Spor öncesi ve sonrası değişimlerim !!!

merhaba semra hanım söyle ifade etmem gerekiyorsa spor salonu bir çıkar yol değildir bu birincisi ya siz gerçekten bu konu hakkında çok bilginiz var ama bence yok yada bulk dönemindesiniz (hacimlendirme dönemi) denir bu arada spor yapan biriyseniz bilirsiniz :KK66:)) ben hiç spor salonuna gitmeden bütün iç bacaklarımdan kurtuldum mesela ve ilk önce kalçamı sıkılaştırıcı hareketlerle sertleştirip şu anda protein kullanarak geliştirme dönemine girdim.. ve kasım ayından bu yana çok az bir zaman dilimidir bu .. karın kaslarım oldukça belirgin ve bunu sadece evde beslenme ve sporla yaptım yani tam olarak bilgi sahibi olmadan insanların güvenlerini kırmayın hayırlı günler efendim :KK66:)
ic bacaklarinizi nasil yok ettiniz acaba?
 
'Spor salonuna gitmeden yağ yakamazsınız' ifadesi neye dayanıyor merak ediyorum. Bence bir şeye dayanmıyor. bir konu hakkında bilgi sahibi değilsek o konuda yorum yapmamak en iyisi. Bir tavsiye.

Vücut enerjisini yağdan, glikojen depolarından en son da enerjisiz kaldığı durumda kaslardan sağlar. ( Kaslardan enerji sağlamasını istemeyiz tabiki ) Üstelik vücudun enerji kaynakları gibi enerji sağlama yöntemi de farklıdır. Aeorobik, anaerobik ve fosfojen sistem gibi. Tüm sporlar aynı sistemleri kullanmaz. Dikkat edin kısa mesafe koşucuları ile uzun mesafe koşucularının fizikleri farklıdır. Kısa mesafe koşucularının yağ oranları daha azdır ve kas kütleleri daha fazladır. Neden? Kısa ve hızlı mesafe ve zamanda yapılan spor ile uzun ve orta tempoda yapılan sporda vücut aynı yakıt sistemini KULLANMAZ. Daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Araştırarak öğrenmeniz daha kalıcı olur. Öğrenmek istediğiniz şeyi kısaca açıklayayım.

1. Yağları enerji kaynağı olarak kullanmak istiyorsak enerji yakma yöntemimizi bilmeliyiz, bu da aerobik ve anaerobik sistemdir. (Ben aerobik öneriyorum çünkü anaerobik sistem kısa sürede şiddetli antrenman yapabilenler için yani spor geçmişi olanlar için uygundur. Örnek vermek gerekirse sizin 1 km yi 2 dk koşmanızı beklemiyorum (anaerobik), 5 dk da koşun (aerobik) yine de yağ yakın) En bilinen aerobik egzersizler, tempolu yürüyüş, orta tempoda koşu, bisiklet sürmek vb. Yüzmek de etkilidir ancak vücut ısısını yükseltmediği için diğerlerinden farklı ele alınmalıdır. Yağdan enerji sağlandığında vücut ısısı yükselir. Siz bunu sakın sauna eşofman giyeyim o zaman daha çok terlerim gibi bir mantığa bağlamayın. Alakası yok. Vücut ısısını yükselterek kilo veremezsiniz, yağ yaktığınız için vücut ısınız yükselir. Arada sebep - sonuç farkı var. Yani ortalama bir sürede yağ yakımı istiyorsanız spor salonuna gitmeden her gün yapacağınız 40 dk lık aerobik egzersizle yağ yakabilirsiniz. ilk 20 dk sı temponuz ve yağ oranınıza göre karbonhidrattır. O yüzden 20 dk lık egzersizden bir çare beklemeyin. Ve en önemli şeyi sona sakladım ki unutmayasınız. Her bilinçli sporcu, uzman, bilirkişiden duyacağınız ama uygulamakta en çok tembellik edeceğiniz, en az önemseyeceğiniz ama aslında spordan daha önemli olan kısmı. BESLENME. Evet beslenmenizde işlenmiş gıdaları, paketlenmiş ürünleri, basit karbonhidratları, doymuş yağları yemeye devam edip sadece spor ile çare arıyorsanız bu yazıyı boşuna okudunuz. Size verecek bir tavsiyem yok.

2. BEL Ve KARIN BÖLGESİ

Geldik en sevdiğimiz kısma... Vücudumuzda en son yakılan yağ depolarına, vücut yağ oranının ciddi oranda düştüğünü gösteren yegane bölgeye... Hanımlar ve beyler, bel, karın ve göbek bölgesi için spordan bahsetmeyeceğim. Kısaca sebebini bir örnek ile vereyim. Her gün kardiyo yapan, ağırlık antremanlarında kaslarını şişiren, yerinde olmak istediğimiz fit kadınlar, kaslı erkekler göbeklerini eritmek için spor salonuna gitmediler, onlarca kilometre koşmadılar. Sadece beslenmelerine dikkat ettiler. Neyi ne kadar ve ne zaman yiyeceklerine dikkat ettiler. Ne yapmanız gerektiğini söyleyeyim.

- Basit karbonhidratları hayatınızdan çıkarın. Kompleks karbonhidrat tüketin. Bunlar neler? Google size yardımcı olacaktır. Size önerim glutensiz, protein de içeren kompleks karbonhidratları tüketin. Karabuğday, kinoa, chia, esmer makarna, glutensiz tam tahıllı ekmek gibi. Artık bunları her yerde, attarlarda vs bulabilirsiniz. Hiç bahane üretmeyin. Pilavınızı, makarnanızı bunlarla yapın ve öğle saatlerinde ayarında tüketin. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarnayı unutun. Unutamıyorsanız göbeğinizi eritmeyi unutun.

- Akşam yemeğini en geç 19:00 da yiyin. Mümkünse 18:00. Kendizini yavaş yavaş alıştırabilirsiniz. Gece metobolizma hızımız azalır ve yediklerimiz yağ olarak depolanır. Ayrıca en önemlisi büyüme hormonu gece uyurken saat 23:00- 03:00 arası öğlen 10:00 - 14:00 arası salgılanır, büyüme hormonu tok karnına sağlıklı salgılanmaz ve sağlıklı büyüme hormonu salgılanmayan bir vücut yağ YAKAMAZ. Büyüme hormonu yağ yakımı için önemlidir. Biraz araştırın anlarsınız. İstediğiniz kadar spor yapın, gece yemek yeme alışkanlığınız varsa zayıf ama göbekli biri olursunuz.

Senelerdir spor yapan, spor salonlarına adım atmamış, eski bir sporcu olarak sizlere tavsiyem bunlar. Bunları aslında binlerce siteden ve kişiden okuyabilir ve öğrenebilirsiniz. Ama biz üzerine çok düşünmeyi ve araştırma yapmadan çözüme ulaşmayı seven bir toplum olduğumuz için size kısaca işin özetini verdim. Çevremdeki birçok kişiye de işin mantığını anlatarak beslenme ve spor alışkanlıklarında yardımcı oldum. Bence siz de mantığını çözmek için adım atın, araştırın, okuyun ve vücudunuzu tanıyın. Vücudun sistemini anladığınız taktirde spor salonuna gitmeden yağ yakamazsın cümlesinin de ne kadar anlamsız olduğunu anlarsınız.

Uzun oldu ama işinize yarayacaktır.

Sevgiler.
 
Son düzenleme:
X