• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tüp Bebek Diyeti Nasıl Yapılır? Beslenme Önerileri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hem kısırlık tedavileri hem de diğer pek çok hastalığın tedavilerinden bahsedildiğinde “yeme- içmeye dair öneriler” listesi bulmak mümkündür. Zaten tüp bebek tedavisi yaptırmayı düşünen kişiler de “acaba neler yesem, nelerden uzak dursam?” konularına kafa yorar. Acaba yediklerimiz doğurganlığımızı etkileyebilir mi? Aslında tıbbi olarak kanıtlanmış “doğurganlık diyeti” diye bir şey yoktur. Ancak beslenmeye dikkat ederek sağlıklı bir hamilelik için zemin hazırlamaya yardımcı olmak mümkündür. Araştırmalar fiziksel olarak uygun olmanın tüp bebek tedavisi sonuçlarında fark yaratabileceğini göstermiştir.

Hem obezite hem de çok düşük bir vücut ağırlığı doğurganlığı olumsuz etkileyebilir ve tüp bebek tedavisi denemeleri başarısını azaltabilir. Kişinin vücut ağırlığına ve sağlığına katkıda bulunabilecek birçok durum olsa da, iyi bir beslenme programı bunun için mükemmel bir ilk adımdır. Zaten sağlıklı bir kiloya sahip olanlar, beslenme programına biraz daha dikkat ederek hamilelik için gereken tüm önemli besinleri alabilir. Aynı zamanda, duygusal ve fiziksel olarak zorlu bir süreçten geçerken kendine biraz özen göstermek için de sağlıklı beslenme en önemli adımdır.

tup_bebek_diyeti_nasil_yapilir.jpg


Tüp bebek beslenmesi de, üremeye yardımcı tedavi isteyen herkes için bir genel öneriler bütünü olarak düşünülmeli, ancak profesyonel bir uzman tarafından kişiye özel olarak hazırlanmış beslenme programının yerine geçebileceği düşünülmemelidir.

Tüp bebek tedavisi için ne kadar önceden hazırlanmaya başlanmalı?

Elbette, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek için asla çok erken değildir ve tüp bebek tedavisi olsun ya da olmasın sağlıklı beslenmek gereklidir. Ancak her tüp bebek tedavisi denemesinden en az 3 ay öncesinden başlayarak iyi bir beslenme programına başlamak önerilir.

Eğer imkan varsa tüp bebek tedavisine başlamadan en az 3 ay öncesinde bir diyetisyen randevusu almak ve ayrıca tiroid hormonu seviyesini kontrol ettirmek, tam kan testi yaptırmak çok doğru olur. Üreme tedavisi uzmanları tedaviye başlamadan önce genellikle vücuttaki; antinükleer antikor, prolaktin, ferritin, INR (PT), prolaktin, FSH, LH, DHEA-S, testosteron, antimülleran hormon değerlerini ölçtürmelerini önermekteler. Bunların yanında anne adayının kanının mevcut vitamin ve mineral değerlerinin test edildiği bir beslenme taraması yapılması da istenebilir. Tüm bunların sonucunda fark edilen bir eksiklik olursa, bu eksiklik giderildikten sonra tüp bebek tedavisine başlamak önerilir.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulamak önemlidir!

Hiçbir diyet programı herkes için en doğrusu, en sağlıklısı değildir. Bu sebeple de şok diyetler, mucize diyetler ve çok sıkı beslenme kalıpları herkese şifa olmaz. Şu an internet ortamında bulunan birçok popüler diyet, karbonhidrat veya yağ ile ilgili kısıtlamalar gerektirir ve bu da pek çok kişi için sağlıksız olabilir. Halen çok popüler olan Paleo diyet, tahılsız diyetler veya çok az yağlı diyetler gibi kısıtlayıcı bir diyet uygulanması durumunda tüp bebek tedavisi öncesinde mutlaka doktor bu konuda bilgilendirilmelidir. Çünkü üreme sağlığı için aslında tüm besin gruplarına ihtiyaç vardır ve bazı besin gruplarının tamamen beslenme programından çıkarılması sağlıksız olabilir.

En basit beslenme kuralı olarak; sağlıklı beslenme sadece, her gün uygun miktarda makro besin almak ve aynı zamanda sağlıklı bir miktarda kalori tüketmek anlamına gelir. Makro besinler protein, karbonhidrat ve yağlardır ve her birinin oranı değişebilse de, bunlar optimum sağlık için gereklidir. Kişinin gün içinde neler yediğini takip etmesi, sağlıklı beslenme için yapılabilecek en önemli şeylerden biridir. Bu şekilde takip etmek neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını görmeyi sağlar, böylece zaman geçtikçe sağlıklı değişiklikler yapabilmek mümkün olabilir.

Sağlıklı beslenmeye proteinlerle başlamak gerekir!

Sağlıklı beslenmeye protein ile başlamak en doğru yoldur. Beslenme uzmanlarına göre, 19 – 70 yaş arası kadınlar için ortalama protein ihtiyacı günde 46 gramdır. Bu, doğru beslenme için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Genel olarak, günlük kalori alımının % 25’ini proteinlerden almak hedeflenmelidir.

Protein kaynaklarının çok çeşitli amino asitler ve diğer gerekli mikro besinlerden oluşması önerilir. Yağsız et, yumurta, baklagiller ve mercimek gibi besinler protein almak için en uygun seçeneklerdir.

Günlük alınan kalori miktarının diğer % 75’i de yine sağlıklı besinlerden seçilmelidir. Bunun için fazlaca sebze, bir miktar meyve ve yüksek kaliteli kepekli tahıllar harika beslenme kaynaklarıdır. Genel olarak bakıldığında aslında taze ve doğal olan bütün yiyecekler sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır.

Sağlıklı beslenmek isteyenler sağlıklı yağlardan korkmasınlar!

Özellikle üreme yetisi söz konusu olduğunda, iyi beslenmek için sağlıklı yağlar çok önemlidir. Doymamış yağlar ve yağ asitleri vücudun önemli yapı taşlarıdır ve aynı zamanda vücudunuzun tüm besin maddelerini emmesine ve kullanmasına yardım etmede önemli bir rol oynar. Sağlıklı yağ kaynaklarının en önemlileri; avokado, fındık, tohum ve rafine edilmemiş yağlar şeklinde sıralanabilir.

Sağlıklı beslenme çabasında böcek ilacı ve diğer kimyasallardan kaçınmak için mümkün olduğunca organik veya yerel ürünleri satın almak önerilir.

Su olmazsa olmaz!

Proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller bir yana, aslında en önemli sağlıklı besin kaynağı sudur. Bol bol su içmekten daha önemli bir şey yok. Gün içinde yeterince su içerek besinlerin sindirimi ve emilimini kolaylaştırmak mümkündür. Su, optimal hücre sağlığını destekler ve tüm vücut sağlığına bilinenden çok daha fazla fayda sağlar. Bu sebeple doğurganlığı desteklemek için de günde 10 – 12 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekiyor.

Beslenme ve tüp bebek tedavisi başarısı üzerine yapılan çalışmalar, yüksek protein içerikli bir diyetin, özellikle karbonhidrat alımının günlük beslenmenin % 40’ından daha azını oluşturduğu bir diyetin, tüp bebek tedavilerinde gebelik oranlarını artırabileceğini gösteriyor. Ancak bu etkinin herkeste aynı oranda görülebileceğini söylemek doğru olmayabilir.

tup_bebek_diyeti_yapanlar.jpg


Tüp bebek tedavisi hazırlığında nelere dikkat edilmeli?

Tüp bebek tedavisine hazırlık aşamasında yapılması ve yapılmaması gereken pek çok husus olmakla birlikte sağlıklı beslenmek bunun temel basamağı olarak bilinir. Bunun yanında tüp bebek tedavisine hazırlanırken veya tedaviye devam ederken sigara veya diğer zararlı maddelerin tüketilmemesinin gerekliliği açık ve net. Bir de “ölçülü” olabilmek ve dengeli olmak çok önemlidir. Zira her şeyin fazlası zararlı oluyor.

Sağlıksız gıdalar oldukları zaten bilinen işlenmiş gıdaların; şeker içeriği veya yapay tatlandırıcılar ve hidrojene kalorileri yüksektir iken besleyici değerleri çok düşüktür. Bundan dolayı da “kötü gıdalar” olarak değerlendirilirler.

Tüp bebek tedavisi öncesinden başlayarak tedavi sırasında da kafein, alkol ve çikolata tüketimini azaltmak, hatta tamamen bırakmak gerekir. Çok fazla soya tüketenler de bunu kesmeliler. Çünkü soya, üreme tedavisi alanların vücudunda yararsız hormonların salgılanma seviyelerini etkileyebilir.

Sağlıklı beslenmekten bahsedildiğinde haftada 2 gün balık yemek herkesin bildiği gibi sağlıklıdır. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bir şey de yüksek seviyelerde cıva gibi ağır metaller içerdiği bilinen balıklardan uzak durulmalıdır. Büyük balıklar olan kılıç balığı, ton balığı ve köpek balığı cıva bakımından zengin olduğundan önerilmez. Ancak hamsi, sardalye, istavrit gibi balıkların cıva oranı düşüktür. Üreme tedavisi alanların daha çok küçük balıkları tercih etmeleri önerilir.

tup_bebek_diyeti.jpg


Vitaminler ve mineralleri unutmamak lazım!

Günlük beslenme programında önemli değişiklikler yapmadan önce ve özellikle de herhangi bir vitamin veya bitkisel takviyeye başlamadan önce kadın doğum uzmanına danışmak en doğrusudur. Doktor, yapılan tetkiklerin sonuçlarına göre üreme öncesinde vitamin takviyesi verecektir.

Hamile kalmak isteyen kadınlar için önerilen takviyeler
  • Omega 3 balık yağı,
  • Koenzim q 10,
  • Çinko, magnezyum, selenyum, demir mineralleri,
  • L-Karnitin ve L-arginin gibi amino asitler,
  • A, B6, B12, C, E vitaminleri,
  • Folik asit şeklinde sıralanabilir.

Balık yağı genellikle anne olmak isteyen kadınlara önerilmekle birlikte bu takviyeleri seçerken içeriğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zararlı maddeler bakımın test edilmiş, sağlık kurumları tarafından onaylanmış olmaları çok önemlidir.


Tüp bebek tedavisine başlayacak olanların dikkat etmesi gerekenler!

Bebek sahibi olmak isteyen, bunun için de üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine başvuran kişilerin; iyi niyetli akrabalardan, arkadaşlardan veya tıbbi olarak güvenilir olmayan internet kaynaklarından gelen önerilere kulak asmaması en doğru olandır. Sağlıklı beslenme için genel geçerli kurallar vardır, ancak ayrıntılı beslenme programı kişiye özel olarak bir beslenme uzmanı tarafından hazırlanmalıdır. Yemek konusunda zaten herkesin bir fikri var ve birçok insan onu herkesle paylaşmaktan çekinmiyor. Oysaki bu fikirlerin bazıları doğruyken, pek çoğu da yanlış olabiliyor. Bu bağlamda beslenme uzmanından veya doktordan öneri almadan kesin katı kuralları olan beslenme programı uygulanmamalı, besin takviyeleri alınmamalıdır.

Şok diyetler, detokslar, tazeleyici meyve suyu tarifleri, bitki karışımı çayları veya tek bir besin grubuna odaklı takıntılı yeme alışkanlıklarının tamamı vücuda, tüm vücut sistemlerine zarar verebiliyor. Hele bir de tüp bebek tedavisi planlayanlar için çok yanlış olur. Gebelik planlandığı dönem, bedenin aslında en sağlıklı olması gereken süreçtir. Bu bakımdan hiçbir besin grubunun beslenmeden tamamen çıkarılması ya da aynı şekilde sadece tek bir besin grubuna odaklanılan beslenme programı doğru ve faydalı olamaz. Daha önceden sağlıksız beslenme programı izlemiş olanlar da tüp bebek tedavisine başlamadan önce mutlaka birkaç ay da olsa sağlıklı beslenmeye dair profesyonel yardım almak üreme sağlığını desteklemek için en doğru adım olur.

Tüp bebek tedavisine hazırlanırken çoğu hasta başarılı bir tüp bebek denemesi şansını artırmak için ellerinden gelen her şeyi yapma konusunda endişeli olur. Üremeye yardımcı tedaviler uygulayan uzmanlar, klinikte ve laboratuvarda mümkün olduğunca çok sayıda değişkeni kontrol edebilmekte, başarılı olabilmek için pek çok yönteme başvurmaktalar. Ancak hastanın genel sağlık ve zindelik düzeyi gibi bazı faktörler tüp bebek uzmanının doğrudan erişebileceğinin, kontrol edebileceklerinin çok ötesindedir. Bu faktörleri hastalar kendileri kontrol etmeli ve daha olumlu yönde değiştirmeye çalışmalılar.

Yukarıda detaylı bir şekilde anlatılmakta olan hususlar bağlamında değerlendirildiğinde, besin grupları açısından zengin, doğal, canlı ve çeşitli bir beslenme programı vücudun sistemlerini güçlendirmeye ve tüp bebek tedavisi için sağlıklı bir temel oluşturmaya yardımcı olabilir. Çok kesin kuralları olan, sıkı bir “doğurganlık diyetine” bağlı kalmak, bazı besin gruplarını beslenme programından tamamen çıkarmak bu süreçte faydalı değil, aksine zararlı olur. Tüm besin gruplarını içeren bir beslenme alışkanlığı edinmek, özellikle de protein, sağlıklı yağlar, vitamin ve minerallere ağırlık vermek bu süreçte çok doğru ve faydalı olur. Bu bağlamda da en doğru öneriler doktor verecektir. Çünkü her bir vücudun ihtiyacı farklıdır, farklı bir beslenme alışkanlığı gerektirir.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X