• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

tutalim artik bu cenemizi

Turkan88

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
27 Aralık 2011
2.523
3
0
Azerbaycan
merhaba arkadaslar.ben bir zamanlar pek giybet sevmiyen ve etmeyen birisiydim,ama insanlarda kotuluk gormeye basladiktan sonra o kadar giybet eder oldum ki artik konusuyorsam giybet ediyorum.bununla ilgli bir karar aldim.ve hatta internette bir yazi gordum,

GIYBETİ TERK ET! KAMPANYASI
Ocak 5, 2011 — Cahide

“Ey imân edenler! Zannın çoğundan kaçının. Şüphesiz ki, zannın bir kısmı günahtır. Birbirinin gizli hallerini araştırmayın. Birbirinizi gıyabında çekiştirmeyin. Sizden biriniz, ölen kardeşinin etini yemek ister mi? Ondan tiksinirsiniz. Allah’tan korkun. Şüphesiz ki Allah, tevbeleri çokça kabul edendir. Çok merhametlidir.”(Hucurat/12)

Es-Selamu Aleykum dostlar

Dün sizlerle paylaştığım,benim de çok etkilendiğim Gıybet yazısı aklıma parlak bir fikrin gelmesine vesile oldu.

Maalesef ki hepimiz zaman zaman gıybet denen bu hataya düşüyoruz.Hiç yapmayan varsa,ben onun ellerinden öperim,ne mutlu ona! Konuşarak, dinleyerek,bilerek veya bilmeyerek…Komşumuzun,arkadaşımızın,kardeşimizin,sevmediklerimizin hatta sevdiklerimizin lafını edip amel defterimize kara lekeler sürüyoruz.

Ne zaman gıybetle ilgili bir sohbet,bir yazı okusak hatamızı farkediyor,bir daha yapmamaya karar veriyoruz.Genelde kısa süren bu kararlar,bir arkadaş toplantısı,komşu oturması,samimi bir telefon konuşması veya nefsimize dokunan tavırlar karşısında kolayca bozuluveriyor…

Yeni bir seneye girdik.Ne kadar ömrümüz var,sermaye ne gün biter bilmiyoruz.Şu kısa ömrümüzü ve zor elde ettiğimiz amellerimizi,onun bunun gıybetini ederek,çekiştirerek bir çırpıda heder etmek müsriflik olur elbet.

Bir alışkanlığın kazanılması için 21 gün gerekirmiş.Alışkanlıkları,kazanmak da,kaybetmek de zaman alır.

Düşündüm ki; bir kampanya başlatalım.

21 gün boyunca gıybet etmeyelim,
Gıybet edenlere kibarca engel olalım.
Gıybete devam edilirse ortamı terk edelim.
Kendimizi tutamaz gıybet edersek,gıybetini ettiğimiz kişiden helallik dileyelim.( Ki bu çok zor bir iştir.)
21 gün süren bu kampanyanın ardından,bu süreçte neler yaşadınız,nasıl tecrübeler edindiniz, bize yorum veya cahidejibek@gmail.com adresine mail atarak kısaca anlatın.Asıl isminizi vermeyin Rumuz isimlerle katılın lütfen.Çoğumuz birbirimizi tanımadığımız için riyaya da girmez Allah’ın izniyle.

Bu yorumları derleyip bir yazı haline getireceğim inşaallah.Hayırlı bir paylaşım olacak düşüncesindeyim.

Bu tamamen kendimizi bir nebze olsun düzeltmeye yönelik bir kampanya. Bu kampanyadan elde edeceğimiz mükafatlar tamamen Allah katındadır ne kazandığımızı asıl yurdumuza gidince görürüz nasıl olsa.

Yemek,elişi vs.çok paylaştık,paylaşmayada devam edeceğiz İnşaallah.Bu kampanya, asıl yapmamız gerekenlere öncelik verip ahiret azığımızı artıracağımız kampanyaların ilki olsun.

Sizleri kendiniz için hayırlı bir işe davet ediyorum. Bu konuyla ilgili farklı önerileriniz varsa paylaşmanız faydalı olacaktır.

Hayrlarda buluşmak duasıyla…

biliyordum ki 21gun gerekli.ve karsima bu yazi ciktiginda bunu yalniz yapmamaya karar verdim.bugunden itibaren basladim.
BISMILLAHIR RAHMANIR RAHIM

En iyi yapabildiğin, en istikrarlı olduğun, yapmaktan büyük bir haz aldığın ameli düşündün mü hiç? Namaz kılmak mı? Dua etmek mi? Sadaka vermek mi? Çok salavat getirmek mi? Hayır, “Haz aldığın” diyorum. Sen bunları yapmaktan zevk almıyorsun ki… Bu amelleri çoğu kez başından atmak, kurtulmak, “Yaptım oldu” demek için yapıyorsun. Bir nevi kendini aldatıyorsun…

En iyi yapabildiğin, yapmaktan usanmadığın, yaparken zevkten dört köşe olduğun, uzmanı olduğun bir konu var ki senin, hiç bırakacağa benzemiyorsun. Gerçek şu ki kardeşinin etini yemek kadar mahir olduğun başka bir iş yok! Çiğ et yeme ustası gibisin!

“…Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.” (Hucurat/12)

Tiksinmek mi? Hayır! Hiç tiksinmiyorsun. Tiksinsen bir daha yer miydin? Tiksindiğin halde gevelemeye devam eder miydin?

Derdin ne ki senin? Sana zulmeden kimdir? Bunca cürmü haklı gösterecek hangi zulümdür? Allah’ı anlatırken kapılardan mı kovuldun? İslam’a çağırırken Rasulullah (s.a.v) gibi taşlandın mı, ayakların mı kanadı? Namaz kılıyorken sırtına içi pislik dolu işkembe mi atıldı? Her dışarı çıktığında başına kül mü saçıldı? Dalga geçip güldüler mi göz göre göre? Yüzüne “Meczup!” diye kimler haykırdı?

Etini yediğin insanları düşün! Affedilmez hataları mı var sana karşı? Sen hiç öyle veya benzeri hatalar yapmadın mı? Günahların olmadı mı senin? Yada birgün aynılarını işlemeyeceğinden emin misin?

Sevapların çok gelmiş de saçıp savurmak ister gibisin. Bugüne dek kimleri dolamadın ki diline. Yanından ayrılırken gülerek uğurladığın insanların arkasından ne kadar acımasızca konuştun. Falanın evi, filanın eşyası, onun karısı, bunun kocası… Şu komşu somurtkan, bu komşu görgüsüz… Hiç hataya düşmemiş, günaha bulaşmamış gibi davranıyorsun…

Bölük pörçük bir hayat yaşıyorsun aslında. Müsrifsin! Çok sandığın, tükenmez sandığın hepsi bir kaç sayfayı doldurmayacak sevaplarını pervasızca saçıp savuruyorsun. Nasılda zevk alıyorsun kardeşini çekiştirirken. Nasıl da acımasızsın…

“Miraca çıkarıldığımda bir topluma rastladım. Bakırdan tırnaklarıyla yüzlerini ve göğüslerini tırmalıyorlardı.

“Bunlar kimlerdir, Ya Cebrail?” dedim:

“Onlar insanların etini yiyenler ve şahsiyetlerini zedeleyenlerdir.” diye cevapladı.” (Ebu Davud)

İçki gibi, uyuşturucu gibidir gıybet. Kötü bir bağımlılıktır. Bırakmak için azmetmek, sabretmek gerekir. Tam kardeşini çekiştirecekken dilini ısırmak, ağzını açmamacasına kapatmak gerekir.

Zor iştir müslüman olmak… Kafana göre hareket edemezsin. Nefsinin kölesi olamazsın. Olursan kaybedersin. Dil belası ancak ateşle temizlenir. Ateşe düşmeden, tevbeye sığın. Güçlükle biriktirdiğin güzel amellerini bir hiç uğruna heba etme. Dünyaları verseler bir tane sevabını kimseye veremezsin ama sevmediğin nicelerine verdin sevaplarını. Hiç kimse senin cenneti kaybetmene değecek kadar değerli değil.

Bir hiç uğruna Rıza-i ilahiden mahrum olma. Bırak artık şu meredi!

CAHİDE SULTAN

Gıybet konusu ancak bu kadar yürekten anlatılır. Yürekten dökülen sözler, nasıl da yüreğe işliyor

Son düzenleme:
Back