• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tektasim sahte mi ?

maydanooz

Guru
Kayıtlı Üye
27 Şubat 2012
411
110
303
Kizlar merhaba

2 yillik evliyim cok sukur benzer bir yuzugum var ama alyansim ile takamiyordum ne zamandir duz bir tektas istiyordum.Esimde dogum gunum icin istanbul kuyumcukentten tektas yuzuk almis. Ama yuzukte damga yok. Firmayi aradim damga unutulmus olabilir getirin degistirelim dediler. Altin olmayabilir mi dedim altin olmama gibi bi durum olmaz dediler. Ama aklima cok takildi. Calistigim icin yakin degilim ha dwyince goturemiuorum. Yakindada kuyumcu bulamayim yeni tasindik. Sizce kuyumcukentte sahte altin olabilir mi ?

konunuza kimse yorum yapmamış ama bende kuyumcukentten aldım tektaşımı ve damga yoktu :) hemen aradık bizede aynı şekilde unutulmuş dediler inanmadım kuyumcuya kalkıp gittik hemen Allahtan sahte değilmiş içim baya rahatlamıştı :)

Bunu kendin de anlayabilirsin.

Pırlantayı yazı olan bir kağıdın üzerine koyduğunuz zaman kelimeler buğulu, bulanık gözüküyorsa pırlanta gerçektir. Ancak sahte pırlantalarda yazılarda yer alan harfler net olarak görünmektedir.

Pırlantalar kesim, kesim oranları, fasetleri ile eşsiz bir ışıltıya, parlaklığa sahiptir. Pırlantanın içinden geçen ışık keskince bükülerek, yüksek bir kırılma oranına sahip oluyorsa o pırlanta gerçektir. Çünkü yapay pırlantalar böyle bir ışık kırılmasına ve parlaklığa sahip değildir. Pırlanta yansıma testi yaparak da pırlantayı sahtesinden ayırmak mümkündür. Gerçek pırlantaların yansımaları gri tonlarına yakındır. Eğer baktığını pırlanta çok farklı renklerde yansıma yapıyorsa o pırlanta sahtedir. Ayrıca gerçek pırlantalar, sahtelerin aksine her açıdan bakıldığında yansıma yaparlar.

Son olarakta:
Pırlanta suya koyulduğunda batmıyor, yüzeyde kalıyorsa o pırlanta sahtedir. Çünkü gerçek pırlantalar suya koyulduğunda batarlar. Bir başka basit yöntem ise pırlanta buğu testidir. Temiz bir pırlantaya üflediğiniz zaman, üzerindeki buğu hemen kayboluyorsa o pırlanta gerçektir. Ancak üzerindeki buğu ortalama olarak 3-4 saniyenin üzerinde bir sürede gidiyorsa, o pırlanta sahte olma ihtimaline sahiptir.

Back