Telkari'nin sözcük anlamı tel ile yapılan sanattır. Telkari işlemelerde ustalar potada erittikleri gümüş madenini kalıplara dökerek, elde edileni haddeden defalarca geçirirler. İstenilen kalınlıkta tel haline getirirler. Bu tellerden büyük bir sabırla sanat eseri ürünler yaparlar. Ayrıca gümüş ince levha haline getirilerek kemer, şekerlik, mücevher kutusu,silah kabzası,sigaralık, kalem, tepsi, fotoğraf çerçevesi, anahtarlık, künye, kaşık, kibritlik, takunya,vazo, tesbih, gondol, masa üstü isimlik,isimli yüzük vs. yapmaktadırlar. Telkari altın ve gümüş sanatı Selçuklu dönemi, özellikle Artukluların hüküm sürdüğü Mardin, Midyat ilçesi ve yöresinde gelişmiştir.
Mardinden almıştım şahmaranı gerdanlığı ve küpeleriyle takım olarak.Harika duruyor gören bayılıyor.Ellerimi pek beğenmem ama şahmaranı taktığımda çok cekciiii duruyor:)) Seksi yaniii :smiley-cool:
Bende takıyla uğraşıyorum,Telkari sanatınada bir ara çok ilgilendim ama maalesef olmadı..İşçiliği ve emeği var,benim gözlerde de (yakını göremiyorum)sorun olunca yapamadım.Paylaştığın için teşekkürler.
bide benim kelebek setim var kocaman el işlemesi onu da çok seviyorum erzurum dan geldiii çok güzell gümüşler zaten gümüş çok severim hele bi de kalı gösterişli olursa bayılırımm