- 14 Şubat 2012
- 6.206
- 8.823
- 448
Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan'a ait olan Soma'daki kömür ocağındaki trafonun yanmasıyla hayatını kaybeden madencilere Türkiye ağlıyor. Maden ocağındaki trafo yangınlarının zor olduğu vurgusunu yapan uzmanların ardından Twitter kullanıcıları tarafından ortaya atılan iddialar kan donduruyor. Soma tesadüfleri başlığıyla paylaşılan bu tweetler akıllara çok vahim soru işaretleri getiriyor.
İşte Twitter'da dolaşan SOMA TESADÜFLERİ başlığıyla dolaşan o iddialar:
- Olaydan iki hafta önce Meclis'te kimse yokken CHP Milletvekilleri Soma'daki maden hakkında önerge veriyor ve önergeyi AK Parti'li vekiller görmeden hemen geri çekiyor.
- Ve ülkeyi karıştıran derin odaklar tarafından yönlendirilen bu grubun siyasi kolu neden Zonguldak Kozlu değil de Soma için soru önergesi veriyor.
- Milletvekili ve madenci maaşı karşılaştırması yapan fotoğraf birkaç haftadır sürekli sosyal medyada servis ediliyordu. Böylece topluma zihinsel ve psikolojik olarak hazırlayıcı etkilerde mi bulundular.
- Köylülerin iddialarına göre bir kaç haftadır bölgeye elektrik ve trafo kontrolü yaptıklarını iddia eden bazı kişiler geliyor.
- Tam mesai değişimi esnasında yani bütün çalışanlar aynı anda içerideyken ne hikmetse trafo patlıyor.
- İşçiler dışarı çıkarken bu defa da bilinmeyen bir sebepten dolayı yangın çıkıyor.
- Ve bir kaç saat geçmeden ellerinde pankart bazı insanlar Soma'da madencilerin göçük altında kaldığını yazan pankartlarla meydanlara fırlıyor.
- Tıpkı Hrant Dink olayı gibi. Binlerce pankart kısa süre içerisinde basılıyor ve dağtılıyor. Ve hiç biri de şirketin sahibine değil Başbakan'a saldırıyor.
- Dün A Haber'de birisi çıkıyor ve "Madende tuhaf şeyler var böyle modern bir madende bu kadar büyük ihtimallerin üstüste olması tesadüfen olamaz" diyor.
haber 3
İddialar cidden kan dondurucu, çünkü okuma yazma bilen, teknolojiyi kullanabilen hanımların böyle iddiaları ciddiye alması korkutucu bir inkar psikolojisi içine girildiğini gösteriyor. Bakın tek tek beraber inceleyelim iddiaları
-1.si önerge geri çekilmemiş oylanıp reddedilmiş, 2.si önerge ilk defa 20 gün önce ortaya atılmış bir önerge değil, 2012, 2013 yıllarında da konuyla alakalı girişimleri olmuş Chp Manisa milletvekilinin, örnek olarak 2013 Ekimin'de verilen önergeyi gösteriyorum http://www2.tbmm.gov.tr/d24/10/10-252460gen.pdf . TBMM'de yaşananlar çok gizemli şeyler olmuyor, tutanak altına alınma zorunlulukları olduğu için rahatlıkla siz de takip edebilirsiniz.
-İkinci madde neden Zonguldak değil de Soma, çok basit çünkü önergeyi veren bu konuda yıllardır çaba harcayan milletvekili Manisa milletvekili, adam her milletvekilinin yapması gerektiği gibi bölgesinin taleplerini iletmeye çalışıyor. Dahası madende çıkan ilk yangın, bu yaşanan son facia değil. Daha önce çeşitli ölümlü ve ağır yaralanmalı yangınlar çıkıyor madende 2012-2013 yılları arasında.
- Madenci-milletvekili fotoğrafı, bir anda dağıtılan pankartlar vs. dayanak olarak ortaya hiçbir resim video vs. sunulmamış iddialar,Hrant Dink bağlantısı da çok saçma ayrıca, o yüzden bunlar üzerinde konuşma gereği duymuyorum.
-Trafo konusunda maden sahibi yangının trafodan kaynaklanmadığını söylemiş. Kaldı ki ortada bir sabotaj olsa bile -ben şahsen komplo iddiasından fazlası olduğuna inanmıyorum- , karı değil işçi güvenliğini ön planda tutan yasalar yapılsa daha fazla işçimiz sağ çıkardı.
- Böyle modern bir madende bunlar nasıl olur lafına da bir taraflarımla gülmek istiyorum. Daha önce paylaşmıştım, gezelim görelim tarzı bir programın sunucusu Soma'daki bu madene girip işçilerle röportaj yapıyor, geçen yıl. Tabi derin kısımlara girmiyor güvenlik sebebiyle sadece girişteki bantlarda konuşuyor işçilerle. Daha felaket olmadan önce videoyu izleyen ve yorum yapan sıradan insanların hepsi, bantla taşımacılığın çok tehlikeli ve yasak olduğundan yapılmaması gerektiğinden, bir kopma olsa grizu patlamasından daha büyük bir felakete yol açabileceğinden bahsediyorlar. Bunu madencilikten az biraz anlayan sıradan insan bile önceden görüyorsa, ben kanal kanal gezip aman mesela işçi sigara içtiyse işverenin suçu ne? Aman pek modern madendi nasıl olur diyen diplomalı şarlatanların niyetlerinden şüphe duyarım.
Son düzenleme: