Tuvalet Eğitimi Tuvalet egitimi

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

Lawinya34

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2017
1.036
594
123
41
Merhaba kizlar.benim sorunum oğlumun kakasını surekli duşakabin de banyo yaparken yapmasi.cisini tuvalete yapiyor ama kakaya gelince illa banyo yapicam diyor.banyo yaparken yapiyor.diceksiniz tramvami yasadi halasi babannesi cok baski yaptilar vakti zamaninda cocuk odur budir toparlanamadi.onerilerinizi goruslerinizi bekliyorum. Bu arada oglum 3.5 yasinda.

Öğretirken kakasını ilk oraya yaparak mı öğrendi? Sevimli bir lazımlık alsanız belki oraya geçer daha sonra yavaş yavaş klozete yaptirmaya başlasanız.

Merhaba. Baskı gördüyse yaptığına şükredin demek istedim. Neden izin verdiniz? Kaç yaşında eğitim almaya başladı?

Ne zaman alişdi cişni yapmaya , kakasini yapdikdan sonra mi banyo etmek istiyor. Oyuna cevirerek alisdirmaniz lazim bagirmadan korkutmadan

Duşakabinde lazımlığına yapıyor diye umuyorum.
Kakasını her gün yapıyordur her gün duş alıyor muydu yaz gelmeden de? Duş almadığı zamanlar nasıl tepki veriyor?
Bir çok yöntem denemişsinizdir diye düşünüyorum. Klozete takılan çocuk aparatlarından alın. Çocuklar düşeceklerini sanıyorlar. Bence en önemli koşul bu. Duşa tuvaletten sonra sokun. Bunu da sürekli yapmayın. Bu defa her tuvaletten sonra duş ister.
Klozete yapması karşılığında ödül verin.
Duş koşullarını kötüleştirin. Su kesildi, su az akıyor, banyo oyuncağı yök, su az akıyor, soğuk akıyor vs diyin.
Son çare: İzinde iseniz ya da haftasonu ailenizden birilerinde kalma imkanınız varsa lazımlık olmadan klozete oturtun.

Merhaba canım Ekim annelerinden hatırladım seni :) Ben oğlumun sevdiği ayıcık kedicigi vs tuvaleti gelmiş deyip tuvaletw götürüyordum.Sen de sevdiği hayvan oyuncağıni bak kakası gelince tuvalete gitmek istiyorlar,çünkü kaka tuvalete yapılır diyebilirsin.Kaka ile ilgili kitaplar var onları da okuyabilirsiniz birlikte,"teonun kaka kitabı" mesela biri bu

Benim oğlum da 3.5 yaşında... Çişini hem gece hem gündüz tuvalete yapıyor. Bezi bıraktık derken kakasını bez harici bir yere yapmıyor. Seyyar tuvalet gibi bez bizim için... Bu yaşlarda çocukla tuhaf demek ki:)

Tuvalet eğitiminde cezanin yeri yoktur

Sevdiği birşeyden mahrum bırakma cezadır

Cicili bicili klozet kapağı alın seveceği türden onunla deneyin oyun oynama dönüştürerek yoksa zor atlatır..

Önce babaannenn yaptklarini onaylamdgnizi o olaylar için ondan özür diledignizi ve kendisinin o zaman neler hissettiğini size anlatmasını teşvik ederek, resim çizerek anlatmasni isteyin (eğer bunlar yapilrkn siz yaninda degildysenz.) Önce bu durumu güzelce konuşun kısa ve net cümlelerle bol bol tuvalet eğitimi kitapları alın internette yazınca hepsi çıkıyor.
Sonrasında neresi rahat geliyorsa mümkünse o küveti kullnmyn bir süre bir şey olmaz her seferinde yikasanz içinize sinmezse diye.
Sonra yavaş yavaş oturmasa da lazimligi küvetin içine koyun yavaşça lazmliga oturrp yapmayı deneycktir.
Sonraki süreç onun isteklerine göre sekillnmnz lazım gerek kiyanablr oyuncaklar kitaplar olsun bunlarla WC gitmenz.
Tuvalet eğitimi kişilik oluşumunda o kadar önemli bir nokta ki bir araştırsaniz emin olun uzulursnz. Bu hatayı telafi etmek için elinzden geleni yapın toleranslı davranın.

Merhaba. Bundan sonrasi icin birilerinin baski yapmasini engelleyin oncelikle. Tuvalete goturmek icin ikna konusmalari yapiyorsaniz, onu da birakin. Cok normal bir sey yapiyormus gibi her istediginde banyoya goturun, istedigi gibi yapsin, siz de hoc yadirgamiyor gibi gorunun. Bir tane de guzel bir lazimlik alin kaka yaptigi yere kullanilmaya hazir sekilde koyun. Her kakaya gittiginde mutlaka lazimligi gormeli. Kaka yaptigi yerde lazimlik gormeyi normallestirmesini amacliyoruz burada. 1 hafta boyunca hic lazimlik lafi etmeden, teklif etmeden, cocugun gozune sokmadan, lazimlik sanki hic orda yokmus gibi goturun kakasini yapsin. Lazimliga ilgi gosterirse dokunsun, oynasin, bu ne diye sorarsa kaka yapmak icin diye aciklayin, soru sormazsa uzatmayin konusmayi. Lazimliga yapmasi icin baski kurmayacaginiza ikna oldugunda reddetmesi de zorlasacak.

Bulabilirseniz bir tane oyuncak lazimlik alin. Sevdigi bir hayvanla oyun kurarken oyuncak lazimligi da hep oyuncaklarin arasinda bulundurun. Oyuncak lazimligi da gormeyi normallestirmeli. Istedigi gibi oynayabilir, soru sorarsa oyuncaklarin tuvaletini yapmasi icinden fazla aciklama yapmayin. Bir kac gun oyuncak lazimlikla oynadiktan sonra sevdigi bir oyuncagini konusturun, (oyuncak ayi da olur, robot da olur kamyon da olur hic farketmez) aaay lavinya benim cisim geldi desin. Demek cisin geldi, sana cis yapacak bir yer bulmaliyiz, (lazimligi gostererek) bak buldum cisini buraya yapabilirsin diyin. Cis yaptirin robota, hic gerginlik olmamali hikayede, eglenceli ve komik olmalisiniz ogretici degil. Ayni gun farkli zamanlarda bir iki kere daha cisi gelsin, yine siz yaptirin, oglunuz yaptirmak isterse izin verin yaptirsin, robotuna yardim ettigi icin tesekkur edin, robot da tesekkur etsin komikce. Ertesi gun bir iki kere daha cisi gelsin robotun, yaptirin yine. Cocugunuz oyuncagin lazimlik kullanmasini tamamen normallestirip, hic duraksamadan, dusunceli gorunmeden, eglenerek izliyor ya da kendi robota cis yaptiriyorsa ikinci asamaya geciyorsunuz. Artik oyuncagin hem cisi hem kakasi geliyor. Kaka lafini duydugunda oglunuz gerilecektir, kendi istemezse onu oyuna dahil etmeyin. Lavinya benim cisim geldi ama kakam da geldi, cisimi yaparken kakami da buraya yapabilir miyim diye size sorsun robot. Aaa tabi ki yapabilirsin, oyuncaklar ne zaman tuvaleti gelse bu lazimligi kullanabilir diyin. Eglenceli gorunmek cok onemli, kaka=gerilim denklemini cocugun kafasinda kaka=rahatlama denklemine donusturmus olacaksiniz cunku. Robot kaka yaptiktan sonra yine herhangi bir konusma aciklama vs yapmiyorsunuz cocuga, soru sorarsa kisacik bir cevap sadece. Cok gecmeden robot desin ki aaayyy yine kakam geldi ama. Siz cok komik sasirin, daha yeni yaptin yine miiiii, sen boyle neler neler yedin durmadan kaka yapiyorsun diyin, saskinliktan bayilmis gibi yapin. Sonra hemen ayilin ama ben bayilirsam sana kim kaka yaptiracak, hemen kalkayim diyin, komikce kalkin, kaka yaptirin. Oglunuz dusunceli gorunmuyor, gergin izlemiyor, oyuna katiliyor, guluyorsa lazimliga kaka yapmayi da normallestirdi demektir. Bundan sonra uc bes gun daha devam edin bu oyuna. Bundan sonrasi 3. asama

Bu asamada robotu banyoya sokmaniz gerekiyor. Oglunuz kaka yapmak istediginde robot da desin ki ben de sizinle gelmek istiyorum. Tamam hadi sen de gel diyin ve goturun banyoya. Sen burda dur diye cocugun gorecegi yere koyun. Kakasini yine istedigi gibi yapsin cikin robotu da alip. 2 gun boyunca robot da hep banyoya gelmeli sizinle. O sirada banyodaki lazimlik da hep orda olmali. 2 gun sonunda oglunuz kakasini yapip giyindiginde robot birde sıkışsın. Ay lavinyaaa kakam kakam kakam, cok sıkıştım desin komikce. Cok mu sıkıştın, ayy simdi seni kendi lazimligina yetistiremem ki, aman dur sabret tut kakani, gel burda bir lazimlik var ona yap. Robot sevinsin orda da lazimlik oldugu icin. Cocuga yine hic aciklama yapmiyorsunuz sormadikca, bak robot yapiyor sen de yap gibi tesvikler asla yapmiyorsunuz. Sonrasinda robota her kakasi geldiginde oyuncak lazimligi teklif edin ama robot ben bnayodakini istiyorum o daha guzel desin. Siz de oglunuzdan yardim isteyin, birlikte goturelim diyin, isterse birlikte goturun kaka yaptirin. Bu oyuna da cocuk robotun banyodaki lazimliga kaka yapmasini normallestirene kadar devam edin.

Bu asamada cocuk kendi heveslenip ben de lazimliga kaka yapacagim da diyebilir, keyifle sadece robotu da izlemeye devam edebilir. Eger kendi ben de lazimlik istiyorum demezse sizin robotu konusturarak cocugunuzu tesvik etmeye baslamaniz gerekecek. Yine oyun oynarken robotun kakasi gelir, cocukla beraber kaka yaptirmaya goturursunuz, cocugun adi her ne ise robot der ki aliiii ben hep yalniz kaka yapiyorum, bu sefer sen de sakaciktan benimle kaka yap. Cocuk kendi kiyafetlerini cikarmak isterse cikarsin, istemezse kiyafetiyle otursun lazimligq. Her seyi mutlaka robotun agzindan soylemeniz gerekiyor. Size tuvalet konusunda tepkili ama robotun hic yanlis hareketini gormedi, ona direnmez. Bir kac kere sakaciktan kaka yapsinlar birlikte banyoda. Baska bir gun cocugunuzun kakasi geldiginde robot yine ben de gelecegim benim de kakam geldi desin. Oglunuz isterse lazimliga istemezse her zamanki gibi kaka yapsin. Robotu cok komik bir sok gecirerek desin ki aaa sen lazimliga yapmadin, sonra da bayilsin. Robotu komikce uyandirin, kakan geldi bayilamazsin hadi kalk da yapalim hemen. Robot komik bir telasla kalksin, kakasini lazimliga yapsin. Oooohhh rahatladim, bir dahaki sefere ama ali de benim gibi lazimliga yapsin dedirin. Bir daha ki sefere kaka icin gittiginizde robot komikce yalvarsin desin ki hadi aliiii sirayla yapalim, once beeen sonra seeeen. Cocuk lazimliga oturdugunda gergin davranmayin, endiseli gorunmeyin, ne diyecekseniz komik bir sekilde robota soyletin.

Bu asamaya kadar dogru geldiniz ve cocuk yine reddediyorsa durum biraz ciddi olabilir, dogrudan bir psikolog destegi alabilirsiniz. Ama sabirla deneyin, oyunla genelde cok erken sonuc alinir. Etraf baskisini engelleyemiyorsaniz, cocuk alisana kadar kimseye gitmeyin, eve kimseyi kabul etmeyin. Lazimliga alisip en az 1 ay kullanip normallestirdikten sonra baslayin gidip gelmelere. Her seyi halledip sira lazimligi banyodan cikarmaya gelirse onu da asama asama alistirarak yapmaniz gerekir. O asamaya gelip yardima ihtiyac duyarsaniz oyun ornegi yazabilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…