El Sanatları Telkari Sanatı

Adivar

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2007
6.169
49
Telkari'nin sözcük anlamı tel ile yapılan sanattır. Telkari işlemelerde ustalar potada erittikleri gümüş madenini kalıplara dökerek, elde edileni haddeden defalarca geçirirler. İstenilen kalınlıkta tel haline getirirler. Bu tellerden büyük bir sabırla sanat eseri ürünler yaparlar. Ayrıca gümüş ince levha haline getirilerek kemer, şekerlik, mücevher kutusu,silah kabzası,sigaralık, kalem, tepsi, fotoğraf çerçevesi, anahtarlık, künye, kaşık, kibritlik, takunya,vazo, tesbih, gondol, masa üstü isimlik,isimli yüzük vs. yapmaktadırlar. Telkari altın ve gümüş sanatı Selçuklu dönemi, özellikle Artukluların hüküm sürdüğü Mardin, Midyat ilçesi ve yöresinde gelişmiştir.

telkari beypazarında da çok gelişmiştir.çok güzel takılar yapılmaktadır.

cok güzeller.
olsada taksak hic fena olmazdi.
adivar adresimi gönderiyorum annarsin jeyyar

Mardinden almıştım şahmaranı gerdanlığı ve küpeleriyle takım olarak.Harika duruyor gören bayılıyor.Ellerimi pek beğenmem ama şahmaranı taktığımda çok cekciiii duruyor:)) Seksi yaniii :smiley-cool:

Bende takıyla uğraşıyorum,Telkari sanatınada bir ara çok ilgilendim ama maalesef olmadı..İşçiliği ve emeği var,benim gözlerde de (yakını göremiyorum)sorun olunca yapamadım.Paylaştığın için teşekkürler.

çok güzel ve kibar oluyor bunlar. benim de beypazarından gelme var bir bilekliğim. çok hoşlar cidden

çok güzeller.eşim mardinden getirtmişti bana.emekli ve çok özel takılar bunlar bence

ikinci setten benim var çok severek kullanıyorum eşim doğum günüm de almıştıı

bizim buralardada takıya çok öem verilir.durumu ortayı geçen aileler gelinlerine muhakkak böyle işlemeli altın kemer yaptırırlar.

bide benim kelebek setim var kocaman el işlemesi onu da çok seviyorum erzurum dan geldiii çok güzell gümüşler zaten gümüş çok severim hele bi de kalı gösterişli olursa bayılırımm

ankaralı hazal sen misin karıştırdım mııııııııııııı

tamam canım karıştırdım gözümde ağrıyor için de sivilce çıktı ne yapsam ki

hepsi çok güzelmiş,bende fırsat buldukça gümüş telkari takılar alırım...
ama kızımdan kurtaramıyorum o ayrı konu

sarımsak sürersen iyi olur diye biliyorum.birde çay dolu bardağa gözünü dayayıp açıp açıp kapatırsan iyi gelirmiş.

1.bileklik ve onun setini çok beğendim satılıksa benimle irtibata geçermisin. teşekkürler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…