• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

TEOG puanlarını artırmak için notları yükselten özel okullara ceza geliyor

parkon

bence bitti
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2009
14.782
11.183
823
Bazı özel okulların TEOG başarısını artırmak için öğrencilerin notlarını şişirdiği yönündeki tespit üzerine MEB harekete geçti. Artık bu yönteme başvuran okulların sahiplerine de yaptırım uygulanacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul başarısının da etkili olduğu Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG), “hormonlu not” kullanan özel okullar için yeni düzenleme getiriyor. Yasal düzenlemeyle artık öğrencilerin notlarını şişiren okullar kapatılabilecek. Okul sahibi 5 yıl boyunca başka bir okul açamayacak.

200 OKUL BELİRLENMİŞTİ: MEB’in öğrenci notlarını şişiren özel okullarla ilgili yaptığı soruşturmada önemli detaylara ulaşılmıştı. Soruşturmada, öğrencilerin TEOG ortak sınavlarında aldığı notlarla, okul sınav notları arasındaki farklar mercek altına alınmıştı. MEB başta İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Diyarbakır olmak üzere yaklaşık 40 ilde 200’e yakın okulun notlarda oynama yaptığını tespit etmişti. Soruşturmayı derinleştiren MEB, “şişirilmiş not” araştırmasının 81 il genelinde özel okullara uygulanması için harekete geçmişti.
HEM YAZILI HEM SÖZLÜYE 100: Hormonlu not soruşturmasında bazı okullarda öğrencilere hem yazılı hem de sözlülerin tümünden 100 puan verildiği kayıtlara geçmişti. Bazı okullarda ise seçilmiş öğrencilerin notları 100 yapılarak ortalamalarının yüksek seviyelere çıkarıldığı görülmüştü. Okulların bazılarında TEOG sınavında matematikten 30 alan öğrencinin, okulda yapılan diğer sınavlarında notlarının 100 olarak verildiği belirlenmişti. Yapılan not şişirmeleri, özel okulların öğrencilerini başarılı gösterme çabası olarak yorumlanmıştı.

ÖĞRETMEN VE MÜDÜRE CEZA: Mevcut mevzuatta, “hormonlu not” uygulaması yapıldığı tespit edilen özel okullarda sadece öğretmene ve okul müdürüne para cezası verilebiliyordu. Bu okullara verilen para cezasının caydırıcı olmadığını belirleyen MEB, cezanın artırılması için yasal düzenleme getiriyor.

ÖNCE PARA CEZASI, SONRA KAPATMA: MEB, şişirilmiş not konusunda tek suçlunun öğretmen ve okul müdürü olmadığını belirleyerek, okul sahibine de ceza verilmesi konusunda düzenleme yapıyor. TBMM’ye gönderilen yeni kanun tasarısına göre, hormonlu not uygulamasının yapıldığı okullarda, okulun sahibine asgari ücretin 20 katı kadar para cezası verilebilecek. Aynı durumun 3 kez tekrarı durumunda söz konusu kişinin kurum açma, işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek. Bu şekilde ruhsatı iptal edilen kurucu, 5 yıl geçmeden tekrar kurum açamayacak ya da başka bir kuruma ortak olamayacak.
habertürk
https://www.google.com/url?sa=t&rct...eliyor&usg=AFQjCNEgXsKIFl3Pff-zikfGHf9k-Q3qrg

Mevcut düzgün sistemi bozup,sonra sağ elleriyle sol kulaklarını arıyorlar.
Cidden sıktınız artık ya....
30 luk bir çocuğun 100 almasına,onbinlerce kişininde hakkına girmesine sebep oldunuz 3 yıldır,şuan yaptığınız çözüm mü ?Hayır...
Bu seferde 70 lik çocuğun 100 ortalama almasını yine engelleyemeyeceksiniz.Ama kimin umrunda hak hukuk....

Bu yeni olan birşey değil ki
Yeni tespit edilmiş olması ilginç
"Zaten özel okula gidiyorsan notların fazladır "böyle bir algı var insanlarda
Özel okulda okuyan çocuk istediği kadar başarılı olsun bu algıyı yıkamıyor.

O zaman devlet okulunda okuyup hem ortaöğretim hem lise son sınıf öğrencilerinin özel okula geçmelerinide engellesinler.

Bu yeni olan birşey değil ki
Yeni tespit edilmiş olması ilginç
"Zaten özel okula gidiyorsan notların fazladır "böyle bir algı var insanlarda
Özel okulda okuyan çocuk istediği kadar başarılı olsun bu algıyı yıkamıyor.

O zaman devlet okulunda okuyup hem ortaöğretim hem lise son sınıf öğrencilerinin özel okula geçmelerinide engellesinler.

Sorun özel okullarla alakalı değil zaten,ama bunu onlar farkedemiyor.Özelde de devlette de var böyle okullar.
Bu sistemin içine etmemişler gibi aynı sistemi LYS yede getiriyorlarmış,geçmiş olsun hepimize.
Şu teogu gördükleri halde LYS yide tamamen ona benzeteceklerse tek amaçları vardır ''çocuklar iyi eğitim veren okulları değil,sadece boş not veren okulları tercih etsin'' etsin ki,eğitim sıfırlansın.

Mevcut düzgün sistemi bozup,sonra sağ elleriyle sol kulaklarını arıyorlar.
Cidden sıktınız artık ya....
30 luk bir çocuğun 100 almasına,onbinlerce kişininde hakkına girmesine sebep oldunuz 3 yıldır,şuan yaptığınız çözüm mü ?Hayır...
Bu seferde 70 lik çocuğun 100 ortalama almasını yine engelleyemeyeceksiniz.Ama kimin umrunda hak hukuk....
Parkon sence bu bir çözüm mü ?
Mevcut sistem düzelmedikce bence zor
Eğitim yerlerde zaten
Dershaneleri kapatıp mantar gibi özel okul oldu ortalık
Bu okullar bi şekilde dolacak buda ortak sınavlarda ki başarı reklamıyla olur ancak.

Malesef notlarını şişirmek için özel okullara gönderen kişiler çok var.Benim çocuğum emeğiyle yüksek not alırken,sırf özel okulda diye notunun yükseltilmesi canımı sıkan bir durumdu.

Sorun özel okullarla alakalı değil zaten,ama bunu onlar farkedemiyor.Özelde de devlette de var böyle okullar.
Bu sistemin içine etmemişler gibi aynı sistemi LYS yede getiriyorlarmış,geçmiş olsun hepimize.
Şu teogu gördükleri halde LYS yide tamamen ona benzeteceklerse tek amaçları vardır ''çocuklar iyi eğitim veren okulları değil,sadece boş not veren okulları tercih etsin'' etsin ki,eğitim sıfırlansın.
Heh işte aynen öyle
Dertleri başka

bu çok yönlü bir konu, mesela devlet okullarında da ders yeteneğe bağlı bir ders olduğu halde notu abartı düşük olan hocalarda var resim müzik gibi.. Velileri özel okula iten sebeplerede bakmak lazım yani...
gerçekten başarılı olduğu çaba sarf ettiği halde, özel okul senin notları şişirmişler tabii bakışıda çok..
yani sistemde bol bol kurunun yanında yaşta yanıyor

Malesef notlarını şişirmek için özel okullara gönderen kişiler çok var.Benim çocuğum emeğiyle yüksek not alırken,sırf özel okulda diye notunun yükseltilmesi canımı sıkan bir durumdu.
Aslında devlet okulunda da var bu örnekler.Kendi gözlerimle çocuğun puanına baktım,Teog Matematikten 45-40 alan çocuğun tüm yazılı ve sözlüleri 100 dü.Bunun önüne bu sistemle veya ceza ile geçemezsiniz.Eskisi gibi olacak sistem.Okul notu eklenirken okulun not ortalaması hesaplanıp çan eğrisiyle puan eklenecek çocuğa.Bir okulun not ortalaması 80 çocuğun notu 90 sa çok not alacak,okulun ortalaması 100 ve çocuğun ortalaması 100 ise ortalama puan alacak.
Mevcut doğru sistemi ne amaçla bozdular aklım almıyor.

Ben lisedeyken dershane arkadaşlarımın notları önce 60 65 girilirdi karne almaya yakın yükseltilirdi. 3000 kişi geriye attı beni okul notum, bunda getirdikleri saçma sapan sistem (eskiden okulun derecesine göre ağırlık belirlenir zor bir okul ise daha fazla eklenirdi, kaldırdılar) ve sisirilmis özel okul notları gayet etkili. Daha rahat biçimde okuyabilecekken bunların yüzünden 5 senemi stres altında geçiriyorsam hakkım helal değil hiç birine. Iyi olmuş, versinler cezayı.

valla ben denetlemenin sağlıklı olacağına pek inanmıyorum, paralel mi acaba denen ama ispatlanamayan okullara karşı bişey olabilir

Ben lisedeyken dershane arkadaşlarımın notları önce 60 65 girilirdi karne almaya yakın yükseltilirdi. 3000 kişi geriye attı beni okul notum, bunda getirdikleri saçma sapan sistem (eskiden okulun derecesine göre ağırlık belirlenir zor bir okul ise daha fazla eklenirdi, kaldırdılar) ve sisirilmis özel okul notları gayet etkili. Daha rahat biçimde okuyabilecekken bunların yüzünden 5 senemi stres altında geçiriyorsam hakkım helal değil hiç birine. Iyi olmuş, versinler cezayı.

Evet okul başarısına göre öğrenciye eklenen puan artardı bizim zamanımızda

Hiçbir etkisi olmaz bu cezaların.
Chess Chess in dediği gibi bazı okulların ipini çekmek için bunlar sadece.
Yine hakkı yenen onbinler olmaya devam edecek.
Akp nin eğitim politikasını beğenen arkadaşlar bizi bir aydınlatsa keşke,amaç ne?

Back
X