç tutmak hakkındaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyle:
(Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai]
(Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilip, sevabını da Allahü teâlâdan bekleyerek oruç tutanın günahları affolur.) [Buhari]
(Ramazan ayı gelince, “Ey hayır ehli, hayra koş! Şer ehli, sen de kötülüklerden el çek” denir.) [Nesai]
(Ramazan bereket ayıdır. Allahü teâlâ bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır.) [Taberani]
(Ramazan-ı şerif ayı geldiği zaman, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istigfar etmelerini emreder.) [Deylemi]
(Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; ramazan ayı, sonraki ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]
(Peş peşe üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutması gerekir.) [Ebu Nuaym]
(Ramazan orucu farz, teravih sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.) [Nesai]
(Bu aya ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.) [İ. Mansur]
(Ramazan ayında ailenizin nafakasını geniş tutunuz! Bu ayda yapılan harcama, Allah yolunda yapılan harcama gibi sevaptır.) [İbni Ebiddünya]
(Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonuysa Cehennemden kurtuluştur.) [İ. Ebiddünya]
(İslam, kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.) [Müslim]
(Cennetteki güzel köşkler, sözü hoş, selamı çok, yemek yediren, oruca devam eden ve gece namazı kılan kimselere verilir.) [İbni Nasr]
(Oruç tutan müminin susması tesbih, uykusu ibadet, duası müstecap ve amelinin sevabı da çoktur.) [Deylemi]
(Bilhassa oruçlu iken çirkin, kötü söz söylemeyin! Biri size sataşırsa, ona “Ben oruçluyum” deyin!) [Buhari]
(Gerçek oruç, sadece yiyip içmeyi değil, boş ve hayasızca sözleri de terk ederek tutulan oruçtur.) [Hakim]
(Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrasına, ancak oruçlular oturur.) [Taberani]
(Allah yolunda bir gün oruç tutanı, Allahü teâlâ yetmiş yıllık mesafe kadar cehennemden uzaklaştırır.) [Buhari]
(Temizlik imanın yarısı, oruç da sabrın yarısıdır.) [Müslim]
(Oruçlu iken ölene, kıyamete kadar oruç tutmuş gibi sevap yazılır.) [Deylemi]
(Oruçlu iken ölen Cennete girer.) [Bezzar]
(Oruç tutan, namaz kılan kimse, mükafatını kıyamette aklı kadar alır.) [Hatib]
(Oruç şehveti keser.) [İ. Ahmed]
RAMAZAN AYI TESBIHAT VE DUALARI
• Ramazanın 1 ila 10. günleri arasında: Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi) tesbihi çekilir.
• Ramazanın 11 ila 20. günleri arasında: Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan) tesbihi çekilir.
• Ramazanın 21 ila 30. günleri arasında: Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tesbihi çekilir.
• Pazartesi günleri bin defa La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym tesbihi çekilir.
• Salı günleri yüz defa Cezallahü anna Muhammeden sallallahü Teala Aleyhi ve sellem ma hüve ehlül salavatı çekilir.
• Çarşamba günleri bin defa Estağfirullahel Aziyme ve etübü leyh istiğfarı çekilir.
• Perşembe günleri bin defa Sübhanallahi vebihamdihi Sübhanellahil Aziym tesbihi çekilir.
• Cuma günleri bin defa Allah tesbihi çekilir.
• Cumartesi günleri bin defa La İlahe İllallah kelime- i tevhidi çekilir.
• Pazar günleri bin defa Ya hayyü ya kayyüm tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa La İlahe İllallah tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa Estagfirullahel el azim (Ey yüze Allah’ım senden af diliyoruz) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa Subhanallahi velhamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber (Sen bütün eksik ve kusurlardan münezzehsin. Bütün hamdü senalar sanadır) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa Allahummerham ummete Muhammed (Allah’ım ümmeti Muhammede merhamet eyle) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa Allahummağfir ummete Muhammed (Allah’ım ümmeti Muhammedi affeyle) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde otuz üç defa Hasbunallahu ve nimel vekil (Allah bana yeter, O ne güzel vekildir) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde on bir defa Allahumme inneke afuvvun, tuhibbul afve, fa’ fu anna (Allah’ım affedicisin, affı seversin, bizleri de affeyle) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde on bir defa Rabbigfir verham ve ente hayrur rahimin (Rabbim affet ve merhamet et, sen affedenlerin en hayırlısısın) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde on bir defa Allahummesrah sudurena ilel imani vel islam (Allah’ım dünya üzerindeki bütün insanların kalbini iman ve İslam’ a aç) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde on bir defa Allahumme einni ala zikrike ve şukrike ve husnu ibadetik (Allah’ım seni zikretmede, sana şükretmede ve sana güzel ibadet etmede bana yardım et) tesbihi çekilir
RAMAZAN AYI ve Kadir Gecesi
Kadir gecesi İslam alemi için oldukça önemli olan gecelerden ve günlerden sadece bir tanesidir. Genel olarak kadir gecesi Ramazan ayının 27. günü karşılanır. 27. günün gecesinde Allah tarafından Kuran, Cebrail aracılığıyla İslam peygamberine vahiy olarak indirilmeye başlanmıştır.
Kuran bu gece ilk olarak Hz. Peygambere indirilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla Kuran'ın indirilmeye başlandığı gün olarak kabul edilmiş ve bu şekilde kutlanmaya başlamıştır. Bu gecede tüm İslam alemi Kuran okur, Allah'ı zikreder, salavat getirir ve nafile namaz ibadetlerini yaparlar.
Kadir Gecesinde Ne Olmuştur?
Hz. Peygambere ilk olarak Allah tarafından Kuran ayeti Kadir gecesinde indirilmiştir. Cebrail isimli vahiy meleği İslam peygamberi Hz. Muhammed'e gelerek, Kuran ayetlerini indirmeye başlamıştır. Tarihsel olarak konu ele alındığı zaman kadir gecesi Ramazan'ın son günlerine denk geliyor. Kuran üzerinde Kadir gecesi için "bin aydan daha hayırlı." olduğu tüm İslam alemine aktarılıyor.
Yüce Allah Kuran ayetlerini ilk olarak bu gece Cebrail aracılığıyla dünyaya indirmeye başlamıştır. Uzun bir sınavın ardından Hz. Peygamber, Cebrail meleğiyle karşılaşır. Cebrail Hz. peygambere ilk olarak "Oku." der. Böylelikle Kuran'ın ilk ayeti indirilmiş olur.
Kadir Gecesi Anlamı Ve Önemi Nedir?
Bu gecenin önemi son derece yüksektir ve tüm İslam alemi için büyük bir öneme sahiptir. Öyle ki bu gece ile tüm insanlar Allah'ın nuruyla tanışmaya başlamış, İslam dini ortaya çıkmıştır.
Bu geceden sonra kız çocukları toprağa gömülmekten kurtarılmış, insanların kendi eliyle yaptıkları ve daha sonrasında taptıkları putlar yıkılmış, cahiliye karanlığı ortadan kaldırılarak insanlar zulümlerden kurtarılmıştır.
Tüm insanlar Allah'ın nuruyla karşılaşmış, cahiliye devri sona ermiş ve insanlara İslam'ın güzellikleri aktarılmıştır. Bu günden sonra insanlar putları bırakmış ve Allah'a yönelmiştir. Kız çocuklarına değer verilmeye başlanmış, onların diri diri toprağa gömülmesi engellenmiştir. Ayrıca insanların birbirlerini ezmeleri, katletmeleri de yasaklanmıştır.
KADİR GECESİNDE NE YAPILIR OKUNACAK DUALAR
Ramazân-ı Şerîf’in en müstesnâ vakti “Kadir Gecesi”dir. Allah Teâla Kadir sûresinde Kur’an-ı Kerim’in Kadir gecesinde indirildiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirmiştir. (bkn. Kadir Sûresi 1-5)
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bu gece hakkında: “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175) buyurmaktadır.
Başka hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:
“Ramazan’da Allâh’ın öyle bir gecesi vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Kim o gecenin hayrından mahrum kalırsa gerçekten büyük bir kazançtan mahrum kalmış olur.»” (Nesâî, Sıyâm, 5; Ahmed, II, 230, 385, 425)
Bu gecede yapılacak ibadet ve duaların kıymeti 80 yıldan daha evladır.
Ramazân-ı Şerîf’in en müstesnâ vakti “Kadir Gecesi”dir. Allah Teâla Kadir sûresinde Kur’an-ı Kerim’in Kadir gecesinde indirildiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirmiştir. (bkn. Kadir Sûresi 1-5)
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bu gece hakkında: “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175) buyurmaktadır.
Başka hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:
“Ramazan’da Allâh’ın öyle bir gecesi vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Kim o gecenin hayrından mahrum kalırsa gerçekten büyük bir kazançtan mahrum kalmış olur.»” (Nesâî, Sıyâm, 5; Ahmed, II, 230, 385, 425)
Bu gecede yapılacak ibadet ve duaların kıymeti 80 yıldan daha evladır.
Hz. Aişe (r.anha) Rasûlüllah (s.a.s)'e demiştir ki:
"Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir Gecesi'ne rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):
"Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu." (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
Tevbe ve İstiğfar Etmek
Kurʼan-ı Kerʼim Okumak
Namaz Kılmak
Salat-ü Selam Getirmek
Hamd Etmek ve Şükür Halinde Olmak
Allah Teala’yı Zikretmek
Sadaka Vermek
Tefekkür Etmek
Helalleşmek
KURBAN BAYRAMI
Kurban Bayramı, İslam inancına göre, Hicrî takvimin Zilhicce ayının 10. gününden başlayarak 4 gün süren bir dini bayram olarak kutlanır. Kurban Bayramının kutlama süreci, Zilhicce ayının 9. gününe denk gelen Arefe günü ile başlar ve ardından Zilhicce ayının 10., 11. ve 12. günleri olan ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) olarak bilinen üç gün boyunca devam eder. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.
Kurban Allah’a teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir. Kurban Bayramı ise bu ibadetin her yıl belirli günlerde gerçekleştirilmesidir. Kurban Bayramında ibadet etmek isteyenler, emredilen koşulları taşıyan hayvanları Allah için keserek, Allah’a feda ederler. İnsanlık tarihi kadar eski bir ibadet olan kurban kesmek, ilahi dinlerin en önemli ibadetlerinden biri sayılmaktadır.
Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?
Kurban Bayramı, hicretin ikinci yılında ortaya çıkmıştır. Kurban Bayramı nedir nasıl ortaya çıktı diye merak edenleri kısa kısa bilgilerle aydınlatalım:
Kurban ibadeti Hz. İbrahim ve oğlu arasında başlar. Hz. İbrahim evinde bir gün uyuduğu esnada, rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini görmüştür. Bu rüya üzerine Mekke’ye gitmiştir ve oğlu İsmail’i annesinin
yanında görmüştür.
Oğluna rüyasından bahsetmeyerek, ip ve bir bıçak almasını söylemiştir. Sonrasında ev halkı için vadiden odun toplayacaklarını anlatmıştır. Baba ve oğul vadiye doğru ilerlerken, şeytan insan kılığında Hz. İbrahim’in karşısına çıkmıştır ve Allah’ın bu emrini yerine getirmesin diye aklını çelmeye çalışmıştır. Fakat Hz. İbrahim bu oyuna inanmamıştır.
Sonrasında baba, oğluna: “Ben seni rüyamda Allah için kurban ediyordum.” diyerek rüyasını açıklamıştır. Oğlu ise bu duruma “Babacığım sana emrolunanı yap, babacığım! Beni kurban etmek istediğin zaman, beni iple sıkıca bağla ki benden sana karşı, bir şey isabet edip de ecrim eksilmesin.”
Hem sen beni boğazlamak için yatırdığın zaman, yüzükoyun yatır, alnımı yere getir. Çünkü yüzüme bakınca kalbin incelir ve bu durumun Allah’ın sana emrettiği şeyi yerine getirmene engel olabileceğinden korkarım!” diyerek yanıt vermiştir. Hz. İbrahim oğlunu kurban edecekken Allah tarafından “Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın kurbanlık, onu boğazla!” emredilmiştir. İşte kurban ibadeti günümüze kadar bu dini değer ile korunmaktadır.
Kurban Kesmenin Anlamı ve Önemi
Kurban kesmenin şartlarını yerine getirenler, öncelikle çevresinde bulunan ihtiyaç sahiplerini mutlu ederler. Kardeşliğin ve birliğin temsili olan Kurban Bayramı, yardımlaşmanın en çok vücut bulduğu bir dönemdir.
Kardeşlik ve yardımlaşma yılın her gününde ve her anında hatırlanmalıdır. Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde, Hz. Peygamber, kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında kabul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin sevap hanesine yazılacağını ifade etmiştir. Bu durum da dinimizde kurban kesmenin çok ayrı bir yere sahip olmasını sağlamıştır.
Allah’a kurban edilen kurbanlık hayvanlar kesilirken, kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerini bulacağı bir bayramdır. Bu süreç hem sevinçle hem de manevi duygularla kutlanmalıdır. Her sene Kurban Bayramı’nı en güzel duygularla yaşamak ve sonrasında hatırlamak için, Kurban Bayramı’nı usulüne göre yaşamak gerekir. Aynı zamanda kurban kesilirken o hayvana eziyet etmemek, canını yakmamak, hızlı hareket etmek önemlidir.
“Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).”
Kurban Neden Kesilir?
Kurban kesimi, İslam dini açısından önemli bir ibadet ve sembolik bir eylemdir. İslam inancına göre, kurban kesimi, İbrahim peygamberin Allah’a olan teslimiyetini ve imanını simgeler. Kurban kesimi aşağıdaki temel nedenlerle gerçekleştirilir:
İbadet
Kurban kesimi, Müslümanların Allah’a olan ibadetlerinden biridir. İbadetin amacı, Allah’a yakınlık kazanmak, O’na itaat etmek ve kendini Allah’a adamanın bir yolu olarak görülür.
İman ve Teslimiyet
Kurban kesimi, İbrahim peygamberin Allah’ın emrine olan tam teslimiyetini ve imanını hatırlatır. Müslümanlar, İbrahim’in gösterdiği gibi Allah’ın emirlerine itaat etme, teslimiyet ve sadakat gösterme anlamında bir örneği takip etmeye çalışır.
Paylaşma ve Dayanışma
Kurban kesimi, Müslümanlar arasında dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma duygusunu güçlendirir. Kurban edilen hayvanın eti, yoksul ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşılır. Bu, zenginlerin varlıklarını paylaşarak toplumdaki dengesizlikleri azaltmayı amaçlar.
Sadaka ve Sevap Kazanma
Kurban kesimi, sadaka vermenin bir yoludur. Müslümanlar, kurban keserek Allah’ın rızasını kazanmak ve sevap elde etmek amacıyla hayır işlerinde bulunurlar. Sadaka vermek, bireysel ve toplumsal hayır işlerine katkıda bulunmanın bir ifadesidir.
Mevlid Kandili
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) dünyayı teşriflerinin Müslümanlar tarafından Kur’an-ı Kerim okumak, salavatlar getirmek ve dualar etmek gibi ibadetler ile değerlendirildiği Mevlid Kandili, Hicri takvime göre Rebiü’l-Evvel ayının 12. gecesidir. Peygamber Efendimizin 571 yılında Rebiü’l-Evvel ayının 12. günü dünyaya gelmesi, vefatından bir süre sonra o günün İslam âlemince ibadetlerle geçirilmesine vesile olmuştur.
Peygamber Efendimizin anıldığı bu güne Mevlid Kandili ismi verilmiştir. Camilerde Mevlid-i Şerif okunan ve dualarla, salavatlarla, Kur’an-ı Kerim okumaları ile geçirilen bu mübarek günlerde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in doğumunda yaşanılan mucizelerle ve mübarek hayatı ile ilgili sohbetler de yapılır.
Mevlid Bize Ne Anlatır?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V), mübarek yaşamı boyunca sergilediği eylemler ile insanlara güzel örnek olmuş ve yaşanması gereken hayat nizamını davranışları ile göstermiştir. Nitekim Allah, Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed (S.A.V) için “Ve seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik (Enbiyâ 107).” buyurmuştur. Peki; güzel ahlakı tamamlamak, insanları uyarmak ve doğruyu anlatmak için âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah Resulünün dünyayı teşrifleri bizlere ne anlatıyor? Onun dünyaya gelmesi ile yaşanan mucizeleri nasıl yorumlamalıyız?
Peygamber Efendimizin dünyaya gelmesi ile İranlıların tapınaklarında bin yıldan beri hiç sönmeden yanan ateşin sönmesi, Kâbe içindeki putların yıkılması, Save gölünün kuruması, Kisrâ’nın sarayında 14 sütunun yıkılması gibi birçok bölgede yaşanan mucizeler tüm insanlığa henüz dünyaya gelişi ile evrensel mesajlar veren bir peygamberi müjdeliyordu. Kur’an-ı Kerim’de Allah “Andolsun ki biz her millete ‘Allah’a kulluk edin, sahte tanrılardan uzak durun’ diyen bir elçi gönderdik (Nahl 36).” buyuruyor. Son Peygamber Hz. Muhammed’e (S.A.V) kadar gelen tüm peygamberler yaşadıkları kavmi uyarmak için gönderilmişlerdi. Hz. Muhammed (S.A.V) ise tüm peygamberlerden farklı olarak bütün insanlığı uyarmak için gönderilen bir peygamberdi. Bu sebeple mevlid ile gerçekleşen mucizeler, bizlere, Hz. Muhammed’in (S.A.V) ve onun müjdelediği İslam dininin büyüklüğünü ve İslam’ın dünyaya hâkim kılınmak üzere gönderildiğini anlatan hadiselerdir.
Hz Muhammed’in (S.A.V) dünyayı müşerref kıldığı günün biz Müslümanlarca ibadetlerle geçirilmesi -öncelikle- yaratılmışların en şereflisi olan Hz. Muhammed’e (S.A.V) ümmet olma vasfını bizlere lütfettiği için Allah’a bir şükür, sonrasında ise bizlere nasıl bir insan olmak gerektiğini hayatının her alanında gösteren Peygamber Efendimize sevgi ve bağımızı tazelemek içindir. Bu bilinç ile Müslümanlar, Peygamber Efendimizin doğduğu günü her yıl ibadet ve zikirlerle geçirirler.
Mevlid Kandili’nde İbadet Etmek
İslam dininde Mevlid Kandili’ne has bir ibadet bulunmamaktadır ancak mevlidin şükrünü eda etmek niyeti ile Mevlid Kandili’nde nafile ve kaza namazları kılınabilir, Kur’an-ı Kerim okunabilir. Peygamber Efendimize salat ve selam getirmek, dua etmek, Allah’ı tesbih ve zikretmek de Mevlid Kandili’nin faziletlerinden istifade edilebilecek ibadetler arasındadır. Bununla birlikte Siyer-i Nebi ve Hadis okumaları da Mevlid Kandili’nin ehemmiyetinin idrak edilmesi açısından önem teşkil eder. Mevlid Kandili’nde infak (malını Allah yolunda harcamak) etmek, sadaka vermek, bir ihtiyaç sahibinin ihtiyacını gidermek de mübarek bir günün bereketi ile bereketlenmeye vesile olabilir.
1. ÜÇ AYLAR NEDIR
2. RECEP AYI VE IÇİNDE BULUNUN REGAIP VE MİRAÇ KANDILI
3. ŞABAN AYI VE IÇİNDE BULUNAN BERAT KANDILI
4. RAMAZAN AYI VE IÇİNDE BULUNAN KADIR GECESİ
5. KURBAN BAYRAMI
6. MEVLİT KANDİLİ
2025 ÜÇ AYLAR TAKVİMİ
1 Ocak Cuma: Üç Ayların Başlangıcı
2 Ocak Perşembe: Regaib Kandili
26 ocak pazar : Mirac Kandili
13 Şubat perşembe : Berat Kandili
1 Mart Cumartesi : Ramazan Başlangıcı
26 Mart çarşamba : Kadir Gecesi
30 mart Pazar : Ramazan Bayramı (1.Gün)
31 Mart pazartesi : Ramazan Bayramı (2.Gün)
1 Nisan Salı : Ramazan Bayramı (3.Gün)
ÜÇ AYLAR NEDIR
İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve ramazan bayramıyla sona eren üç aylar, müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır. Üç ayların faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır.
Resûl-i Ekrem’in receb ayı girdiğinde, “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” Resûlullah’a isnat edilen, “Receb Allah’ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır” rivayetinin ise aslı bulunamamıştır (Süyûtî, s. 114).
ÜÇ AYLAR ve RECEP AYI
Recep Ayı, gerek İslamiyetten önce de İslam'dan sonra da mukaddes olarak kabul edilen bir aydır. Receb kelimesi sözlükte, "korkmak; saygı duymak, tâzim göstermek" anlamlarını ihtiva eden "recb" kökünden gelir.
Bu sebeple, Receb, kendisine hürmet edilen, saygı duyulan ve savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Üç ayların ilki olması sebebiyle Recep ayı dini ve sosyal kültürümüzde çok önemli bir noktadadır. "Şuhur-i Selase" olarak bilinen Üç ayların ilki Recep ayıdır.
Milletimizin övünç kaynağı olan Osmanlılar, bu değerli ayı Receb-i Şerif olarak anmış ve tarihi kaynaklara da bu şekilde aksettirmişlerdir.
Haram aylardan biri olan Recep, kan dökmenin dahi yasak olduğu bir manevi arınma ve temizlenme zamanıdır. Bu ay içinde yapılan ibadetler her zaman olduğu gibi bağışlanmamız için bir vesiledir.
Ayrıca Recep ayı, Regaib gecesini içerisinde barındırmasıyla da bilinir. Müminlerin, ibadethaneleri doldurarak Yüce Allah'a yöneldikleri bu gece, literatürümüzde ciddi yer tutar.
Manevi seferimiz olan Üç ayların ilki Recep ayı, müminler nezdinde müstesna bir mevkidedir.
Resulullah (SAV), Recep ayı geldiğinde şöyle dua ederdi:
"Allahümme bârik lenâ fî Recebe ve Şa'bân ve belliğnâ Ramadân"
"Allah'ım, Receb ve Şâban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır!"
(Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259; Ebû Nuaym, Hilye, VI, 269)
Recep, Şaban ve Ramazan ayları kulluk bilincine varabilmemiz, dünyadan yüz çevirerek hisli bir yürek ile Allah Teala'ya yönelebilmemiz noktasında çok önemlidir.
Bu minvalde fazilet yönü kuvvetli, Üç ayların ilki olan Recep ayı içerisinde çokça ibadet ederek Hak Teala'nın rızasını gözetmeliyiz.
Recep, Şaban ve Ramazan aylarından meydana gelen kıymetli Üç aylar; rahmet yüklü bir mevsim, sonu selamete çıkaran bir kutlu seferdir.
Üç aylar başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş müjdesi olarak bilinen, Müslümanların her sene sabırla beklediği bir manevi mevsimdir.
Üç ayların bünyesindeki kandiller, manevi yolculuk sırasında, Allah Teala'ya kulluk noktasında eksiklerimizi kapatabileceğimiz, manevi ihtiyaçlarımızı tedarik edebileceğimiz duraklardır.
Bilhassa ilk durağımız olan Regâib Kandili'ne bu gözle bakmak gerekir. Toplumsal birlik ve beraberliğimizi sağlayan bu değerli gecelerde Hak Teala'ya samimi bir kalp ile yönelmeliyiz.
Dinimizde oruç, sadece Ramazan-ı Şerif içerisinde farzdır. Bu ayın dışında kalan oruçlar ise sünnet ve nafile hükmündedir. Müslümanlar Resul-i Ekrem'i taklit ederek bilhassa Üç aylar içinde oruca yönelirler.
Nefis tezkiyesi, beden rahatlığı ve ibadet olarak oruç, insanı terbiye edici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca Resulullah (SAV) da Ramazan dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmezdi.
İbn Abbas (RA), "Resulullah (SAV), Ramazan dışında hiçbir ayı tam olarak oruçlu geçirmedi." (Buhari, Savm 53) sözü ile O'nun (SAV) hassasiyetine dikkat çeker.
Hz. Peygamber (SAV) Üç ayları diğer aylardan daha fazla oruç tutarak geçirir, bu aylarda nafile oruçlara yönelirdi. Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçların bir mecburiyeti olmamakla beraber dini kültürümüzde nafile ibadetlere büyük önem verilmiştir.
RECEP AYI ve Regaip Kandili
Regaip Kandili veya Regâib Kandili, Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece. İslam'daki beş mübarek kandil gecesinden biridir. Kökü "arzulamak, meyletmek" anlamlarına gelir
Regaip Kandili senenin belirli zamanlarında Müslümanlar tarafından bir ibadet ve dua günü olarak kabul edilir. Regaip, kelime anlamı olarak kişilerin güzel duygularının ve isteklerinin olması için çabalaması ve bu güzellikler için dua etmesi anlamına gelir. İslamiyet inancını benimseyen kişilerce Regaip kandillerinde gerçekleşmesini istedikleri arzular için dua edilir. Aynı zamanda bu özel gece günahlarından dolayı tövbe eden kişilerin tövbelerinin kabul olacağı ve isteklerinin gerçekleşeceği gece olarak kabul edilir.
Tarihi bakımdan bakıldığında İslamiyet inancına göre oldukça önemli bir gün olarak da bilinir. Hicri takvime göre yedinci ay olarak kabul edilen Receb ayının, Müslümanlar tarafından mübarek kabul edilen ilk Cuma günüdür. Aynı şekilde Müslüman kişilerin inançlarına bağlı olarak mübarek kabul edilen ilk cuma günü senenin belirli zamanlarında ibadete ayrılan bir gündür.
Regaip Kandili Gecesinde Ne Oldu?
Kayıtlı olan bilgilere dayalı olarak Regaip Kandili'nin Resulullah Efendimizin babası olan Hz. Abdullah'ın evlenmiş olduğu gece olarak bilinir. Tasavvufi bilgilere dayalı olarak Hz. Peygamber Efendimizin anne rahmine düştüğü ilk gece olarak da geçer. Aynı zamanda mübarek Cuma gününün tüm Müslüman alemi tarafından kabul gördüğü ve ibadet ettiği önemli bir gecedir.
Regaip Kandili'nde Yapılacak İbadetler
Raaip Kandili ve diğer tüm kandil gecelerinde olduğu gibi tüm Müslüman ülkelerde camilerde, ibadethane veya evlerde bir araya gelinir ve dua edilir. Ancak tüm Müslümanların yapması için belirlenen ibadetler de vardır. Regaip kandilinde yapılabilecek ibadetler ise şunlardır;
• Kandil öncesinde gelen Perşembe günü oruç tutmak.
• Gün içindeki tüm vakitlerde namaz kılmak ve kılınmayan namazlar için kaza namazı kılmak.
• Kur'an-ı Kerim okumak ve okumayı bilmiyorsanız okuyan kişileri dinlemek.
• Regaip Kandili günahlarından pişman olan ve tövbe eden kişilerin tövbelerinin affedileceği gün olarak bilinir. Bundan dolayı kandil gecelerinde tövbe etmek ve sonrasında edilen tövbelere uygun bir yaşam sürmek oldukça önemlidir.
• Her Müslüman bildiği kadar dua ve şükür etmelidir.
• Kandil gecelerinde salavat getirmek oldukça önemlidir. Salavat, kişilerin sıkıntılarından kurtulmalarına yardımcı olur. Bazı hadislerde bu detaya dikkat çekilmiştir.
• Sadaka vermek sadece kandil geceleri için değil günlük yaşam için de oldukça önemlidir. Küçük ya da büyük fark etmeksizin kişilerin kendi durumlarına göre sadaka vermesinin olumsuz ve kötü şeylerden koruduğu bilinmektedir. Bundan dolayı Regaip Kandillerinde de sadaka vermenin öneminden bahsedilmektedir.
• Bu mübarek günde şükretmek çok önemlidir. Allah'ın verdiği tüm nimetlere şükretmek gerekir.
• Kandillerde zikretmek gerekir. Allah' hatırlamak, Allah'ı anmak oldukça önemlidir. Genel olarak kandiller, tüm Müslüman alemi ve Allah arasında köprülerin uzandığı duaların, şükürlerin, tövbelerin edildiği manevi bir gündür. Her Müslüman bildiği kadar ibadet etmeli ve ibadethanelerde bulunmalıdır.
Regaip Kandili'nde Hangi Tesbihler Çekilir?
Regaip Kandili'nde her Müslüman ibadetini yapar. Bu özel gecede tesbihlerde çekilir. Her kandil gecesi için olduğu gibi Regaip kandili için de çekilmesi gereken tesbihler ve adetler vardır.
Sırası ile 100 defa Subhanallahil Hayyil Kayyum,
100 defa Subhanallahil Ehadis Samed,
100 defa Subhanallahil Gafurir Rahim çekilmelidir.
Aynı zamanda sırası ile birer defa
La İlahe İllallah,
Allahümmesalli Ala Seyyidina ve Ala Ali Seyyidina,
Estağfirullah,
Sübhanallah,
Elhamdülillah,
Allahu Ekber,
La Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyil Azim ve Allah(c.c) çekilmelidir. Aynı zamanda devamında gelen üç aylar boyunca da her gün
111 defa Allahümme Salli Ala Muhammed diyerek Peygamber Efendimize salavat getirilmesi tavsiye edilir. Sonrasında ise aynı şekilde
1660 defa Ya Allah diyerek tesbih çekilebilir.
RECEP AYI ve MİRAÇ KANDİLİ
İslamiyet'te kutsal kabul edilen 5 kandilden birisi Miraç'tır. Miraç Kandili Hicri Takvime göre Recep Ayı'nın 27.gecesi idrak edilen bir gündür. Arapça Mirac kelimesinden ortaya çıkan Miraç'ın kelime anlamı ise yükselme veya göğe çıkma olarak ifade edilir. Bu kandil Miraç Gecesi
Miraç Kandili
İslamiyet’te kutsal kabul edilen 5 kandilden birisi Miraç'tır. Miraç Kandili Hicri Takvime göre Recep Ayı’nın 27.gecesi idrak edilen bir gündür. Arapça Mirac kelimesinden ortaya çıkan Miraç’ın kelime anlamı ise yükselme veya göğe çıkma olarak ifade edilir. Bu kandil Miraç Gecesi olarak da isimlendirilir.
Miraç Gecesi’nin kutsal kabul edilmesi nedeniyle Recep Ayı’nın 27.gecesine ulaşıldığında Müslümanlar tarafından geceyi idrak etmek için çeşitli ibadetler yapılır. Böylelikle günahlardan arınma ve Yaradan’a yakın olma gibi amaçlar edinilir.
Miraç Gecesinde Ne Oldu?
Miraç Gecesi’nin Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilmesinin nedeni geçmişte yaşanan olaylardır. 620 veya 621 yılında gerçekleşen Miraç Gecesi’nde İslam’ın son peygamberi Hz. Muhammed (sav) göğe yükselmiştir. Peygamberin göğe yükselmesi Yüce Allah’ın emriyle ve dört büyük melekten biri olan Hz. Cebrail’in eşliğinde gerçekleşmiştir.
Allah tarafından Hz. Muhammed’e (sav) sunulan Miraç iki aşamada gerçekleşmiştir. Bu aşamaların ilkine İsra ikincisine de Miraç ismi verilir. Emir geldiğinde Peygamber Efendimiz Mescid-i Haram’dan Burak isimli bir binekle Kudüs topraklarında bulunan Mescid-i Aksa’ya götürülmüştür. Mescid-i Aksa’ya götürülmesinin ardından ise yine Burak’la Allah huzuruna göğe çıkarılmıştır.
Peygamber Allah huzuruna ulaştığında kendisine verilen müjdelerden ilki 5 vakit namazın farz kılınmasıdır. Miraç’ın gerçekleşmesinin ardından Müslümanlar namazlarını 5 vakit olarak kılmaya başlamışlardır. Bu mübarek gecede namaz dışında Bakara Suresi’nde bulunan son 2 ayet indirilmiş ve Müslümanlara cennet müjdelenmiştir. Cennet müjdesinde ise Allah’a şirk koşmamak şartıyla olduğu bildirilmiştir. Peygamberimize cennet ve cehennem gösterilmiş
Miraç Kandilinde Hangi İbadetler Yapılır?
İslam alemi için kutsal kabul edilen Miraç Kandili geldiğinde her Müslüman’ın mübarek geceyi ibadet ederek geçirmesi gerekir. Böylelikle Allah rızasına kazanmak ve ona layık kul olmak mümkün olur.
Kandil gününe ulaşıldığında Müslümanlar tarafından yapılan ibadetler şunlardır;
ismiyle nafile namaz kılınır. Bu namaz 12 rekatlık olup 2 rekatta 1 selam verilerek kılınır.
• Tesbih namazı kılınır.
• Kur’anı Kerim okunur veya okuyanlar dinlenir.
• Tevbe ve istiğfar edilir.
• İdrak edilemeyen namazların kazası kılınır.
• Salavatı Şerifeler okunur.
• Salatı selam getirilir.
• Oruç tutulur.
• Tesbih çekilir.
Miraç Gecesi’ne ulaşıldığı zaman ibadetler evde bireysel olarak yapılabildiği gibi camilere gidilerek cemaatle de yapılır. Camiye gidildiğinde okunan Mevlidi Şerifler dinlenir ve cemaatle kandil namazı kılınır
Miraç Gecesinde Hangi Ayet İnmiştir?
Miraç Gecesi’nde Peygamber Efendimizin Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya gitmesi ve Allah huzuruna yükselmesi dışında Kur’anı Kerim’den ayet inmiştir. Bu ayet Amenerrasulü olarak bilinen ve Bakara Suresi’nde yer alan ayettir. Amenerrasulü surenin 285 ve 286.ayetlerindedir.
Miraç Gecesi’nde inmiş olan Amenerrasulü’nün Türkçe okunuşu şu şekildedir;
Amenerrasulü bimâ ünzile ileyhi min rabbihi velmuminün. Küllün amene billahi ve melaiketihi ve kütübihi ve resulihi. Lâ müferrikü beyne ehadin min resulihi. Ve kalü seminâ ve atinas gufraneke Rabbena ve ileykelmasîr. La yükellifuallahu nefsen illa vusaha. Leha ma kesebet ve aleyha mektesebet. Rabbena la tuahizna in nesina, ev ahtana rabbena vela tahmil aleyna isran kema hameltehu alellezine min kablina. Rabbena vela tuhammilna mâ lâ tâkate lenâ bih. Vafu anna, vağfir lena verhamna ente mevlana fensurna alelkavmilkafirin.
Amenerrasulü ayetlerinin anlamı ise şu şekildedir;
Peygamber aleyhisselam ve inananlar Allah tarafından onlara indirilene (Kur’an ve ayetleri) iman ettiler. Müminlerin her biri Allah’ın lahzına, kitaplarına, meleklerine ve Peygamberlerine inandılar.
ÜÇ AYLAR ve ŞABAN AYI
Şaban Ayı Nedir?
Ayların en kudretlisi kabul edilen Şaban, İslam'dan öncede Araplar tarafından kutsal ve kudretli kabul görülüyordu. İslam dininden öncede mukaddes bir ay olduğu tarihçiler ve İslam alimleri tarafından onaylanmıştır. Peygamber efendimiz bu ayı şaban ayı olarak zikretmeyi ve hicri takvime teşekkül ederek günümüze kadar geldiği aktarılır. Şaban ayı ibadet yönünden son derece önemli bir aydır. Şaban ayında yapılan ibadetlere misliyle karşılık verilir.
Şaban Ayı’nın Önemi Nedir?
Şaban ayı hicri takvimin aktarımına göre Ramazan ayından bir ay önceki ay olarak kabul edilir ve Ramazan ayının gelişine hazırlık manasına gelir. Kişilerin bu süreçte haram işlerden uzak durup kendilerini Ramazan ayına hazırlamaları gerekir. Yapılacak ibadetler, tutulacak oruçlar bu ayda başlanılır ve artırılarak devam edilir. Bu ay içerisinde yapılan her bir ibadete karşılık olarak kullar mükafatlandırılır. Ayrıca kişiler bu ayın giriş yapmasıyla kendilerini haram işlerden uzaklaştırarak Allah'a yakınlaşırlar.
Ramazan ayından en iyi şekilde ayrılmak ve yüksek sevaplar kazanmak isteyen kişilerin Şaban başlangıcından itibaren günahları bırakmaları gerekiyor. Bu ayın başlangıcında kişilerin tam anlamıyla Allah'a yönelmeleri ve kendilerini ibadete vermeleri gerekiyor.
Şaban Ayı İbadetleri Nelerdir?
Şaban ayından yapılması gerekli olan birçok ibadet vardır ve ibadetleri düzgünce yerine getiren kişilerin günahları bağışlanır. Ayrıca bu ibadetleri yerine getiren kişiler yüksek sevaplar kazanarak hem bu dünya hem de ahirette mükafatlandırılır.
Şaban ayı ibadetleri şu şekilde sıralanıyor;
• Nafile ve kaza namazlarını kılmak
• Sağlık açısından elverişli olan kişiler için oruç tutmak
• İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda sadaka vermek
• Tövbe etmek
• Allah'a şükür etmek
• Bol miktarda zikir çekmek
Bu ibadetleri yapan kişilerin günahları silinir ve aydınlığa erişmeleri sağlanır. Ayrıca içinde sıkıntı ve bunalım olan kişilerde bu ibadetleri yerine getirerek sıkıntılarından kurtulabilirler. Özellikle bu ayda sadaka vermek kişilerin içinde sorunların giderilmesine vesile olacaktır
Şaban Ayı Nedir?
Peygam efendimiz Şaban benim ayim demiştir ve bu ayda öyle bir gece vardır ki
Berat kandili bu geceye kavuşana ne mutlu...
Ayların en kudretlisi kabul edilen Şaban, İslam'dan öncede Araplar tarafından kutsal ve kudretli kabul görülüyordu. İslam dininden öncede mukaddes bir ay olduğu tarihçiler ve İslam alimleri tarafından onaylanmıştır. Peygamber efendimiz bu ayı şaban ayı olarak zikretmeyi ve hicri takvime teşekkül ederek günümüze kadar geldiği aktarılır. Şaban ayı ibadet yönünden son derece önemli bir aydır. Şaban ayında yapılan ibadetlere misliyle karşılık verilir.
Şaban Ayı’nın Önemi Nedir?
Şaban ayı hicri takvimin aktarımına göre Ramazan ayından bir ay önceki ay olarak kabul edilir ve Ramazan ayının gelişine hazırlık manasına gelir. Kişilerin bu süreçte haram işlerden uzak durup kendilerini Ramazan ayına hazırlamaları gerekir. Yapılacak ibadetler, tutulacak oruçlar bu ayda başlanılır ve artırılarak devam edilir. Bu ay içerisinde yapılan her bir ibadete karşılık olarak kullar mükafatlandırılır. Ayrıca kişiler bu ayın giriş yapmasıyla kendilerini haram işlerden uzaklaştırarak Allah'a yakınlaşırlar.
Ramazan ayından en iyi şekilde ayrılmak ve yüksek sevaplar kazanmak isteyen kişilerin Şaban başlangıcından itibaren günahları bırakmaları gerekiyor. Bu ayın başlangıcında kişilerin tam anlamıyla Allah'a yönelmeleri ve kendilerini ibadete vermeleri gerekiyor.
Şaban Ayı İbadetleri Nelerdir?
Şaban ayından yapılması gerekli olan birçok ibadet vardır ve ibadetleri düzgünce yerine getiren kişilerin günahları bağışlanır. Ayrıca bu ibadetleri yerine getiren kişiler yüksek sevaplar kazanarak hem bu dünya hem de ahirette mükafatlandırılır.
Şaban ayı ibadetleri şu şekilde sıralanıyor;
• Nafile ve kaza namazlarını kılmak
• Sağlık açısından elverişli olan kişiler için oruç tutmak
• İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda sadaka vermek
• Tövbe etmek
• Allah'a şükür etmek
• Bol miktarda zikir çekmek
Bu ibadetleri yapan kişilerin günahları silinir ve aydınlığa erişmeleri sağlanır. Ayrıca içinde sıkıntı ve bunalım olan kişilerde bu ibadetleri yerine getirerek sıkıntılarından kurtulabilirler. Özellikle bu ayda sadaka vermek kişilerin içinde sorunların giderilmesine vesile olacaktır.
İnsanların bu ay içerisinde ibadetlerini artırıp kendilerini tamamen Allah'a teslim etmeleri gerekiyor.
Peygamber efendimiz, bu ay içerisinde tüm Müslümanların bol bol namaz kılmaları gerektiğini aktarmıştır. İnsanların gafletten uyanarak bu ay içerisinde namaza yönelmeleri gerektiğini belirterek, namazın bir kurtuluş olduğunu anlatmıştır. Şaban ayında kılınan namazların sevabı da oldukça büyüktür ve kulların ahirette mükafatlandırılması sağlanır.
Şaban Ayı Duası
Şaban ayı girdiğinde ilk on günde kişilerin günde bir defa: "Subhanallahil latif, Celle şanüh." duasını bin defa etmeleri gerekiyor. Hemen ardından ise "Allahümme barik lena fi recebe; ve şaban; ve beliğna ramazan. Vehtimlena bil imane veyessirlena bil kuran." demeleri gerekiyor.
Şaban ayının ikinci on günü girdiğinde de kişilerin günde bir defa: "Allahümme barik lena fi recebe; ve şaban; ve beliğna ramazan. Vehtimlena bil imane veyessirlena bil kuran." diyerek, ardından yüz defa "Subhanallahir Razzak Celle şanüh." demeleri gerekiyor.
Şaban ayının üçüncü on gününe girildiği zaman ise "Allahümme barik lena fi recebe; ve şaban; ve beliğna ramazan. Vehtimlena bil imane veyessirlena bil kuran." demeleri ve hemen ardından yüz defa "Subhanallahil Azîz Celle şanüh." demeleri ve bunu her sene tekrarlamaları gerekiyor.
Şaban ayında düzenli olarak yapılması gereken tesbihatlar şu şekildedir;
• Ya Aziz (Yüz Defa)
• Ya Latif (Yüz Defa)
• Ya Rezzak (Yüz Defa)
ŞABAN AYI ve BERAT KANDILI
Berat kandili tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahiptir. Bu kutsal gecede tüm tövbe eden kulların günahları affedilir ve kulların temize çıkması sağlanır. Bu önemli günde İslam alemi ibadetler ve tövbeler ederek, Allah'a yaklaşır ve kulluk görevlerini yerine getirirler.
Berat kelimesi; kurtuluşa ermek, temize çıkmak ve suçlu olmamak manalarına gelir. Müslümanlar bu önemli gecede günahlarından arınır ve temize çıkarlar. Ancak kulların Allah'a dua etmeleri, tövbelerde bulunmaları gerekir. Berat gecesinde ibadet eden ve Allah'tan bağışlanma isteyen tüm kullar kurtuluşa erer.
Berat Kandilinde Ne Oldu?
Berat gecesinde Kuran-ı Kerim, Levhi Mahfuzdan dünyaya toplu olarak indirilmiştir. Bu olaya 'İnzal' adı verilir. Berat Kandili gecesinde Kuran-ı Kerim'in bütünlüğü, değiştirilemeyeceği ve kıyamete kadar muhafaza edileceği tüm İslam alemine aktarılmıştır. Kuran'ın bütün olarak indirildiği bu önemli geceyi kulların Kuran okuyarak geçirmeleri, kulların günahlarının affedilmesine ve Allah'a daha iyi yakınlaşmalarına vesile olacaktır.
Berat Kandili Kuranda Geçiyor Mu?
Duhan suresi ilk üç ayetinde Allah: "Ha, Mim. Apaçık olan kitaba ant olsun ki; biz Kuran-ı mübarek bir gece içinde indirdik. Şüphesiz biz bir uyarıcıyız. Kendi katımızdan sadece bir emirle yapılan her işe o gece hükmedilir." buyuruyor. Devamında ise Allah: "Biz; Rabbinin bir rahmeti olarak peygamberler gönderiyoruz." buyurmuştur.
Bu ayetlerde berat gecesinin vurgulandığı İslam alimleri tarafından aktarılıyor. İkinci ve üçüncü ayette geçen kısımlara göre yüce Allah Kuran-ı Kerim'de, tüm insan alemine Berat gecesinden bahsediyor.
Berat Kandil gecesinde nasıl ibadetler yapmalıyız
Berat Kandili namazı '12 rekat nafile namaz' olarak geçer ve her 2 rekatta bir selam verilerek kılınır. Her bir rekatta Fatiha ve Kuran-ı Kerim'den bir sure okunur. 2. rekat oturuşundan sonra selam verilir ve tekrar tekbir verilerek namaza başlanır. Bu şekilde 12 rekat tamamlanır ve sonunda tövbe edilir.
Berat kandilinde çekilecek tesbihler şu şekildedir;
• La İlahe İllallah (Bin adet)
• Estağfurullah El Azim (Bin adet)
• Habinallahü Vegniğmel Vekil (Yüz adet)
• Besmele (İki yüz adet)
• Ya Latif (Yüz yirmi dokuz adet)
Bu tesbihler berat gecesinde çekilebilecek tesbihlerdir.
İslam peygamberi Hz. Muhammed(s.a.v) berat gecesinde şu şekilde dua ederdi: "Bismillahirrahmanirrahim. Allahım! Cezandan ve cehennem azabından sana sığınırım. Sen yücesin. Seni övmek için kelimeler bulamıyorum. Hiç şüphesiz sen kendini övdüğün gibisin." Bu duayı berat gecesi okuyan kişilerin günahları affedilir. Ayrıca berat gecesinde; Rad suresi 39. ayet, Duhan suresi 4. ayet bol miktarda okunarak Allah'a dualar edilir.
Berat kandilinde okunması gereken sureler şu şekilde sıralanıyor;
• Fatiha suresi
• Ayetel Kürsi
• Duha suresi
• İnşirah suresi
• İhlas suresi
• Tevbe suresi
• Felak suresi
• Nas suresi
Bu sureler gün içerisinde okunarak zikir yapılabilir. Özellikle tevbe suresinin gece vakitlerine doğru okunması ve daha sonrasında tövbe edilmesi kişiler için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kuran'ın vermiş olduğu huzurla birlikte Allah'a daha yakınlaşılır ve gönülden tövbe edilir.
ÜÇ AYLAR ve RAMAZAN AYI
Kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir...ramazan ayı Nefsi terbiye etmek ve hoşgörü kabımızı genişletmeye vesile olmasıdır diyebiliriz.İslam alemi için büyük bir fazilet taşır. Sabretmeyi, Allah’a koşulsuz şükür edebilmeyi, aç insanın, susuz insanın halinden anlamayı, nimeti paylaşmayı, azla yetinmeyi öğretir. Ramazan ayı duaları da genellikle şükrü merkeze alarak edilir.
Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur.
Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da "…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun" (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar.
Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.)
Orucun ve Ramazan ayının önemi
Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.
Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.
Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.
Kur’an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.
İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.
Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.)
Açıktan oruç yiyen, bu aya hürmet etmemiş olur. Namaz kılmayanın da, oruç tutması ve haramlardan kaçınması gerekir. Bunların orucu kabul olur ve imanları olduğu anlaşılır.
Ramazan-ı şerifte, oruç tutmak çok sevaptır. Özürsüz oruç tutmamak büyük günahtır. Hadis-i şerifte, (Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz) buyuruldu. [Tirmizi] (Ama orucu kazaya bırakmayı mubah kılan dînî bir mazeret varsa, o zaman ramazan orucunu kazaya bırakmak günah olmaz.)
Ramazanda oruç tutmak hakkındaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyle:
(Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai]
(Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilip, sevabını da Allahü teâlâdan bekleyerek oruç tutanın günahları affolur.) [Buhari]
(Ramazan ayı gelince, “Ey hayır ehli, hayra koş! Şer ehli, sen de kötülüklerden el çek” denir.) [Nesai]
(Ramazan bereket ayıdır. Allahü teâlâ bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır.) [Taberani]
(Ramazan-ı şerif ayı geldiği zaman, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istigfar etmelerini emreder.) [Deylemi]
(Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; ramazan ayı, sonraki ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]
(Peş peşe üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutması gerekir.) [Ebu Nuaym]
(Ramazan orucu farz, teravih sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.) [Nesai]
(Bu aya ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.) [İ. Mansur]
(Ramazan ayında ailenizin nafakasını geniş tutunuz! Bu ayda yapılan harcama, Allah yolunda yapılan harcama gibi sevaptır.) [İbni Ebiddünya]
(Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonuysa Cehennemden kurtuluştur.) [İ. Ebiddünya]
(İslam, kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.) [Müslim]
(Cennetteki güzel köşkler, sözü hoş, selamı çok, yemek yediren, oruca devam eden ve gece namazı kılan kimselere verilir.) [İbni Nasr]
(Oruç tutan müminin susması tesbih, uykusu ibadet, duası müstecap ve amelinin sevabı da çoktur.) [Deylemi]
(Bilhassa oruçlu iken çirkin, kötü söz söylemeyin! Biri size sataşırsa, ona “Ben oruçluyum” deyin!) [Buhari]
(Gerçek oruç, sadece yiyip içmeyi değil, boş ve hayasızca sözleri de terk ederek tutulan oruçtur.) [Hakim]
(Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrasına, ancak oruçlular oturur.) [Taberani]
(Allah yolunda bir gün oruç tutanı, Allahü teâlâ yetmiş yıllık mesafe kadar cehennemden uzaklaştırır.) [Buhari]
(Temizlik imanın yarısı, oruç da sabrın yarısıdır.) [Müslim]
(Oruçlu iken ölene, kıyamete kadar oruç tutmuş gibi sevap yazılır.) [Deylemi]
(Oruçlu iken ölen Cennete girer.) [Bezzar]
(Oruç tutan, namaz kılan kimse, mükafatını kıyamette aklı kadar alır.) [Hatib]
(Oruç şehveti keser.) [İ. Ahmed]
RAMAZAN AYI TESBIHAT VE DUALARI
• Ramazanın 1 ila 10. günleri arasında: Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi) tesbihi çekilir.
• Ramazanın 11 ila 20. günleri arasında: Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan) tesbihi çekilir.
• Ramazanın 21 ila 30. günleri arasında: Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tesbihi çekilir.
• Pazartesi günleri bin defa La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym tesbihi çekilir.
• Salı günleri yüz defa Cezallahü anna Muhammeden sallallahü Teala Aleyhi ve sellem ma hüve ehlül salavatı çekilir.
• Çarşamba günleri bin defa Estağfirullahel Aziyme ve etübü leyh istiğfarı çekilir.
• Perşembe günleri bin defa Sübhanallahi vebihamdihi Sübhanellahil Aziym tesbihi çekilir.
• Cuma günleri bin defa Allah tesbihi çekilir.
• Cumartesi günleri bin defa La İlahe İllallah kelime- i tevhidi çekilir.
• Pazar günleri bin defa Ya hayyü ya kayyüm tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa La İlahe İllallah tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa Estagfirullahel el azim (Ey yüze Allah’ım senden af diliyoruz) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa Subhanallahi velhamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber (Sen bütün eksik ve kusurlardan münezzehsin. Bütün hamdü senalar sanadır) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa Allahummerham ummete Muhammed (Allah’ım ümmeti Muhammede merhamet eyle) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde yüz defa Allahummağfir ummete Muhammed (Allah’ım ümmeti Muhammedi affeyle) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde otuz üç defa Hasbunallahu ve nimel vekil (Allah bana yeter, O ne güzel vekildir) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde on bir defa Allahumme inneke afuvvun, tuhibbul afve, fa’ fu anna (Allah’ım affedicisin, affı seversin, bizleri de affeyle) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde on bir defa Rabbigfir verham ve ente hayrur rahimin (Rabbim affet ve merhamet et, sen affedenlerin en hayırlısısın) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde on bir defa Allahummesrah sudurena ilel imani vel islam (Allah’ım dünya üzerindeki bütün insanların kalbini iman ve İslam’ a aç) tesbihi çekilir.
• Her gün, günde on bir defa Allahumme einni ala zikrike ve şukrike ve husnu ibadetik (Allah’ım seni zikretmede, sana şükretmede ve sana güzel ibadet etmede bana yardım et) tesbihi çekilir
RAMAZAN AYI ve Kadir Gecesi
Kadir gecesi İslam alemi için oldukça önemli olan gecelerden ve günlerden sadece bir tanesidir. Genel olarak kadir gecesi Ramazan ayının 27. günü karşılanır. 27. günün gecesinde Allah tarafından Kuran, Cebrail aracılığıyla İslam peygamberine vahiy olarak indirilmeye başlanmıştır.
Kuran bu gece ilk olarak Hz. Peygambere indirilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla Kuran'ın indirilmeye başlandığı gün olarak kabul edilmiş ve bu şekilde kutlanmaya başlamıştır. Bu gecede tüm İslam alemi Kuran okur, Allah'ı zikreder, salavat getirir ve nafile namaz ibadetlerini yaparlar.
Kadir Gecesinde Ne Olmuştur?
Hz. Peygambere ilk olarak Allah tarafından Kuran ayeti Kadir gecesinde indirilmiştir. Cebrail isimli vahiy meleği İslam peygamberi Hz. Muhammed'e gelerek, Kuran ayetlerini indirmeye başlamıştır. Tarihsel olarak konu ele alındığı zaman kadir gecesi Ramazan'ın son günlerine denk geliyor. Kuran üzerinde Kadir gecesi için "bin aydan daha hayırlı." olduğu tüm İslam alemine aktarılıyor.
Yüce Allah Kuran ayetlerini ilk olarak bu gece Cebrail aracılığıyla dünyaya indirmeye başlamıştır. Uzun bir sınavın ardından Hz. Peygamber, Cebrail meleğiyle karşılaşır. Cebrail Hz. peygambere ilk olarak "Oku." der. Böylelikle Kuran'ın ilk ayeti indirilmiş olur.
Kadir Gecesi Anlamı Ve Önemi Nedir?
Bu gecenin önemi son derece yüksektir ve tüm İslam alemi için büyük bir öneme sahiptir. Öyle ki bu gece ile tüm insanlar Allah'ın nuruyla tanışmaya başlamış, İslam dini ortaya çıkmıştır.
Bu geceden sonra kız çocukları toprağa gömülmekten kurtarılmış, insanların kendi eliyle yaptıkları ve daha sonrasında taptıkları putlar yıkılmış, cahiliye karanlığı ortadan kaldırılarak insanlar zulümlerden kurtarılmıştır.
Tüm insanlar Allah'ın nuruyla karşılaşmış, cahiliye devri sona ermiş ve insanlara İslam'ın güzellikleri aktarılmıştır. Bu günden sonra insanlar putları bırakmış ve Allah'a yönelmiştir. Kız çocuklarına değer verilmeye başlanmış, onların diri diri toprağa gömülmesi engellenmiştir. Ayrıca insanların birbirlerini ezmeleri, katletmeleri de yasaklanmıştır.
KADİR GECESİNDE NE YAPILIR OKUNACAK DUALAR
Ramazân-ı Şerîf’in en müstesnâ vakti “Kadir Gecesi”dir. Allah Teâla Kadir sûresinde Kur’an-ı Kerim’in Kadir gecesinde indirildiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirmiştir. (bkn. Kadir Sûresi 1-5)
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bu gece hakkında: “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175) buyurmaktadır.
Başka hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:
“Ramazan’da Allâh’ın öyle bir gecesi vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Kim o gecenin hayrından mahrum kalırsa gerçekten büyük bir kazançtan mahrum kalmış olur.»” (Nesâî, Sıyâm, 5; Ahmed, II, 230, 385, 425)
Bu gecede yapılacak ibadet ve duaların kıymeti 80 yıldan daha evladır.
Ramazân-ı Şerîf’in en müstesnâ vakti “Kadir Gecesi”dir. Allah Teâla Kadir sûresinde Kur’an-ı Kerim’in Kadir gecesinde indirildiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirmiştir. (bkn. Kadir Sûresi 1-5)
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bu gece hakkında: “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175) buyurmaktadır.
Başka hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:
“Ramazan’da Allâh’ın öyle bir gecesi vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Kim o gecenin hayrından mahrum kalırsa gerçekten büyük bir kazançtan mahrum kalmış olur.»” (Nesâî, Sıyâm, 5; Ahmed, II, 230, 385, 425)
Bu gecede yapılacak ibadet ve duaların kıymeti 80 yıldan daha evladır.
Hz. Aişe (r.anha) Rasûlüllah (s.a.s)'e demiştir ki:
"Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir Gecesi'ne rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):
"Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu." (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
Tevbe ve İstiğfar Etmek
Kurʼan-ı Kerʼim Okumak
Namaz Kılmak
Salat-ü Selam Getirmek
Hamd Etmek ve Şükür Halinde Olmak
Allah Teala’yı Zikretmek
Sadaka Vermek
Tefekkür Etmek
Helalleşmek
KURBAN BAYRAMI
Kurban Bayramı, İslam inancına göre, Hicrî takvimin Zilhicce ayının 10. gününden başlayarak 4 gün süren bir dini bayram olarak kutlanır. Kurban Bayramının kutlama süreci, Zilhicce ayının 9. gününe denk gelen Arefe günü ile başlar ve ardından Zilhicce ayının 10., 11. ve 12. günleri olan ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) olarak bilinen üç gün boyunca devam eder. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.
Kurban Allah’a teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir. Kurban Bayramı ise bu ibadetin her yıl belirli günlerde gerçekleştirilmesidir. Kurban Bayramında ibadet etmek isteyenler, emredilen koşulları taşıyan hayvanları Allah için keserek, Allah’a feda ederler. İnsanlık tarihi kadar eski bir ibadet olan kurban kesmek, ilahi dinlerin en önemli ibadetlerinden biri sayılmaktadır.
Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?
Kurban Bayramı, hicretin ikinci yılında ortaya çıkmıştır. Kurban Bayramı nedir nasıl ortaya çıktı diye merak edenleri kısa kısa bilgilerle aydınlatalım:
Kurban ibadeti Hz. İbrahim ve oğlu arasında başlar. Hz. İbrahim evinde bir gün uyuduğu esnada, rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini görmüştür. Bu rüya üzerine Mekke’ye gitmiştir ve oğlu İsmail’i annesinin
yanında görmüştür.
Oğluna rüyasından bahsetmeyerek, ip ve bir bıçak almasını söylemiştir. Sonrasında ev halkı için vadiden odun toplayacaklarını anlatmıştır. Baba ve oğul vadiye doğru ilerlerken, şeytan insan kılığında Hz. İbrahim’in karşısına çıkmıştır ve Allah’ın bu emrini yerine getirmesin diye aklını çelmeye çalışmıştır. Fakat Hz. İbrahim bu oyuna inanmamıştır.
Sonrasında baba, oğluna: “Ben seni rüyamda Allah için kurban ediyordum.” diyerek rüyasını açıklamıştır. Oğlu ise bu duruma “Babacığım sana emrolunanı yap, babacığım! Beni kurban etmek istediğin zaman, beni iple sıkıca bağla ki benden sana karşı, bir şey isabet edip de ecrim eksilmesin.”
Hem sen beni boğazlamak için yatırdığın zaman, yüzükoyun yatır, alnımı yere getir. Çünkü yüzüme bakınca kalbin incelir ve bu durumun Allah’ın sana emrettiği şeyi yerine getirmene engel olabileceğinden korkarım!” diyerek yanıt vermiştir. Hz. İbrahim oğlunu kurban edecekken Allah tarafından “Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın kurbanlık, onu boğazla!” emredilmiştir. İşte kurban ibadeti günümüze kadar bu dini değer ile korunmaktadır.
Kurban Kesmenin Anlamı ve Önemi
Kurban kesmenin şartlarını yerine getirenler, öncelikle çevresinde bulunan ihtiyaç sahiplerini mutlu ederler. Kardeşliğin ve birliğin temsili olan Kurban Bayramı, yardımlaşmanın en çok vücut bulduğu bir dönemdir.
Kardeşlik ve yardımlaşma yılın her gününde ve her anında hatırlanmalıdır. Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde, Hz. Peygamber, kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında kabul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin sevap hanesine yazılacağını ifade etmiştir. Bu durum da dinimizde kurban kesmenin çok ayrı bir yere sahip olmasını sağlamıştır.
Allah’a kurban edilen kurbanlık hayvanlar kesilirken, kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerini bulacağı bir bayramdır. Bu süreç hem sevinçle hem de manevi duygularla kutlanmalıdır. Her sene Kurban Bayramı’nı en güzel duygularla yaşamak ve sonrasında hatırlamak için, Kurban Bayramı’nı usulüne göre yaşamak gerekir. Aynı zamanda kurban kesilirken o hayvana eziyet etmemek, canını yakmamak, hızlı hareket etmek önemlidir.
“Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).”
Kurban Neden Kesilir?
Kurban kesimi, İslam dini açısından önemli bir ibadet ve sembolik bir eylemdir. İslam inancına göre, kurban kesimi, İbrahim peygamberin Allah’a olan teslimiyetini ve imanını simgeler. Kurban kesimi aşağıdaki temel nedenlerle gerçekleştirilir:
İbadet
Kurban kesimi, Müslümanların Allah’a olan ibadetlerinden biridir. İbadetin amacı, Allah’a yakınlık kazanmak, O’na itaat etmek ve kendini Allah’a adamanın bir yolu olarak görülür.
İman ve Teslimiyet
Kurban kesimi, İbrahim peygamberin Allah’ın emrine olan tam teslimiyetini ve imanını hatırlatır. Müslümanlar, İbrahim’in gösterdiği gibi Allah’ın emirlerine itaat etme, teslimiyet ve sadakat gösterme anlamında bir örneği takip etmeye çalışır.
Paylaşma ve Dayanışma
Kurban kesimi, Müslümanlar arasında dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma duygusunu güçlendirir. Kurban edilen hayvanın eti, yoksul ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşılır. Bu, zenginlerin varlıklarını paylaşarak toplumdaki dengesizlikleri azaltmayı amaçlar.
Sadaka ve Sevap Kazanma
Kurban kesimi, sadaka vermenin bir yoludur. Müslümanlar, kurban keserek Allah’ın rızasını kazanmak ve sevap elde etmek amacıyla hayır işlerinde bulunurlar. Sadaka vermek, bireysel ve toplumsal hayır işlerine katkıda bulunmanın bir ifadesidir.
Mevlid Kandili
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) dünyayı teşriflerinin Müslümanlar tarafından Kur’an-ı Kerim okumak, salavatlar getirmek ve dualar etmek gibi ibadetler ile değerlendirildiği Mevlid Kandili, Hicri takvime göre Rebiü’l-Evvel ayının 12. gecesidir. Peygamber Efendimizin 571 yılında Rebiü’l-Evvel ayının 12. günü dünyaya gelmesi, vefatından bir süre sonra o günün İslam âlemince ibadetlerle geçirilmesine vesile olmuştur.
Peygamber Efendimizin anıldığı bu güne Mevlid Kandili ismi verilmiştir. Camilerde Mevlid-i Şerif okunan ve dualarla, salavatlarla, Kur’an-ı Kerim okumaları ile geçirilen bu mübarek günlerde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in doğumunda yaşanılan mucizelerle ve mübarek hayatı ile ilgili sohbetler de yapılır.
Mevlid Bize Ne Anlatır?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V), mübarek yaşamı boyunca sergilediği eylemler ile insanlara güzel örnek olmuş ve yaşanması gereken hayat nizamını davranışları ile göstermiştir. Nitekim Allah, Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed (S.A.V) için “Ve seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik (Enbiyâ 107).” buyurmuştur. Peki; güzel ahlakı tamamlamak, insanları uyarmak ve doğruyu anlatmak için âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah Resulünün dünyayı teşrifleri bizlere ne anlatıyor? Onun dünyaya gelmesi ile yaşanan mucizeleri nasıl yorumlamalıyız?
Peygamber Efendimizin dünyaya gelmesi ile İranlıların tapınaklarında bin yıldan beri hiç sönmeden yanan ateşin sönmesi, Kâbe içindeki putların yıkılması, Save gölünün kuruması, Kisrâ’nın sarayında 14 sütunun yıkılması gibi birçok bölgede yaşanan mucizeler tüm insanlığa henüz dünyaya gelişi ile evrensel mesajlar veren bir peygamberi müjdeliyordu. Kur’an-ı Kerim’de Allah “Andolsun ki biz her millete ‘Allah’a kulluk edin, sahte tanrılardan uzak durun’ diyen bir elçi gönderdik (Nahl 36).” buyuruyor. Son Peygamber Hz. Muhammed’e (S.A.V) kadar gelen tüm peygamberler yaşadıkları kavmi uyarmak için gönderilmişlerdi. Hz. Muhammed (S.A.V) ise tüm peygamberlerden farklı olarak bütün insanlığı uyarmak için gönderilen bir peygamberdi. Bu sebeple mevlid ile gerçekleşen mucizeler, bizlere, Hz. Muhammed’in (S.A.V) ve onun müjdelediği İslam dininin büyüklüğünü ve İslam’ın dünyaya hâkim kılınmak üzere gönderildiğini anlatan hadiselerdir.
Hz Muhammed’in (S.A.V) dünyayı müşerref kıldığı günün biz Müslümanlarca ibadetlerle geçirilmesi -öncelikle- yaratılmışların en şereflisi olan Hz. Muhammed’e (S.A.V) ümmet olma vasfını bizlere lütfettiği için Allah’a bir şükür, sonrasında ise bizlere nasıl bir insan olmak gerektiğini hayatının her alanında gösteren Peygamber Efendimize sevgi ve bağımızı tazelemek içindir. Bu bilinç ile Müslümanlar, Peygamber Efendimizin doğduğu günü her yıl ibadet ve zikirlerle geçirirler.
Mevlid Kandili’nde İbadet Etmek
İslam dininde Mevlid Kandili’ne has bir ibadet bulunmamaktadır ancak mevlidin şükrünü eda etmek niyeti ile Mevlid Kandili’nde nafile ve kaza namazları kılınabilir, Kur’an-ı Kerim okunabilir. Peygamber Efendimize salat ve selam getirmek, dua etmek, Allah’ı tesbih ve zikretmek de Mevlid Kandili’nin faziletlerinden istifade edilebilecek ibadetler arasındadır. Bununla birlikte Siyer-i Nebi ve Hadis okumaları da Mevlid Kandili’nin ehemmiyetinin idrak edilmesi açısından önem teşkil eder. Mevlid Kandili’nde infak (malını Allah yolunda harcamak) etmek, sadaka vermek, bir ihtiyaç sahibinin ihtiyacını gidermek de mübarek bir günün bereketi ile bereketlenmeye vesile olabilir.
Son düzenleme: