Canım, yazdıklarını okuyunca insanın içi sıkışıyor gerçekten. Çünkü anlattığın şey sadece “açılmak ya da kapanmak” meselesi değil, kim olduğunu, neye inandığını ve nasıl yaşamak istediğini bulma süreci gibi duruyor.
Öncelikle şunu söylemek isterim: İnsan değişir. 20 yaşındaki düşüncenle 30 yaşındaki düşüncen aynı olmak zorunda değil. Bu, kötü bir şey değil. Bu hayatın akışı. Bugün içinde bulunduğun sorgulama da aslında kendini tanıma sürecinin bir parçası. Şunu fark etmişsin zaten: Kapanma kararın tamamen senin içinden gelmiş bir karar olmayabilir. Yeni çevre, aile baskısı, o dönemin ruh hali… hepsi etkileyebilir. Ama aynı şekilde bugünkü sorgulaman da senin gerçek hislerin olabilir.
Saçını kazıtman kısmı çok üzdü beni açıkçası. Kendini cezalandırman gereken bir suç işlemiş değilsin. İnsan bazen kararlarından emin olmaz, bazen yön değiştirir. Bu bir suç değil, hayat.
Aile ve arkadaş konusu ise en zor tarafı. Çünkü Türkiye’de bu mesele sadece kişisel bir tercih gibi yaşanmıyor maalesef. İnsanlar hemen taraf tutuyor. Ama şunu da unutma: Gerçekten seni seven insanlar sadece başındaki örtüye göre hayatından çıkmaz. Çıkıyorsa da zaten o ilişki çok sağlam bir yerden kurulmamıştır.
Belki de kendine şu soruyu sorman lazım: “Ben kimseyi memnun etmeye çalışmasam, sadece kendi iç sesimi dinlesem nasıl yaşamak isterdim?”
Cevabı hemen bulmak zorunda değilsin. Kendine zaman ver. Küçük adımlar at. Gerekirse bir psikologla konuş. Çünkü anlattığın şey ciddi bir iç sıkışması ve bunu tek başına taşımak zorunda değilsin.
Son olarak şunu söyleyeyim: Sen kötü bir insan değilsin, inancı zayıf biri de değilsin. Sadece kafası ve kalbi karışmış bir insansın. Bu da çok insani bir şey.
Kendine bu kadar yüklenme. Biraz nefes al.
Bu yüzden forumlarda dini içeriklerin yasak olması çok anlaşılır bir durum. Çünkü din, insanların kimliğiyle, ailesiyle, yetişme biçimiyle çok iç içe olan bir konu. Yani biri için çok kutsal olan bir şey, bir başkası için çok farklı bir yerden görülebiliyor. Böyle olunca da tartışmalar çoğu zaman fikir alışverişinden çıkıp kırıcı bir yere gidebiliyor.
Hele böyle hassas ve kişisel bir meselede, insanlar genelde karşısındakini anlamaya çalışmaktan çok kendi doğrusunu savunmaya yöneliyor. Bu da sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmuyor maalesef. O yüzden birçok forum “dini konular tartışılmasın” diyerek aslında ortamı korumaya çalışıyor.
Din bence de çoğu zaman tartışılacak bir başlık değil, daha çok insanın kendi içinde yaşadığı bir mesele. Herkesin inancı, mesafesi, yorumu farklı olabiliyor. Böyle konuların bir forum başlığında çözülecek ya da birinin diğerini ikna edeceği şeyler olmadığını düşünüyorum.
O yüzden bu tarz platformlarda bu konuların sınırlandırılması, insanların birbirini kırmaması ve ortamın daha sakin kalması için alınmış bir önlem gibi geliyor bana.
Bu sebeple konunuzu kapatıyoruz.