Sosyolojiden psikolojiye gecilebilir mi ?

mecnununleylasii

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
19 Haziran 2019
166
63
36
Kızlar acil yardiminiza ihtiyacımız var. Arkadasim uni sinavina girdi. Cikti. Asil hedefi psikolojiydi fakat maalesef tutmuyor netlerine göre. Bunun yerine sosyoloji yazıp notlarini yuksek tutup psikolojiye gecmek veya cift anadal yapmak istiyor ? Bu konuda bilgisi olan tecrubesi olan yol gosterecek olan varsa yeşillendirirse cok seviniriz. Teşekkürler simdiden

Gireceği okulun şartlarını iyi araştırsın. Yatay geçiş yapmak genelde hedef olabiliyor ama ortalamayı yüksek tutamadıkları için geçemiyorlar ya da çap yapmak çok zorlayabiliyor. Düşündüğü okulların yatay geçiş, çap şartlarını inceleyip ona göre karar versin derim.

Arkadasim gercekten cok caliskan birisi notlarinin yuksek olacagina inaniyorum. Genelde okullar hep ayni sartlari veriyor en az 3.00 ortalama

bolumlerin bir gecis kontenjani olur, A universitesi psikoloji universite ici 3 kisi kabul ediyordur o donem yani basvuru icin en az 3.00 ortalama gerekir, haliyle en yuksek ortalamalilar girer. Cift anadal imkani oturmus bir universite yazmasini tercih ederim arkadasinizin eger asil amaci buysa, mesela o universitede daha once sosyolojiden bir ogrenci psikolojiden CAP yapmis mi? Ilk senenin dersleri birbirine benzer cok ders saydirabilir ama bu senaryoda da okulu bir sene kadar uzatmasi olasilik dahilinde bunu da bastan belirtmek isterim. Iyi sanslar her sey gonlunuzce olsun :)

Cok tesekkurler. Uzatmak sorun teskil etmiyor onun icin. Tek istedigi psikolojiyi okuyabilmek. Ortalamayi yuksek tutmak asiri mi zor imkansiz mi yani ? Neler yapmak gerekir bunun icin ?

Hayir kesinlikle degil, calismak gerek bastan disiplinli olmak gerek. Ogrenciler genelde ozellikle ilk donemde cok yuksek not ortalamasi yapamayabiliyorlar, entegrasyon sureci yuzunden. Duzenli calismak ve okumak sosyal bilimlerde basari icin oldukca kiymetli iki nuans.

Çap icin 2 veya 3.sinifta basvuruluyor diye duyduk dogru mudur

Arkadasim gercekten cok caliskan birisi notlarinin yuksek olacagina inaniyorum. Genelde okullar hep ayni sartlari veriyor en az 3.00 ortalama

cheri cheri lady hanım da yazmış, okulların belirli kontenjanları olur. O dediğiniz ortalama tabandır, genelde yüksek ortalamalı kişiler geçerler. Kaç kişi kontenjan açacağı önemlidir. Gider 4.0'lar, 3.90'lar gider başvurur; siz aman nasılsa 3 üstü yetiyor diye kasmazsanız ortada kalma ihtimaliniz yüksek. Arkadaşınızın deli gibi ortalama kasması gerekir. Özellikle 1. sınıfta insanlar çok salar, arkadaşınızın hiç salmaması ve deli gibi kasması lazım. İlk sene cidden önemli. Yatay geçiş yapmasa bile çap yapar, Erasmus yapar, yüksek lisans yapar onlarda faydasını çok görür. Bazı okullar da not ortalamasına değil, merkezi yerleştirme puanına bakar o ayrı. Tüm detayları araştırsın ve geçiş/çap için başvuru zamanlarını akademik takvimden takip etsin mutlaka.

Cok tesekkur ederiz. Gecis mi daha kolaydir cap mi ? Birde bunu yapan insanlar taniyosaniz. Cok zorlanmislar mi. Imkansiz midir?

Cok tesekkur ederiz. Gecis mi daha kolaydir cap mi ? Birde bunu yapan insanlar taniyosaniz. Cok zorlanmislar mi. Imkansiz midir?
Ben lisansta yandal yapmistim. CAPa gore daha kolaydi ugrastiriyor emek istiyor haliyle ama ben iyiki yapmisim dedim CV ve ilerisi icin cok faydasini gordum mezun olduktan sonra. Imkansiz degil CAP yapan insanlarda taniyorum, gecis yapan da. Kisisel disiplin meselesi. CAP yandal vs basvurulari icin yine yuksek ortalama sart zaten.

Peki mesela psikolojiden yandal yapsa nasıl olur? Psikoloji alaninda is bulabilir mi yandal ile?

Bulamaz. Bu arada ben sosyoloji okumadim. Sizin bahsettiginizden farkli anadal-yandal kombinasyonum vardi. Yandal uzmanlasmanizi saglayan bir nevi serifikadir aslinda diploma degildir. CAPa gore daha az ders alinir. Mesela psikoloji okuyan biri iktisat ya da isletme yandaliyla tuketici psikoloji, endustriyel psikoloji gibi bir alanda cok daha kolay is bulur ya da akademik calismalarina devam eder.

Anladim. Cok soru sordum kusura bakmayin ama cap yaparsa diploma almasi sebebiyle yandaldan farkli olarak is bulabilir dimi o alanda?

CAP yaparsa normal psikoloji mezunu olur ayni zamanda da sosyoloji mezunu olur iki adet diplomasi olur.
Cok teskkurler. Son bi sorum olucak. Cap ucretli mi ? Bir ankara yildirim beyazit universitesinde psikoloji cap veya yatay gecis imkani var biliyo musunuz? Arastirdik tam olarak anlamadik

Çap'ta iki bölümü aynı anda okuyacak, yatay geçişte girdiği bölümü tamamen bırakıp yeni geçtiği bölümün derslerinden sorumlu olacak. Ben psikoloji mezunuyum. Uluslararası ilişkiler, işletme, hatta mekatronik mühendisliği gibi bölümlerden yatay geçişle gelenler de vardı; mütercim tercümanlık, uluslararası ilişkiler, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerde çap programı yürütenler de... Size bağlı tamamen. İmkansız değil. Çap yapanlar okulu bir süre uzatabiliyorlar ama iki diploma sahibi oluyorlar. Yatay geçişle gelenlerin 1.sınıfta aldıkları dersleri saydırma problemleri olabiliyor ama sosyolojiden ders saydırabilir sanıyorum psikolojide. Sosyolojiye giriş dersi var mesela ya da Türkçe, tarih gibi ortak dersleri saydırabilir. Psikolojiden yandal yapmayı da düşünebilir, ileride psikoloji programlarında yüksek lisans/doktora yapıp akademisyenlik zorlama şansı da var.

Yandal ile psikolojiden yuksek lisans doktora akademisyenlik yapabilir mi

Yandal ile psikolojiden yuksek lisans doktora akademisyenlik yapabilir mi

Yapabilir ama her üniversite kabul etmeyebilir. Bazı üniversiteler psikoloji yüksek lisans/doktora programlarına sadece psikoloji lisans mezunlarını kabul eder; disiplinlerarası olup çeşitli bölümlerden alanları da mevcuttur. Ama yandal yapmış olması muhtemelen mülakatta avantaj sağlar kabul almasında.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…