Türkler kombiyi yanlış yakıyor!

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.297
42.836
fft107_mf6995538.Jpeg

04/02/2016 10:29
Facebook'ta Paylaş

RADİKAL - Türkiye’de her yıl doğalgazda 4.5 milyar lira tasarruf potansiyeli olduğunu ortaya koydu. Nuiva bünyesindeki akıllı oda termostatı markası Cosa tarafından yaptırılan ankete göre, Türkler Avrupalılar’dan 2 derece daha yüksek sıcaklıktan hoşlanıyor. Araştırma kombilerin yanlış, dolayısıyla verimsiz kullanıldığını gösteriyor.

YÜZDE 49’U SABİT TUTUYOR

Türkiye'de kombi kullanım alışkanlıkları ve kaç derece ısıda kendilerini rahat hissettiklerini de ortaya koyan ve 10 bin kişinin katıldığı anketin sonuçlarını açıklayan Dr. Emre Erkin, şunları söyledi: “Anketin sonuçlara göre tüketicilerin yüzde 49’u kombilerini sabit sıcaklıkta tuttuğunu, yüzde 32’si yatarken ve evden çıkarken kombilerini kıstığını, yüzde 19’u da sadece evden çıkarken kombilerini kıstığını ifade etmiş. Aslında bu yöntemlerin hiçbiri tasarruf için doğru çözüm değil. Hem enerji tasarrufu yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak, hem de bu yolla düşük doğalgaz faturaları ödemek için yurt dışında neredeyse her evde bulunan, fakat ülkemizde yaygın kullanılmayan oda termostatlarını kullanmamız şart.”

2 DERECE FAZLA

Erkin, “Türkiye’de tercih edilen ortalama oda sıcaklığının yaklaşık 23 derece olduğu görülüyor. Ortalama bu olduğu için de büyük bir kesimin, oda sıcaklığını 23 dereceden yukarı tuttuğu ortaya çıkıyor. Avrupa standartlarında kışın binalar için önerilen konfor sıcaklığının 21-22 derece olduğu düşünüldüğünde Avrupa ortalamasının en az 2 derece üzerinde yaşamayı tercih ettiğimiz ve bunun sonucu olarak da yüzde 10-15 oranında daha fazla fatura ödediğimiz ortaya çıkıyor" dedi.
http://www.radikal.com.tr/ekonomi/turkler-kombiyi-yanlis-yakiyor-1504926

Yatarken kısan mı varmış, evden çıkınca 35 yapıyorum geldiğim gibi 45-50 arası yapıyorum, 21 derece de mosmor olurum nemin yüksek olması hiç değiştirmez durumu :KK43:

bizimki kendi kendine değişiyor. 40-50 arasında değiştire değiştire yakıyor.

Yatarken kısan mı varmış, evden çıkınca 35 yapıyorum geldiğim gibi 45-50 arası yapıyorum, 21 derece de mosmor olurum nemin yüksek olması hiç değiştirmez durumu :KK43:
Yatarken odamın radyatörünü falan komple kapatıyorum, sıcak geliyor. İki gündür bir de cam açıyorum yatmadan önce oda biraz serinlesin diye. Sıcak pek sevmem de :KK53:

Güzel havada 40
Soguk havada 50
Karlı havada 60

Da yakıyorum. Ev ısınmıyor. Anca ılınıyor. Yakmayalım da çoluk çocuk hasta mı olalım.

Evet evden çıkarken kısıyorum ki bu da nadir. Küçük çocukla kışın evde takılıorum.

Ben gündüzleri 1de geceleri 2de yakıyorum. Karlı havalarda bu 2 ve 3e yükseliyor. kasım ayında tam soğumamıştı o zaman da gündüz kapatıp gece 1de yakmıştım. en yüksek 150 Tl geldi o da 35 günlük. evde 3 petek yanıyor. Mutfak yatakodası banyo. Mutfağım büyük orda oturuyoruz iki kişiyiz

Yatarken odamın radyatörünü falan komple kapatıyorum, sıcak geliyor. İki gündür bir de cam açıyorum yatmadan önce oda biraz serinlesin diye. Sıcak pek sevmem de :KK53:
Menopoza mı girdin diyicem ama yok daha gençsin, en iyisi İskandinav Ülkelerden birine yerleş soğuk soğuk yaşar gidersin :KK45:

Kocam 1 derece dahi düşürse inadına gidip 3 derece yükseltiyorum girişimde bulunmuyor bile artık:KK53:

Benim evde üşümeye tahammülüm yok. Yani kazak bile giyemem evde. O derece sıcak olması lazım rahat dolaşmam için. O yüzden bizim baya baya yanıyor. Ama söndür aç mantığı bana ters geliyor hele ki yanmayan oda olunca ev tamamen kesinlikle ısınmıyor.

21 - 22 derece oda sıcaklığı ideal bence .

Bunun içinde kombiyi 55-60 da yakmam gerekiyor . Faturada 280 di en son .

Sadece kombi değil , yalıtım , camlar , dış kapı eşiğinden giren soğuk , hangi katta oturduğunuz ve alt komşunuzun cimri olup olmadığı da :rolleyes: ısınmanızda çok etkili .

Bütün suç termostaymış demek ki.Bende evden çıkarken veya hava güneşliyken kısarım.:cool:

fft107_mf6995538.Jpeg

04/02/2016 10:29
Facebook'ta Paylaş

RADİKAL - Türkiye’de her yıl doğalgazda 4.5 milyar lira tasarruf potansiyeli olduğunu ortaya koydu. Nuiva bünyesindeki akıllı oda termostatı markası Cosa tarafından yaptırılan ankete göre, Türkler Avrupalılar’dan 2 derece daha yüksek sıcaklıktan hoşlanıyor. Araştırma kombilerin yanlış, dolayısıyla verimsiz kullanıldığını gösteriyor.

YÜZDE 49’U SABİT TUTUYOR

Türkiye'de kombi kullanım alışkanlıkları ve kaç derece ısıda kendilerini rahat hissettiklerini de ortaya koyan ve 10 bin kişinin katıldığı anketin sonuçlarını açıklayan Dr. Emre Erkin, şunları söyledi: “Anketin sonuçlara göre tüketicilerin yüzde 49’u kombilerini sabit sıcaklıkta tuttuğunu, yüzde 32’si yatarken ve evden çıkarken kombilerini kıstığını, yüzde 19’u da sadece evden çıkarken kombilerini kıstığını ifade etmiş. Aslında bu yöntemlerin hiçbiri tasarruf için doğru çözüm değil. Hem enerji tasarrufu yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak, hem de bu yolla düşük doğalgaz faturaları ödemek için yurt dışında neredeyse her evde bulunan, fakat ülkemizde yaygın kullanılmayan oda termostatlarını kullanmamız şart.”

2 DERECE FAZLA

Erkin, “Türkiye’de tercih edilen ortalama oda sıcaklığının yaklaşık 23 derece olduğu görülüyor. Ortalama bu olduğu için de büyük bir kesimin, oda sıcaklığını 23 dereceden yukarı tuttuğu ortaya çıkıyor. Avrupa standartlarında kışın binalar için önerilen konfor sıcaklığının 21-22 derece olduğu düşünüldüğünde Avrupa ortalamasının en az 2 derece üzerinde yaşamayı tercih ettiğimiz ve bunun sonucu olarak da yüzde 10-15 oranında daha fazla fatura ödediğimiz ortaya çıkıyor" dedi.
http://www.radikal.com.tr/ekonomi/turkler-kombiyi-yanlis-yakiyor-1504926

Yani elektrik zamlarında abzürdlük yok, vatandaş kışın soğugunda kombiyi çok yakınca suç. Millete 100 tl fazla gelen faturadan vatandaş sorumlu zaten. Milletini bu kadar suclayan devlete lanet olsun.

Akşam kombiyi sonuna kadar açıyorum , ev ısındıktan sonrada kapatıyorum yaklaşık yarım saat içinde belkide daha az hemen ısınıyor bilemedim şimdi süresini.
Evin içi ve o sıcaklık sabaha kadar götürüyor bir şekilde. Açık değil mesela şuan..
Isı yalıtımı falan var o yüzden fazla üşümüyoruz evin içi çok soğuk olmuyor belkide , bugün için tabi :KK53:

Fatura kabarık gelirse basıcam pekmezi kendime :KK53: öyle ısınıcam artık :KK53:

Canım sağolsun Ausencia Ausencia dimi :KK53:

Akşam kombiyi sonuna kadar açıyorum , ev ısındıktan sonrada kapatıyorum yaklaşık yarım saat içinde belkide daha az hemen ısınıyor bilemedim şimdi süresini.
Evin içi ve o sıcaklık sabaha kadar götürüyor bir şekilde. Açık değil mesela şuan..
Isı yalıtımı falan var o yüzden fazla üşümüyoruz evin içi çok soğuk olmuyor belkide , bugün için tabi :KK53:

Fatura kabarık gelirse basıcam pekmezi kendime :KK53: öyle ısınıcam artık :KK53:

Canım sağolsun Ausencia Ausencia dimi :KK53:

Tabi ki şekerim , ben sana kaynanamın elcağızları ile yaptığı pekmezlerden yollarım :KK69::KK69:

Bizdede 60 falan koyuyoruz.Cam kapı arasından giren soğuklar evi sovutuyor.Evde battaniyeyle gezdiğimiz günler de oluyor ki bu vaziyyeti hiç sevmem.Ama ısıtmasına ısıtıyor kombi.Allahtan elektrikler hep olsada donmasak:KK45:

Oda termostatı kullananlar için söylüyorum kombiyi kısık ayarda tutarsanız kol kadar fatura gelir haberiniz olsun. En yüksek ısı neyse kombiyi ona ayarlayıp gerisini oda termostatından halletmelisiniz.

Oda termostatı olmayanlar için tavsiyem acilen bir tane taktırın, faturaya yansıyan farka inanamayacaksınız. Hatta mümkünse manuel değil dijital olanlardan alın. İkisi arasında bile fark oluyor.

19 derece bizim gece yatarken düşürdüğümüz derece, petekler soğuğa yakın ılık oluyor. Kombi 3-4 saatte bir çalışıyor. 19 derece oda sıcaklığı normal değil bence. 22 bizim için ideal oluyor. Belki çok soğuk illerde 19da da çalışabilir kombi. İdeal sıcaklığı kendiniz deneyerek belirleyin.

Camlarınız yeni yapılmış olsa dahi soğuk ve sıcaktan dolayı -eger dış cephe yalıtımı yoksa- pencere kenarlarında minik çatlaklar oluşur. Her sonbaharda içerden ve dışardan silikonla bu çatlakları kapatın. Pencere kanatlarından hava alan varsa ya bir ustaya gösterin ya da pencere şeritleriyle destekleyin. Bunları rüzgarlı bir günde yaparsanız nereden hava girdiğini daha kolay anlarsınız. Sigara ya da kibritle de işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Bina kapılarının kapalı olması da önemli. Aparman sakinlerinizle konuşun kapıların açık kalmamasına önem vermelerini isteyin. O kapıdan giren bütün soğuk hava evinizin ısısından çalıyor.

Peteklerinizin hiç birini kapatmayın. Bu odayı kullanmıyoruz, kapısını çekeriz diye düşünmeyin. Peteklerin tamamının açık olması da yakıt tasarrufu sağlıyor. Peteklerin önlerini kapatmamak çok mümkün değil malesef ama arkalarına alüminyum tabaka koymak da işe yarıyor. Deneyin derim.

Ve az yakan kombi diye bir şey var. Her markanın her modelin teknolojisi aynı değil. Yeni kombi alacaksanız muhakkak bu konuda uzman bir markadan alın, beyaz eşya markalarının kombilerinden uzak durun. Kombi alırken vereceğiniz biraz daha fazla para size düşük fatura olarak geri dönecek.

Sanırım benim yöntemlerim bu kadar. Aklıma başka bişey gelmedi. Bu ay herkese 400-500 civarı fatura gelirken bize 230 geldi. Bina yalıtımlı değil, alt katımın yarısı dükkan yarısı apartman girişi, kuzeye bakıyoruz yarım yamalak güneş alıyor evimiz. Bunlara rağmen sıcacık oturuyoruz bütün kış.
21-22 derece ideal ev ısısı benim için. Avrupalıysam demek...

Her neyse geçen gün yazmıştım bir daha yazmaya üşendim. Şuraya alıntılayayım da okuyuverin. Oda termostatı şart.

X