• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye'deki Suriyeli çocuklar eğitim alamıyor

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
HRW: Türkiye'deki Suriyeli çocuklar eğitim alamıyor
  • 35 dakika önce
Paylaş
151109094609_syrian_child_624x351_afp_nocredit.jpg
Image copyrightAFP
Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocukların büyük bölümünün okula gidemediği ve eğitim alamadığı belirtildi.

İnsan hakları örgütü Human Rights Watch (HRW) raporunda, 400 binden fazla Suriyeli çocuğun okula gitmediği ifade ediliyor.

Raporda "Her ne kadar Türkiye hükümeti mülteci krizi karşısında cömert davranmış olsa da, Türkiye Suriyeli çocukların eğitime erişim hakkını sağlama konusunda zorlanıyor" deniyor.

2014-2015 yıllarında Türkiye'de incelemeler yapan HRW, toplamda 708 bin okul çağındaki Suriyeli mülteci çocuk bulunduğunu, bunların 400 binden fazlasının ise okula gitmediğini tespit etti.

"Geleceğimi hayal ettiğimde bir şey göremiyorum: Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocukların önündeki eğitim engelleri" başlıklı raporda, Türkiye'nin Suriyeli çocukların okullara gidebilmesi için 2014'te yasal düzenlemeler yaptığı hatırlatılıyor.

TIKLAYIN - SURİYELİ MÜLTECİLER DOSYASI: EĞİTİMDE KAYIP NESİL RİSKİ

Ancak başta dil sorunu olmak üzere, sosyal entegrasyon ve maddi sıkıntıların çocukların eğitim almasına engel olduğu ifade ediliyor.

Ayrıca Suriyeli mültecilerin yapılan yasal düzenlemeden de yeteri kadar haberdar olmadığı vurgulanıyor.

'Bir nesil tehlike altında'
Mülteci kamplarında okula kayıt oranlarının yüzde 90'lara ulaşmasına karşın, kampların dışında yaşayan Suriyeli çocukların sadece yüzde 25'inin okula yazdırıldığı da vurgulanıyor.

HRW Mülteci Hakları Programı araştırmacısı Stephanie Gee, "Suriyeli çocukların ihtiyaç duydukları eğitimi alamaması, koca bir nesli tehlikeye atıyor" diyor.

Raporda, Türkiye'ye Suriyeli çocuklara gerekli eğitimi verebilmesi için bir an önce harekete geçmesi çağrısı yapılıyor ve uluslararası çevrelerin de bu çabalara mutlaka destek vermesi gerektiği söyleniyor.

"Eğitimin güvence altına alınması, çocuk gelin ve çocuk asker sorunlarını ortadan kaldırır" denen raporda, eğitim yoluyla çocukların ileride kendi ekonomik özgürlüklerini de elde etmek için önemli bir fırsat yakalayabilecekleri ifade ediliyor.
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/11/151109_suriye_multeci_cocuk_egitim_hrw

hayır benim anlamadığım, suriyedeki bu olay kaç yıldır var ve ben hala mülteciler arasında bir sürü bebek, küçük çocuk görüyorum, biri bana bunu açıklayabilir mi
benim ülkemde savaş olsa çoğalmak en son aklıma gelecek şey olur herhalde...
aynen üremeye son hız devam sonuç çoluk çocuk ziyanlığı

hayır benim anlamadığım, suriyedeki bu olay kaç yıldır var ve ben hala mülteciler arasında bir sürü bebek, küçük çocuk görüyorum, biri bana bunu açıklayabilir mi

Bu durum ile alakalı bir sağlık görevlisi ile konuşmuştum.
Suriyelileri cinsel sağlık için bilinçlendirmek adına kondom dağıtıyorlarmış.
Arkamızı döndüğümüz gibi dağıttıklarımızı yerlerde buluyorduk.
Kullanmayı reddettikleri gibi çocuk başına ücret alacaklarını düşünüyorlarmış.
Kendi ülkelerinde böyle bir uygulama var mı bilmiyorum ama Türkiye için bunu düşünmeleri ütopik gelmişti bana.

Kendi ülkelerinde böyle bir uygulama var mı bilmiyorum ama Türkiye için bunu düşünmeleri ütopik gelmişti bana.
yanlış ülke almanya ya filan gitseymişler o vakit

Kemal Sunalın gurbetçi şaban filmindeki mantık

yanlış ülke almanya ya filan gitseymişler o vakit

Kemal Sunalın gurbetçi şaban filmindeki mantık

Almanya da onları istemiyor ki...
Almanya'da Suriyeliler yerleştiğinden beri artan suç oranlarından bahsetti geçen gün kuzenim.
Suriyeliler sürekli ürerken biz onları istihdam edemezken, barındıramazken, bir de artan nüfusları ile baş etmek zorundayız.
Dünya devi olmak böyle birşey olsa gerenk! En Büyük TÜRKİYE:nazar:

Almanya da onları istemiyor ki...
Almanya'da Suriyeliler yerleştiğinden beri artan suç oranlarından bahsetti geçen gün kuzenim.
Suriyeliler sürekli ürerken biz onları istihdam edemezken, barındıramazken, bir de artan nüfusları ile baş etmek zorundayız.
Dünya devi olmak böyle birşey olsa gerenk! En Büyük TÜRKİYE:nazar:
maalesef faturası yine bize halka kesiliyor bu durumun

kendi vatandaşını düşünmeyen dünya devi

işsizlik,suç aldı başını gitti

Keşke tek sorun eğitim olsa!
Benim evin aşağısındaki kavşakta suriyeli bayanlar arabaları durdurup sözde dileniyorlar.
Fuhuş aldı başını gidiyor,hırsızlık hat safhada. Madem ülkene alıyorsun çaresinide düşün,öyle uzaktan konuşmakla olmuyor bu işler.

Boyle raporlar hazirlamak yerine suriye'deki savasi durdurmaya yonelik adimlar atsalar da kimse yerinden yurdundan olmasa..

olabilir bizi almanya fransayla falan karıştırdılar herhalde:KK53:

Benim ülkemde eğitim alamayan çocuklar var, ona çözüm bulursak Suriyeli çocukları da düşünebiliriz.

Keşke tüm çocuklar okusa tabi...

Benim ülkemde eğitim alamayan çocuklar var, ona çözüm bulursak Suriyeli çocukları da düşünebiliriz.

Keşke tüm çocuklar okusa tabi...

Eğitim sistemi, okuyamayan çocuklar, okulların yetersizliği derken eğitim her geçen gün büyüyen bir kara delik gibi.

Eğitim sistemi, okuyamayan çocuklar, okulların yetersizliği derken eğitim her geçen gün büyüyen bir kara delik gibi.

Bir de okul olup çocuklarını okutmayanlar yok değil.

Karadenizde okul mesafesi 1-2 saat, çocuklar yoğu var edip okula gidiyor, başka yerde koca okul var, sınıf mevcudu 7-8.

İçler acısıyız, çocuklara çok ama çok acıyorum, kendi kararlarını veremiyorlar ve kaderleri zır cahil anne babalarının ellerinde. Geleceğimiz onlar, ne ekersek onu biçeceğiz ama topraklarımız verimli, suyumuz ve gübremiz yeterli değil...

Bir de okul olup çocuklarını okutmayanlar yok değil.

Karadenizde okul mesafesi 1-2 saat, çocuklar yoğu var edip okula gidiyor, başka yerde koca okul var, sınıf mevcudu 7-8.

İçler acısıyız, çocuklara çok ama çok acıyorum, kendi kararlarını veremiyorlar ve kaderleri zır cahil anne babalarının ellerinde. Geleceğimiz onlar, ne ekersek onu biçeceğiz ama topraklarımız verimli, suyumuz ve gübremiz yeterli değil...
Karadeniz, Doğu bir yana, zaten şartları belli çocuklarında, İstanbul'un göbeğindeki köylerde de okullar kötü durumda, aynı derslikte 1, 2, 3. sınıfların birlikte Okuduğu okullar var.

Karadeniz desen yeşil yol diye tutturdular, onu yapacaklarına vatandaşın ilkel teleferiklerle bir Köyden diğerine geçişine, çocukların hergün o teleferiklerle okula gitmesine bir çare yok.
Doğu desen çocuklar orta ve lise dengi okullara gitmek için kaç km yol gidiyor.

Çocuklarını okula göndermeyen aileleriyse Allah Islah etsin, o çocukların vebali boyunlarına.
Hala anlatamıyoruz, bir ülkenin gelişmişliği avm, bina çokluğuyla ölçülmez, eğitimdir sizi ileriye götürecek olan, eğitim seviyeniz ne kadar yüksek ve kaliteliyse o kadar gelişmiş sayılırsınız.

Biz eğitimde Dünya ülkeleri arasında hala alt sıralardayız:( buna üzüleceğimize neler tartışıyoruz.

Karadeniz, Doğu bir yana, zaten şartları belli çocuklarında, İstanbul'un göbeğindeki köylerde de okullar kötü durumda, aynı derslikte 1, 2, 3. sınıfların birlikte Okuduğu okullar var.

Karadeniz desen yeşil yol diye tutturdular, onu yapacaklarına vatandaşın ilkel teleferiklerle bir Köyden diğerine geçişine, çocukların hergün o teleferiklerle okula gitmesine bir çare yok.
Doğu desen çocuklar orta ve lise dengi okullara gitmek için kaç km yol gidiyor.

Çocuklarını okula göndermeyen aileleriyse Allah Islah etsin, o çocukların vebali boyunlarına.
Hala anlatamıyoruz, bir ülkenin gelişmişliği avm, bina çokluğuyla ölçülmez, eğitimdir sizi ileriye götürecek olan, eğitim seviyeniz ne kadar yüksek ve kaliteliyse o kadar gelişmiş sayılırsınız.

Biz eğitimde Dünya ülkeleri arasında hala alt sıralardayız:KK43: buna üzüleceğimize neler tartışıyoruz.

Şahsen ben kahroluyorum....

Şahsen ben kahroluyorum....
Al benden de o kadar, eğitim seviyemizin düşük olması, çocukların sırf edilen masraflar heba olmasın diye üniversitelerde istemedikleri bölümleri yazıp okumaya çalışması, sevmedikleri mesleklere yönelmeleri, sevdikleri bölümden mezun olup istihdam edilememeleri, bir Yığın sıkıntımız var.

Yıllardır eğitimde eğitim diyoruz ama kendimiz söyleyip kendimiz işitiyoruz, dershaneler neden vardı mesela? Bu paralel yapı vs tartışmalarına kadar hiç ele alınıp konuşulmadı, çocuklar devlet okullarında yeterli eğitimi alamadılar, dershanelerde bu boşluktan var oldu, ben başka ülkelerde dershane diye bir kuruluşun olduğu zannetmiyorum, okul eğitimi yetiyordur.

Eğitimde Dünya listelerine giren birtek ODTÜ var sanırım, o da epey alt sıralarda fakat ona bile seviniyoruz maalesef, ilkokul, orta ve lise seviyesinde tek okulumuz yok adını listeye geçiren:(

Iyi eğitim para demek diyor, Paralı eğitime yönlendiriyoruz çocukları, kimi bölgesindeki okula yazdırmamak, kimi de iyi eğitim alsın diye yazdırıyor özel okula, hemde devlet teşvikiyle, e o zaman sormazlar mı insanlara parası olmayan garibanın çocuğunun suçu ne? Niye eğitimde fırsat eşitliği yok?

Chess dun gezerken esime aynısını söyledim. Rahat 10 15 cift suriyeli gecti yanimizdan cogunu da taniyorum zaten artik. Hepsinin kucucuk cocuklari. Hele bi tanesi var kadin geldiginden beri doguruyor. Akla zarar

Back