Şüphe Belirsizlik

Kubela28

Üye
Kayıtlı Üye
19 Ağustos 2022
156
63
18
32
Arkadaşlar merhaba
Ben buraya yaklaşık bi ay önce çocuğumla ilgili bi konu açmıştım.
Bugün doktordan geldim rendvumuz vardı.
Bilmeyenler için özet geçeyim kızım tam 1 ay sonra 3 yaşını dolduracak.
Bazı davranışları beni şüpheye düşürdü konuşmuyor ( anni ade hadi görüşürüz) gibi bu kaç tane kelimesi var sadece.
Konuşmamasını ben hiç sorun etmedim çünkü 5 yaşında bir kızım daha var o da geç konuştu 3,5/4 yaşında falan. Bu arada aslında bu sorunları onda da yaşamıştım.
Kızımin yapabildikleri;
Adına bakıyor
göz teması oldukça kuvvetli
taklit yeteneği güçlü
çatal kullanıyor ( kaşık hiç vermedim)
bardak bazen düzgün kullaniyo bazen de kullanamıyor
işaret parmağını bazen kullanıyor ( ama bazen de benim elimi kullanıyor)
Çocuklarla genel olarak oynar
saklambaç koşma atlama gibi oyunları daha çok seviyor.
Dönen şeylere vs ilgisi yok.

Ama bazı hareketleri var beni rahatsız eden örneğin; Kendi etrafında dönme ( dönerken elini kaldırması ve bazı sesler çıkarması)
Bazen nedensiz aglayabiliyo ( ama dikkatini bı yöne cekince çabuk sakinleşiyo kriz şeklinde değil)
Ve biraz hareketli bir çocuk.
Büyük kızımda böyleydi ama o biraz daha sakindi.
Otizimden şüphelendim ama onlarda göz teması vs olmuyormuş.
Doktor daha çok uyaran eksikliği üzerinde durdu bı takim testlere gireceğiz.
Evet çok fazla TV telefon izledi babaanneyle dede bakiyo ben çalışıyorum.
Ama tam net bir şey demedi.
Lütfen bilgisi olan yazarsa çok sevinirim
Sabahtan beri netten araştırma yapıyorum çok canım sıkıldı
Uzun olduysa kusura bakmayın lütfen elimden geldiğince kısa tutmaya çalıştım
Hepinize teşekkür ediyorum şimdiden

Yani anlattıklarınızda ben ciddi bir durum göremedim siz evham yapıyor olabilir misiniz
Ya aslında ben bunları bire bir büyük kızımda yaşadım ama bu daha farklı gibi çok evham da yapan biri değilim yapı olarak konu çocuk olunca endiselendim biraz

Oglumun sınıfında hafif otizmli bir kaynastirma ogrencisi vardi gectigimiz dönem.
Ondan gözlemlediğim kadariyla, iletişimi zayıftı, adina tepki vermiyordu. Cevreye ilgisizdi. Ve bu hafif otizm.
Sizinki otizmden ziyade ekran maruziyetine benziyor.

Yani adına teppkisi var şükür

Bence oyun grubu, kreş gibi bir yere başlarsa düzelecek gibi.
Dayımın oğlu bu ekran bağımlılığı yüzünden 6 yaşında daha konuşamıyodu doğru düzgün , sesleniyoduk bas bas hem de yakınından dönüp de tepki vermiyordu, konuşmaya çalıştığında bağıra bağıra konuşuyodu , dikkati çok kötüydü. Ekran çok korkunç etkiliyor çocukları.

Kreşe verin mutlaka.

bence düzgün şekillde eğitim görmediği için dil yeteneği gellişmemiş, otizmle bir alakası yok. Dil yeteneğini geliştirecek oyunlar oyun, çocuk tiyatrosuna götürün. 2 yaşlı insanın çocuğa yetişmesi imkansız, mutlaka yaşıtlarıyla olsun bir de akşam eve gelince mutlaka kaliteli zaman geçirin ve dil yeteneğine iyice eğilin. dediğim gibi çocuk tiyatrosuna götürün, gece yatarken masal okuyun, kelime oyunları oynayın ... ilgilenin çocuğunuzla.

Uzman değilim ama çok fazla ekran (tv, tablet ..) maruziyeti olan çocuklarda gelişimsel bu tarz gerilikler olabiliyor. Kitap, oyun gibi daha eğitici faaliyetlere yönelmeniz lazım ama işte çalışıyorsunuz eminim zorlaniyorsunuzdur. Bir süre izin alma şansınız var mi ?Ya da akşamları evde hepiniz eşinizde dahil olmalı bu sürece kitap okuyup oyun oynasaniz puzzle falan mesela. Yani mümkün olduğunca ekran olmamalı hayatınızda bence o zaman istediğiniz gelişimsel ilerlemeyi gösterebilir.

Şimdi nasil

Ekranlar yuzunden . Bolbol iletişim kurun kahvaltı mı hazırlıyorsunuz ilk on dk oturtun cocugu tezgaha bolca sohbet edin sorular sorup cevaplar alın gecen kuşları sayın arabaları sayın konusturun onu etrafı inceletin neler gordugunu sorun anlatın güneşle konusturun aydedeyle konusturun benm kızım balkondan her gece aydedesine hadi uyuyalım aydede yarın parka gidicez smdi karanlık oldu günes gelince sabak olacak gidicez diyor uzun uzun cümleler kuruyor bide ona sarkılsr soyluyor yatmadan önce evimizde yol ustunde karsıdaki binalar gece kzıımn sarkılarıyla inliyor sokaklar oyuncaklarıyla sohbet ettirin gün içinde TV ve telefonu unutturun bebeklerin alışkanlıklarını bırakma suresi daha kısa 2 gunde unutur.tabibbolca oyun ve iletişim saglayın . Onun fısında benim kızımda anne beni dönder der dönderincr bası donuyor saga sola dusuyor ya hosuna gidiyor ben yapmasam da kendisi donuyor etrafında elleirni kaldırıp .. arada bir aglıyor oyuncaklsrıyl bişey oynarken basaramadıysa cıglık atarak aglaıyıp kendini yere atıyor noldu diyorum yapameyoom omuyoo diyor yapıyoruz a anne bak oldu diyor hemen sakinliyor yani sizin cocugnzda böyledir muhtemelen bunlar normal seyler sadece ekrandan uzak tutun biraz bakan kişileri tembihleyin . Birde normal de ilk cocuklar daha cabuk konusuyorlar evin tum ilgi alakası iletişimi onun uzerinde diye ama sizinki ilkide gec konustu diyorsunuz pekte gec sayılmaz da siz evham yapıyorsunuz. 2.bebegın de bir kardesi oldugundan dolayı surkeli onla konusuyorsa cabuk konusması lazım szde sık sık iletişim kurun hayal dünyası yaratın oyunlar kurun

Şu an 3. Sınıfa gidiyor. Tam gün Anaokuluna başladıktan sonra hızlıca düzelmeye başladı. Okul tatilinde de ekrandan uzak tuttular hatta annesi aldı köye götürdü deniz güneş sahilde arkadaşla takıldı çocuk uzun yaz tatilinde. Sonra 1 e başladı derken toparladı normal şu an.

Anladım teşekkürler canım

Benzer sorular bir süre önce benim de kafamı meşgul ediyordu oğlum şu an 23 aylık. Doktora götürdüm ve çocuğumun gayet normal olduğunu öğrendim.

Allahım kolaylık versin, iyi sonuçlar alırsınız inşallah.

Anlattıklarınızdan ben de gerçekten bir şey göremedim. Şimdiki çocukların zaten birçoğu hareketli, hepsi nedensiz ağlayabiliyor. Bunların hepsi de 4 duvar arasına mahkum etmemizden zorunlu olarak. Sosyalleşebileceği tek yer park ve kreş onlar için. Konuşması kreş ortamında daha çabuk gelişebilir.

Benim kücük oglum da gec konustu. Cok hareketliydi. Hicbirseyden korkmazdi. Mesela baktin kitapliktan yukari dogru tirmanmis felan. O yüzden ona da cok "otizimli" mi diyen oldu. Benim yaptiklarimi söyliyim: Televizyonu evden kaldirdi., ara sira kontrol altinda yaslarina uygun birsey izlemelerine izin veriyorum. Lütfen youtube da öylesine baktirmayin. Kresin faydalari dil gelisimi ilerleyince daha cok olucak, am imkaniniz olsa 3.5 yasindan irtibaren verebilirsiniz. Oglum simdi 4.5 yasinda konusmasi da ilerledi, daha da sakin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…