• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tüp Bebekte Dehidroepiandrosteron (DHEA) Nedir? Faydaları Zararları

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dehidroepiandrosteron (DHEA), özellikle azalmış yumurtalık rezervlerinden dolayı tüp bebek tedavisine kötü yanıtlar veren kadınlar için doktorların düzenli olarak önerdiği tüp bebek hazırlık takviyelerinden bir tanesi. İstatistik analizlerin koleksiyonu ve bir kaç küçük çalışma, azalan yumurtalık rezervlerine rağmen çocuk sahibi olmayı uman kadınlar için pozitif sonuçlar ortaya koyabildiğini gösteriyor.

Konu Başlıkları;

DHEA Nedir?
DHEA Takviyesi Hamile Kalmanıza Yardımcı Olabilir mi?
DHEA Takviyelerinden Kimler Fayda Görebilir?
Azalmış Yumurtalık Rezervi İçin DHEA Araştırması
DHEA Yan Etkileri Var mı?
DHEA Nereden Alınabilir?
DHEA mı Değil mi, İşte Esas Mesele Bu!


Dehidroepiandrosteron_dhea_takviyesi.jpg


DHEA Nedir?

DHEA, androjenler olarak bilinen steroid hormonlar sınıfına dahil. DHEA, testosteron ve östrojen için bir öncü niteliğinde. Yani bu hormonlar DHEA’dan üretiliyorlar. DHEA adrenal bezlerde ve yumurtalıklarda üretiliyor. Ayrıca sağlık takviyeleri satan yerlerde reçetesiz olarak doğal haline eşdeğer şekilde satılıyor.

DHEA Takviyesi Hamile Kalmanıza Yardımcı Olabilir mi?

DHEA takviyelerinin yumurtalık rezervleri düşük olan kadınlarda yardımcı olabildiği keşfedilse de, sadece doktorunuzun önermesi halinde kullanımı öneriliyor. DHEA takviyesine erişmek oldukça kolay ve bu nedenle doğurganlık problemlerinde onu denemek isteyebilirsiniz fakat bu faydadan çok zarar sağlar ve hormon dengesizliklerine sebep olabilir.

Polikistik over sendromuna sahip olan kadınların bu takviyeden kaçınmaları öneriliyor çünkü vücutlarında zaten androjen düzeyleri genelde yükselmiş oluyor ve takviyenin polikistik over sendromunun iki rahatsız edici belirtisini kuvvetlendirmesi mümkün: akne ve aşırı tüylenme. Aşırı tüylenme erkeklerdeki gibi saç kaybı, aşırı vücut tüylenmesi, fazla yüz tüyleri olarak karakterize ediliyor. Bu kadınların pek de isteyebileceği bir şey değil.

Doktorlar onun kullanımını yıllardır önerseler de, DHEA’nın genel doğurganlık amacıyla kullanımındaki faydalara dair çok az araştırma var. DHEA kullanımını sadece doktorunuzun doğrudan önerisi olması halinde öneriyoruz.

DHEA Takviyelerinden Kimler Fayda Görebilir?

Aşağıdaki sebeplerden dolayı yumurtalık rezervleri azalmış olanlar için iyi olabilir:
  • Erken yumurtalık iflası
  • Erken yumurtalık yaşlanması
  • Yaşa bağlı kısırlık
  • Tüp bebek tedavisine yanıt vermeme
Azalmış Yumurtalık Rezervi İçin DHEA Araştırması

Human Reproduction’da yayınlanmış olan bir çalışmaya göre, DHEA takviyesi tüp bebek tedavisine düşük yanıt veren kişilerde yumurtalık rezervlerine katkıda bulunabiliyor.

Bu küçük çalışmanın bulguları şöyle:
  • Çalışmaya 33 kadın katılmış, hepsinde ciddi miktarda azalan yumurtalık rezervi mevcutmuş
  • 16 tanesi kontrol grubunda, 17 tanesi ise DHEA grubunda
  • Her kadına bir sonraki tüp bebek döngüsüne başlamadan önce ve tedavi sırasında günde 75 mg DHEA verilmiş
  • İlk ve ikinci döngüler arasında tedavide artan embriyo kalitesi tespit edilmiş
  • DHEA grubundaki kadınlarda canlı doğum oranı daha yüksek olmuş (%21 ve %4)
  • Yedi doğumdan altı tanesi ikincil kısırlık sahibi kadınlar arasındaymış
  • 12 kadın 42 yaşından daha büyükmüş
  • DHEA grubundaki kadınların estradiol düzeylerinde ciddi bir artış görülmemi
  • DHEA grubundaki 1 kadın DHEA kullanımından 45 gün sonra doğal olarak hamile kalmış ve canlı doğum oranına katılmış

Obstetrics and Gynecology’de yayınlanan bir diğer çalışmada ise DHEA takviyesinin tüp bebek tedavisinden önce yumurtalık rezervi az olan, erken yumurtalık iflası olan ve erken yumurtalık yaşlanması olan kadınlarda en az 4 ay boyunca 50-75 mg’lık dozlarda kullanılmasının şu sonuçları verdiği belirtilmiş:
  • iyileşmiş oosit üretimi
  • iyileşmiş embriyo kalitesi
  • 40-47 yaş arası kadınlarda yumurta üretimi ve embriyo kalitesinde artış
  • doğal gebelik
  • aşılama ve tüp bebek tedavilerinde hamilelik çıktısında ciddi bir iyileşme
  • azalmış düşük riski
Bir diğer çalışmada ise ABD’deki doğurganlık kliniklerindeki düşük oranları incelenmiş ve yumurta adetleri azalmış ve DHEA ile tedavi edilmiş kadınların düşük oranlarının normal nüfusa oldukça yakın olduğu görülmüş. Yumurtalık rezervi azalmış kadınların düşük oranlarının genel toplum ortalamasından ve normal yumurtalık rezervine sahip kısır kadınlardan yüksek olduğu iyi biliniyor.

Araştırmacılar artan yumurta ve embriyo kalitesinin kromozomal hizalanmadan kaynaklanabileceğine dikkat çekiyorlar. DHEA takviyesinin kromozom anomalilerini azaltmaya yardımcı olabildiği ve bunun da yumurta ve embriyo kalitesinde artış sağladığı, bunun sonucunda düşüklerde azalma ve hamilelik sonuçlarında iyileşme çıkabileceği belirtiliyor.

dhea_tup_bebek_tedavisi.jpg


DHEA Yan Etkileri Var mı?

Tüp bebek tedavisine hazırlıkta DHEA kullanımına dair rapor edilen yan etkiler arasında yağlı cilt, aşırı tüylenme ve akneler bulunuyor. Farklı doz düzeylerinde ve diğer sağlık problemleri için kullanıldığında rapor edilen başka yan etkiler de mevcut.

DHEA Nereden Alınabilir?

Doktor DHEA takviyesi almanızı önerdiğinde, ona nereden alabileceğinizi sorabilirsiniz. Araştırmalar eczane ve aktar, sağlık marketleri gibi yerlerdeki DHEA takviyelerinin genelde kalite kontrolden yoksun olduğunu ve ürün etiketindeki kadar DHEA içermediğini belirtiyorlar. Eğer yüksek kaliteli bir DHEA takviyesi istiyorsanız bu konuda doktorunuz doğru bilgiyi verecektir. Bu nedenle kullanabileceğiniz en uygun ürünü bulmak için doktorunuza danışın.

DHEA mı Değil mi, İşte Esas Mesele Bu!

Pek çok klinik, geçmişte yumurta donörlüğü ile hamilelikten başka şansın yok denilen kadınlara tüp bebek tedavisi öncesi ve sırasında DHEA takviyesi vermenin faydalı olduğunu keşfetti. Eğer yumurtalık rezervlerinizde azalma varsa ve DHEA’yı bir takviye olarak kullanmak istiyorsanız, ilk olarak bu konuyu doktorunuza sormalısınız.

DHEA’nın üreme sağlığı kaynaklı kısırlığa bir çözüm olmayacağını da belirtmek gerekiyor. Onun odağının yumurta sağlığı olduğu görülüyor ve bu nedenle hamileliğe ulaşmakta katkı sağlayabilse de, diğer sağlık problemlerinden kaynaklı doğurganlık problemlerinde yardımcı olmayacaktır.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back