Bundan 2 yıl önce Bursa'da kadın-doğum uzmanı bir doçente gittik.Dr. 5 cm büyüklüğünde 2 tane çikolata kistimin olduğunu, yüksek Fsh değeriyle beraber yumurtalık rezervimin az olduğunu söyledi.Biz bunların şokunu atamadan.Kaybedecek zamanınız yok,laparoskopiyle beraber hemen tüp bebeğe başlamamız gerek.Erteleyecek olursanız biyolojik çocuğunuzun olmama riski var dedi.Bütün bunları art arda duyunca dumura uğradık.Ne olduğumuzu bilemeden dr.un yanından ayrıldık.Hatta içimizden dr.a herşeyi pat diye söyledi diye kızdık bile.Durum o kadar da vahim olamaz dedik.Sonrasında düzelen FSH değerim ( ki sonradan Fsh değerinin kist nedeniyle düşük çıktığını öğrendik ) ile spontan gebelik,çatlatma iğneleri ve en son aşılama denedik ama sonuç negatif.Bu arada 2 yıl geçti.Temmuz ayı sonunda Bursa'da tüp bebek tedavisine başladık.Yüksek dozda ilaç kullanmama rağmen tek bir tane yumurtam oluştu.Halbuki bundan 6 ay önce 5 günde 1 klomen içerek 6 tane yumurtam oluşmuştu.Oluşan tek bir yumurta sonucunda öğrendim ki endometriozis hastasıysanız zaman aleyhinize işliyor.Bunu 2 yıl sonra fark edince geç oldu tabi.Şimdi ise o tek yumurta alınacak,sağlıklıysa transfer yapılacak.Çok umudum yok,kısmetimizde varsa olur diyerek eşimle birbirimize teselli veriyoruz.2 yıl önce gittiğimiz doç.dr ne kadar haklıymış.Fsh değeri tutarsız,endometriozis hastası olup yumurtalık rezervi az olan arkadaşlara sesleniyorum ertelemeyin,tüp bebek dışındaki tedavilerle boşuna vakit kaybetmeyin.Yukarıda da dediğim gibi zaman maalesef aleyhimize işliyor...