madamın yanına gittiğimde yıllar sonra..bir komşusu vardı adı dora...koyu bir ispanyol milliyetçisi.türkler hakkında yanlış fikirler edinmiş..önceleri çok kızdım,bozuldum.madam,o kadar da anlatıyorum kafası almıyor bir türlü diyor..
ne dese bön bön bakıp inanmazmış..
madamın salonunun bir bölümü şark köşesi..kendinizi türkiyede sanırsınız ..
ama bir bölümü var ki Atatürke ayrılmış..fotoğraflara,doyamazsınız bakmaya hele gurbetteyseniz..ailece müthiş Atatürkçü ve milliyetçilerdi zaten.
o kadarki evin içinde,radyoda istiklal marşı çalsa ailece ayağa kalkarlardı.
kardeşimle bakışıp hınzırca gülerdik evde ayağamı kalkılır söylemez çocukça eğlenirdik onlarla.
dora sorular soruyor türkiye hakkında öyle sorular ki damardan..takılmış gece yarısı ekspresi filmine.madam araya giriyor dora kaç kere anlattım ya..
dora inat ama ben ondan inat.altta kalırmıyım madam tercüme ediyor tabiki.
önce filmi izah ediyorum,sonra soruyorum sen türkiyeyi tanıyormusun? hayır diyor.tanımadan niye bu kötü fikirler dora. biz okulda öğreniyoruz tarihi,dünyayı her ülkenin yüz ölçümü,dağları,denizleri,gölleri,ovaları yüz ölçümleriyle komşuları kimlerdir.istersen öğrenme kalırdık sınıfta..dora şaşkın daha dur diyorum
sokakta boyacılık yapan,simit satan çocuklar bile çat pat ingilizce almanca bilir konuşurlar turistlerle..birazda rusça...ne diyorsun sen,sor söyleyeyim sizin tarihi, gölleri dağları,şehirleri ama sende say bizimkileri diyorum.yok yok sormam diyor gözlerini pırtlatmış..
mat olmaya niyeti yok atatürkün resmine bakıp sizin dedeniz (atanız) demek istiyor.. koşup koca bir türkiye haritası getiriyor ortaya seriyorum
başlıyorum şurada şunlar,burada bunlar,türkiye kuşatma altında.düşmanı nasıl kovdukları Atatürk ve yandaşlarını mehmetçiği,halkın olağan üstü çabalarını
dilimin döndüğünce cahil doraya anlatıyorum..tarih dersi bitiyor doranın soruları bitmiyor.madem ki dedeniz bu kadar büyük,çok seviyorsunuz neden türkiyede bazıları onu kabul etmiyor...isteselerde istemeselerde
TÜRKİYEYİ TÜRK MİLLETİNE ARMAĞAN EDEN DEDEMİZ ONLARINDA DEDESİ
yani Atası yani Atatürkü dora diyorum
ve ATATÜRK demeye dili dönmeyen doraya ATATÜRK demesini öğretiyorum...
canım Atamızı çok seviyoruz çok..
yeşilimin anılarından