• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sürekli Üşümenin Nedenleri ve Sürekli Üşümenin Tedavisi

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Kimi insanlar, sürekli üşüme duygusu ile karşı karşıya kalırlar. Bu öyle bir hal alır ki, kalorifer karşısında kat kat giyinen insanlar görürüz; yazın kavurucu sıcaklıklarında, belki üşüyebilme ihtimalini göz önünde bulundurarak, yanında hırka taşır sürekli üşüme duygusu hisseden kişiler. Sürekli üşümek, bariz bir sağlık problemi olmamakla birlikte, sürekli üşümenin nedenlerinin olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Sürekli üşümenin nedenlerini bulup ortadan kaldıran kişiler, sürekli üşümenin tedavisi için doktora gitmek durumunda da değildirler. Sürekli üşümenin tedavisinde sağlıklı beslenme, spor yapma; ve stresten kurtulmanın büyük faydası olacağının unutulmaması gerekmektedir…

Sürekli üşümenin tedavisi için, kendi kendinize uygulayabileceğiniz, düzenli spor alışkanlığından sizlere bahsetmiştik. Vücut ısısı, vücut tarafından, farklı yöntemlerle düzenlenmektedir. Vücut ısısını öncelikle kaslar düzenler. Vücut ısısının düzenlenmesine kasların, hareketsiz olsalar dahi katkıları %25 oranındadır. Kaslar hareketli bir hal alırlarsa, vücut ısısı daha dengeli bir şekilde yükseltilecetir. Bu nedenle, düzenli spor yapan kişiler kaslarını çalıştırmakta; ve vücut ısısını düzenlemede kasların katkısını daha fazla arttırabilmektedirler.

Vücut ısısı düzenlenirken, şu şekilde bir yol izlenmektedir: beyinde bir termostat görevi üstlenmiş olan hipotalamus, vücudun ısı düzeyini ayarlamaktadır. Vücudumuzda çok ısınma söz konusu olduğunda, hipotalamus, vücudun dış yüzeyine yakın olan damarların genişlemesine neden olur; bu sayede, vücut ısısı dışarıya doğru aktarılmaya başlanır; yani terleme olayı gerçekleşir. Sürekli üşüme duygusu olan kişiler ise titrerler. Titreme ile, vücudun kaslarının çalışması; ve ısı üretmesi, hipotalamus tarafından olumlu hale getirilmektedir. Bu nedenle, aslında hem terlemek; hem de üşüyerek titremek, bir hastalık belirtisi değildir. Fakat, sürekli üşüme hissi, bazen, bir takım hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Bundan dolayı, sürekli üşüme problemi yaşayan kişilerin bir doktora başvurması önerilmektedir.

Sürekli üşümenin nedenlerinden bir tanesi raynaud hastalığı olabilir. Raynaud hastalığında kişinin parmakları çok soğuktur; kişi, raynaud hastalığından şikayetçi ise, duygusal strese bağlı olarak üşüyor demektir. Raynaud hastalığında, bir müddet sonra morarma problemi ile de karşılaşılabilir. Raynaud hastalığında bazı zamanlarda, uyuşma problemi görülebilirken, raynaud hastalığında bazen ağrı sorunu ile de karşı karşıya kalınabilir. Raynaud hastalığı, sürekli üşüme hissinin ortadan kaldırılmasının sonrasında, vücutta karıncalanmanın gelişmesine de sebebiyet verebilmektedir. Sürekli üşümenin nedenlerinden biri olabilecek olan raynaud hastalığından, erkeklerden daha çok kadınlar etkilenmektedir. Raynaud hastalığı ile ilgili belirtilen durumlardan bir tanesi ya da bir kaç tanesi sizde mevcut ise, kısa zamanda bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Aksi halde reynaud hastalığı, bazen, eklem hastalıklarına da neden olabilmektedir.

Sürekli üşümenin nedenlerinden bir diğeri de hipotiroidizm hastalığıdır. Hipotiroidizm hastalığı da sürekli üşümeye neden olabilmektedir. Hipotiroidizm hastalığı, tiroidbezlerinin, yeteri miktarda hormon üretemediği durumlarda görülmektedir. Hipotiroidizm sürekli üşüme ile kendini gösteriyorsa, hipotiroidizm hastalığındaki belirtilerin bilinmesi gerekmektedir. Hipotiroidizm hastalığının belirtilerinden ilki, kişinin sürekli kilo almasıdır. Hipotiroidizm hastalığının belirtilerinden bir başkası da, kişinin kendisini sürekli olarak yorgun hissetmesidir. Hipotiroidizm hastalığının belirtilerinden bir başkası da, hipotiroidizmden bahsetmemize de neden olan, sürekli üşüme hissidir. Hipotiroidizm hastalığının teşhis edilebilmesi için basit bir kan testinin uygulanması gerekmektedir.

Sürekli üşüme ve sürekli üşümenin nedenleri hakkında kısaca bilgi sahibi olduk; ve sürekli üşümenin tedavisi hakkında da fikir sahibi olmaya çalıştık. Fakat, sürekli üşüme duygusu ile tek başınıza başa çıkamıyorsanız, sürekli üşüme sebebiyle bir doktora başvurmanızda fayda bulunmaktadır.
 
Tam benim sorunum olmuş.. Ellerim ve ayaklarım yazın bile o kadar soğuktur ki, bazen hissizleşir. Elime dokunan insanın ilk tepkisi "ooo buz gibi" olur ve direk geri kaçar. Çevrem de de vücut ısım dolayısıyla vampir diye dalga geçiyorlar.

Yalnız korkuttunuz beni, bu raynaud hastalığı falan. araştırdım da şimdi internetten, neredeyse her belirti uyuyor. ayrıca google da çıkan hastalığın resimleri çok korkunç..

günlerce kafama takarım şimdi ben bunu, korkudan doktora da gidemem hemen
 
Raynaud hastalığı parmak, burun ve bazende dil gibi organlarda kendini gösteren bir hastalık türüdür. Kılcal damarların büzülmesi ve spazma uğraması sonucu deride solukluk ve morarma meydana getirir. Çoğu zaman sinirli kadınları esiri altına alır. Bazen de bağ dokusu hastalığı olan, protein metabolizması sorunu yaşayan ve ilaçlarla zehirlenme geçiren kişilerde de görülebilir.

Raynaud hastalığının belirtilerinde nöbet şeklinde parmak, burun, dil gibi organlarda önce morarma, sonra soğukluk ve en son olarak da kızarıklık meydana gelir. Bu soğukluk sinirlilik anında daha da artar. Sonrasında uyuşukluk, hissizlik, sızlanma ve yanma başlar.
Raynaud hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Tedavisi ise bu soruna sebep olan nedenin ortadan kaldırılması ile olur. Eğer bu neden tam olarak saptanamadıysa hasta vücudunu soğuktan korumalı, sakinleştirici ilaçlar kullanmalı ve nikotinden uzak durmalıdır.

$Raynaud.jpg
 
Bende cok üsüyorum hic yazin bile kisa kol zor giyyorum cami acamiyorum hafif ev isi yapsam da cok terliyorum ayni zamnda gogsumden sacima kadar belden asagi hep soguk ama hangi bolume gitmem lazim acaba
 
Back