• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Twitter can çekişiyor

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.838
898
$fft16_mf4198650.Jpeg

Türkiye’de sosyal medya kullanan her 100 kişiden 17’si yasak öncesi Twitter’a girerken
bu rakam 4’e kadar düştü. Türkçe Tweet’ler yarı yarıya azaldı. Korkumuz Facebook!

İnternetin özgürlükçü kuşu ABD’li Twitter, Türkiye gündeminden düşmüyor.
Geçen perşembe gününden bu yana Twitter’a erişim engellendi.
Olay Amerika ve Avrupa cephesinde de yankı buldu. Ama sanırım Türkiye’de Twitter’ın kökü kazılmaya başladı.
Ne demişti Başbakan Tayyip Erdoğan; “Twitter, mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız.”
Bu söylemle gelen kapatma kararı sonrası geçen hafta perşembe günü, yasağa tepki olarak gönderilen Tweet sayısında bırakın düşüşü, az da olsa artış bile yaşanmıştı.
Ama aradan süre geçti. İşin renginin böyle olmadığı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
Gelen son rakamlara bakıldığında açıkça söylenebilir ki, “Türkiye’de Twitter’ın kökü kazılıyor!”

Rakamlara bakalım...
Twitter’la ilgili elde iki veri var.
Birincisi Türkiye’de bilgisayar, cep telefonu ve tablet PC kullanarak internete bağlanıp sosyal medyaya girenleri gösteriyor. Rakamlar tüm dünyada internet trafiği adına ülke istatistiklerini tutan GlobalStats’ın verileri.
İkincisi ise Twitter aleminde atılan tüm Türkçe Twett’leri kapsıyor.
Bu ne demek: Yani sadece Türkiye’deki kullanıcıların değil, yurtdışındaki ülkelerden kaynaklı Türkçe gönderimlerinin toplamını gösteriyor. Bu rakamlar ise uluslararası ölçüm şirketi Semiaocast’a ait.
Gelelim halimize...

Facebook’a ilgi zirve yaptı
Türkiye’de sosyal medya denildiğinde en çok kullanılan site hiç şüphesi Facebook. -Grafikteki mavi çizgili tablo-
Yasağın başladığı perşembe günü bilgisayar, cep telefonu ve tablet PC yoluyla sosyal medyaya erişim sağlayan Türkiye’deki her 100 kullanıcıdan 74’ü Facebook’a giriyordu. 17’si ise Twitter’a.
Yasak başlamadan önceki günlerde de rakamlar buralara yakın seviyelerde seyrediyordu. Üç gün sonraya yani pazar gününe bakıldığında tabloda dramatik değişimler yaşandığı görülüyor.
Twitter kullanımı şok düşüşle sarsılırken, Facebook cephesinde sıçrama var.

Kullanıcılar bir anda uçtu!
Yasak sonrası sosyal medyadaki her 100 kişinin 81’i Facebook’a girerken, daha önce 17 olan Twitter’a erişim rakamı 4’e kadar düşüyor.
Tüm bunlar şu anlama geliyor: Yasak başladıktan sonra Türkiye’de sosyal medyaya giren her 100 kişiden 13’ü Twitter’la bir şekilde -Ya Başbakan’ın sözlerine uyarak, ya da teknik sorun engelini aşamayarak- vedalaşmış durumda.

Dakikada 21.600 Tweet
Şimdiki veriler ise tüm dünyayı kapsıyor. -Sarı çizgili tablo-
ABD’den, İngiltere’den, onlarca farklı ülkeden gönderilen Türkçe Tweet’ler...
Engellemenin başladığı 20 Mart’ta Türkçe Tweet sayısı bir önceki haftanın aynı günüyle karşılaştırıldığında bir düşüş yok. Hatta o gün bir ara saatte atılan Tweet sayısı 1.3 milyona ulaşıyor. Bu, dakikada 21.600 Tweet’e karşılık geliyor.
Gün boyunca gönderilen Tweet’lerin toplamı bir önceki haftanın aynı günüyle benzer trendde 14 milyonu aşıyor.
Sonraki günlerde, en yoğun saate bakıldığında cuma günü 750 bin, cumartesi 760 bin, pazar günü 670 bin Tweet’e ulaşıldığı dikkat çekiyor. Semiocast’in tablosu bize pazartesi günü saat 15.00’e kadar veri sağlıyor. Buna göre en yoğun saatte 500 bin Tweet gönderiliyor.
Türkiye’de yaklaşık 10 milyon Twitter kullanıcısı var. Ancak çoğunluğu aktif olarak kullanmıyor. Twitter engelinin ardından kullanıcılar DNS ve VPN teknikleri üzerinden yasakları aşarak Tweet göndermeye devam ediyor.

Tablo gerçekten vahim...
Rakamlar gösteriyor ki, kullanıcı tarafında ciddi kayıp var. İlk gün gelen tepki Tweet’lerini saymazsak, sonrasındaki günlerde yarı yarıya varan ciddi düşüşler olduğu görülüyor.
Tablo vahim...
Umut edelim, Başbakan’ın “hepsini kazıyacağız” sözleri yakında Facebook ve YouTube yasaklarına yol açmasın. Şükrü Andaç-milliyet

ben de biraz uğraşıp sonra pes ettim, zaten çok etkin kullanmadığımdan, ama bence etkin kullananlar bir yolunu buluyordur

valla ben kapandığından beri girmiyorum
zaten tweet atmaktan çok gündemi takip etmek amaçlı kullanıyordum

bence ilk günler kısıtlama sebebiyle herkes bi merak edip girdi sonra vazgeçtiler
o yüzden yarıya düşmesi normal geldi bana

bende öylesine girip bakardım o günden sonra bakmadım açıkçası.çokta büyük bir kayıp değil yani.

Yasağa rağmen nasıl girilmesi bekleniyor ki düşüş olması çok normal.

Internet bankacılığı için programı kaldırdım. Dnslerin çoğu da kapatılıyor nasil girmemiz bekleniyor. Benim için büyük eksiklik oldu valla. Aktif kullanıyordum. Hakkım gasp ediliyor bi de buna alkış tutuluyor.

Dün Başbakana denk geldim haberlerde kapatamaz diyorlardı millet onay verdi mi ne mealinde seyler söylüyordu. Nerelere gitsek?

Internet bankacılığı için programı kaldırdım. Dnslerin çoğu da kapatılıyor nasil girmemiz bekleniyor. Benim için büyük eksiklik oldu valla. Aktif kullanıyordum. Hakkım gasp ediliyor bi de buna alkış tutuluyor.

Dün Başbakana denk geldim haberlerde kapatamaz diyorlardı millet onay verdi mi ne mealinde seyler söylüyordu. Nerelere gitsek?

Korkarım interneti komple yasaklayacaklar.
Bu günler geçer elbet.

Hatırlanacağı üzere bir gün önce Başbakan Erdoğan Bursa mitinginde “Twitter, mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız”, “Özgürlük birinin mahremine girmek, devletin sırlarını bu tür kanallarla uluslararası yerlere fitnelemek değildir” demişti. Başbakanın bu sözlerinden ardından Twitter kapandı.

Peki, TİB'in ifade özgürlüğüne engel koyan bu kararını AİHM nasıl açıklıyor?

Bu konuda örnek dava 24.06 1986 tarihli 9815/8224 karar nolu Lingens davası.

AİHM vermiş oluğu bu kararında politikacının yalnızca politik sebeple eleştirilmesine değil, özel yaşamlarının sorgulanmasını da korumaya almıştır. Bir politikacının siyasi, ekonomik, dinsel ilişkilerinin, aile içinde eşine ve çocuklarına karşı tavırlarının ortaya çıkarılması ve eleştirilmesi doğal kabul edilmiştir. Mahkeme sıradan bir kişi bakımından özel yaşamın gizliliği hakkı görülebilecek bu konular, ülke yönetiminde sorumluluk üstlenen kişiler bakımından öğrenilmesi ve araştırılması kamu yararı olduğuna hükmetmiştir.

Özetle, Twitter yasağı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. Maddesinin 2. Fıkrasına aykırıdır.

Ve daha önce AİHM vermiş olduğu birçok kararda İnsan hakları sözleşmenin 10. Maddesinin 2. Fıkrasının demokratik toplumun en önemli temellerinden birini oluşturduğu, demokratik toplumun gelişmesi ve her bireyin kendi kişiliğinin temel koşulu olduğunu belirmiştir.

Orbay Soydan
Odatv.com

Twitter a diz çöktürdük dediler aksi açıklama dün yapıldı öyle bir durum yok..
Akşamda tv programında diz çöktüremediklerini anladık zaten..
Kullanımı iyice düşerse twitter ın o zaman geri adım atabilirler..
Aksi halde biz dedik olacak diyenlerin karşısında twitter ın diz çökeceği falan yok..

Son düzenleme:
zenmate var bende geçen zurih üzerinden bağlanıp girdim.
Google dns engelliyor ama kendi programı gayet güzel açıyor. :1:

Ankara İdare Mahkemesi, Twitter’a erişimin engellenmesine dair TİB kararının yürütmesini durdurmuş.

TİB de kapatılıyormuş zaten, şimdi ne olacak bilmiyorum ama artık hükümetin hiç bir adımı bizim için hayırlı değil, özellikle internetle ilgili olanlar

atılan her adım kendi paçalarını kurtarmak için

TİB de kapatılıyormuş zaten, şimdi ne olacak bilmiyorum ama artık hükümetin hiç bir adımı bizim için hayırlı değil, özellikle internetle ilgili olanlar

atılan her adım kendi paçalarını kurtarmak için

Neden? Yeni yasayla her şeyi yapabiliyodu bu tib? Ne oldu ki acep?

gerçekten twitterın can çekişiyor olması o kadar üzücü o kadar üzücü ki anlatacak söz bulamıyorum..

mısırda 528 kişi idama mahkum oldu ;beşyüz yirmi sekiz kişinin yaşam hakkı ellerinden alınıyor...
suriyede kadın çocuk yaşlı hergün insanlar katlediliyor tecavüze uğruyor kaçabilenler evlerinden yurtlarından oluyor...

yaşama ÖZGÜRLÜKLERİ ellerinden alnıyor...ama ne önemi varki ..
amerika avrupa ülkemizdeki internet ÖZGÜRLÜĞÜNDEN bahsediyor...ülkemizde de bahseden bir kesim var.

bence bu iki özgürlük arasında bir fark var.

Back