• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

tecrübeli anneler bir sorunumuz var

munise19

Guru
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2008
208
3
296
41
İstanbul
merhabalar. kızım 3 yaşında. bu yaşına kadar sürekli terliyor.gece üstünü komple değiştiriyorum. bunda ne sorun var diyeceksiniz.terlesin iyidir diyeniniz bile vardır. evet bencede iyidir. ama şimdi yazacaklarımı dikkatli okuyun lütfen. kızım 2 gün üst üste terlemesin 3.gün muhakkak ateşleniyor. sizce de bir gariplik yokmu? gitmediğim hastane kalmadı bulamadılar.sizde de aynı sorun olan varmı? ne yapmalıyım
 
boşlama canımm bulana kadar rahatsızlıgını götur doktora.Normal birşey değil.Allah korusunn herşey olabilir.elinde sonunda ii bir doktor bulursun.
 
Canim gecmis olsun ...
Saa bu konuyla ilgili bir doktorun yazisini gonderiyorum umarim faydali olur..
Kesinlikle bu konunun uzerine dus canim ..
Insallah onemli bir sey degildir...
Tekrar gecmis olsun...:5:


Çocularda aşırı terleme nedeni olabilecek hastalıklar;
1-Anemi(kansızlık)
2-D vitamini eksikliği(özellikle kafa arkasında terleme olur),
3-C vitamini eksikliği,
4- Alerjik hastalıklar(alerjik rinit,astım bronşiyale,viral bronşiyolit),
5- Kistik fibröz,
6-Konjenital kalp hastalığı,
7- Tüberküloz(gece terlemeleri ile beraber kilo kaybı,öksürük,nefes darlığı,3 haftayı geçen balgam çıkarma şikayetlerinden birkaçı olabilir,
8-Adenoid vejetasyon(geniz eti); horlama,genizden konuşma,ağzı açık uyuma şikayetlerinin bazısı ile beraber terleme şikayeti olur.
9- Hipertiroidi,
10-Diabetes mellitus(şeker hastalığı),
11-Hipoglisemi(kan şekerinin düşmesi),
12-Gut(kan ürik asit seviyesinin artması ile karekterize metabolik hastalık,eklem şişlikleri olur),
13-Hodgkin Lenfoma(beraberinde kilo kaybı,ateş halsizlik,boyun ve veya karında şişlik şikayetlerinden birkaçı birlikte olur
14-Feokromostoma(böbrek üstü bezinin fazla çalışması sonrası hormon artışına bağlı tansiyon artışı ve aşırı terleme
15-Hiperhidrozis(otonom sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması nedeni ile olan yapısal terlemedir.Genellikler el terlemesi yoğun olur beraberinde veya tek başına ayak,koltuk altı terlemesi de olabilir)
16-Ateşli hastalıklar(genellikle bakteriyel veya viral enfeksiyonlar)
17-Kalp iç zarı iltihabı(endokardit),kalp kası iltihabı(myokardit). Endokarditte beraberinde ateş,halsizlik,taşikardi,cilt bulguları birkaçı birlikte olur.
--Aşırı terlemesi olan çocuklarda yapılması gereken tetkikler şunlardır,
Kan sayımı,demir,total demir bağlama kapasitesi,ferritin,aso,crp,sedimantasyon,tam idrar tetkiki
glikoz(açlık,tokluk),ürik asit,kalsiyum,fosfor,ALP
Tsh,serbest T4
Kan ve idrarda adrenalin ve noradrenalin
idrarda metanefrin veya VMA testi
PPD testi(tüberküloz taraması için)
Akciğer grafisi(tüberküloz,lenfoma açısından),sol elbilek grafisi(D vitamini eksikliği-raşitizm için),lateral nasofarenks grafisi(geniz eti açısından)
Total IgE,ECP,cilt prikt testi( genellikle3 yaş ve sonrası yapılp, alerji düşünülüyorsa)
Ter testi(kistik fibröz açısından şüphe varsa)
Ekokardiyografi(hastada muayenede üfürüm duyulur veya taşiartmi tespit edilirse,dudaklarda morarma,beslenirken kolay yorulma ,egzersiz ile göğüs ağrısı çarpıntı şikayetlerinin biri veya birkaçı varsa ya da konjenital kalp hastalığı,endokardit , myokardit düşünülüyorsa destekleyici bulgular göz önüne alınarak yapılır.)
Çocuğunuzun ses telleri etkilendiğine göre bu sık sık oluyor ve aşırı terlemeleri varsa öncelikli olarak düşünülmesi gereken alerjik bir hastalık nedeni ile olabileceği(alerjik rinit,sinüzit,) akla gelir.Öncelikli olarak en çok düşünülen ön tanılara göre bazı tetkiklerin yapılması ve ses tellerinde kısılma nedeni ile KBB(Kulak burun boğaz) muayenesi olması uygun olur.
Çocuğunuzda terleme ile birlikte ses kısıklığı olduğu için reflü,alerjik hastalık,hipertrioidi ön tanısı düşünülebilinir.Kan sayımı,crp,sedimantasyon,Total IgE,ECP,TSH,SERBEST T4,Tiroid usg(guatr açısından),Ph metre veya ger sintigrafisi(reflü açısından) yapılması ve kbb tarfından ses tellerinin laringoskopla bakılması uygun olacaktır.

Kaynak:(Uzm.Dr. Faruk AKÇAY)
 
Back