TESE: Menisinde hiç sperm çıkmayan hastalar için bir şans!
Yapılan sperm analizinde hiç sperm olmaması durumu azospermi olarak tanımlamaktayız.Bu durumda olan hastalara tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.
Üroloji uzmanı tarafından değerlendiren erkek hastanın FSH, LH, Testesteron hormon seviyeleri, koldan kan alınarak tespit edilir. Ürolog tarafından testisler (erkek yumurtaları) muayene edilir.Gerek duyulursa ultrasonografisi de yapılabilir.Bu hasta gurubunun tüp bebek tedavisi ile gebeliği yakalama şansları vardır.
Kadının yumurtaları hormonlarla uyarıldıktan sonra yumurta toplama işlemi ile toplanır. Yumurta toplama işlemi öncesi, TESE (Testiküler sperm ekstraksiyonu) uygulanır. Lokal anestezi altında üroloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen bu işlemde, spermlerin üretildiği kanallara ulaşmak için küçük bir alan açılır. Dokuya ulaşıldığında küçük parçalar alınarak, steril kap içerisinde hemen yan odada bulunan embriyologa verilir.Embriyolog tarafından parça içerisinde, özel mikroskopla, sperm hücresi aranır.Bulunan sperm hücreleri ayrılır, Mikroenjeksiyon (ICSI) işlemi için hazırlanır. Döllenmeye uygun her bir kadın yumurtası için, tek bir sperm gerekmektedir.Bu işlemlerin bir tüp bebek merkezinde yapılmalıdır.
TESE işlemi hastanın durumuna göre 30-60 dakika sürmektedir.Hastanın 1-2 gün istirahatından sonra günlük hayatına devam etmesi uygundur. Hastanın cinsel yaşamı, yapılan bu işlemden dolayı etkilenmemektedir.
Bazı durumlarda tüp bebek tedavisi öncesi bu işlem uygulanabilmektedir. Sperm çıkma şansı düşük görülen hastalarda maliyeti arttırmamak için, tüp bebek tedavi işlemi öncesi TESE işlemi uygulanabilir. Sperm bulunduğu taktirde, embriyolog tarafından spermler dondurulur ve saklanır. Daha sonra tüp bebek tedavisi için kadın yumurtaları hazırlanır.Kadının yumurta toplama günü, dondurulan spermler çözülür ve Mikroenjeksiyon işlemi yapılır.
Sperm ve yumurtanın birleştirilmesi sonucu oluşan uygun embriyolar, yaklaşık olarak 2-5 gün sonra embriyo transferi ile rahim içine yerleştirilir.12 gün sonra kanda yapılan b-HCG testi ile gebelik oluşup oluşmadığı öğrenilir.
Menisinde sperm sayısı düşük veya hiç sperm çıkmayan hastaların en kısa zaman da bir tüp bebek merkezine başvurmalarını önermekteyiz.
Op. Dr. Murat ERDEMİR
Jinemed Bursa Tüp Bebek Merkezi
Medikal Direktörü
Tüp Bebek Danışma Hattı: 0 224 273 19 81