Sizce bir mühendis devlette mi özel de mi çalışmalı ? Mühendisler yardım

_eylulum_

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
9 Haziran 2014
156
14
Merhaba arkadaşlar kafama takılan bir sorun var sizlerle paylaşmak istedim. Bilgisayar Mühendisliği okuyorum son sınıfa geçtim. Bu sene fırsat buldukça kpss'ye baktım yarın sınava giriyorum. Puan mezun olunca da geçerli oluyor.Atama puanımız 85 üstü. bu yıl alamazsam iki yıl sonrasını beklemek zorunda kalacağım. Çünkü mühendisler çift yıllarda girebiliyor. Ancak şöyle bi sorun var ki özelde çalışmak istemiyorum. Bölümümü seviyorum ama saatlerce bilgisayar başında kod yazmak bana göre değil . Özelde mühendisleri o kadar çok çalıştırıyolar ki. Size sorum kpss'yi kazanana kadar özelde çalışmak mı yoksa sadece kpss için uğraşmak mı? bir de şöyle bi durum var devlette çalışırsam yazılımla ilgili körelmekten korkuyorum.
Aranızda mühendis var mı sizce devlet mi özel mi? Devlette çalışıp rahat etmek mi özel de köle gibi çalışarak kendini alanında geliştirmek mi?

Merhaba arkadaşlar kafama takılan bir sorun var sizlerle paylaşmak istedim. Bilgisayar Mühendisliği okuyorum son sınıfa geçtim. Bu sene fırsat buldukça kpss'ye baktım yarın sınava giriyorum. Puan mezun olunca da geçerli oluyor.Atama puanımız 85 üstü. bu yıl alamazsam iki yıl sonrasını beklemek zorunda kalacağım. Çünkü mühendisler çift yıllarda girebiliyor. Ancak şöyle bi sorun var ki özelde çalışmak istemiyorum. Bölümümü seviyorum ama saatlerce bilgisayar başında kod yazmak bana göre değil . Özelde mühendisleri o kadar çok çalıştırıyolar ki. Size sorum kpss'yi kazanana kadar özelde çalışmak mı yoksa sadece kpss için uğraşmak mı? bir de şöyle bi durum var devlette çalışırsam yazılımla ilgili körelmekten korkuyorum.
Aranızda mühendis var mı sizce devlet mi özel mi? Devlette çalışıp rahat etmek mi özel de köle gibi çalışarak kendini alanında geliştirmek mi?

Tam benlik bir soru. 2005te yüksek ideallerle mezun oldum. Asla devlette çalışmam kıyafet yönetmeliği, as üs ilişkileri, saçma sapan insanların ağız kokusu bana göre değil dedim. Özel sektöre balıklama atladım. Bir de tabi körelmekten mesleğimi unutmaktan korkuyordum. İlk işim, ilk işyerim askeri bir şirket. Haftada 100 saat de çalıştım gecenin 3ünde de işten çıktım. Ama yeni bir şeyler katamadım bilgime belki de benim çalıştığım proje büyüktü ve küçük bir bölümünde debelenip durdum, sonra it sektörüne geçiş yaptım. Burda da yine büyük bir proje ve yine bilgilerimin üzerine bir şey katamayışlar. Yanlış anlama bireysel çabalarsan ya da güzel bir projeye gelirsen çok şey öğrenen de var ama memur gibi gidip gelip bug temizleyen if/else yazmaktan öteye gidememek de var.

Şu an ne farkettim. Körelmek ya da körelmemek benim elimde. O zaman şu anki yazılmlar yoktu ama istersen iphone uygulaması yazar, kendi küçük projelerini yapar, memuriyette körelsen bile kendini güncel tutabilirsin. Sonra o mezun olduğundaki eneji de kalmıyor. Hele bir biyolojik saat tıkladığında bebek düşündüğünde, 2 sene ücretsiz izin alabilmenin ihtimalinin bile ne kadar güzel olduğunu bilemezsin. 2 sene sonra geldiğinde hazır bir işinin olduğunu bilmenin güvencesi harika. Süt izinleri hemen 1 yaşında kesilmez ve daha neler neler. Yani bunlar şimdi sana o kadar uzak geliyordur ki. Bana o kadar uzak gelmişti ki. Hiç umrumda olmadı ama düşünmek lazımmış.

Benim tavsiyem devlet için kas. Ama 2 sene de sırf kpssye hazırlanıcam diye boş durma. Zehir gibi bir mühendissin. Akşamları çalışarak yapamayacağın bir soru çıkacağını sanmıyorum. Hem her şeyini kpssye bağlarsan olur da mülakattan falan elenirsen hayatın tepetaklak olur. Özelde başlayıp devlette devam eden bir sürü arkadaşım var. Mesai saatleri daha uygun bir iş bulursun (İstanbul ya da Ankara da yaşadığını varsaydım diğer illeri bilmiyorum.)

Kırmızıyla işaretledim.Yani özelde saatlerce kod yazmak istemiyorsunuz ama devlette körelmek istemiyorsunuz.
Özelde çok çalışacaksın diye bir durum yok iyi bir yer bulursan öğrendiklerini icra edeceksin.
Devlette yetkin dahilinde olana bakıcaksın.

Mühendis değilim ama son işyerimde mühendislerle beraber çalışıyordum ve hepsi şu an kpss için kasıyolarlar çoğu işten çıktı kpss ye hazırlanmak için özel çekilir dert değil devlet kapısı diye uğraşıyolar.

Evet benim de bu konuda kafam karışık devlette isime hakim olamazmisim gibi geliyor ama bilemiyorum

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

devlet dairelerinde atacaginiz imzalar ve sorumluluklar cok daha fazla caninizi yakabiir bir cok kurum ozel sektorden daha zor ve problemli

Eskiden insanlar devletten kaçardı küçük görülürdü . Şimdi özel sektörün sömürmesi , kapatilizm , patronların daha fazla almak istemesi kendine bu hale getirdi insanları... Öğretmenler bile devletten istifa edip dershaneci olduğu zamanlar vardı ..

Ah şu özel sektör bir düzelse ama artık zor gözü dönmüş patronlar yıllarca eğitim almış insanları bile 800 tl çalıştırabiliyor utanmadan bundan fazla veremem diyor ... Aslında bir de bu ücreti kabul etmek zorunda olan kitle var . Biz kendi değerimizi bilsek kimse çalışmasa o ücretlere piyasa yükselir .. Ama insan çok bir yandan zincirleme gider bu durum ..

Hayırlısı olsun ne diyim ... Her ne olursa olsun ikisinin de artıları eksileri olacak ... Kendinize göre belirleyip ona göre seçim yapmalısınız . Kpss süreci yıpratıcı ve yüksek puanlarla bile emeğini alamamak var . Hayırlısı nasip )

bugünün şartlarına göre tabiki devlet..
artık mezun çok arttı.. her alanda çok fazla mezun var..
özel sektörde adam asgari ücretle başlatıyor maaşın yavaş yavaş yükseliyor sonra pat çıkarıyor işten tekrar asgari ücretle birini alıyor..
tabi bu her alanda her kişi için geçerli değil..
kuzenim çok başarılı bi inşaat mühendisi.. mezun olur olmaz torpilsiz bi şekilde 4000euroyla işe başladı..
kendinize alanınızda güveniyorsanız özelide düşünebilirsiniz tabi.. özellikle yurtdışında bilgisayar mühendisleri çok ütopik rakamlarla çalışıyorlarmış bu fırsatı da düşünebilirsiniz :KK34:

Bilgisayar Mühendisliği ve devlet... Eskiden özelde çalışırken , bilişimde firmasında çalıştığım için hep bilgisayar mühendisiydi çalışanlar. Valla gayet mutlu zehir gibi gençlerdi, maaşlarıda çook güzel.Bir akrabamda matematik mühendisi , devlete girmeye şaka gibi bakar herhalde

Bayansin o yuzden kesinlikle devlet diyorum. Calisma kosullarin daha rahat olur. Kendini gelistirmeye devam edersin, körelme olmaz. Yakinim devlette bilgisayar muhendisi eşide ozelde bilgisayar muhendisi ve benim gozlemledigim kesinlikle devlet, ama hedeflerin buyukse daha cok kazanmak istiyosan ozel derim hernekadar yorucu olsada.

Bir bayan için devlet diyorum bu yüzden bir sene deli gibi kpss ye çalıştım allah hakkımızda hayırlısını versin

Tam benlik bir soru. 2005te yüksek ideallerle mezun oldum. Asla devlette çalışmam kıyafet yönetmeliği, as üs ilişkileri, saçma sapan insanların ağız kokusu bana göre değil dedim. Özel sektöre balıklama atladım. Bir de tabi körelmekten mesleğimi unutmaktan korkuyordum. İlk işim, ilk işyerim askeri bir şirket. Haftada 100 saat de çalıştım gecenin 3ünde de işten çıktım. Ama yeni bir şeyler katamadım bilgime belki de benim çalıştığım proje büyüktü ve küçük bir bölümünde debelenip durdum, sonra it sektörüne geçiş yaptım. Burda da yine büyük bir proje ve yine bilgilerimin üzerine bir şey katamayışlar. Yanlış anlama bireysel çabalarsan ya da güzel bir projeye gelirsen çok şey öğrenen de var ama memur gibi gidip gelip bug temizleyen if/else yazmaktan öteye gidememek de var.

Şu an ne farkettim. Körelmek ya da körelmemek benim elimde. O zaman şu anki yazılmlar yoktu ama istersen iphone uygulaması yazar, kendi küçük projelerini yapar, memuriyette körelsen bile kendini güncel tutabilirsin. Sonra o mezun olduğundaki eneji de kalmıyor. Hele bir biyolojik saat tıkladığında bebek düşündüğünde, 2 sene ücretsiz izin alabilmenin ihtimalinin bile ne kadar güzel olduğunu bilemezsin. 2 sene sonra geldiğinde hazır bir işinin olduğunu bilmenin güvencesi harika. Süt izinleri hemen 1 yaşında kesilmez ve daha neler neler. Yani bunlar şimdi sana o kadar uzak geliyordur ki. Bana o kadar uzak gelmişti ki. Hiç umrumda olmadı ama düşünmek lazımmış.

Benim tavsiyem devlet için kas. Ama 2 sene de sırf kpssye hazırlanıcam diye boş durma. Zehir gibi bir mühendissin. Akşamları çalışarak yapamayacağın bir soru çıkacağını sanmıyorum. Hem her şeyini kpssye bağlarsan olur da mülakattan falan elenirsen hayatın tepetaklak olur. Özelde başlayıp devlette devam eden bir sürü arkadaşım var. Mesai saatleri daha uygun bir iş bulursun (İstanbul ya da Ankara da yaşadığını varsaydım diğer illeri bilmiyorum.)

Çok teşekkür ederim detaylı anlatımınz icin dediginiz gibi körelip Korelmemek benim elimde ben kendimi gelistirmek istedikten sonra neden olmasin. Kocaeli de yasiyorum ve dediginiz gibi devlet olana kadar özelde calismak en mantıklısi.

bugünün şartlarına göre tabiki devlet..
artık mezun çok arttı.. her alanda çok fazla mezun var..
özel sektörde adam asgari ücretle başlatıyor maaşın yavaş yavaş yükseliyor sonra pat çıkarıyor işten tekrar asgari ücretle birini alıyor..
tabi bu her alanda her kişi için geçerli değil..
kuzenim çok başarılı bi inşaat mühendisi.. mezun olur olmaz torpilsiz bi şekilde 4000euroyla işe başladı..
kendinize alanınızda güveniyorsanız özelide düşünebilirsiniz tabi.. özellikle yurtdışında bilgisayar mühendisleri çok ütopik rakamlarla çalışıyorlarmış bu fırsatı da düşünebilirsiniz :KK34:

Tavsiyeniz için teşekkür ederim

Bayansin o yuzden kesinlikle devlet diyorum. Calisma kosullarin daha rahat olur. Kendini gelistirmeye devam edersin, körelme olmaz. Yakinim devlette bilgisayar muhendisi eşide ozelde bilgisayar muhendisi ve benim gozlemledigim kesinlikle devlet, ama hedeflerin buyukse daha cok kazanmak istiyosan ozel derim hernekadar yorucu olsada.

Para kazanma konusunda cok buyuk hirslarim yok ama bunca emeğimin de bosa gitmesini istemem o yüzden dediğiniz gibi kendimi geliştirmeye bakarim nerede olursam olayim.

Bilgisayar Mühendisliği ve devlet... Eskiden özelde çalışırken , bilişimde firmasında çalıştığım için hep bilgisayar mühendisiydi çalışanlar. Valla gayet mutlu zehir gibi gençlerdi, maaşlarıda çook güzel.Bir akrabamda matematik mühendisi , devlete girmeye şaka gibi bakar herhalde

Evet sinifimda da devlet düşünen tek tük insan var. Bi bayan olarak bilgisayar basinda saatlerce kod yazmak cok itici geliyo ama bilgisayar mühendisliği de kod yazmaktan ibaret değil ki iki tarafin da eksileri artilari var bakalim kısmet artık.

eger ;

ortalama bir hayat olsa yeter,
ayın 15'inde garanti maaşım olsun, riske giremem
işsiz kalma derdim olmasın,
kendimi geliştirme zorunlulugum bulunmasın,
rekabet etmeyi beceremem, rekabet ortamında parlayamam,
azıcık aşım, agrısız başım,
çok strese gelemem,
çok çalışmam,
kendimi satma konusunda iyi degilim,
insanları çok çekemem, sabırlı degilim.... diyorsan memur olmalısın. ortalama ve garanti kazanrısın ama körelirsin.

eger ;

ortalama hayat yetmez, hedefim yüksek,
garanti maaş istemem, riske girebilirim,
işsiz kalma olasılıgına katlanabilirim,
kendimi geliştirme zorunlulugum olsun,
rekabeti beceriririm, rekabet ortamında parlayabilirim,
başım agrısın ama çok kazanayım,
stresi kaldırabilrim,
çok çalışabilrim,
yükselmek için sabır gösterebilirim,
kendimi satmayı iyi bilirim.... diyorsan da özel sektöre girmelisin. az kazanırsın ama sonra uçuk paralar kazanabilirsin, daha fazla çalışırsın.

eger ;

hedefin çok yüksekse,
sermayen varsa,
piyasayı az çok biliyorsan ve araştırmayı sıkılmadan yılmadan yaparım diyorsan,
çevren varsa ya da çevre edinme konusunda iyiysen,
kendini çok iyi satabiliyorsan,
yönetim becerin iyiyse,
agır strese dayanabiliyorsan,
kendimi işime adayabilirim diyorsan da... bir süre tecrübe edindikten sora kendi işini kurmalısın. risk alırsın ama paraya para demez, başkalarına maaş bile verirsin. ama hiç boş vaktin olmaz ve çok stresli olursun.

Evet benim de bu konuda kafam karışık devlette isime hakim olamazmisim gibi geliyor ama bilemiyorum

Ben de senin gibi düşünüyorum yarın sinavima göre son sınıfta yolumu cizecegim artik.

eger ;

ortalama bir hayat olsa yeter,
ayın 15'inde garanti maaşım olsun, riske giremem
işsiz kalma derdim olmasın,
kendimi geliştirme zorunlulugum bulunmasın,
rekabet etmeyi beceremem, rekabet ortamında parlayamam,
azıcık aşım, agrısız başım,
çok strese gelemem,
çok çalışmam,
kendimi satma konusunda iyi degilim,
insanları çok çekemem, sabırlı degilim.... diyorsan memur olmalısın. ortalama ve garanti kazanrısın ama körelirsin.

eger ;

ortalama hayat yetmez, hedefim yüksek,
garanti maaş istemem, riske girebilirim,
işsiz kalma olasılıgına katlanabilirim,
kendimi geliştirme zorunlulugum olsun,
rekabeti beceriririm, rekabet ortamında parlayabilirim,
başım agrısın ama çok kazanayım,
stresi kaldırabilrim,
çok çalışabilrim,
yükselmek için sabır gösterebilirim,
kendimi satmayı iyi bilirim.... diyorsan da özel sektöre girmelisin. az kazanırsın ama sonra uçuk paralar kazanabilirsin, daha fazla çalışırsın.

eger ;

hedefin çok yüksekse,
sermayen varsa,
piyasayı az çok biliyorsan ve araştırmayı sıkılmadan yılmadan yaparım diyorsan,
çevren varsa ya da çevre edinme konusunda iyiysen,
kendini çok iyi satabiliyorsan,
yönetim becerin iyiyse,
agır strese dayanabiliyorsan,
kendimi işime adayabilirim diyorsan da... bir süre tecrübe edindikten sora kendi işini kurmalısın. risk alırsın ama paraya para demez, başkalarına maaş bile verirsin. ama hiç boş vaktin olmaz ve çok stresli olursun.

Ne kadar güzel anlatmışsiniz teşekkür ederim. Sanırım her ihtimale karsi hazırlıklı olsam iyi olacak.

Ben de senin gibi düşünüyorum yarın sinavima göre son sınıfta yolumu cizecegim artik.

Evet ben de ayni durumdayım ama sınava da calisamadim malesef derslerim ağırdı:sly:

X