kız isteme-nişan,vb adetlerden hiç anlamam bana kalsa yine boş boş bakınacaktım... istemeye gelineceği gün yengem hani portakallar şerbet yapıcaz diye tutturdu, marketten alalım dediysem de ikna edemedim,o telaşta oturduk şerbet yaptık bu birinci eziyetti,
gelelim sizin sorunuzun cevabına; bohçayı naptınız dedi komşulardan biri ordan,(mahalle bizim evde tabi bu arada), haydaaa ne bohçası derken durum anlaşıldı mendil verilirmiş damada yada küçük bir bohça yapılırmış... biri sabunlar,süsler,lavantalı keseler buldu geldi, halam arandı apar topar bildiğiniz seferberlik yani, siparişler verildi iç çamaşırları, çoraplar,mendil,birde ipek bohça,evet bildiğiniz ipek bohça aranmış çarşı pazar,(gitti paracıklarım adam ne yapsın ipek bohçayı deliriyorum,alt tarafı istemeye gelecekler 20 yaşında mıyım ben, istemesi böyle olursa düğünde ne yapıcaksınız, gerek yok diye, tabi beni dinleyen yok).... ben bunları nişan tepsisi adı altında olur diye biliyordum ama öyle değilmiş, söz bohçası dedikleri buymuş... normalde kayınvalide-görümce-yenge-hala,vb erkek tarafına da verilirmiş,ama biz sadece nişanlım için yaptık... isteme akşamının sonunda onlar giderlerken ben bohçayı nişanlıma verdim, kayınvalidem hayatta olmadığı için,bizimkiler nişanlıma vermemi uygun buldular...
kardeşimin nişanında(isteme-söz-nişan bir arada oldu) bayanlara eşarp,erkeklere havlu dağıtıldı, kardeşime de gümüş tepsi içinde mendil,çamaşır,çorap falan verildi... o da çok hoş bir ayrıntıydı bence...