- 30 Mayıs 2020
- 28
- 120
- Konu Sahibi psikologilkay
Merhaba, psikolog olarak burada yazılanları okuyorum. Kiminiz depresyon, kiminiz anksiyete, kiminiz başka problemlerden muzdarip olduğunu belirten konular açıyor. Sorunlarınızı okurken bunu söyleme gereği hissettim. Aslında hepiniz sorunu kabullenerek zaten büyük bir adım atmışsınız. Bir de kabullenmenin ilerisine geçerek burada sosyal ve duygusal destek aramak için duygularınızı paylaşmanız aslında ne kadar uyumlu başa çıkma stratejilerine sahip olduğunuzun belirtisidir. Başa çıkma stratejileri, bireyin sorunla karşılaştığında bu soruna nasıl tepki verdiğiyle ilgili bir tekniktir. Hepimizin başa çıkma stratejileri vardır. Bireyler problemle karşılaştıklarında en çok "alışkın" olduğu strateji ile soruna yaklaşır. Bu stratejiler kimi zaman uyumlu, kimi zaman uyumlu olmayan, kimi zamansa duygusal odaklıdır. Bunlara örnek vermem gerekirse sorun ile ilgili plan yapmak, sosyal destek almak uyumlu iken madde kullanımı, sorunu inkar etmek uyumsuzdur. Bir de duygusal odaklı stratejiler vardır ki bunlardan bir tanesi duygusal destek almadır. Ve duygusal odaklı stratejiler de uyumlu başa çıkma stratejilerindendir diyebilriz. Bunun gibi pek çok stratejiden söz edebiliriz. Belki de uyumsuz başa çıkma stratejileriniz ağır basıyor, net bir şey söylenemez. Ancak burada duygu ve düşüncelerinizi paylaşarak aslında uyumlu bir başa çıkma becerisi göstermektesiniz. Sadece duygusal ve sosyal destek arayışınıza geri bildirimde bulunmak istedim. Sevgilerimle
...
...
Son düzenleyen: Moderatör: