• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tiroid Problemi

kedibadem

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Nisan 2011
317
38
118
Şanlıurfa
Yakın arkadaşım boğazındaki küçük şişlik içn doktora gitti. Fındık kadar bir beze vardı. Doktor kötü huylu tümor olduğundan şüphelendi ve ameliyatla bütün tiroid bezlerini aldılar.Tabii ki biyopsiye gönderdiler ve spnuçlara göre medüller denilen tiroid kanseri olduğu tespit edildi. Bu konuda bilgisi olan var mı? Onu rahatlatmak ve moral vermek istiyorum.Ama bilgim olan bir konu değil.Somut bilgiler bulup moralini düzeltmem lazım.29 yaşında ve iki küçük çocuğu var.Moral olarak çökmüş durumda.Yakınları bu hastalığı geçirmiş olan yada kendi başından geçmiş olan, bilgisi olan var mı?

Öncelikle geçmiş olsun..
Troid kanserinin adı kanser, en az sıkıntı yaratan türü kanserlerin..
Çok küçük bir nodül olsa da tiroid bezlerinin tümü alınır. İlaç kullanarak bezlerin ürettiği hormonları dışardan alır hastalar..
Bende de nodül var ama kötü huylu değil, biyopsi sonuçlanana kadar çok zor bir dönem geçirdim ama dr um çok net neler olabileceğini anlattığında biyopsi sonucu ne olursa olsun çözümsüz bir hastalık olmadığını biliyordum.. Dr önemli burada..
Bir yakınım da 2 yıl önce bu hastalığa yakalandı ve öyle küçük değildi tümör tüm bezlerini kaplamıştı. Ameliyat oldu, ardından ozon tedavisi, şuan çok sağlıklı..

patoloji sonucu ne çıktığını bilmiyorum ama tiroid kanseri genelde diğer türlere göre daha iyi seyirlidir, tedavisi daha az sıkıntılıdır ve sonuçları iyidir. arkadaşınız da genç ve kadın sanırım bu da iyi seyir kriterlerinden yani genç kadınlarda gidişhat daha iyidir..
hmm şimdi gördüm medüller tiroid caymış.
yine de en kötü türü değil, diğerlerinden daha kötü ama maalesef.
bir de medüller tiroid ca genetik geçişli birkaç sendromun parçası olabiliyor, bunun için de taramalar yapılmıştır sanırım

Son düzenleme:
Bugünden beri saatlerce araştırdım nette, onun rahatsızlığının türü "medüller" olarak geçiyormuş.İnternettede herşey terminolojik yazıyor anlamıyorum ki.

İnternette yazılanları anlasanız dahi, bilgilerin çoğu yanıltıcı da olabiliyor.
Ciddi bir bilgi kirliliği söz konusu internette.
Bu şekilde arkadaşınızı demoralize etmeniz veya yanlış bilgilendirmeniz dahi mümkün.

En iyisi tüm detayları doktoruna sorarak öğrenmesi.
Siz de manevi desteğinizi sürdürürsünüz bir yandan elbette.

Son düzenleme:
Arkadaşım da istiyor ki farklı kaynaklardan bilgi alayım.Yani olumlu açıdan tedavnin olduğu çok fazla riskli olmadığı teyit edilsin.

bende vardı tiroid kanseri papiller türü benimki en salim olanı

arkadaşın merak etmesin tiroid kanseri bu yaşlar için tehlikeli bir tür değil yani öldürücü veya sıçrayan birşey değil yalnız medüller biraz sıkıntılı doktorlarının dediklerine harfiyen uysun mutlaka bir de etrafta bir sürü şehir efsanesi dolaşıyor bu kanser ve radyoaktif iyot halk arasındaki adıyla atom hakkında kimseye kulak asmasın

ameliyattan sonra eğer şimdiye kadar almadıysa radyoaktif iyot alacak ondan bir hafta sonra bir tarama yapıp bütün vücuda bakacaklar ondan sonra da rutin kontrol yapılacak

yalnız radyoaktif iyot almadna önce ve aldıktan sonra dikkat etmesi gereken şeyler var çünkü alınan radyasyon etrafa yayılıyor özellikle ilk bir hafta özellikle 10 yaşından küçük çocuklar için zararlı o yüzden aldıktan sonra bir süre çocukları evden uzaklaştırması lazım

bir de radyoaktif iyottan önce iyotlu tuz dahil bazı şeyler yasaklanı o yasaklara iyi uysun

tedavinin tek zor tarafı iyotu almadan önce ilacı kestiriyorlar bir ay hipotiroid kalmak çok zor ondan sonra horon düzeyi de adam gibi ayarlanırsa normal sağlıklı insanlarda bir farkı olmayacak meraklanmasın

ama medüller genetik geçişli olan tek tiroid kanseri türü iki ayrı türü var bir tanesi birden fazla aile bireyinde görülebilirmiş o nedenle aile bireyleri ve çocuklarının durumu ile ilgili fdoktorun ona söylediklerini ciddiye alsın

ilk elden yaşayan olarak ben biraz sıkıntı yaşadım çünkü bana radyoaktif iyot yan etki yaptı ama bu yan etki çok nadir görülürmüş o kadar nadir ki bu ünitede 2 yıl hemşirelik yapan arkadaşım ben hiç rastlamadım dedi o biraz zorladı beni bir de benim hornonu ayarlayamadılar bir 6 ay hipotiroid kaldım o zordu yorgunluk halsizlik depresyon dikkat dağınıklığı yaptı mahvetti beni

şu anda da türünden ötürü bana 6 ayda bir kan tahlili yılda bir de ultrason dedi cerrahım başka tarama istemedi radyoaktif iyot veren nükleer tıpçılar tekrar belli miktar iyot alıp sintigrafı yaptırmamı istedi ama cerrah gerekli görmedi o yüzden yaptırmayacağım

arkadaşın tiroid ilaçlarını düzenli alsın kontrollerini düzenli yaptırsın sıkıntısız hayatını devam ettirir merak etmesin

benim aklıma gelen bunlar tür farklı ama tedavi benzer diye biliyorum ben eğer aklına takılan bişi olursa özelden ya da buradan sorabilirsin elimden geldiğince cevaplarım

Ay içimi çok rahatlattınız. Teşekkür ederim. Şimdi ilaç vermemişler tiroid hormonlarını düzenlemek için.Önce vücut taraması yapacaklarmış. yorgunluk ve depresyon durumu olmuş onda da. Ailesinde falan hiç böyle bir vaka yok.

Back