• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Sütü yetmeyen annelerin imtihanı!! :(

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Çok bilen kadınların oluşturduğu gizli bir cemiyet bunlar. Genelde en yakın bildiklerimizdir ya, enteresandırlar.
Sadece sütü yetmeyen annelere olmuyor bu. Bu cemiyet örgütlü çalışıyor. Benim rahatsızlığımdan ötürü bekarken de sütüm gelirdi. Bazı bayanlarda oluyor bu. Dolayısıyla gebeyken çok arttı ve doğumdan sonra "Nasıl önünü alacağım?" diye düşünüp endişelenirken kendimi buldum. Her açıdan yeterli olan sütüme bile karıştılar. Önce "Yetmiyor o, aç o çocuk aç" silsilesi geldi geçti. =))) Sonra yettiğini fark ettiklerinde çark ettiler "Boğulacak içerken, önce sağ sen onu" silsilesini karşıladık gülümseyerek. İlla ve illa çatlarlar ya konuşmak için "Kilo alıyor ama bacakları boğum boğum değil" demeye başladılar=)))) Şu an hala yalnızca anne sütü alıyor diye de "AA olmaz, dört aylıktan itibaren başlayacaktın mamaya, şimdi katı gıdaları hiç almaz" diyenler çıktı (Bunlar sütün yetmiyor, yazık, sakın mamaya başlama deyip psikolojik baskı kurmak isteyen silsile idi) Sonuç olarak bu insanları hiç önemsememelisiniz. Sütünüz yetseydi başka bir şey bulacaklardı. Gizli cemiyet bunlar.

Bu arada ben mama çocuğuyum. Hiç anne sütü alamamışım. Üstelik prematüre doğmuşum. Buna rağmen Elhamdülillah on senede bir grip olurum, bünyem çok kuvvetlidir. Siz anne sevgisini eksik ölçü vermedikçe, hiçbir verdiğiniz bebeğinize az ya da çok gelmez. Siz anne olarak en iyisini bilirsiniz. İnanın boş vermelisiniz bu cemiyeti.. Çünkü yetseydi de bulacaklardı bir şey. Yetmemesi bir eksiklik falan değil, hatta belki hayırlısı, öyle olması gerek. Canınızı sıkmayın. Böyle insanlarla ya az görüşün, imkan yoksa yanlarında emzirmeyin.

Siz daha iyi bilirsiniz,
Selamlar,

11 Kasım 2013te bebeğimi dünyaya getirdim. Kızım 10 gün sonra 4 aylık olacak. İlk 1 ay sadece anne sütü verdim, ama bebeğim sürekli ağlak, huzursuzdu. Göğüslerim büyük, çok dolgun ve sürekli süt sızdığı için ben sütüm çok iyi sanıyordum. Ama bu tamamen bi yanıltmacaymış. 1 aylık kontrole gittiğimde bebeğim doğum kilosunun üzerinde sadece 80 gr aldığını gördük. Doktorum her emzirmeden sonra aldığı kadar mama vereceksin dedi. Mamaya o kadar karşı bir insandımki, doktoru dinlemedim. Aile hekimime götürdüm. O kesinlikle mama vermemi, emzirdikçe geleceğini söyledi. 2 hafta kadar daha sadece emzirdim, kilo kontrolüne götürdüm 100 gr almıştı. Sonra geceleri 1 kere mama vermeye başladım. Bebeğimin kilosu hala alt sınırın altındaydı. Bu arada farklı doktorlara gidip duruyorum, ve her doktor başka birşey söylüyor, kafam iyice karışıyordu. Bir doktor mamayı kesinlikle kaşıkla vermemi yoksa emmeyi bırakacağını söylüyor, bir doktor biberondan bişey olmaz diyor. Hastaneden çıkıp ağladığımı, karamsarlığa kapıldığımı çok iyi bilirim. Sonra düşündüm, aile hekimi dışında tüm doktorlar mama vermemi söylüyordu. Sonuçta işin uzmanı aile hekimi değil, çocuk doktoruydu.
Mamayı günde 2 ye çıkardım. Sonra yeni bir doktor buldum. Çok samimi, iletişimi çok iyi ve gerçekçi bir doktor. Günde 3-4 kere mama vermemi istedi. Kaygılarımı bir kenara atmamı, anne sütünün önemli olduğu kadar, beslenmesinin gelişiminin daha önemli olduğunu söyledi. Çocuğum 2 aylıktı ve hastane çıkışları hala oluyordu üstüne. Aldığı anne sütü yanına kar, sonrası mama dedi. Ben o an çocuğuma anne sütü diye inat ederek ne kadar zarar verdiğimi anladım. Yaklaşık 2 aydır günde 4 kere mama veriyorum. Mamadan önce mutlaka emziriyorum. Bebeğim 2 ayda 2 beden büyüdü. İlk 2 ay öyle yapptığım için şimdi çok pişmanım.
Aslında Türkiyede anne sütünü överken, kamu spotları yaparken, seminerler verirken birşeyi hep unutuyorlar. Anne sütü çok önemli, ama yetmediğini yada olmadığında bunu dram haline getirmemek gerekiyor. Anneer hamilelikten başlayarak hep baskı ve stres altına alınıyor. Süt olmadığında ise böyle tatsız şeyler yaşanıyor. Avmlerdeki emzirme odalarında kızımdan çok sonra doğmuş, ama çok büyük duran ve sadece anne sütü ile beslenen bebekleri grünce kendimi hep yetersiz görüyordum. Neler hissettiğimi anlatamam. Birde tabi sütü olduğu için nispet yapan anneler varki onlara hiç değinmeyeceğim..
Birde çevre baskısı varki, artık o çevrenin ağzını büküp dikmek istiyorum. Tahammülümün kalmadığı bir konu komşu akrabadan oluşan teyze sürüsü varki, elimdeki biberonu kafalarında kırasım geliyor. Ben anne sütü için mücadele etmiş, psikolojik travmalar geçirmiş bir anne olarak, ve mama vermeyi artık kabullenmiş bir düzen oturtmuşken, illa bir teyze gelir, biberonu görür, mama verme, südünü ver, südünle besle, niye mama veriyosun der. Onlara açıklama yapmaya eskiden çalışırdım, ama baktımkı işe yaramıyor, tersleyip susturuyorum. Sanıyorki ben işin kolayına kaçtığımdan mama veriyorum. Birde benim bebeğim ufak bir bebek. Hiç bir zaman bacakları boğum boğum olmadı. Bunu gören herkes kendinde konuşma hakkı buluyor. Sanki ben iyi bakamamışım, ondan zayıf kalmış bebeğim.
Gece gece 4 aylık dolan içimi döktüm sizlere:) Ancak yeni doğum yapmış, sütü yetmeyen annelere bir ışık tutar belki yazdklarım. Siz siz olun, anne sütü diye benim gibi inatlaşmayın.
Birde insan kınadığını yaşamadan ölmezmiş. Ben zamanında emzirmeyip sadece mama ile besleyen bir arkadaşımı içten içe kınamış, ama ona hiçbirşey dememiştim. Lütfen içinizden bile olsa kimseyi kınamayın bu konuda. Emin olun o anne bebeğini sizden, herkesten daha çok düşünüyordur..

İyi yapmıssın içini dökmekle canım. Annelık sadece emzırme surecı olan aylarla ölçülemeyece kadar uzun soluklu ve zor bir süreç.
Sadece emzirmek iyi anne olmaya yetseydi; süt annelere nur yağardı. Sadece bakmak yetseydi, bakıcıların hepsıne ana denılırdı. Ömrümüzün son anına dek kalplerimiz evlatlarımız ıcın çarpacak ve yureğimiz her zaman bıze onlar ıcın en dogru seyın ne oldugun soyleyecek yeter kı bız her sese kulagımızı kapatıp kendımızı ve bebegımızı dınleyelım.

demek benim kızım tek değilmiş emmeyen içim rahatladı valla..ama ben sütümün tadına bakmıştım ekşi falan değildi tamamen kızımın cinsliğiydi bence çünkü mamayıda bayıla bayıla içmedi zoraki içiriyordum...tam uykuya dalma esnasında biberonu verince içiyordu ama uyanıkken asla içmiyordu ne sütümü ne de mamayı iştahsız bir bebekti yani...ek gıdaya geçince ondada sıkıntı çıkardı zaten..ama şimdi 5 yaşında maşallah iştahı gayet yerinde yapılı çokta sağlıklı bir çocuk bebekliğinde ben kendimi harap ettiğimle kaldım..

Sütün ekşi yada acı olması muhabbetleri eskiden varmış, ne kadar doğrudur bilemem ama benim k.valide de aynı şeyi söylerdi, çocukları 40 gün emerlermiş sonra ağızlarına zehir koyuyormuş gibi feryat figan emmezlermiş...

Verdiğiniz moraller için herkese teşekkür ederim.
Tek tek cevap vermek zor olacağı için aklımda kalan soruları burdan cvplayacağım.
Bebeğimde emme problemi yok, o çok güzel emiyor, ama benim sütüm az. Sağmayı denedim, yarım saat sağmada ancak 30-40 cc çıkıyor. Bir iki kere 80-90 cc yi gördüm, ondada emzirmeden sonra epey vakit geçmişti. Yani 3 saatte 1 sağdığımda maksimum 40 cc çıkıyor. Bazen 10 cc 20 cc geldiğinide bilirim.
Herkesinde söylediği gibi çevremizde bir çok bilmiş ahkam kesen bir tayfa var. İnanınki çocuğum doğduğundan beri bu tayfadan bana gına geldi. Emzirme dışındada konuşurlar, ama olaki emzirmede problem var mama takviyesi yapıyosun, bebeğin zayıf ana konu budur. İnsanın kendini kötü hissetmesi için yaratılmış bu tayfa. Ben bebeğime mama içirirken südün yetmiyormu diye soran teyze, yetseydi neden mama içiriyorumki ben. Yok fazlasıyla yetiyor, buzağı bile beslerdim ben bu sütle. Yada diğer soru südün yaramıyormu? Emziren bir anneye sorulacak en cahilce soru südün yetiyormu, südün yarıyormu... Ayrıca o 't' ile söylenir, 'd' ile değil, önce git türkçeyi öğren diyesim geliyor bu teyzelere...
Kv her tlfnda sorar sütün yetiyormu, bende hep çok güzel maşallah derim. Her telefonda sormasından sıkıldım, konuyu bu şekilde kapatıyorum bende.
O yaşlı teyze gruhu sadece süt konusunda değil, her konuda irfan sahibiler. Çocuğu kalabalıkta uyutursun, yazık bu kalabalıkta helak ediyosun çocuğu derler, sessiz odaya götürürsün, gürültüye alışsın böyle yapma derler. Birisi gelir patik giydir ayakları üşür gaz olur der, diğeri gelir patiklerini çıkar sıcağa alışmasın der. Biri gelir ev çok sıcak, alışırsa hasta olur der, biri gelir ev serin üşütür çocuk der. Bunun mesafe koymayla, insanların ağzına laf vermemekle ilgisi yok. Ben ne kadar mesafe koysamda, işlemiyor bu teyzelere, ağzı olan konuşuyor. Bebeğim ağlarken kucağı alıp susturduğumda, bırak bırak, kucağa alıştırmışsın sen bunu, bırak beşiğine ağlarsa ağlasın diyen insan bile gördüm ben. Sanane, sanamı kalmış bunun kararı dememek için zor tuttum kendimi. Ki benim miniğim beşiğinde kendi kendine uyuyan bir bebek. Ağladığında güven duymak için kucak istiyor.
Eşimin bir arkadaşı nişanlısıyla bebek görmeye gelmişti. Nişanlısı daha çocuk sahibi olmamış, daha evlenmemiş benden küçük bayan, inanın gidene kadar 100 tane tavsiye verdi. Sendemi be dedim,çocuk büyütmemişsin, teyze olmamışsın erken başlamıssın. Sen çocuk büyüttün bizimmi haberimiz yok dedim, kardeşi ondan 10 yaş küçükmüş, ordan biliyomuş..
Malesef ülkemizde yeni annelere yapılan bir toplum baskısı bu. Ben o tarz insanlardan uzak durmaya çalışsamda bebek görmeye geliyorlar bi şekilde beni buluyorlar. Kulaklarımı tıkadım herkese, doktordan başka hiçkimseyi dinlemiyorum. Gerçekten bir tecrübeye ihtiyacım olduğunda ise, çevremde gördüğüm en iyi annelerden biri olan ablamı arayıp ona danışıyorum.

5 sene once kizim dogdugunda tip literaturlerine girecek kadar sutum vardi.tek mememi sagdigimda bile rahatlikla 200 ml cikardi hatta memisimde de kalirdi.hatta cogu zaman sagip verirdim kizima.6-7 kanaldan acayip hizda fiskirinca yetisemiyor agliyordu.dondurucumda 4 litreye yakin sut vardi cope gitti.
16 ay once oglum dogdu.anaaa sut yok;(
Ilk gun gelmedi.bebisim acliktan uyuyamiyordu mama verdik mecburen.dogumdan sonra eve gelince sutum gelmeye basladi.kizimdaki kadar olmasa da ogluma yetiyordu.6 ay sadece sut verdim.8 aylikken oglum ne oldu bilmiyoruz ama emmeyi birakmak istedi.mama da almadi.hergun agliyordum.sadece uykuda emiyordu.oda zoraki.
Sonra amaaaan dedim napim.alacagini aldi.kizim gibi 2 yasina kadar emmesin
Ite kaka birkac ay gecti.simdi ise meme icin deliriyor.sutum cok az.sabaha kadar rahat 5 kez emer.ama toplamda bir biberon anca dolar.
Su anda da memede emiyor.
Demem o ki,bu isler nasip kismet gibi.bazen olur bazen olmaz.herkes montofon inegi degil.baslarda cok sorun etmistim kizimda coktu simdi niye az diye ama onun da rizki buymus.Rabbim oyle tayin etmis.

Verdiğiniz moraller için herkese teşekkür ederim.
Tek tek cevap vermek zor olacağı için aklımda kalan soruları burdan cvplayacağım.
Bebeğimde emme problemi yok, o çok güzel emiyor, ama benim sütüm az. Sağmayı denedim, yarım saat sağmada ancak 30-40 cc çıkıyor. Bir iki kere 80-90 cc yi gördüm, ondada emzirmeden sonra epey vakit geçmişti. Yani 3 saatte 1 sağdığımda maksimum 40 cc çıkıyor. Bazen 10 cc 20 cc geldiğinide bilirim.
Herkesinde söylediği gibi çevremizde bir çok bilmiş ahkam kesen bir tayfa var. İnanınki çocuğum doğduğundan beri bu tayfadan bana gına geldi. Emzirme dışındada konuşurlar, ama olaki emzirmede problem var mama takviyesi yapıyosun, bebeğin zayıf ana konu budur. İnsanın kendini kötü hissetmesi için yaratılmış bu tayfa. Ben bebeğime mama içirirken südün yetmiyormu diye soran teyze, yetseydi neden mama içiriyorumki ben. Yok fazlasıyla yetiyor, buzağı bile beslerdim ben bu sütle. Yada diğer soru südün yaramıyormu? Emziren bir anneye sorulacak en cahilce soru südün yetiyormu, südün yarıyormu... Ayrıca o 't' ile söylenir, 'd' ile değil, önce git türkçeyi öğren diyesim geliyor bu teyzelere...
Kv her tlfnda sorar sütün yetiyormu, bende hep çok güzel maşallah derim. Her telefonda sormasından sıkıldım, konuyu bu şekilde kapatıyorum bende.
O yaşlı teyze gruhu sadece süt konusunda değil, her konuda irfan sahibiler. Çocuğu kalabalıkta uyutursun, yazık bu kalabalıkta helak ediyosun çocuğu derler, sessiz odaya götürürsün, gürültüye alışsın böyle yapma derler. Birisi gelir patik giydir ayakları üşür gaz olur der, diğeri gelir patiklerini çıkar sıcağa alışmasın der. Biri gelir ev çok sıcak, alışırsa hasta olur der, biri gelir ev serin üşütür çocuk der. Bunun mesafe koymayla, insanların ağzına laf vermemekle ilgisi yok. Ben ne kadar mesafe koysamda, işlemiyor bu teyzelere, ağzı olan konuşuyor. Bebeğim ağlarken kucağı alıp susturduğumda, bırak bırak, kucağa alıştırmışsın sen bunu, bırak beşiğine ağlarsa ağlasın diyen insan bile gördüm ben. Sanane, sanamı kalmış bunun kararı dememek için zor tuttum kendimi. Ki benim miniğim beşiğinde kendi kendine uyuyan bir bebek. Ağladığında güven duymak için kucak istiyor.
Eşimin bir arkadaşı nişanlısıyla bebek görmeye gelmişti. Nişanlısı daha çocuk sahibi olmamış, daha evlenmemiş benden küçük bayan, inanın gidene kadar 100 tane tavsiye verdi. Sendemi be dedim,çocuk büyütmemişsin, teyze olmamışsın erken başlamıssın. Sen çocuk büyüttün bizimmi haberimiz yok dedim, kardeşi ondan 10 yaş küçükmüş, ordan biliyomuş..
Malesef ülkemizde yeni annelere yapılan bir toplum baskısı bu. Ben o tarz insanlardan uzak durmaya çalışsamda bebek görmeye geliyorlar bi şekilde beni buluyorlar. Kulaklarımı tıkadım herkese, doktordan başka hiçkimseyi dinlemiyorum. Gerçekten bir tecrübeye ihtiyacım olduğunda ise, çevremde gördüğüm en iyi annelerden biri olan ablamı arayıp ona danışıyorum.

doğru söylüyorsunuz o "topluluğa" ne cevap vermek ne kaçmak çare olmaz.. her yerdeler.. parkta, sokakta, hastanede, markette yakalarlar sizi.. pat diye sorarlar.. anne olmadan önce kalkanım mı vardı? anne olunca insanlara bir rahatlık mı geliyor ne rahat konuşuyorlar benimle? diye düşündüğümü bilirim.. ben sadece doktorumu ve kendimi dinliyorum.. tabiki tecrübeli annelere de -iyi niyetli saygılı- olanlara da kulağımı tıkamıyorum.. allah tüm annelerin yardımcısı olsun.. etraftan gelen saçma yorumlar da yok olsun:) sevgiler

Aynılarını yaşadım ve çokk pişmanım. Oğlum 2,5 yaşında ve hala anne sütü diye direttiğim zamanlardan kalan eksik kilo ile devam ediyor..

Benim kızımda 3aylık sadece emziriyorum ve kilosu iyi şükür..ama kimse birşey demese bile insan kendi kendine dert ediyor bişeyleri diyorum ki kendimce benim sütüm hiç sızmıyor demekki az !!! eeee buna ne demeli??
Bu da dışardan konuşan teyzelerin eseri ama ağız işte hepimiz herşeye yorum yapıyoruz...şanslıyım yalnız büyütüyorum kızımı annem arada gelir söyler bişeyler ama hiç umrumda olmuyor bildiğimi okuyorum ..bir de gelen misafirler de susarsa olacak ama susmazlar...doktor ne derse onu yapıyorum..göbeği düşene kadar yıkamamıştım her bebk görmeye gelen didikledi başımın etini yedi en son dedim yeter yıkıcam allahtan eşim izin vermedi de gene bekledik göbek düşmesini..şimdi de aaaa gülmüyormu e gülüyor size denk gelmiyor diyorum :)kusuyor bu yaramıyor sütün allahtan yaramıyor yarasa demek obez olcaktı... insan ister istemez etkileniyor takmamak lazım ama becerebilirsek..

Benim kızımda 3aylık sadece emziriyorum ve kilosu iyi şükür..ama kimse birşey demese bile insan kendi kendine dert ediyor bişeyleri diyorum ki kendimce benim sütüm hiç sızmıyor demekki az !!! eeee buna ne demeli??
Bu da dışardan konuşan teyzelerin eseri ama ağız işte hepimiz herşeye yorum yapıyoruz...şanslıyım yalnız büyütüyorum kızımı annem arada gelir söyler bişeyler ama hiç umrumda olmuyor bildiğimi okuyorum ..bir de gelen misafirler de susarsa olacak ama susmazlar...doktor ne derse onu yapıyorum..göbeği düşene kadar yıkamamıştım her bebk görmeye gelen didikledi başımın etini yedi en son dedim yeter yıkıcam allahtan eşim izin vermedi de gene bekledik göbek düşmesini..şimdi de aaaa gülmüyormu e gülüyor size denk gelmiyor diyorum :)kusuyor bu yaramıyor sütün allahtan yaramıyor yarasa demek obez olcaktı... insan ister istemez etkileniyor takmamak lazım ama becerebilirsek..

Sütün olsada diyecek bişey bulurlar:) Süt sızması sütün bol olduğunu gösteren bir kriter değilmiş.Sızmamasıda az olduğunu göstermezmiş. Benim ilk haftalar sürekli sızardı. Göğüs pedsiz dışarı çıkamazdım. Ama sütüm azmış. Bu sızme göğüs ucu yapısıyla ilgili birşeymiş. DOktorum sütün olup olmadığının tek göstergesi bebeğin kilo alımıdır dedi.

:5::43::43: gözlerim yaşara yaşara 3 sayfayıda okudum hepsini. benim oğlum 30 kasım 2013 doğumlu 2aylıkken sütüme nazar değdi azaldı bi şekilde çok karlıydım mamaya ama vermek zoruna kaldım günde 1 yada 2 kez şimdi ek gıda yani meyve püresi yoğurt veriyorum ama o iki aylıkan bu zamana kaar ne kayınvalidenin çenesi bittti emdikçe gelirmiş emzirecekmişim eşimi doldurur bi yandan. akrabaları arar sen emzir doyar alır o eee süt yok diyorum nazar değmez diyorlar çok biliyorsunuz ya gel gece çocukla sen dur ozaman akşam 8den sonra hayat bitiyo bizim için oğlum ağlar ben ağlarım.... ayına göre küçük biraz bebeğim ama elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum emmek istemediği zamanlarda ne yap et emmiyor çocuğum ayakta emzirme çabam hoplayarak emzirme çabam yürüyerek emzirme çabam... bu zamanda hakkını yiyemem Alllah bir değil bin kere razı olsun yengem abimin eşi ve annem çok yardımcı oldu yengem kimseye aldırma he de geç sunu yap bunu yap iye çok yardımcı olsun. gel gece çocukla sen dur ozaman akşam 8den sonra hayat bitiyo bizim için oğlum ağlar ben ağlarım. Allahtan annem yanıma halen birlikte yıkarız. :):nazar:

11 Kasım 2013te bebeğimi dünyaya getirdim. Kızım 10 gün sonra 4 aylık olacak. İlk 1 ay sadece anne sütü verdim, ama bebeğim sürekli ağlak, huzursuzdu. Göğüslerim büyük, çok dolgun ve sürekli süt sızdığı için ben sütüm çok iyi sanıyordum. Ama bu tamamen bi yanıltmacaymış. 1 aylık kontrole gittiğimde bebeğim doğum kilosunun üzerinde sadece 80 gr aldığını gördük. Doktorum her emzirmeden sonra aldığı kadar mama vereceksin dedi. Mamaya o kadar karşı bir insandımki, doktoru dinlemedim. Aile hekimime götürdüm. O kesinlikle mama vermemi, emzirdikçe geleceğini söyledi. 2 hafta kadar daha sadece emzirdim, kilo kontrolüne götürdüm 100 gr almıştı. Sonra geceleri 1 kere mama vermeye başladım. Bebeğimin kilosu hala alt sınırın altındaydı. Bu arada farklı doktorlara gidip duruyorum, ve her doktor başka birşey söylüyor, kafam iyice karışıyordu. Bir doktor mamayı kesinlikle kaşıkla vermemi yoksa emmeyi bırakacağını söylüyor, bir doktor biberondan bişey olmaz diyor. Hastaneden çıkıp ağladığımı, karamsarlığa kapıldığımı çok iyi bilirim. Sonra düşündüm, aile hekimi dışında tüm doktorlar mama vermemi söylüyordu. Sonuçta işin uzmanı aile hekimi değil, çocuk doktoruydu.
Mamayı günde 2 ye çıkardım. Sonra yeni bir doktor buldum. Çok samimi, iletişimi çok iyi ve gerçekçi bir doktor. Günde 3-4 kere mama vermemi istedi. Kaygılarımı bir kenara atmamı, anne sütünün önemli olduğu kadar, beslenmesinin gelişiminin daha önemli olduğunu söyledi. Çocuğum 2 aylıktı ve hastane çıkışları hala oluyordu üstüne. Aldığı anne sütü yanına kar, sonrası mama dedi. Ben o an çocuğuma anne sütü diye inat ederek ne kadar zarar verdiğimi anladım. Yaklaşık 2 aydır günde 4 kere mama veriyorum. Mamadan önce mutlaka emziriyorum. Bebeğim 2 ayda 2 beden büyüdü. İlk 2 ay öyle yapptığım için şimdi çok pişmanım.
Aslında Türkiyede anne sütünü överken, kamu spotları yaparken, seminerler verirken birşeyi hep unutuyorlar. Anne sütü çok önemli, ama yetmediğini yada olmadığında bunu dram haline getirmemek gerekiyor. Anneer hamilelikten başlayarak hep baskı ve stres altına alınıyor. Süt olmadığında ise böyle tatsız şeyler yaşanıyor. Avmlerdeki emzirme odalarında kızımdan çok sonra doğmuş, ama çok büyük duran ve sadece anne sütü ile beslenen bebekleri grünce kendimi hep yetersiz görüyordum. Neler hissettiğimi anlatamam. Birde tabi sütü olduğu için nispet yapan anneler varki onlara hiç değinmeyeceğim..
Birde çevre baskısı varki, artık o çevrenin ağzını büküp dikmek istiyorum. Tahammülümün kalmadığı bir konu komşu akrabadan oluşan teyze sürüsü varki, elimdeki biberonu kafalarında kırasım geliyor. Ben anne sütü için mücadele etmiş, psikolojik travmalar geçirmiş bir anne olarak, ve mama vermeyi artık kabullenmiş bir düzen oturtmuşken, illa bir teyze gelir, biberonu görür, mama verme, südünü ver, südünle besle, niye mama veriyosun der. Onlara açıklama yapmaya eskiden çalışırdım, ama baktımkı işe yaramıyor, tersleyip susturuyorum. Sanıyorki ben işin kolayına kaçtığımdan mama veriyorum. Birde benim bebeğim ufak bir bebek. Hiç bir zaman bacakları boğum boğum olmadı. Bunu gören herkes kendinde konuşma hakkı buluyor. Sanki ben iyi bakamamışım, ondan zayıf kalmış bebeğim.
Gece gece 4 aylık dolan içimi döktüm sizlere:) Ancak yeni doğum yapmış, sütü yetmeyen annelere bir ışık tutar belki yazdklarım. Siz siz olun, anne sütü diye benim gibi inatlaşmayın.
Birde insan kınadığını yaşamadan ölmezmiş. Ben zamanında emzirmeyip sadece mama ile besleyen bir arkadaşımı içten içe kınamış, ama ona hiçbirşey dememiştim. Lütfen içinizden bile olsa kimseyi kınamayın bu konuda. Emin olun o anne bebeğini sizden, herkesten daha çok düşünüyordur..

ne kadar haklısın...
Lohusa kadın zaten milyon vesveseyle uğraşırken bi de süt konusunda başına kalkıyor millet.
Sanki onun elindeymiş gibi.

Annemin çok sütü varmış, emzirmese bile kendiliğinden gelirmiş ama kardeşim de ben de sadece 2 ay anne sütü almışız. Süt alınca ikimizde sürekli ağlıyormuşuz.
Annem doktora gidince öğrenmiş ki, sütü acıymış...
Doktor sütü bırak çocuklar zehirlenebilir demiş mecbur bırakmış.
Eskiden besleyici mama da yok tabi
Pirinç unu ve bebe bisküvisiyle beslemiş garibim...

Ben 29 kardeşim 26 yaşımızdayız. Annem hala üzülür sizi hiç emziremedim diye..
Anlayabiliyorum sizi içgüdüsel bi dürtü ve sonrasında gelen hayal kırıklığının yarattığı tramva...
Fakat şu bi gerçek ki artık anne sütü alaman bebekler için vitamin bakımından besleyici mamalar var.

Ha bu arada kardeşim çocuk gelişimci, anne sütüne en yakın süt eşek sütüymüş. Doktora filan bi danışıp kullanın isterseniz.

bu konuda feci dertliyim. oğlum bugün 41 günlük. doğduğu andan itibaren formül mamayla besleniyor. doğduğunda hipoglosemiye girmişti. sezaryen doğum yaptığım ve bebek yoğun bakımda olduğu için emzirme fırsatım ilk anda olmadı. zaten sütüm 1 hafta sonra geldi o da damla damla. profosyonel hastane makinlariyla sagmama ragmen dandik bir el pompasiyla üç beş damla süt geldiğini gordugumde aglayacaktim neredeyse. oglum beni hiç emmedi. biberonun bolluguna alisan oglum zaten sut fakiri olan mememle pek ilgilenmedi. hala deniyorum tutsun emsin diye ama emmiyor. katıla katıla ağlıyor morarıyor. aç bırak emer diye akıl verenler oluyor deliriyorum bu çocuk aç birakmaya gelmeyecek bir cocuk şekeri düşüp fenalasiyor. ben istemez miyim emsin şakır şakır sütüm olsun. makinayla sağmak çok mu daha kolay saniyorlar bilmiyorum ki. ustelik ne kadar ugrastiysam da gunde en fazla 90 cc sut ureyebiliyorum 2 saatte bir sagmama bir suru bitki cayi bol su icmeme ve gıdama dikkat etmeme rağmen. inekleri kiskanir oldum. bu makina bozuk diye 2 tane pomba degistirdim ve aci gercegi kabul ettim pompalar bozuk degil benim sutum az. Psikolojim bozuldu resmen ruyalarimda bile sütle uğraşır oldum bir gun ruyamda erkek kardeşimin bile göğsünden süt fışkırdigini gordukten sonra kafayi kirdigima ikna oldum ve biraktim kendimi uzmeyi. oglumun gelişimi gayet guzel 1 ayda 1,5 kilo aldi doktor anne sütüyle besledigimi sandi benim sutum mamaya bile takviye sayilmayacak kadar azken. demem o ki büyüyor mamayla da olsa büyüyor. ama toplum baskısı ve emzirmeyen anne algısı o kadar kötü boyutta ki. emmeyen çocuk gerizekalı olur bağışıklığı düşük olur diyenler bile var. her anne sütü alan einstein sanki anasını satayım. tek ricam insanlar her şeyi çok bildiğini sanarak akıl vermesin. bizde biliyoruz anne sütü çok sağlıklı ama vermeyince mamud neylesin mahmut:47:

bu konuda feci dertliyim. oğlum bugün 41 günlük. doğduğu andan itibaren formül mamayla besleniyor. doğduğunda hipoglosemiye girmişti. sezaryen doğum yaptığım ve bebek yoğun bakımda olduğu için emzirme fırsatım ilk anda olmadı. zaten sütüm 1 hafta sonra geldi o da damla damla. profosyonel hastane makinlariyla sagmama ragmen dandik bir el pompasiyla üç beş damla süt geldiğini gordugumde aglayacaktim neredeyse. oglum beni hiç emmedi. biberonun bolluguna alisan oglum zaten sut fakiri olan mememle pek ilgilenmedi. hala deniyorum tutsun emsin diye ama emmiyor. katıla katıla ağlıyor morarıyor. aç bırak emer diye akıl verenler oluyor deliriyorum bu çocuk aç birakmaya gelmeyecek bir cocuk şekeri düşüp fenalasiyor. ben istemez miyim emsin şakır şakır sütüm olsun. makinayla sağmak çok mu daha kolay saniyorlar bilmiyorum ki. ustelik ne kadar ugrastiysam da gunde en fazla 90 cc sut ureyebiliyorum 2 saatte bir sagmama bir suru bitki cayi bol su icmeme ve gıdama dikkat etmeme rağmen. inekleri kiskanir oldum. bu makina bozuk diye 2 tane pomba degistirdim ve aci gercegi kabul ettim pompalar bozuk degil benim sutum az. Psikolojim bozuldu resmen ruyalarimda bile sütle uğraşır oldum bir gun ruyamda erkek kardeşimin bile göğsünden süt fışkırdigini gordukten sonra kafayi kirdigima ikna oldum ve biraktim kendimi uzmeyi. oglumun gelişimi gayet guzel 1 ayda 1,5 kilo aldi doktor anne sütüyle besledigimi sandi benim sutum mamaya bile takviye sayilmayacak kadar azken. demem o ki büyüyor mamayla da olsa büyüyor. ama toplum baskısı ve emzirmeyen anne algısı o kadar kötü boyutta ki. emmeyen çocuk gerizekalı olur bağışıklığı düşük olur diyenler bile var. her anne sütü alan einstein sanki anasını satayım. tek ricam insanlar her şeyi çok bildiğini sanarak akıl vermesin. bizde biliyoruz anne sütü çok sağlıklı ama vermeyince mamud neylesin mahmut:47:

Neler hissettiğinizi çok iyi anlayabiliyorum. Ben artık aştım süt olayını, düşünmüyorum bile. Hala emzirip üstüne mama veriyorum. Sütün iyice azaldı, çerez niyetine emiyor işte. ztn 5 aylık oldu, ek gıdaya başlayacağım. Yalnız bu ay bebeğim kilo almadı. Mamaya başladığımdan beri kilo alımı iyiydi, bu ay bianda düştü, sadece 250 gr almış. Sebebi araştırılıyor şimdi. Aynı miktarda mama verdim ben. Bebeğim çok ufak, aynı aylıklar yanında minyatür kalıyor. 2-3 gündür rüyamda parmak bebek görüyorum, böyle minnacık bir avuç boyunda. Aslında kilo almadığını bugun öğrendim ama hissetmiştim kıyafetlerin boyundan almadığını.Neyi yanlış yapıyorum olmuyor bir türlü bulamıyorum. acaba diyorum beslenme aralıklarınımı uzun tuttum, yoksa miktarımı az verdim. düşünmekten kafayı yiyeceğim artık. Birilerinin kilosuyla ilgili yorum yapmasına katlanamıyorum. Gerçekten bu annelik takıntılı, stresli bir işmiş. Hala kendimi suçlamaktan alıkoyamıyorum. Bebeğim son haftalar çok iştahsız, mamasını zorla içiriyorum. 3 gündür mememle kavga ediyor.Ben emzirmek için inatlaştıkça o da inatlaşıp daha çok bağırıyor. Sakinleşsin diye emzik veriyorum, onu alıp cuk cuk emiyor, sonra emziği çıkarıp tekrar meme veriyorum yine avazı çıktığı kadar bağırıyor. Ama bazende bi yapışıyor 15 dk hiç bırakmıyor. Bilmiyorum kafam çok karışık.
Sizde emziremedim diye hiç üzülmeyin. Güzel kilo almış, sağılığı yerinde. Sağdığınızdada ne kadar çıkarsa ilaç niyetine içirin. İlk bikaç ay insan takıyor kafayı ama ek gıdaya geçeceği zamanda gayet güzel vitaminler, taze meyve sebzeler yiyecek. Bu ilk 6 ay sadece anne sütü diyen kamu spotları bizi bu hale getiriyor zaten:) Ben artık anne sütüyle ilgili kamu spotu çıkarsa değiştiriyorum. Hiç tahammülüm kalmadı böyle şeylere.

6 yıl önce doğum yaptım,çevredekilerin baskısı yüzünden ya sütüm gelmesse korkuları yaşadım ,allaha şükür korkularım yersiz çıktı ,fakat bende sorun çıktı bu sefer,bebeğim 4 aylıkken benim safra kesesinde taş olduğu şiddeli ağrılarımla ortaya çıktı ,acil ameliyat olmam gerekiyordu,tabi bu bebeğimi sütten kesmem anlamına geliyordu,iyileşme sürecim filan 1 hafta 15 günü bulacağı için ve ilaç kullanmam gerekeceği için emzirmemem lazımdı ,ben bebeğimi emzirme pahasına tam 17 ay daha o sancıları çektim ,sonunda sarılık oldum ve sütüme geçti ,dr bırak artık ve ameliyatını ol ,öleceksin dediğinde aklım başıma geldi ,emzirmek pahasına ölecektim haberim yok,işte bunlar hep toplum baskısı ve annelik dürtülerinin birleşmiş hali,
şimdi yine hamileyim ,umarım sütüm olur ,ama olmasa bile bebeğimin sağlığından önemli değil,mama ile beslerim yeterki mutlu ve sağlıklı olsun ,diretmenin manası yok,bence bu konuyu tüm anne ve anne adayları okumalı ,önyargıları kırmalı .

Neler hissettiğinizi çok iyi anlayabiliyorum. Ben artık aştım süt olayını, düşünmüyorum bile. Hala emzirip üstüne mama veriyorum. Sütün iyice azaldı, çerez niyetine emiyor işte. ztn 5 aylık oldu, ek gıdaya başlayacağım. Yalnız bu ay bebeğim kilo almadı. Mamaya başladığımdan beri kilo alımı iyiydi, bu ay bianda düştü, sadece 250 gr almış. Sebebi araştırılıyor şimdi. Aynı miktarda mama verdim ben. Bebeğim çok ufak, aynı aylıklar yanında minyatür kalıyor. 2-3 gündür rüyamda parmak bebek görüyorum, böyle minnacık bir avuç boyunda. Aslında kilo almadığını bugun öğrendim ama hissetmiştim kıyafetlerin boyundan almadığını.Neyi yanlış yapıyorum olmuyor bir türlü bulamıyorum. acaba diyorum beslenme aralıklarınımı uzun tuttum, yoksa miktarımı az verdim. düşünmekten kafayı yiyeceğim artık. Birilerinin kilosuyla ilgili yorum yapmasına katlanamıyorum. Gerçekten bu annelik takıntılı, stresli bir işmiş. Hala kendimi suçlamaktan alıkoyamıyorum. Bebeğim son haftalar çok iştahsız, mamasını zorla içiriyorum. 3 gündür mememle kavga ediyor.Ben emzirmek için inatlaştıkça o da inatlaşıp daha çok bağırıyor. Sakinleşsin diye emzik veriyorum, onu alıp cuk cuk emiyor, sonra emziği çıkarıp tekrar meme veriyorum yine avazı çıktığı kadar bağırıyor. Ama bazende bi yapışıyor 15 dk hiç bırakmıyor. Bilmiyorum kafam çok karışık.
Sizde emziremedim diye hiç üzülmeyin. Güzel kilo almış, sağılığı yerinde. Sağdığınızdada ne kadar çıkarsa ilaç niyetine içirin. İlk bikaç ay insan takıyor kafayı ama ek gıdaya geçeceği zamanda gayet güzel vitaminler, taze meyve sebzeler yiyecek. Bu ilk 6 ay sadece anne sütü diyen kamu spotları bizi bu hale getiriyor zaten:) Ben artık anne sütüyle ilgili kamu spotu çıkarsa değiştiriyorum. Hiç tahammülüm kalmadı böyle şeylere.

içim rahatladı biraz. sakın yanlış anlaşılmasın başkalarının üzüntüsüyle tatmin olmak değil bu benimle aynı derdi yaşayan kader arkadaşlığının verdiği rahatlama. kendimi eksik hissediyordum bazen yakınlarınız bile öyle acımasız olabiliyor öyle anlamıyor ki sizi. bana annelik yapıp emzirmedin diyen mi ararsınız pomba yapmaktan patlayan göğüs ucu agrilarimdan bahsettigimde zerre süt ve lohusa olmadığı halde dur bak ben de denicem ne kadar acitiyor diye boş göğsüne pompayi takan mi ararsiniz hepsi mevcuttu. içimden ağlardim resmen. işte sebebi bu dayatilan anne sutu komu spotlari yuzunden. emzirmeye anne sutune ozendiricilik destekledigim bir uygulama ama emziremeyen anneleri ötekilestirmeyen onların da psikolojisini düşünen kamu spotlari istiyorum ben.insanlarin sandigindan cok daha fazla kafa patlatiyoruz bu duruma cunku. ben seker hastasıyım buna ragmen sutum belki olur diye içtiği hosaflaron yedigim helvalarin hesabi yok. kendi sagligimi bile hice sayacak kadar cok istedim emzirmeyi ama olmuyor. malt içecekleri anne caylari süt damlalari bira mayasi cemen otu kapsulleri her seyi denedim olmuyor ben elimden gelenin fazlasini yaptim. bir de insanlarin kendimi suçlu hissettirmesine tahammülüm yok.
her bebek bir degildir belki sizin bebeğiniz minyondur gelişiminde sorun yoksa uzulmeyin kilo meselesine bence. ben uykuda besliyorum bebegimi cunku acikarak uyandığında aglamaktan katiliyor ve içemiyor mamayi 2 saatte ya da hafif kıpırdandığında veriyorum biberonu hemen. isteksizce belko bu yöntem size de çare olabilir.

bu konuda feci dertliyim. oğlum bugün 41 günlük. doğduğu andan itibaren formül mamayla besleniyor. doğduğunda hipoglosemiye girmişti. sezaryen doğum yaptığım ve bebek yoğun bakımda olduğu için emzirme fırsatım ilk anda olmadı. zaten sütüm 1 hafta sonra geldi o da damla damla. profosyonel hastane makinlariyla sagmama ragmen dandik bir el pompasiyla üç beş damla süt geldiğini gordugumde aglayacaktim neredeyse. oglum beni hiç emmedi. biberonun bolluguna alisan oglum zaten sut fakiri olan mememle pek ilgilenmedi. hala deniyorum tutsun emsin diye ama emmiyor. katıla katıla ağlıyor morarıyor. aç bırak emer diye akıl verenler oluyor deliriyorum bu çocuk aç birakmaya gelmeyecek bir cocuk şekeri düşüp fenalasiyor. ben istemez miyim emsin şakır şakır sütüm olsun. makinayla sağmak çok mu daha kolay saniyorlar bilmiyorum ki. ustelik ne kadar ugrastiysam da gunde en fazla 90 cc sut ureyebiliyorum 2 saatte bir sagmama bir suru bitki cayi bol su icmeme ve gıdama dikkat etmeme rağmen. inekleri kiskanir oldum. bu makina bozuk diye 2 tane pomba degistirdim ve aci gercegi kabul ettim pompalar bozuk degil benim sutum az. Psikolojim bozuldu resmen ruyalarimda bile sütle uğraşır oldum bir gun ruyamda erkek kardeşimin bile göğsünden süt fışkırdigini gordukten sonra kafayi kirdigima ikna oldum ve biraktim kendimi uzmeyi. oglumun gelişimi gayet guzel 1 ayda 1,5 kilo aldi doktor anne sütüyle besledigimi sandi benim sutum mamaya bile takviye sayilmayacak kadar azken. demem o ki büyüyor mamayla da olsa büyüyor. ama toplum baskısı ve emzirmeyen anne algısı o kadar kötü boyutta ki. emmeyen çocuk gerizekalı olur bağışıklığı düşük olur diyenler bile var. her anne sütü alan einstein sanki anasını satayım. tek ricam insanlar her şeyi çok bildiğini sanarak akıl vermesin. bizde biliyoruz anne sütü çok sağlıklı ama vermeyince mamud neylesin mahmut:KK47:

Allah bağışlasın Amonra. Tüm annelere sağlıkla mutlulukla büyütmek nasip olsun bebeklerinizi. Olumsuz tüm yorumlara gözünüzü , kulağınızı kapatın. Bazen karşınızdakine sen öyle yaparsın demek gerekir. Anne sütü emmeyen milyonlarca insan var dünyada. Anneleri emzirmeye teşvik etmek için yapılan haberlerde bazen aşırıya kaçılabiliyor.

Sizler süt pompası ve tüm doğal yöntemlerle ilgilendiğiniz için eminim benim gibi haberlerde veya tv de görmüş olabilirsiniz. Bu yöntemi deneme imkanınız var mı ? Emzirmek için çaba sarf eden bir anne olduğunuz için belki faydası olur diye ekledim haberi.

Tüm annelere evlatlarıyla sağlıklı , mutlu , huzurlu günler dilerim. Sağlıcakla kalın.

‘SÜTÜM KESİLDİ’ DİYE ÜZÜLEN ANNELERE MÜJDE
Hastanemizin Bebek1 Servisi Sorumlu Hemşiresi ve Sağlık Bakanlığı Anne Sütü Denetimcisi Seval Öztürk, ‘Relaktasyon Yöntemi’ ile sütü gelmeyen annenin bebeklerini tekrar emzirebileceklerini söyledi.
‘Bebeği kandıran’ relaktasyon yöntemi ile annenin süt kanallarının uyarılarak yeniden süt üretimine katkı sağlandığını belirten Öztürk “Yeni doğum yapan annelerin en büyük korkularından biri strese bağlı olarak sütün kesilmesidir.” dedi. Bu şekilde sorun yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu ileten Öztürk,bunun için ‘relaktasyon’ yöntemine başvurulduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
“Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün. Ama bunun için uzmanların tavsiyesine harfiyen uyması,işbirliği yapması ve sabırlı olması gerekiyor. Aslında bu yöntemle bebeği annenin göğsünü emmesi için kandırıyoruz.Silikon beslenme sondasını annenin göğüs ucuna bağlıyoruz.enjektörle üstten mama veriyoruz. Bebek,sütün annesinden geldiğini sanarak emmeye başlıyor. Böylece süt kanalları uyarılıyor ve yeniden süt üretimi başlıyor. Bunu 1 hafta süreyle bebeğin beslenmesi gereken her 3 saatte bir tekrarlıyoruz. 2-3 gün sonra damla damla,3. Gün sonunda her iki göğüsten süt gelmeye başlıyor.1 hafta 10 gün içerisinde her şey normale dönüyor.”
Çocuk sağlığı ve hastalıkları baş asistanı Uzm. Dr.Emine Polat da annenin sosyal yaşamda bebeğini emzirebileceği alanlar oluşturulmasının gerekli olduğunu,halka açık yerlerdeki emzirme odalarının hijyen olması gerektiğini vurguladı. Annenin emzirme döneminde kullandığı parfüm, duş jeli ve sabunun bile çocuk için çok önemli olduğunu belirten Polat bebeğin alışık olmadığı bir durumla karşılaştığında ‘Bu benim annem değil’ diye sütü emmeyi bırakabildiğini söyledi.

1.jpg

http://www.samiulus.gov.tr/Haberler/Anne_Sutu.aspx

kızlar ne doluymuşsunuz yani alın benden de o kadar.. oğlumun bebekliğini düşündükçe aklıma ağlaya ağlaya emzirmek boyu kilosu hep sınırda çıkan çocuğuna acaba hata mı yapıyorum düşüncesi 1 yılın sonunda artık biten ama 1 damla 1 damladır diye bir ay daha emzirilen en sonunda devam sütünü verdiğinde ağzına bişey geldiği için şaşıran çocuğumun yüz ifadesi :KK61: hepsi film şeridi gibi geçti gözümün önünden..
çok zor günlerdi hala iştahsız ve minyon oğlumun durumunu kendi inadımdan iyi beslenemediği ilk 6 aya bağlarım. şimdş 2. bebeğime hamileyim elimde biberron herşeye hazırım. allah dermansız dert vermesin canlarım...:KK68:

Sanki dusunlerimi dile döktüm benimde bebegim 22 gunluk ve Sutum yetmiyor . doktor mama vermeme soyledi ama vermek istemiyordum.
Etraftakilerin dedikleri her kafadan bir ses cikiyor o kadar igrenc birsey ki. Sanki biz evladimizi dusunmuyorz. Bebegim emiyor ama sütüm az geliyor. Bazen gidim gidim geliyor . agliyorum resmen ... Kimse senin ve bebeginin ne cekdigini bilemez.
Ama Allah senden razı olsun ... İçimi rahatlattın...

bu konuda feci dertliyim. oğlum bugün 41 günlük. doğduğu andan itibaren formül mamayla besleniyor. doğduğunda hipoglosemiye girmişti. sezaryen doğum yaptığım ve bebek yoğun bakımda olduğu için emzirme fırsatım ilk anda olmadı. zaten sütüm 1 hafta sonra geldi o da damla damla. profosyonel hastane makinlariyla sagmama ragmen dandik bir el pompasiyla üç beş damla süt geldiğini gordugumde aglayacaktim neredeyse. oglum beni hiç emmedi. biberonun bolluguna alisan oglum zaten sut fakiri olan mememle pek ilgilenmedi. hala deniyorum tutsun emsin diye ama emmiyor. katıla katıla ağlıyor morarıyor. aç bırak emer diye akıl verenler oluyor deliriyorum bu çocuk aç birakmaya gelmeyecek bir cocuk şekeri düşüp fenalasiyor. ben istemez miyim emsin şakır şakır sütüm olsun. makinayla sağmak çok mu daha kolay saniyorlar bilmiyorum ki. ustelik ne kadar ugrastiysam da gunde en fazla 90 cc sut ureyebiliyorum 2 saatte bir sagmama bir suru bitki cayi bol su icmeme ve gıdama dikkat etmeme rağmen. inekleri kiskanir oldum. bu makina bozuk diye 2 tane pomba degistirdim ve aci gercegi kabul ettim pompalar bozuk degil benim sutum az. Psikolojim bozuldu resmen ruyalarimda bile sütle uğraşır oldum bir gun ruyamda erkek kardeşimin bile göğsünden süt fışkırdigini gordukten sonra kafayi kirdigima ikna oldum ve biraktim kendimi uzmeyi. oglumun gelişimi gayet guzel 1 ayda 1,5 kilo aldi doktor anne sütüyle besledigimi sandi benim sutum mamaya bile takviye sayilmayacak kadar azken. demem o ki büyüyor mamayla da olsa büyüyor. ama toplum baskısı ve emzirmeyen anne algısı o kadar kötü boyutta ki. emmeyen çocuk gerizekalı olur bağışıklığı düşük olur diyenler bile var. her anne sütü alan einstein sanki anasını satayım. tek ricam insanlar her şeyi çok bildiğini sanarak akıl vermesin. bizde biliyoruz anne sütü çok sağlıklı ama vermeyince mamud neylesin mahmut:KK47:
Amonra bebeğin olmuş ve büyümüş ... Süper

Back