Yöresel Tarif Tokat Mutfağı

Yöresel Yemekler
16 Ağustos 2010
295.082
607.898
1.098
43
Malatya
Eki Görüntüle 849684 Eki Görüntüle 849685


6000 yıllık tarihi boyunca üzerinde barındırdığı medeniyetlerin izlerini taşıyan Tokat; çok çeşitli ve zengin bir kültürel yapı ile yoğrulmuştur. Hititlerden günümüze kadar üzerinde yaşamış tüm medeniyetlerin izlerini bulmak mümkündür.

Maşat höyükte ki Hitit şehri, Roma, Bizans döneminden kalma Sebaptapolis yerleşim bölgesi, Tokat Kalesi, Taşhan, Beysokağı, Hıdırlık köprüsü, Alipaşa hamamı ve Ali paşa Camii gibi daha birçoklarını sayabileceğimiz tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Tokat daha da güzelleştirmektedir.

Yüzyıllardır bozulmadan günümüze ulaşan gelenek ve görenekleri, yemek kültürü, giyim kültürü, folklorik değerleri, bakırcılık, yazmacılık, halı kilim ve kumaş dokumacılığı günümüzde de aynı disiplin ve aynı hevesle yapıla gelmektedir. Reşadiye’de bulunan Selemen Yayla Pazarında hala değiş tokuş usulü alışveriş yapılmaktadır.

Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği, büyük odalarından birinin mutfak olmasıdır. Mutfağa halk ağızı ile “İşevi” veya “akşana” denir. Taban döşemesi bal peteğini andıran kiremit tuğla ile kaplıdır. Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kazanını kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken; diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir, yaprak saklanan kiler bulunur. Ayrıca kuru baklagil ve tahılın saklandığı bölmeli ambar vardır. Bağ evlerinde kebap fırını, üzüm suyunun çıkarıldığı şirehane, geleneksel Tokat mutfağının en belirgin özelliğidir. Bugün bile Tokat’ta yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenilir. Mutfak kalabalık ailelerde oturma odasıdır.

İlin yemek kültürü de oldukça zengin ve iştah açıcıdır. Verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturan etmenlerinden en önemlisidir. Tokat Kebabı, etli dolma, bakla dolması, keşkek, gendüme çorbası, bacaklı çorba, cevizli çörek, bezli sucuk, bat gibi yemeklerin yanında Tokat şarabı da sofralara ayrı bir renk katmaktadır. Özellikle dünyada sadece Tokat’ta üretilen Mahlep şarabının içimi ayrı bir keyif verici bir zevktir.


Tokat'ın Orta Anadolu'ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da önemli yer tutar. Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır. Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır. Tokat topraklarından fışkıran bir hazine de kırkı aşkın üzüm çeşidi. Ve bu üzümlerden yapılan Zile pekmezi ağızlara layık bir tat. Zile pekmezi ve cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır.


Pastırması ve ‘elbiseli sucuğu’ ile de ünlü olan Tokat mutfağında hamur işlerinin de ayrı bir yeri var. Çökelekli, katmer, cızlak, haşhaşlı ve cevizli çörek, yuğurtmaç, mercimekli bulgur pilavı bu hamur işlerinden sadece birkaçı. Ayrıca Tokatlıların sofrasından eksik etmediği evelik, madımak, nivik ise pilav, çorba ve kavurmada her zaman kullanılan bitkilerin başında geliyor.


Yöre mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan "cevizli bat" değişik bir içle hazırlanan bir tür yaprak sarmasıdır. En önemli özelliği içinde bulgur ve döğülmüş ceviz içi kullanılmasıdır. Kışın keşkekle birlikte tüketmek üzere yazdan pastırma ya da kemikli etler tuzlanıp çemen sürülerek kurutulur. Yine keşkek pişirileceği zaman, yarma ve nohut haşlanır ve kurutulmuş etle birlikte yenir. Yöreye özgü hamur işlerinin en önemlilerinden biri de "çökelikli" dir. Bu börek saçta pişirilir ve pide şeklindedir.




Tokat mutfağının zenginliğinin temelinde verimli toprakların yattığını biliyoruz. Tokatlılar da kendi değerlerinin farkında. Bu bilinç, en çok bir Tokatlı’nın yörenin en meşhur lezzeti olan Tokat Kebabı’nın tarifini verdiğinde çıkıyor ortaya. Domates, biber, patlıcan ve kuzu etinin muhteşem birlikteliğinden oluşan bu gastronomik deha ürününü yaparken, bir Tokatlı şunu şart koşar: “Domates, biber, patlıcan Tokat’tan, kuzu eti de Niksar’dan (Tokat’ın bir ilçesi) kullanılacak.” Aksini düşünmezler bile.

Bu yemeği sahiplenen bir şehir daha var;
Tokat’ın komşusu Sivas. Bir Sivaslı’dan Tokat Kebabı’nın tarifini almayı deneyin. Malzemeleri tek tek saydıktan sonra duraklayıp, hepsinin ‘mutlaka’ Tokat’tan temin edilmesi gerektiğini söyleyecektir dürüstçe.

Tabii kebabın lezzetinin sadece doğru malzeme kullanımı ile ilgili olduğunu söylemek yanlış olur. Parmakları yedirten bu tadın sırrı, aynı zamanda pişirme tekniği ile de yakından alâkalı. Yani kullanılan fırın çok önemli. Tokat fırınının da Anadolu medeniyetleri içinde kullanılanların arasında en gelişmişi olduğu söylenegelmiştir hep. Peki yemekleri böylesine tatlandıran bu fırının özelliği ne? İşte cevap: Özel yapısıyla, yiyecekleri direkt ısıya maruz bırakmaması. Yani ‘terletme’ denen yöntemle, sebze ve etler hem ızgara, hem de fırınlama etkisi ile pişiyor. Sebze ve etler fırın içinde bulunan askıya asılıyor ve böylece yüzeylerin eş zamanlı olarak pişmesi sağlanıyor. İçlerindeki lezzetli aromalar ise bu yöntem sayesinde birbirlerine karışıyor ve kebabın içinde mühürleniyor adeta...

TOKAT KEBABI
Taze dana eti, zeytin yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır.
Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlere biraz margarin sürülür.Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça margarin ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır.
Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.

Tokat mutfağında çok çeşitli bitkiler de kullanılır. Örneğin ekşi bir tadı olan pancar yaprağına benzeyen evelik, madımak, nivik gibi bitkiler pilav, çorba ve kavurmalarda sıklıkla kullanılır. Bunun yanında bulgur, keşkek, tarhana, kuskus, pekmez, sucuk, sebze meyva kurutması, geleneksel Tokat mutfağının temelini oluşturur.

TOKAT YEMEKLERİ

Tokat İli ziyaretçilerine önereceğimiz ilklerin başında Tokat'ın leziz yemeklerini tatmaları olacaktır.Özel fırınlarda taze sebze ve kuzu etinden yapılmış Tokat Kebabını yemeden Tokat'a gelinmiş sayılmaz.Bunun yanında çökelekli, bat, cevizli çörek, keşkek, bakla dolması, pehlili pilav, madımak, Zile pekmezi, elbiseli sucuk gibi iştah kabartıcı yemeklerde Tokat mutfağının zenginliklerindendir.

HAMUR İŞLERİ
Çökelikli, katmer, cızlak, haşhjaşlı ve cevizli çörek, mantı, yuğurtmaç.

ÇORBALAR
Tarhana, kuskus,bacaklı çorba, gendime toygası çorbası.

PİLAVLAR
Keşkek, mercimekli bulgur pilavı.

YEMEKLER
Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması, patlıcan pehlisi, erikli dolma, kabak kabuğu kavurması, erişte ve kışın başlıca yemeği keşkektir. Ayrıca baharda toplanan ve yemekleri yapılan bitkiler de bulunmaktadır. Bunların genel adı pancardır. Bazılarının isimleri; kuşagma, haşgaş, heydidili, dikencük, tpçuekmeği,aycacuk, efelik, madımak,tekesakalı, yelmik,gazankarası, nivik.
ALINTIDIR..
 
Tokat Tavası


Malzemeler
Bir buçuk kg kuşbaşı kuzu eti
200-250 gram kuyruk yağı
6 adet orta boy patates
300 gram arpacık soğan
3 adet çekirdeksiz patlıcan
4-5 adet sivri biber
2 adet kabak
2 bafl sarmısak
1 su bardağı su
6 adet orta boy domates
Tuz, kimyon, pulbiber

Yapılışı
SARMISAK ve domates hariç diğer sebzelerin kabuklarını soyup, iri küpler halinde doğrayın. Büyükçe bir dövme bakır tavanın içine sırasıyla patates, arpacık soğan, patlıcan, biber ve kabak yerlefltirin. Yerlefltirme esnasında her sebzenin arasına ayıklanmış sarmısaktan 5-6 diş koyun. Sebzelerin üstüne eti yayın ve üzerine ufak doğranmış kuyruk yağını ilave edin. En üste tuz, kimyon ve pulbiber serpip, suyu gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında et yumuflayana kadar pişirin. Tavayı hafif silkeleyip, üzerine küp doğranmış domatesi yerlefltirin ve 40-45 dakika daha piflirin. Fırından aldıktan sonra şöyle bir karıştırın ve sıcak olarak servis yapın.

ALINTIDIR..
 
Havuçlu Patlıcan Kavurması

Malzemeler
3 adet orta boy patlıcan
1 çay bardağı zeytinyağı
4 adet sivri biber
4 diş sarmısak
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı biber salçası
2 adet orta boy havuç

Yapılışı
ORTADAN ikiye böldüğünüz patlıcanları ince doğrayarak kızgın zeytinyağında 4 dakika kavurun. İnce kıydığınız sivri biber ve sarmısakları ekleyin. Karabiber, kişniş, tuz ve biber salçasını ilave ederek 4 dakika daha pişirin. Rendenin geniş tarafıyla rendelediğiniz havuçları da ekledikten sonra 3 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Alıntıdır..
 
Erikli Dolma


Malzemeler
2 adet patlıcan
Yarım kg kabak
5-6 adet dolmalık biber
125 gram asma yaprağı
250 gram yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı margarin
1 kg domates
2-3 adet soğan
Yarım baş sarmısak
1 kg can eriği
Karabiber, tuz

Yapılışı
Patlıcan, kabak ve dolmalık biberlerin içlerini çıkarın. Kabak ve patlıcanın çıkan içlerini ince kıyın. Yaprakları hafifçe haşlayın. Soğan ve sarmısakları ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın ve ufak ufak doğrayın. Bir kapta kıyma, domates, kıyılmış sebze içleri, yağ, salça, soğan, sarmısak, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Pirinci ilave ederek yoğurun. Sebzelerin içine malzemeyi doldurun ve ağızlarını domates dilimleriyle kapatın. Dolmaları tencereye yerleştirin. Yaprakları da sarıp ayrı bir tencereye dizin. Üzerine ve çevresine can eriklerini yerleştirin. Her iki tencereye de az miktarda tuz ve 1 çay bardağı su ilave ederek önce hızlı, sonra yavaş ateşte pişirin. Dolmalar dinlendikten sonra, eriklerle birlikte servis yapın.
ALINTIDIR...
 
Tokat Kebabı

Eki Görüntüle 849778

Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan ilimize has enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça kuyruk yağı ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır.

Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.
ALINTIDIR...
 
Bat


MALZEMELER

2 su bardağı yeşil mercimek

Bat Yemeği Tarifi

10 yemek kaşığı ince kısırlık bulgur
1,5 yemek kaşığı salça (kaynatma salça tercih edilir)

Tuz, karabiber

Yeteri kadar su

1 demet maydanoz

1 demet dereotu

1 demet taze soğan

1 tatlı kaşığı nane

1 tatlı kaşığı reyhan

3 adet sivribiber

1 çay bardağı çekilmiş ceviz 3 adet domates

YAPILIŞI VE HAZIRLANMASI

1. Yeşil mercimek biraz sulu pişirilir. Sıcakken içine bulgur dökülür. Biraz yumuşayıncaya kadar bekletilir.

2. Sonra salça, tuz, karabiber, nane ve reyhan katılır.

3. Yeşil soğan, maydanoz, dereotu ve sivribiber de ince doğranarak ve kabukları soyulup, küçük doğranmış domatesle birlikte diğer malzemelerin içine katılır

4. Tabaklara servis yapılırken üzerine dövülmüş ceviz serpilir Salamura üzüm yaprağı veya yufka, lavaş gibi ince ekmekle iyi gider.

ALINTIDIR..
 
Son düzenleme:
KEŞKEK


Bütün yarma, nohut, kemikli et, yağ, tuz, kara biber. İlikli kemikli et akşamdan çemenlenir ve bekletilir. Keşkeğin pişeceği tencereye etler alınır, üzerine tuz ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Suyu azalınca et pişmemişse tekrar su konulur ve pişmeye devam edilir. Et piştiğinde suyu yeterli ise tekrar su verilmez. Ayıklanmış ve yıkanmı
ş yarma ve nohut katılır. Tuz ilave edilir. Baharatları atılır. Ağır ateşte
pişmeye bırakılır. Yarmaları ve nohudu istenilen derecede pişmemişse tekrar su verilir. Yarı pişmiş durumda iken y
ağı eklenir ve pişmesi tamamlanır.
NOT: Taze etle olabileceği gibi kurutulmuş etle de pişebilir. Sıcak sıcak sofraya alınır. Tahta kaşıkla piştiği tencere
den yenilmesi tercihlidir. Tabaklara dağıtım yapılmaz. Kış sabah kahvaltısında ve öğle vaktinde tercih edilir. Yanında ayran,kuşburnu ezmesi ve turşu tercih edilir.
ALINTIDIR..
 
MADIMAK


Tokat’ın yemek kültürünün en güzel örneklerinden biri olan madımak çayır ve meralardan toplanır.
Ayıklandıktan sonra yıkanır. İnce ince doğranıp,tekrar yıkanarak süzgeçten geçirilir. Bir kazanda kıyılmış soğan, yağ ve pastırma ile karıştırılıp, soğan ölünceye kadar beklenir. Daha sonra madımak konur.Biraz bekledikten sonra bulgur ve su ilave edilir.
Tuz atılarak iyice pişinceye kadar beklenir.
ALINTIDIR..
 
CEVİZLİ BAT


Malzeme Listesi:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 tane domates
2 tane kuru soğan
3,4 sap yeşil soğan
1 demet dere otu
1 çay bardağı kalın dövülmüş ceviz
3 su bardağı su( bana çok geldi 1 su bardağı koydum)
yeterince pul biber, karabiber, tuz
2 yemek kaşığı kuru reyhan(tazeside olabilir)
200 gr sarmak için asma yaprağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı(tarifte yoktu ekledim)
Tarif:
Mercimeyi biraz suyla 10 dakika haşladım süzdüm soğumaya bıraktım.Soğanları ince ince kıydım.Domatesi küp şeklinde doğradım.Karıştıracağım kaba baharatı,cevizi, salçayı, suyu koyup iyice karıştırdım.Ardından yeşilikleri mercimeyi katıp harmanladım.Servis tabağına alıp yanında yaprakla servis yaptım.İsterseniz köy ekmeyiylede servis yapılabilirmiş köy ekmeyini suyuna banıp yenebilirmiş dergide öyle yazıyor.Afiyet olsun.
ALINTIDIR..
 
TOKAT MANTISI

Malzemeler:
Hamuru için : 1 Adet yumurta
1 Çorba kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı su
Yarım çay fincanı ayçiçek yağı
Aldığı kadar un

İçi için : 1 Adet küçük soğan
1 Çorba kaşığı margarin
250 gr kıyma
2-3 Adet sivri biber
Tuz, karabiber
1 Çorba kaşığı domates salçası

Ayrıca : 1 Kase yoğurt 2-3 Diş sarımsak 1 Çorba kaşığı salça 1 Paket et suyu 1 Çorba kaşığı ayçiçek yağı


Hazırlanışı:

Hamur için verilen tüm malzemeler karıştırıp, hamur haline getirin. Küçük parçalara ayırdığınız hamurları açın. İnce şeritler halinde uzunlamasına kesin. Sonra da bu şeritleri kare halinde kesin. Temiz bir bez üzerinde kurutun. Diğer tarafta doğranmış soğanı 1 çorba kaşığı margarinde pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince kıymayı ekleyin. Ardından ince ince doğranmış biberleri ekleyip, iyice kavurun. Tuz ve karabiberi ilave edin. Son olarak domates salçasını ekleyip, ateşten indirin. Bir tencereye 3-4 su bardağı su koyarak kaynatın. 1 Paket et suyu, 1 çorba kaşığı salça ve 1 çorba kaşığı ayçiçek yağını ekleyin. Kaynadıktan sonra kurutulmuş mantıları suya atıp, haşlayın. Haşlanınca suyunu süzün. Servis tabağına önce mantı, üzerine sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş kıymalı karışımı dökün. Sıcak olarak servis yapın

ALINTIDIR..
 
Midye Tatlısı


Malzemeler:
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
¼ çay bardağı sirke
1 tutam tuz
Alabildiği kadar un

Şerbet için:
4 su bardağı şeker
4 bardak su
½ limon suyu

Yapılışı:
1 adet yumurta, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı yoğurt ve çeyrek çay bardağı sirke yoğurma kabında çırpılarak karıştırılır. Alabildiği kadar un eklediğimiz harca 1 tutam tuz ve 1 çay bardağı sıvı yağ eklenir. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulan hamur yuvarlanarak silindir haline getirilir. Şekil verilen hamurdan bezeler kesilir. Merdane ile açılan hamur parçaları üst üste dizilir. Üst üste dizilen hamur parçaları da tek bir hamurmuş gibi bir kez daha açılır. Hamurun üzerine eritilen tereyağı sürüldükten sonra sarılarak yuvarlanır. Küçük dilimler kesilen ve sarmal bir görünüme kavuşan hamurlar avuç içerisinde açılarak içerisine ceviz konularak kapatılır ve fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerleri tekrar erimiş tereyağı sürülen tatlılar fırında pişirilir.Şerbet yapılışı: 4 bardak suya 4 su bardağı şeker eklenerek soğuması için önce şerbet kaynatılır. Kaynayan şerbete yarım limonun suyu sıkılır.Üzeri tereyağlı içi cevizli ‘midye tatlısı’ fırında piştikten sonra soğuk şerbeti dökülür.
ALINTIDIR...
 
HAŞHAŞLI GÖMBE


Malzemeler;
Hamur için;
1 su bardağı süt
1 su bardağı kaynar su
1 çay bardağı sıvı yağ
½ paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzemesi;
4 yemek kaşığı haşhaş
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için: Susam

Hamurun hazırlanışı: 1 su bardağı kaynar su ve 1 su bardağı süt karıştırılarak içinde yarım paket yaş maya eritilir. 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırıyoruz. İyice harmanlanan malzemelere alabildiği kadar un eklenerek kıvamı tutana kadar yoğrulduktan sonra üzeri bezle örtülerek dinlenmeye alınır.
İç yapılışı: 4 yemek kaşığı haşhaş, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 2 yumurta akıyla karıştırılarak özleştirilir.
Yapılışı: Dinlenen hamurdan bezeler kesilerek masada yemek tabağı büyüklüğünde elle açılarak üzerine haşhaş sürülür. Açıp üzerine haşhaş sürdüğümüz hamurları üst üste koyuyoruz. Üst üste duran hamurlar üzerlerine bastırılarak genişletilir ve kat kat bir görünüm elde edilir. Hazırlanan 3 parmak kalınlığında şeritler kesilerek burularak şekil verilir ve yağlı kağıtlı fırın tepsisine tek tek dizilir. Sıvı yağ ve iki yumurtanın sıvısını çırptıktan sonra hazırladığımız gömbelerin üzerine sürülür. Üzeri susamla süslenen fırında pişirilir.
Haşhaşlı Gömbe servise hazırdır.
ALINTIDIR..
 
LAHANA DOLMASI:

MALZEMELER:

Orta boy lahana

3 - 4 parça kemikli et

1 soğan

Yarım kg orta yağlı dana kıyma

Yarım kg pilavlık bulgur

2 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı salça

Yarım demet maydanoz

Tuz, karabiber, kimyon

SOS İÇİN:

3 - 4 soğan

1 çorba kaşığı salça

2 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz

YAPILIŞI:

Lahana yaprakları tuzlu suda haşlanıp süzüldükten sonra soğumaya bırakılır. Soğan, kıyma, bulgur, tereyağı, salça, kıyılmış maydanoz ve baharatlar yoğurularak iç harcı hazırlanır. Diğer tarafta sos için soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı ve zeytin yağı karışımında sotelenir. Salça ve tuz eklenip kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir. Üzerine bir çay bardağı sıcak su eklenip kenara alınır. Lahana yapraklarına iç harcı konularak sarılır. Kemikli et tencerede arkalı önlü kızartılır. Üzerine sarmaların yarısı dizilip üzerine sosun yarısı gezdirilir. Kalan sarmalar da dizildikten sonra sosun tamamı dökülür. Dolmaların arasından gözükecek kadar sıcak su eklenir. Üzerine porselen bir tabak yerleştirilip kapağı kapalı olarak önce yüksek daha sonra orta ateşte pişirilir.

ALINTIDIR..
 
POFUDUK BÖREK



MALZEMELER

250 gr. çökelek

1 demet maydanoz

1 demet taze soğan

2 çorba kaşığı sıvı yağ

HAMURU İÇİN:

1 paket yaş maya

1,5 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Un

ÜZERİ İÇİN:

1 çorba kaşığı yoğurt

1 çorba kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI:

İç malzemesi için çökelek, ince kıyılmış maydanoz, doğranmış taze soğan ve tuz karıştırılır.

Hamuru için; maya, su, tuz, şeker ve un ile yumuşak bir hamur elde edilir ve mayalandırılır. Hamur ikiye bölünür, merdane ile açılıp sıvı yağ yardımıyla genişletilir. İçine çökelekli iç malzemesi yayılıp rulo şeklinde sarılır. 2 parmak kalınlığında dilimlenir. Yağlanmış tepsiye dizilen hamurların kenarına yoğurt sıvı yağ karışımından sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

ALINTIDIR..
 
PEHLİLİ PİLAV


MALZEMELER

2 parça süt kuzusu kol
3 su bardağı pirinç
4 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı haşlanmış nohut
Tuz

YAPILIŞI:
Et iyice yıkandıktan sonra tencereye alınıp üzerine su eklendikten sonra kısık ateşte 3 saat pişirilir. Et piştikten sonra ayrı bir tepsiye alınır ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızartılır. Pilav için tereyağı eritilip yıkanmış pirinç, et suyu ve tuz eklenip pişirilir. Pilav ocaktan alınmadan önce haşlanmış nohutlar eklenir. Pilav 10-15 dakika dinlendirildikten sonra etlerle birlikte servis yapılır.


ALINTIDIR..
 
FIÇÇIN


MALZEMELER

5 su bardağı un
1 tutam tuz
750 gram bıçak arası doğranmış et
Kuru reyhan
3 adet soğan
1 baş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı zeytinyağı
Karabiber
Pul biber

YAPILIŞI:
Un, su ve tuz derin bir kaba alınıp kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurulur. Hamur dinlenmeye bırakılır. Et, salça, reyhan, zeytinyağı, 2 su bardağı su, küp küp doğranan soğan, minik minik kesilen sarımsaklar, karabiber ve pulbiberle karıştırılır. Hamur 3 parçaya bölünüp parçalardan biri tepsi büyüklüğünden 5 cm daha büyük olacak şekilde açılır. Hamur yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. İkinci hamur tepsi büyüklüğünde açılıp tepsideki hamurun üzerine yerleştirilir. Etli iç harç hamurların üzerine yayılır. Sonuncu hamur da açılıp iç harcın üzeri kapatılır. Tepsinin dışında kalan hamur ile böreğin üzeri kapatılır. Etin pişmesi için hamurun tam ortasında delik açılır. Etin suyundan hamurun üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 ya da 45 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.

ALINTIDIR..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…