• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye'yi terk edenlerin sayısı yüzde 63 arttı: Nedenlerini araştırma önergesine ret

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.838
898
1025250452.jpg

Türkiye'yi terk edenlerin sayısı yüzde 63 arttı: Nedenlerini araştırma önergesine ret
© REUTERS / Stefan Wermuth
TÜRKİYE
01:05 11.01.2019(Güncellendi 01:11 11.01.2019)URL'yi kısaltın
0 213
CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’den yurt dışına göç edenlerin sayısının yüzde 63 arttığını ve göç edenlerin sayısının 113 bine ulaştığını açıkladı. Göçün nedenlerinin araştırılması için komisyon kurulmasını talep eden Çakırözer’in Meclis'e sunduğu önerge ise AK Parti oylarıyla reddedildi.




Çakırözer, “Giden her beyin, yüksek teknolojide gerileme demek. Bilim üretiminde, AR-GE'de, ileri sanayide duraklama, düşüş demek. Kamu hizmetinde, sağlıkta, eğitim de nitelik kaybı demek. İnsani geri kalmışlık demek. Beyin göçünü önlemek için istediğimiz bu araştırma komisyonu kurulsa da kurulmasa da yapmamız gereken şey belli, bir an önce demokrasimizi iyileştirmek, özgürlük ve güven ortamını sağlamakla işe başlamalıyız” dedi.


1 YILDA 113 BİN KİŞİ YURT DIŞINA GÖÇ ETTİ




Türkiye'den yurt dışına göç edenlerin sayısının geçen yıl 113 bine ulaştığını vurgulayan Çakırözer, “Bu rakam bir yıl önce yani 2017'de 69 binmiş, yüzde 63 artış var. Rakamlar incelendiğinde, 2016'yla 2017 arasında gelenler arasında yüzde bir, iki diyebilecek bir artış söz konusu. Gidenlere ilişkin çeşitli araştırmalarda önemli unsurlar ortaya çıkıyor. Büyük çoğunluğu 25 ile 35 yaş arasındaki gençlerimiz. Önemli bölümü iyi yetişmiş, iyi eğitimli, meslek sahibi. Mesela Hollanda'ya son bir yıl içinde binin üzerinde mühendis, doktor, AR-GE'ci başvurmuş. Ayrıca yurt dışına göç eden kadınların oranı giderek artmakta, yüzde 37'den yüzde 42'ye çıkmış” diye konuştu.


'DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ALANINDA GERİLEME VAR'

Sorunun en önemli sebeplerinden birinin de demokrasi, özgürlükler alanındaki geri gidiş olduğunu vurgulayan Çakırözer, Türkiye'nin uluslararası arenada sıralamalarını hatırlatarak, “Bir keyfiyet rejimi kuruldu. İktidar üzerinde hiçbir denge denetim mekanizması kalmadı. Göstergelerde, hukukun üstünlüğünde 113 ülke arasında 101'inci sıradayız, basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 157'nci sıradayız, Küresel Barış Enstitüsü araştırmalarında 163 ülke arasında 149'uncu sıradayız. Medya baskı altında, sivil toplum korkutulmakta, hedef gösterilmekte” dedi.

'CEM KAPTANOĞLU, CENK YİĞİTER BU ÜLKENİN YETİŞMİŞ İNSANLARI'




Türkiye'de on binlerce yurttaşın düşünceleri nedeniyle soruşturulduğunu, tutuklandığını ve işlerinden atıldığını belirten Çakırözer, şöyle konuştu: “Memleketim Eskişehir'den örnek vereyim. Türkiye'nin en önemli psikiyatri hocası Cem Kaptanoğlu ve onlarca hocamız çok sevdikleri akademiden ayrılmak zorunda bırakıldılar. Ankar Üniversitesi'nden Cenk Yiğiter, üniversiteden atıldı, ‘Avukatlık yapayım' dedi, engellendi. Yeniden üniversiteye girdi, kazandı. ‘Öğrenci olamazsın' dediler. Pasaportu elinden alındı. Bu insanlar ne yapsınlar? Türkiye'de yaşanan Türkiye'de kalmıyor, tüm dünya görüyor. Dünyadan Türkiye'ye Erasmus'la gelen akademisyenlerin sayısında da yüzde 50 azalma var.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/...3-artti-nedenlerini-arastirma-onergesine-ret/
 
Turkiye eskisi gibi degil maalesef. Ozgurce yasanilacak bir yer olmaktan cikti. Demisti ya bunlardan bir tanesi "essekler gibi sessiz yasayacaksiniz" diye.. Aynen oyle oldu. Sesini cikaran icerde.. Eskiden Avrupa ulkesiydik, simdi Ortadogu ulkesiyiz. Turk olmak out, Arap olmak in. Ama uzulmeyin, Turkleri de seviyormus Erdogan, oyle dedi. Aklima eskiden beri soylene gelen bir laf geldi: Turkiye Turklere birakilamayacak kadar guzel bir ulke.
 
Gerçekten ülkeden, yaşamdan, her şeyden soğudum. Türkiyede demokrasi diye bir şey kalmadı. Herkes hükümet yandaşı, zihniyetler ise zehir saçıyor. Yolda gördüğüm bazı insanları sanki palu ailesi ferdiymiş gibi görüp korkuyorum. Yanlışlıkla çarpsam dövecekler gibi bakıyorlar İstiklal gibi bir yerde. Malesef eskisi gibi değil ülkemiz. Beyin göçü yapanların yanı sıra imkanı olmadığı için yapamayanların sayısıda azımsanacak gibi değil. Ülkemiz güven vaad etmiyor ne yazıkki. Herkes kaygılı ve tereddütlü. İnsanlar gergin, hatta ağır psikolojik sorunlar yaşayanlarda hiç bir şeyi yokmuş gibi toplumun içerisinde. Daha kim bilir kaç aile var bu palu ailesi gibi, haberimiz yok. Git gide korkutucu bir hal alıyor her şey ve gidişatı gerçekten kestiremiyorum. Keşke daha iyi şartlarda refah içerisinde yaşayabildiğimiz, üreten, çalışan, bilime önem veren bir yapıya sahip olsaydık. Ülkemiz zaten coğrafi yapısı, doğallıkları ile cennet gibi. Betonarmeye önem verileceğine bunlar korunsaydı. Fakat daha en önemlisi İnsan Haklarının korunması. Daha bunu yapmayı bile başaramadılar. Sonumuz hayrolsun...
 
Göçlerin nedenini biliyorlar zaten neyini araştıracaklar. Bütün yapılanlar BOP un hızlandırılma sürecidir. İmkanları olanlar ve iyi eğitimliler batıya gidecek. Suriyeliler ve diğer islam ülkelerinden kaçanlar Türkiye'ye yerleşecek. Biz onlara ve bizi yönetenlere bakacağız dolaylı ve dolaysız vergi yükleriyle.
 
Back