Merhaba arkadaşlar
Nerdeyse 40 ımız çıkacak, başından beri sütüm az, tek seferde sağım rekorum 60
Ama nerdeyse her sağımda 30 cc çıkıyor
Hoşaf, bulgur pilavı, humana denedim
Bol su içmek... iyi beslenmek... peki deneyip de sonuç aldım dediğiniz besin veya yöntem var mı
Çok üzülüyorum yavruma,
Allahtan mama veriyoruz ama ben sütümle doyırmak istiyorum
Benim de bebeğim 25 günlük bebek doymuyor diye mama bile aldım sagdim sütümu vermek istedim ama baktım hep çok az. Sonra deli gibi okumaya araştırmaya baslsdim tavsiye ederim "Tomris in emzirme notları". Okudukça öğrendiğim ve uyguladifim noktalar şunlar oldu ve çok faydasıni gördüm:
1) anne bebek bir bütündür ve bebeğin ihtiyacı kadar anne vücudunda süt üretilir sütün yetmemesi durumu çok nadiren görülen annenin vücudunda hiç süt üretimi olmaması anlamına gelen bir durum olup yüzde 1-2 kadında filan görülür ancak
sütüm yetmiyor mu endisesi sütü gerçekten yettirmez. O yüzden ilk yapmanız hereken bu endişeyi kafanızdan atmak.
2) disaridan takviyeler alabilirsiniz çaylar sular damlalar.. diyecek yok ancak bunlara bile gerek yoktur Afrika'daki kadınlar da açlık çekerken bile bebek emzirip doyurabiliyorsa yeme içmeyle afaki bir bağlantısı yoktur. Bununla birlikte öğün atlamak iyi gelmiyor. Sadece buna dikkat edin ve ihtiyacınız nispetinde su icin.
3) kesinlikle stres yapmayın ve emzirirken gerilmeyin yani özellikle "şuan geldi mi gelmedi mi doydu mu aç mı kaldı", "çok uzun süre emdi demek ki süt gelmiyor", veya "az emdi demek ki süt bitti", "göğüslerim boşaldı şimdi napicam", "diğerini de emzirirsem süt birikmeyecek"... Bunlar benim zihnimden geçen endişeli cümlelerden sadece bir kısmı. Bunları tamamen silin kafanızdan ve emzirirken tek şunu yapın: çocuğunuzun yüzüne bakin ve gulumseyin. Ona sevginizi ifade edin konuşun ve beyninizin bu sevgi akışı ile süt salgilamasina izin verin. Böylelikle sütün geldiğini düşünün. Yani romantik gelebilir ama gerçekten gerçek. Çünkü süt salgilama beynin ilkel bir refleksi. Siz sadece sıkmayın kendinizi ve bedeninizin işini yapmasına izin verin.
4) en önemlisi sadece ve sadece bol bol emzirin. Sütü bu artıracak. Öyle böyle değil iki saat emmek istiyorsa iki saat 10 dakika sonra emmek istiyorsa 10 dakikada bir. Yenidoganin emme isteği yalnızca beslenmek için değildir ama bu istek sizin sutunuzun artması için bir fırsat olacak usanmadan bir gogaunuu emzirin sonrasında diğerine geçin devam etmek istiyorsa üçüncüye yine ilkine dönün sonra tekrar diğerine dönün defalarca ise defalarca. Bu sayede bebeğin uyarmalari ile hem yağlı süt gelecek çeke ceke, hem de süt bittiği için vücut demek ki yetmiyor diyerek daha fazla üretmeye cabalayacak. Göğüste süt birakmayin. Ve gogsunuz tamamen dolması için beklemeyin aksine dolmasa da emzirin süt artacak ve yağlı süt esas besleyici süt bebeğe geçecek daha çabuk doyacaktir.
5) gogsunuz yumuşakken emzirmekten bebeği doyuramayacak olmaktan korkmayin o an sütünüzü sagsaniz belki on CC gelir ama hiçbir pompa bebek gibi ne göğsü uyarabilir ne de bebeğin gücünde çekebilir. Bu yüzden bakmayın o miktara bebek ondan çok fazlasını çekerek kendisini doyuracaktir. Yağlı süt çabuk üretilirken sulu süt geç üretilir gogsunuzu boş sandığınızda göğsünüzde.esas besleyici yağlı süt vardır doyurucudur çok beklettiginizde ise ön süt birikir ve bebek bununla doyarsa yağlı sütü almayabilir ve hızla acıkır. Kilo alımı az olur.
Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar. İnşallah size de faydası olur.