Sünnet Sünnet psikolojisi...Bilgiler paylaşımlar

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.060
30.536
1.123
61
Konya
İlerleyen yaşlarda yapılan sünnetin çocuğun gelişimini psikolojik açıdan etkilediğini belirten Uzm. Dr. Alkan şöyle devam etti: "Sünnet her yaşta yapılabilmekle beraber; son zamanlarda yeni doğan bebeklerde; cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve yeni doğanda henüz kişilik teşekkül etmediği için psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir. 3-5 yaşlar arasındaki çocukların; kimlik gelişimi döneminde uyumsuz olmaları nedeniyle psikolojik etki oluşturmamak için zorunlu olmadıkça sünnet edilmesini tavsiye etmiyoruz."

’Sünnet’in çocuğun psikolojik sağlığını bozmasına izin vermeyin

Sünnet operasyonunun, hastane koşullarında ve hatta ameliyathanede yapılmasının sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Uzm. Dr. Alkan şunları söyledi: "Halen pek çok sağlık kurumunda lokal ve genel anestezi ile sünnet yapılmaktadır. Ancak son yıllarda kullanılacak anestezi şeklinin de genel anestezi olması gerektiği konusunda artık bir fikir birliği oluşmuştur. Genel anestezi ile hem çocuk ruhsal bakımdan korunacak hem de iyileşme süreci kısalacaktır. Şüphesiz bu konforlu ve daha insancıl bir yaklaşım olmaktadır. Lokal anestezide ise; hangi koşullarda ve yaşta yapılırsa yapılsın çocuğun cinsel organına yapılacak olan iğne yüzünden büyük korku ve panik yaşanmaktadır. Bu anlar çocuk tarafından yaşamı boyunca korkuyla hatırlanmaktadır."

Komplikasyonları ve sakıncaları nelerdir?

Uzm. Dr. Erdal Alkan operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi verdi: “Sünnet sırasında derinin fazla ya da az bırakılması, kötü nedbe dokusu kalması, kanama, şekil bozuklukları, idrar yolunun zarar görmesi ve enfeksiyonlar karşılaşılabilecek problemlerdir. Sünnetin deneyimli kişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir.”

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Ailede kan hastalığı ya da kanama hastalığı varsa çocuk hiç bir yakınması olmasa bile mutlaka uzman doktor kontrolünde sünnet ettirilmeli. Düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü olan, iğne yapıldıktan sonra veya bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan çocuklar ile zaman zaman kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların mutlaka kan testleri yapıldıktan sonra sünnet ettirilmesi gerekiyor. Ailede bulunan kronik (müzmin) hastalıklar, önceden geçirilmiş önemli rahatsızlıklar hakkında sünnet operasyonunu yapacak doktorun bilgilendirilmesi gerekiyor.
 
Bilgiler için teşekkürler, Kırsal kesimde, köylerde halen daha eski sistemlerle sünnet olayı yaygındır, çocukların bir travma yaşadığı korkuyu içlerine attığı doğrudur. Belki de yaşamı boyunca Sünnet olayını ,karanlık dünyasına atacak
hayatında komplekslere sebep olacaktır,, 2-6 yaş arasında geçirilen kazalar,yangın, kesilme gibi şeyler insanı ömür boyu etkilermiş,,
bende daha önce çocukken gizlice izlemiştim bizim mahalle çocuklarını kestirirken, erkekliğin e si kalmamıştı ''ağlamaktan ,can acısından, bide uyuşturucusuz yapılmıştı, eskiden böyleydi, berberler filan keserlerdi,:bigeek2:
bide sırayla keserlerdi,toplu tören yani :smilewinkgrin:
 
Çocuklarımın sünnetini hatırlıyorum da yaşadığım en korkunç şeydi. Sünneti hastanede yaptırdık ,Büyük oğlum 8 küçüğü 4 yaşındaydı. Ameliyat odasına beni almadılar sadece babası girdi. Büyük oğlumun hiç sesi çıkmadı. Hatta sünnet sırasında doktorlarla şakalaşmış bile. Derken sıra küçüğe geldi. 10 dakika sonra feryatlar başladı anne beni kurtar diye ama nasıl ortalığı yıkıyor anlatamam. Hastane sesinden inliyor. Dayanamadım içeriye girdim. Manzara öyle korkunçtu ki anlatamam. Babası omuzlarından,asistan doktorların biri ayaklarından biride kollarından tutmuş doktorda sünnet etmeye çalışıyor. İnanın içeridekiler kan ter içinde kalmışlar nasıl terliyorlar. 4 kişinin gücü ufacık çocuğa yetmemiş. Neyse içeri girip sakinleştirdim de sünneti tamamladık.Bu olay oğlumun üzerinde nasıl bir etki bıraktı bilmiyorum. Şimdiki aklım olsaydı ya çok küçükken yaptırırdım, ya aklı erdiğinde .
 
Bilgiler için çok teşekkür ederim.Benim oğlum 5 yaşında ve henüz sünnet olmadı.Ben bile korkuyorum onun sünnetinden.Kesinlikle içimin parçalanacağını biliyorum.İlk önce benim kendi psikolojimi düzeltmem gerekiyor galiba sünnetten önce; yoksa çocuk beni görüp daha çok korkacak.
 
Genelde Sünnetsiz çocuğun orasına fazlalık gözü ile bakıldığı ve kesileceği için bir hassas davranışta bulunmaz,Ve oldukça yabanice ,açıkçası hayvan kesmek gibidir bazı toplu sünnet törenleri, kadınlar genelde alınmadığı için ne olup bittiğini göremezler,Çocuk ilk kez erkekliği acı ve zorbalıkla algılar, kesilecektir pipisi,
 
Arkadaşlar merhaba
ben 42 günlük oğlumu sünnet ettirmek istiyorum. Ama güvenilir bir doktor tavsiyesine ihtiyacım var bana yardımcı olur musunuz?
Tabii doktor İzmirden olursa daha makbul olur.
:bigrazz:​
 
arkadaşalar benim oğlum 9 yaşında ben okullar açılmadan 2 hafta önce sünnet ettirdik.sünnetde önce ne olacağını nasıl olacağını acımayacağını her şeyi anlattık o da sünnet olayının sağlık açısından önemli olduğunu düşündüğü için bir de doktorumuzda çok iyidi onun için hiçbir problem yaşamadan sünnet olayını hallettik.
 
ben oğlumun sünnetini 5 aylıkken yaptırdım.oğlum şu anda 7 aylık.iyikide yaptırmışım.dayım doktor olduğu için başından beri beni bu yolda telkin etmişti.sünnetide o yaptı zaten...10 günde iyileşti.anlamadık bile...seneyede inşallah yemeğini yapıcaz.oğlumun sünnet olayını hoş bir anı olarak hatırlamasını istediğim için böyle yaptım...herkesede tavsiye ederim...
 
valla konuya göre birkaç resim video buldum +18 paylaşayım dedim,
bakarken bile korktum, işte linkler

Link Silinmiştir.
burdaki kısa videolardan birini sağ tıklayıp ''download'' yükleyin ve film olarak operasyonu izleyebilirsiniz


Link Silinmiştir.

sağ tarafta next e basınca -- diğer foto lar geliyo
burdada bir bebeciği kıymışlar yazık olmuş yaa

Link Silinmiştir.

burda da afrika işi sünnet var, görüntüler deheşet gibi, böyle bir şey çocuklarda psikolojik iz bırakmaz mı? düşündürücü
 
Çocukların sağlığını korumanın sihirli bir formülü yok


Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Gökhan N. Mamur, çocuk hastalıklarıyla ilgili genel bir yaklaşımda bulunurken nezle, mide üşütmesi, zatürre, bademcik iltihabı ve kızıl hakkında kısa kısa bilgileri bizlerle paylaştı.

Bilimsel olarak özellikle çocuk hastalıkları alanında ilgi yaklaşık 200 yıl önce başladı. Bu dönemden sonra "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı" çeşitli hastanelerde kurularak 0-18 yaş gruba bölümlerinde hizmet verilmeye başlandı. İsim içeriğinde görüldüğü gibi, bu anabilim dalı yalnızca hastalık değil aynı zamanda çocukların sağlıklarının nasıl korunacağı yönünde de hizmet vermektedir.

Muayeneye gelen anne ve babaların sıklıkla sordukları soru, çocuğumuzun sağlığını nasıl koruyabilecekleri yönünde. Birinci gerçek; sihirli bir formül yok! İkinci gerçek, hayat bir dengeden ibarettir! Üçüncü gerçek, bu işin bir mantığı var!

Çocuğunuzla ilgili aşağıdaki soruları yanıtlayın:
1. Çocuğuma sevgi ve şefkat gösteriyor muyum?
2. Çocuğumu koruyor muyum?
3. Çocuğumun eğitimi ile ilgileniyor muyum?
4. Çocuğuma temiz su ve gıda sağlıyor muyum?
5. Onu sağlıklı çocuk muayenesine götürüyor muyum?
6. Aşılarını yaptırıyor muyum?
7. Sağlam çocuk muayenesinde doktorum çocuğumun sağlıklı büyüdüğünü söylüyor mu?
8. Onun ellerini düzenli olarak yıkıyor muyum?
9. Bir hafta üzerinden çocuğumun beslenmesini değerlendirdiğimde dört ana besin grubundan dengeli besleniyor mu?
10. Çocuğum yaşına göre düzenli uyuyor mu?

Bu sorulara yanıtınız evet ise çocuğunuz bu dünyadaki en şanslı çocuklar sınıfına girmektedir; emin olun ve kendinize güvenin.

Doğanın çocukları koruyan çok güçlü ve rayına oturmuş mekanizmaları var. Bu dengeleri bozmadan, çocuklarımıza bakmalı ve ancak yoldan çıkınca tekrar o düzleme almak için yardımcı olmalıyız. İşte o düzenin zaman zaman bozulma gösterdiği durumlara birkaç örnek;

Nezle (rinovirüs infeksiyonu): Çoğu zaman etken virüslerdir, (böyleyse antibiyotikten etkilenmez.) Burun akıntısı, tıkanıklığı, öksürük, hapşırma, boğaz ağrısı ve ateşle kendini belli eder. İlk bir hafta boyunca belirtiler gürültülüdür ve öksürük 3-4 hafta devam edebilir. Dahası 1-9 yaş dönem arasında çocukların savunma sistemleri daha henüz tecrübesiz olduğu için yılda 6-12 kez nezle olabilirler. Yani bir yılı hasta geçirebilirler. Nezlenin kendisi çok sorun yaratmaz ancak yanında oluşabilecek orta kulak iltihabı, sinüzit, zatürree, bronşiyolit ve benzeri hastalıklar yakın ilgi ister.

Mide üşütmesi (akut gastroenterit): Çoğu zaman etken virüslerdir, (böyleyse antibiyotikten etkilenmez.) Ateş, ishal, kusma ile kendini belli eder ve genelde ilk üç gün gürültülü seyreder. Yedinci güne doğru gittikçe düzelir ve 14 güne kadar iyileşir. Burada önemli olan sıvı kaybının önlenmesidir dolayısıyla sıvı alımı çok, çok önemlidir. Yaş küçüldükçe hastalığın ciddiyeti artar.

Zatürre (Pnömoni): Akciğerlerin en uç noktalarının iltihaplanmasıdır. Genelde yüksek ateş, halsizlik ve öksürükle karşımıza çıkar. Bu durumda morarma bile söz konusu olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyin.

Bademcik iltihabı (tonsillit): Bademcikler vücuda girişin ilk savunma merkezlerinden biridir. Nitekim en çok mikroba maruz kalanlardır. Çocuğumuzda ateş, boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü söz konusudur. Bu durumda doktorunuza gidince doktorunuz boğaz kültürü isteyebilir. Eğer beta mikrobu çıkarsa antibiyotik tedavisi gerekecektir. Çıkmazsa merak etmeyin, ayakta atlatılacaktır.

Kızıl: Bu hastalık beta mikrobu nedeniyle olur. İlk başta genelde yüksek ateş, boğaz ağrısı mevcuttur. Takip eden günlerde ince, ele gelen kırmızı bir döküntü söz konusudur. Hatta vücudun bazı bölgelerine hafifçe dokunursanız zımpara kâğıdı gibi bir doku söz konusudur. Bu hastalığın antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekir.
 
Sünnet dini ya da tıbbi nedenlerle dünyada en sık uygulanmakta olan cerrahi işlemdir. Asırlardır uygulanmakta olan ve basit bir işlem olarak görülen sünnet aslında bir erkek çocuğun psikolojisi ve beden sağlığı üzerine ciddi hasarlar verebilir.

Bunlardan kaçınmak için;
· Sünnet için ideal yaş doğumu izleyen ilk hafta (yeni doğan sünneti) ya da 7 yaş civarıdır. Özellikle 2-4 yaş civarında uygulanan sünnet çocukta psikolojik travma yaratabileceğinden önermiyoruz. Ancak sünnet bir sağlık problemi için uygulanacaksa bu bir zorunluluktur ve yaşın önemi yoktur.


· Aileler sünneti öncelikle bir cerrahi işlem olarak kabul etmelidirler. Her cerrahi işlem gibi sünnet de ameliyathane şartlarını sağlayan sağlık kuruluşlarında ve bir uzman hekim tarafından uygulanmalıdır. Bilgisiz ve yetkisiz ellerde sünnet telafisi mümkün olmayan hasarlar yaratabilir.


· İdeal sünnet anestezi altında uygulanmalıdır. Bölgesel uyuşturma altında dahi yapılan sünnette çocuk acı hissetmese bile korku ve heyecan nedeniyle psikolojik olarak ciddi travmaya maruz kalacaktır. Birçok erişkin sünnet olduğunda duyduğu acıyı hatırlamamasına karşın yaşadığı korku ve heyecan hafızalarında net bir şekilde durmaktadır.

Sünnet için uygulanan yüzeysel anestezidir ve oldukça güvenli bir anestezi şeklidir. Anestezi öncesinde verilen bir ilaç yardımıyla çocuk rahatlatılır ve sünnet stresinden uzaklaşır. Bu ilacın yarattığı kısa süreli hafıza kaybı sayesinde çocuk sünnet öncesi ve sonrasındaki stresli dönemi de hatırlamayacaktır.


· Sünnet öncesinde çocuğun muayenesi yapılmalı ve özellikle kanama bozukluğu açısından da test yapılmalıdır. Böyle bir hastalığın atlanması durumunda çok kötü ve ciddi sonuçlar doğabilir. Birçok hemofili hastasının tanısı sünneti takip eden durdurulamayan kanamalar sonrasında konmaktadır.

Sünnet konusunda ebeveynlere düşen en büyük görev çocuklarının sünnetinin ideal bir şekilde yapılması için çaba göstermektir. Böylelikle bu konuda kendileri adına karar verilen çocukları istenmeyen ve tehlikeli komplikasyonlardan korumak mümkün olacaktır.



:içelim:

 
3 gün sonra 8 yaşındaki oğlumun sünneti olacak korkunç şekilde korkuyorum ama kimseye belli etmiyorum :1no2:..
tam teşekküllü bir hastanede yapılacak ameliyatı bir ürolog gerçekleştirecek , ilk muayenede oğlumu psikolojik olarak hazırladı sohbet ederek neden ve nasıl olacağını anlattı canım oğluşum sukünetle dinledi :1closedeyes:.
merak, korku, endişe ,sevinç yani duygularım darmadağın şu aralar Allah yardımcım olsunfisfisfis.
 
Arkadaşlar çocuklar büyüdükçe sünnetleri sorun olmaya başlar. İlk başta ebeveynler olmak üzere herkesi bi stres ve korku alır. Sünnet düğünü yapılacak diye çocuklarımız her ne kadar teknoloji çok gelişmiş olsa da pipisi kesilecek diye stres oluyor. Oğlum ilkokul 4 e gidiyor ve sınıfından bir kaç arkadaşı geçen şubat tatilinde sünnet olmuş. Eve gelip söylediğinde bu durumu, ilk başta bize sarıldı ve öptü. İyiki beni doğar doğmaz sünnet yaptırmışsınız. Yoksa ben bu durumu nasıl atlatırdım bilemem dedi. Daha çocuk diyoruz ama onlarda bi birey. Kendi egolarımız ve çevre baskılarımız yüzünden lütfen geç yaşlara bırakmayın bu işi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…