- 19 Haziran 2019
- 166
- 63
- 36
-
- Konu Sahibi mecnununleylasii
Arkadasim gercekten cok caliskan birisi notlarinin yuksek olacagina inaniyorum. Genelde okullar hep ayni sartlari veriyor en az 3.00 ortalamaGireceği okulun şartlarını iyi araştırsın. Yatay geçiş yapmak genelde hedef olabiliyor ama ortalamayı yüksek tutamadıkları için geçemiyorlar ya da çap yapmak çok zorlayabiliyor. Düşündüğü okulların yatay geçiş, çap şartlarını inceleyip ona göre karar versin derim.
Cok tesekkurler. Uzatmak sorun teskil etmiyor onun icin. Tek istedigi psikolojiyi okuyabilmek. Ortalamayi yuksek tutmak asiri mi zor imkansiz mi yani ? Neler yapmak gerekir bunun icin ?bolumlerin bir gecis kontenjani olur, A universitesi psikoloji universite ici 3 kisi kabul ediyordur o donem yani basvuru icin en az 3.00 ortalama gerekir, haliyle en yuksek ortalamalilar girer. Cift anadal imkani oturmus bir universite yazmasini tercih ederim arkadasinizin eger asil amaci buysa, mesela o universitede daha once sosyolojiden bir ogrenci psikolojiden CAP yapmis mi? Ilk senenin dersleri birbirine benzer cok ders saydirabilir ama bu senaryoda da okulu bir sene kadar uzatmasi olasilik dahilinde bunu da bastan belirtmek isterim. Iyi sanslar her sey gonlunuzce olsun :)
Çap icin 2 veya 3.sinifta basvuruluyor diye duyduk dogru mudurHayir kesinlikle degil, calismak gerek bastan disiplinli olmak gerek. Ogrenciler genelde ozellikle ilk donemde cok yuksek not ortalamasi yapamayabiliyorlar, entegrasyon sureci yuzunden. Duzenli calismak ve okumak sosyal bilimlerde basari icin oldukca kiymetli iki nuans.
evet en erken 2. siinifta basvurabilir. 1.sinif not ortalamasina gore degerlendirilecek bu durumda.Çap icin 2 veya 3.sinifta basvuruluyor diye duyduk dogru mudur
Arkadasim gercekten cok caliskan birisi notlarinin yuksek olacagina inaniyorum. Genelde okullar hep ayni sartlari veriyor en az 3.00 ortalama
Cok tesekkur ederiz. Gecis mi daha kolaydir cap mi ? Birde bunu yapan insanlar taniyosaniz. Cok zorlanmislar mi. Imkansiz midir?cheri cheri lady hanım da yazmış, okulların belirli kontenjanları olur. O dediğiniz ortalama tabandır, genelde yüksek ortalamalı kişiler geçerler. Kaç kişi kontenjan açacağı önemlidir. Gider 4.0'lar, 3.90'lar gider başvurur; siz aman nasılsa 3 üstü yetiyor diye kasmazsanız ortada kalma ihtimaliniz yüksek. Arkadaşınızın deli gibi ortalama kasması gerekir. Özellikle 1. sınıfta insanlar çok salar, arkadaşınızın hiç salmaması ve deli gibi kasması lazım. İlk sene cidden önemli. Yatay geçiş yapmasa bile çap yapar, Erasmus yapar, yüksek lisans yapar onlarda faydasını çok görür. Bazı okullar da not ortalamasına değil, merkezi yerleştirme puanına bakar o ayrı. Tüm detayları araştırsın ve geçiş/çap için başvuru zamanlarını akademik takvimden takip etsin mutlaka.
Evet haklısınız.evet en erken 2. siinifta basvurabilir. 1.sinif not ortalamasina gore degerlendirilecek bu durumda.
Ben lisansta yandal yapmistim. CAPa gore daha kolaydi ugrastiriyor emek istiyor haliyle ama ben iyiki yapmisim dedim CV ve ilerisi icin cok faydasini gordum mezun olduktan sonra. Imkansiz degil CAP yapan insanlarda taniyorum, gecis yapan da. Kisisel disiplin meselesi. CAP yandal vs basvurulari icin yine yuksek ortalama sart zaten.Cok tesekkur ederiz. Gecis mi daha kolaydir cap mi ? Birde bunu yapan insanlar taniyosaniz. Cok zorlanmislar mi. Imkansiz midir?
Peki mesela psikolojiden yandal yapsa nasıl olur? Psikoloji alaninda is bulabilir mi yandal ile?Ben lisansta yandal yapmistim. CAPa gore daha kolaydi ugrastiriyor emek istiyor haliyle ama ben iyiki yapmisim dedim CV ve ilerisi icin cok faydasini gordum mezun olduktan sonra. Imkansiz degil CAP yapan insanlarda taniyorum, gecis yapan da. Kisisel disiplin meselesi. CAP yandal vs basvurulari icin yine yuksek ortalama sart zaten.
Anladim. Cok soru sordum kusura bakmayin ama cap yaparsa diploma almasi sebebiyle yandaldan farkli olarak is bulabilir dimi o alanda?Bulamaz. Bu arada ben sosyoloji okumadim. Sizin bahsettiginizden farkli anadal-yandal kombinasyonum vardi. Yandal uzmanlasmanizi saglayan bir nevi serifikadir aslinda diploma degildir. CAPa gore daha az ders alinir. Mesela psikoloji okuyan biri iktisat ya da isletme yandaliyla tuketici psikoloji, endustriyel psikoloji gibi bir alanda cok daha kolay is bulur ya da akademik calismalarina devam eder.
Cok teskkurler. Son bi sorum olucak. Cap ucretli mi ? Bir ankara yildirim beyazit universitesinde psikoloji cap veya yatay gecis imkani var biliyo musunuz? Arastirdik tam olarak anlamadikCAP yaparsa normal psikoloji mezunu olur ayni zamanda da sosyoloji mezunu olur iki adet diplomasi olur.
Cok tesekkur ederiz. Gecis mi daha kolaydir cap mi ? Birde bunu yapan insanlar taniyosaniz. Cok zorlanmislar mi. Imkansiz midir?
Yandal ile psikolojiden yuksek lisans doktora akademisyenlik yapabilir miÇap'ta iki bölümü aynı anda okuyacak, yatay geçişte girdiği bölümü tamamen bırakıp yeni geçtiği bölümün derslerinden sorumlu olacak. Ben psikoloji mezunuyum. Uluslararası ilişkiler, işletme, hatta mekatronik mühendisliği gibi bölümlerden yatay geçişle gelenler de vardı; mütercim tercümanlık, uluslararası ilişkiler, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerde çap programı yürütenler de... Size bağlı tamamen. İmkansız değil. Çap yapanlar okulu bir süre uzatabiliyorlar ama iki diploma sahibi oluyorlar. Yatay geçişle gelenlerin 1.sınıfta aldıkları dersleri saydırma problemleri olabiliyor ama sosyolojiden ders saydırabilir sanıyorum psikolojide. Sosyolojiye giriş dersi var mesela ya da Türkçe, tarih gibi ortak dersleri saydırabilir. Psikolojiden yandal yapmayı da düşünebilir, ileride psikoloji programlarında yüksek lisans/doktora yapıp akademisyenlik zorlama şansı da var.
Yandal ile psikolojiden yuksek lisans doktora akademisyenlik yapabilir mi