Tekrarlayan gebelik kayıpları ve düşük kürtaj vs yaşayanlar

Arel Mir

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
24 Mart 2025
18
5
1
29
Kızlar merhaba benim tekrarlayan gebelik kayıplarım oldu. İlk ikisi kimyasal gebelikti ilerlemeden adetle atıldı. Ama 3. gebeliğimde kan sulandırıcı kullandım biraz ilerledi keseyi bebeği gördük kalp atışı duyulmadı ve malesef kürtaj oldum çok büyük yıkım oldu benim için 😢 Ama artık sebebi bulunsun ve bir önlem alınsın istiyorum. Bende ANA yani antinükleer antikor pozitifliği var. Lupus negatif ama. Kan pıhtılaşmasında da 3 heterozigot var bunların önemli olmadığını söylüyorlar ama inanmıyorum sorun olmasa neden sürekli düşsün? Sorum şu ki böyle bir şey yaşayan ya da tedavisini bulan şuan sağlıklı gebeliği veya çocuğu olan birileri var mı? 🥹

Ana benim de ilk ölçüldüğünde pozitifti, sonra tekrar baktırdı doktor bazen pozitif çıkabiliyor dedi, ikinci ölçümde negatif çıktı. Bence tekrar baktırın. Ayrıca bende de pıhtılaşma bozukluğu var, iki hetero bir homo genim var. Gebelikte coraspin ve iğne kullanıyorum, 6 kimyasal 1 dış gebeliğim var. Sağlıklı ilerleyen bir gebeliğim olmadı maalesef. Bir daha hamile kalırsam iğneyi ikiye çıkaracaklar sanırım. İyi bir doktora gitmek lazım.

TEKRARLAYAN DÜŞÜKLERDE ÖNERİLEN TESTLER :

1. Genetik Testler

• Karyotip Analizi: Hem anne hem de baba adayinin kromozom anomalilerini (translokasyon, inversiyon gibi) tespit etmek için yapilir.
  • Düsük Materyalinin Genetik Analizi: Eger mümkünse, kaybedilen gebeligin dokusundan kromozomal anormallikler (örnegin trizomi) arastirilabilir.

2. Hormonal ve Metabolik Testler

• Tiroid Fonksiyon Testleri: Hipotiroidi veya hipertiroidi gibi tiroid bozukluklar düsük riskini artirabilir (TSH, serbest T4).
  • Diyabet Taramasi: Kontrolsüz diyabet düsükle iliskilendirilebilir (HbA1c, aglik kan gekeri).
  • Prolaktin Seviyesi: Yüksek prolaktin seviyeleri hormonal dengesizlige yol açabilir.
  • Luteal Faz Yetersizligi: Progesteron seviyeleri ölgülerek rahmin gebeligi sürdürme kapasitesi degerlendirilebilir.

3. Immünolojik Testler
• Antifosfolipid Sendromu (APS) Testleri: Lupus antikoagülan, anti-kardiyolipin antikorlari ve anti-ß2-glikoprotein testleri yapilir. Bu sendrom,

V

tekrarlayan düsüklere neden olabilir.
• Otoimmün Hastalik Taramasi: Sistemik lupus eritematozus (SLE) gibi hastaliklar igin ANA (antinükleer antikor) testi düsünülebilir.

4. Anatomik Degerlendirme

• Ultrason: Rahimdeki yapisal anomaliler (septum, miyom, polip) kontrol edilir.
  • Histeroskopi veya HSG (Histerosalpingografi):
    Rahim içi yapinin detayli incelenmesi igin kullanilir.
  • MRI: Daha karmagik anomaliler için nadiren gerekebilir.

5. Pihtilasma (Trombofili) Testleri

• Faktör V Leiden Mutasyonu, Protrombin Gen Mutasyonu, Protein C ve S Eksikligi, Antitrombin Ill Eksikligi: Kalitsal trombofili durumlari kan pihtilagmasini artirarak dusuklere yol açabilir.
  • Bu testler genellikle antifostolipid sendromu diginda tartigmalidir ve her durumda rutin önerilmez.

6. Enfeksiyon Taramasi

• TORCH Testleri: Toxoplasma, Rubella, CMV (sitomegalovirüs), HSV (herpes simpleks virüsü) gibi enfeksiyonlar arastirilabilir.
  • Bakteriyel Vajinozis veya Kronik Endometrit:
    Rahim içi enfeksiyonlar dusuk riskini artirabilir.

7. Yasam Tarzi ve Çevresel Faktörlerin
Degerlendirilmesi

8. Erkek Faktörünün Degerlendirilmesi

• Sperm DNA Fragmantasyon Testi: Sperm kalitesindeki sorunlar tekrarlayan dusüklerle ilişkilendirilebilir.

Onemli Notlar:

• Bu testler, çiftin tıbbi geçmişi, yas, düşük sayisi ve diğer risk faktörlerine göre kişiselleştirilir. Her durumda tüm testler yapilmaz; doktor, öncelikli güphelenilen nedenlere göre bir yol haritasi gizer.
  • Testler genellikle bir kadin dogum uzmani (jinekolog) veya üreme endokrinolojisi ve infertilite uzmani tarafindan koordine edilir

• Trizomi embriyonun kaçıncı haftasinda belli olur??

Trizomi, embriyonun genetik yapisina bagli bir durum oldugu igin teorik olarak döllenme anindan itibaren mevcuttur. Ancak bu durumun tespit edilmesi, gebeligin ilerleyigine ve kullanilan tani yöntemlerine baglidir.

Genellikle trizomi gibi kromozom anomalileri, gebelikte asagidaki zaman dilimlerinde yapilan testlerle belli olur:

1. ilk Trimester (11-14. Hafta):

• Ikili Tarama Testi: Gebeligin 11-14. haftalari arasinda yapilir. Ultrasonla bebegin ense kalinligi (nukal translusensi) ölçülür ve annenin kanindaki belirli hormon ve protein seviyeleri incelenir. Bu test, Down sendromu (Trizomi 21) gibi durumlar igin risk degerlendirmesi yapar, ancak kesin tani koymaz.
    • NIPT (Non-invaziv Prenatal Test): Gebeligin 10. haftasindan itibaren anne kanindan fetal DNA analiziyle trizomi riski yüksek dogrulukla tespit edilebilir. Bu test, Trizomi 21, 18 ve 13 gibi yaygin trizomileri saptamada oldukça etkilidir.

• 2. Ikinci Trimester (15-20. Hafta):

• Uçlü/Dörtlü Tarama Testi: Gebeligin 15-20. haftalari arasinda ann Ascoli tarafindan yapilan bu test, kan testiyle trizomi riskini dolayli olarak degerlendirebilir, ancak kesin sonuç vermez.
  • Amniyosentez: Gebeligin 15-20. haftalari arasinda
    yapilabilir. Bu invaziv yöntemle amniyotik sividan
    örnek alinir ve kromozom analizi (karyotip) yapilarak
  • trizomi kesin olarak teghis edilir.
  • Koryon Villus Örneklemesi (CVS): Gebeligin 10-13.
  • haftalari arasinda plasentadan alinan doku
    örnegiyle kromozom analizi yapilir. Bu da trizomiyi
    kesin olarak tespit edebilir.
  • Özetle, trizomi embriyonun olugumundan itibaren var olsa da, pratikte gebeligin 10. haftasindan itibaren NIPT gibi

non-invaziv yöntemlerle yüksek dogrulukla süphelenilebilir, kesin tani ise genellikle 15. haftadan sonra amniyosentez

gibi invaziv testlerle konur. Doktorlar, risk faktörlerine (örnegin anne yagi) ve tarama sonuçlarina göre hangi testin ne zaman yapilacagina karar verir.
  • Luteal Faz Yetersizligi nedir hangi testle çıkar?

Luteal Faz Yetersizligi (LFY), kadinlarda adet döngüsünün luteal fazinin (yumurtlamadan sonraki dönem) normalden kisa olmasi veya progesteron hormonunun yeterince üretilmemesi durumudur. Luteal faz, rahmin ig tabakasinin (endometriyum) embriyonun tutunmasi igin hazirlanmasini saglar. Eger bu faz yetersizse, progesteron seviyesi düsük kalir ve bu da gebeligin baglamasini veya devamini zorlagtirabilir. LFY, genellikle infertilite (kisirlik) veya tekrarlayan dusüklerle iliskilendirilir.

Belirtileri:

• Adet döngüsünün luteal fazinin 10 günden kisa sürmesi (normalde 12-14 gün),
    • Düsuk oncesi lekelenme,
    • Adet öncesi düzensizlikler,
    • Gebelik olusmasinda zorluk.

• Nedenleri:

• Yumurtlama problemleri,
    • Tiroid veya prolaktin hormon bozukluklari,
    • Polikistik over sendromu (PCOS),
    • Hangi Testle Çikar?

Luteal faz yetersizligini teşhis etmek igin aşağıdaki yöntemler kullanilir:

1. Bazal Vücut Sicakligi (BBT) Takibi:

• Yumurtlamadan sonra progesteron artisi vücut sicakligini hafifçe yükseltir. Eger luteal faz kisa (10 günden az) ise veya sicaklik artigi zayifsa, bu LFY'yi düsündürebilir. Ancak bu yöntem kesin tani koymaz, sadece ipucu verir.

2. Progesteron Kan Testi:

• Adet döngüsünün luteal fazinda, genellikle yumurtlamadan 7 gün sonra (döngünün 21. günü civari, 28 günlük bir döngü varsayilirsa) kan testi yapilir. Progesteron seviyesi düsükse (genelde 10 ng/mL'nin alti riskli kabul edilir), luteal faz yetersizligi süphesi dogar.

3. Endometriyal Biyopsi:

• Adet döngüsünün sonlarina dogru rahim iç tabakasindan örnek alinir. Eger endometriyum yeterince kalinlasmamissa veya progesteron etkisi yetersizse, bu LFY'yi gösterebilir. Ancak bu yöntem gunümüzde daha az tercih edilir.
    • 4.Ultrason ile Yumurtlama Takibi:

• Yumurtlamanin gerçeklegip gerçeklegmedigi ve korpus luteumun (progesteron üreten yapi) yeterince gelisip gelismedigi ultrasonla kontrol edilebilir.

5. Hormon Profili Testleri:

• FSH, LH, tiroid hormonlari (TSH) ve prolaktin seviyeleri gibi ek testler, LFY'nin altinda yatan nedenleri arastirmak için yapilabilir.

Tani ve Tedavi:

LFY tanisi koyabilmek için genellikle tek bir test yeterli degildir; doktorlar döngü takibi, progesteron seviyeleri ve hastanin öyküsünü birlikte degerlendirir. Tedavi, altta yatan nedene göre degisir ve progesteron takviyesi, yumurtlamayi uyarici ilaglar (örnegin Clomid) veya yaçam tarzi degisiklikleri içerebilir.
    • Antifosfolipid Sendromu (APS) Testleri nedir ve hangi bölüm tarafindan yapilir?

Antifosfolipid Sendromu (APS), bağışıklık sisteminin kendi fosfolipidlere veya fosfolipid baglayici proteinlere karşı antikor ürettigi bir otoimmün hastaliktir. Bu durum, kanin anormal şekilde pihtilasmasina (tromboz), tekrarlayan düsükler, gebelik komplikasyonlari veya trombositopeni (trombosit sayisinda azalma) gibi sorunlara yol açabilir.

APS, genellikle lupus gibi diger otoimmün hastaliklarla birlikte görülebilir (sekonder APS) ya da tek bagina ortaya gikabilir (primer APS).

APS Teghisi Için Kullanilan Testler

APS tanisi, klinik bulgular (örnegin damar tikanikligi veya gebelik kaybi) ve laboratuvar testlerinin kombinasyonuyla konur. Agagidaki testler yaygin olarak kullanilir:

1. Antikardiyolipin Antikor Testi (aCL):

• IgG ve IgM turleri olgulür.
      • Fosfolipidlere karsi antikor varligini tespit eder.
      • Pozitif sonug, APS süphesini destekler.
      • 2. Lupus Antikoagülan (LA) Testi:

• Kanin pihtilasma süresini etkileyen antikorlari aragtirir.
        • Genellikle "paradoksal" bir gekilde pihtilagmay! uzatir, ancak vücutta tromboz riskini artirir.
        • Bu test, özel pihtilasma testleriyle (örnegin dRVVT - dilute Russell viper venom time) yapilir.

• 3. Anti-Beta-2 Glikoprotein 1 Antikor Testi:

• IgG ve IgM türleri ölçülür.
        • Beta-2 glikoprotein 1 proteinine kargi antikorlari tespit eder.
        • APS tanisinda spesifik bir belirteçtir.

• Tani Kriterleri:

• En az bir klinik bulgu (damar trombozu veya gebelik komplikasyonu) ve
        • Yukaridaki testlerden en az birinin pozitif olmasi (12 hafta ara ile iki kez dogrulanmasi gerekir, günkü geçici pozitiflikler yaniltici olabilir).
        • Ek Testler:

• Tam Kan Sayimi (CBC): Trombositopeni gibi durumlari kontrol etmek için.
          • Pihtilagma Testleri (PT, aPTT): Pihtilagma sisteminin genel durumunu degerlendirir.
          • CRP ve ESR: iltihap düzeyini ölgmek igin (APS otoimmün bir hastalik oldugu igin).

• Hangi Bölüm Tarafindan Yapilir?

APS testleri ve tanisi genellikle agagidaki uzmanlik alanlari tarafindan yönetilir:

1. Hematoloji:

• Kan pihtilasma bozukluklari ve trombozla ilgilenen bölüm.
          • Lupus antikoagülan ve diger pihtilasma testleri genellikle hematologlar tarafindan degerlendirilir.

• 2. Romatoloji:

• APS'nin otoimmün bir hastalik olmasi nedeniyle, ozellikle lupus gibi bagka bir romatolojik hastalikla iligkiliyse, romatologlar tani ve tedavi sürecine dahil olur.
        • 3. Kadin Hastaliklar ve Dogum (Jinekoloji-Obstetrik):

• Tekrarlayan düsükler veya gebelik komplikasyonlari varsa, jinekologlar APS'yi arastirmak igin test isteyebilir.

4. Iç Hastaliklar (Dahiliye):

• Genel bir degerlendirme igin ilk bagvurulan bölüm olabilir; ardindan uygun uzmanliga yönlendirme yapilir.

Süreç:

• Genellikle bir dahiliye veya jinekoloji uzmanina basvurulduktan sonra, süphelenilen duruma göre hematoloji veya romatolojiye sevk edilir.
          • Testler, hastanenin laboratuvarinda (immünoloji veya hematoloji laboratuvari) analiz edilir.

• Önemli Not:

APS tanisi igin testlerin pozitifligi tek bagina yeterli degildir; klinik bulgularla desteklenmesi gerekir. Ayrica, antikor testlerinin 12 hafta ara ile tekrarlanmasi, geçici pozitiflikleri dislamak için önemlidir. Tedavi genellikle kan sulandiricilar (aspirin, heparin veya varfarin) ile yapilir ve altta yatan duruma göre planlanir.

Kızlar merhaba benim tekrarlayan gebelik kayıplarım oldu. İlk ikisi kimyasal gebelikti ilerlemeden adetle atıldı. Ama 3. gebeliğimde kan sulandırıcı kullandım biraz ilerledi keseyi bebeği gördük kalp atışı duyulmadı ve malesef kürtaj oldum çok büyük yıkım oldu benim için 😢 Ama artık sebebi bulunsun ve bir önlem alınsın istiyorum. Bende ANA yani antinükleer antikor pozitifliği var. Lupus negatif ama. Kan pıhtılaşmasında da 3 heterozigot var bunların önemli olmadığını söylüyorlar ama inanmıyorum sorun olmasa neden sürekli düşsün? Sorum şu ki böyle bir şey yaşayan ya da tedavisini bulan şuan sağlıklı gebeliği veya çocuğu olan birileri var mı? 🥹
Ana’nın pozitif olması olumsuz bir şey mi? Doktorum bir sorun olmayacağını söyledi ama

Bağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlık olduğunu ve düşüklere neden olabileceğini duymuştum

Ana’nın pozitif olması olumsuz bir şey mi? Doktorum bir sorun olmayacağını söyledi ama
Ben birkaç doktora danıştım bir kısmı sorun olmaz diyor bir kısmı da düşüklere vs sebep olabilir diyor malesef bir sonuca ulaşamadık daha 😢

Ben birkaç doktora danıştım bir kısmı sorun olmaz diyor bir kısmı da düşüklere vs sebep olabilir diyor malesef bir sonuca ulaşamadık daha 😢
Bunlarla beraber lupusa ssa sbb vs bakıldı mı sizde? Onlar hep negatif çıkmış bende o yüzden mi bir şey olmayacağını söyledi acaba

Bunlarla beraber lupusa ssa sbb vs bakıldı mı sizde? Onlar hep negatif çıkmış bende o yüzden mi bir şey olmayacağını söyledi acaba
Evet bakıldı bende de diğerleri negatif ama başka sorun olmamasına rağmen 3 düşüğüm var o yüzden ANA pozitif olmasına bağlıyorum ama tekrar bir perinatologla görüşeceğim güvendiğim bir doktor buldum hamile kaldığımda bununla ilgili bir ilaç başlayacağımızı söyledi

Back
X