Siz olsanız bu riski göze alır mısınız?

kelebek2005

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Eylül 2010
213
0
46
Diğer
herkese merhaba
32 yaşındayım 10 yıılık evliyim. 5,5 yaşında bir oğlum var. oğluma hamileyken hellp sendromu geçirdim. 7,5 aylıkken 1500 kilo doğdu. şimdi 2. bebeği istiyorum. eşim ise hiç istemiyor. ama ben cesaret edemiyorum. aynı durumu geçirme ihtimalim % 80 e yakın. aşağıda bu konuyla ilgili biraz verdim. netten aldım. lütfen yardım edin bana. çocuğumun bir kardeşi olsun çok istiyorum. evde bebek olsun istiyorum. ama çok korkuyorum. siz olsanız bu riski göze alırmıydınız.

HELLP sendromu olan hastalarda ise ek olarak

karaciğer yırtılması
DİK
Plasentanın erken ayrılması (abruptio plasenta) ve buna bağlı gelişen komplikasyonlar
Akut böbrek yetmezliği
Herhangi bir dokuda oksijen yetmezliğine bağlı enfarktüs
Hipoglisemi
Pankreas iltihabı
Nörolojik yakınmalar
Beyin kanaması
İnme
Akciğer ödemi
Beyin ödemi
Solunum problemleri
Konvülsiyonlar
Ölüm
gibi komplikasyonlar görülebilir. En sık anne ölüm nedeni karaciğer yırtılmasına bağlı ani ve süratli karın içi kanamalardır.

Hipertansiyon ve HELLP sendromu sadece anneyi değil bebeği de bazı riskler altına sokar. Rahim ve plasentaya olan kan akımı azaldığı için bebekte gelişme geriliği hatta buna bağlı ölüm görülebilir. En sık bebek ölüm nedeni ise prematür doğuma bağlı gelişen komplikasyonlardır. Plasentada meydana gelen enfarktüsler ve/veya plasentanın ayrılması ise anne karnında bebek ölümüne yol açabilir. HELLP sendromlu annelerden doğan bebeklerde görülebilecek sorunlar şunlardır:

Gelişme geriliği
Doğum sonrası solunum desteği ihtiyacı
Düşük kan şekeri
Düşük trombosit sayısı
Yüksek alyuvar sayısı
Düşük akyuvar sayısı
Kalp ve dolaşım siteminde anomaliler
Kas tonüsünde azalma
Düşük kalsiyum seviyesi
Düşük kan basıncı

bu hastalığı hiç duymamıştım ama bu kadar çok tehlike varsa kendinizi yıpratmaya ne gerek var? kardeşsiz kalmasın derken kendinizi tehlikeye atıp annesiz bırakmayın..
eşiniz de istemiyomuş.. bence çok zorlamayın..

Hayır ben böyle bir risk almazdım!
Neden sağlığımı riske atayım ki?
Bebeğime kardeş gelicek ve ben ölümle burun buruna geleceğim... Heee siz benim için yaşamak önemli değil bebeğim annesiz de kalsa olur yeter ki kardeşi olsun diyorsanız o başka tabi..
Herkesin görüşüne saygım var..
Yaradanın verdikleriyle yetinmek,daha fazlası için zorlayarak yanlışa düştüğümüze inanırım ben..

bende bu riski göze almazdım... şuan kardeşi yok diye üzülüyorsunuz.. birde oturun annesi olmasa benim kuzum ne yapar diye düşünün...biliyorum belki kendi çocuğunuzun yerini tutamaz ama yardıma muhtaç o kadar bebe varki.. birinin elinden tutun.. hem oğlunuza kardeş gelmiş olur, siz sağlığınızdan olmamış olursunuz hemde bi bebe sağlıklı huzur dolu bir ortamda büyür..

bebeğiniz kardeşsiz yaşar ve mutlu olur fakat annesiz kalmak onun için daha kötüdür...
siz evladınız için yaşamalısınız rabbim bir bebekle ödüllendirmiş annelik yaşatmış size kıymetini bilin.

Canım evlatlık alsanız...
Hem bir çocuğa sahip çıkmış olursunuz hem de tüm bunları yaşamazsınız üstelik çocuğunuz da kardeşsiz kalmaz

Hiç çocuğunuz olmasa riski göze almanızı belki anlaya bilirdim

1 çocuğa sahipsiniz ve 2. istiyorsunuz ve sağlığınız elverişli değil

şartları zorluyorsunuz..

Ben olsam asla bu riski göze almazdım

1 çocuğumla mutlu olmaya bakardım...

bu riski bende göze almazdım eğer annesiz büyümek zorunda kalırlarsa bir kardeşi olmamasından çok daha acı verici olur. ayrıca yine de şükredin ki bir çocuğunuz var...ya hiç olmasaydı?

kafam o kadar karışık ki. ben yeniden hamile olmak, istiyorum. yaniden bebeğim olsun istiyorum. ama tabi bunları düşünürken birden aklıma hellp geliyor. eeee ya karnımda ölürse, ya yine erken doğarsa ya ben ölürsem diyorum ve işte orada tıkanıp kalıyorum. bu düşünce beynimöi yiyip bitirecek. belki de ilkinde bebeğimi dağ salim kucağıma almak bile çok büyük bir şanstı benim için. rabbim uyardı belki beni. yapmazsam ömrümce içimde uhte olarak kalacak. ama cesaretim yok. ya ölürsem...

Bence bu konuyu iyi bir doktorla enine boyuna konuşmalısın.Hatta bir değil,birkaç doktora danış,riskler ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi al.Belki hamileliğin titizlikle kontrol altında geçerse risk olmaz.
İnternetten sağlıkla ilgili istatistiklere bakmak fikir vermez.Ona bakarsan grip,yüksek ateş,tansiyon herkesin başına gelir ama hayati riskleri var.Çok basit,reçetesiz alınan ilaçların öyle yan etkileri var ki okusan almazsın.Bir çürük diş bile sağlığı tehdit eder.
Ordan burdan okuyup moralini bozma.Mutlaka önce doktora danış.

kesinlikle böyle bişeyi göze almazdım bir tane çocuğunuz varmış allahın onu size bağışladığı için dua edip onunla yetinmelisiniz bence.Çocuk doğsa bile sağlık problemleri olma riski var sadece bu sebep bile yapmamak için yeterli.

Son düzenleme:

bu durum öyle karmaşık bir durum ki. hellp sendromunun neden geliştiği bilinmiyor. sadece yüksek tansiyonla ilişkili olabileceği düşünülüyor. teşhisi yapılır yapılmaz tek tedavi yöntemi var bebeğin alınması. bebeğin kaç haftalık olduğu önemli değil. yaşayabilecek durumda olsa da olmasada. ben hamileyken pazartesi doktora kontrole gittim. bir problem yoktu. perşemde gece rahatsızlandım. hastaneye gittik. doktorum bana iki saatimiz var. organlar bitiyor dedi. eşime de kendini herşeye hazırla. ikisini de kaybedebiliriz demiş. kaç doktorla görüşsemde hiçbir doktor yap der mi. bu riski göze alır mı. yine kararı bana bırakacak. nette buldum. istanbul üniv. bir prof. un makalesinde 2. gebelikte %80 ihtimal vardır diyor.

allah bağışlasın bir evladınız var.bence onu da düşünün ve bu riske girmeyin.bakın hiç evlat sahibi olamayan aileler var maalesef.o yüzden bence şükredin...

Bu kadar riskin üstüne ikinci çocuğu istemek hem şükürsüzlük hemde mantık dışı bi durum olurdu benim için..Asla almazdım böyle bir risk..

bir arkadaş yazmış evlatlık alın diye. ben hiç bunu düşünmemiştim. yapabilir miyim bilmiyorum .çok büyük sorumluluk. nasıl istiyorum oğlumun bir kardeşi olsun anlatamam. belki de böyle bir sıkıntım olmasaydı, yani sağlıkla doğurabileceğimi bilseydim bu kadar istemeyecektim. var mı aranızda tek çocukla kalan.

Anneyi de bebeği de riske attığı yazıyor bu durumun. Annelik duygusunu hiç tatmadım bilmiyorum. Fakat, benim nacizane fikrim, kendinizi riske atmamanız gerektiği .. Eldekiyle yetinmek gerekir bazen hayatta.. Bence bu riski almamalısınız..

google a "hellp sendromu hamileyim" yazdım,birkaç sonuç çıktı.Hatta burada da daha önce uygun başlık açılmış.Birisi önlem için aspirin kullandığını yazmış.Senin durumun hamile iken ortaya çıktı,daha önce bilmiyordun sanırım.Belki şimdiden doktora gidersen,hamile kalmadan alınacak tedbirler vardır,ona göre karar verirsin.
Ayrıca bu sitede, Gebelik bölümünde "Hellp sendromu yaşayıp tekrar hamile kalan var mı ?" gibi bir başlık açarsan,belki üye olmayanlar bile ulaşıp deneyimlerini yazarlar.

benimde kanamaya meğilli bir bünyem var, ilk doğumum çok kötü geçmişti ölümden döndüm...daha sonra Çapaya kadar gittim ordaki doktorlar ikinci doğumdada aynı risk olduğunu en küçük bir operasyonda bile kanama problemi yaşayacağımı söylediler..yani yoğun risk.. bu sebepten dolayı bende çok istememe rağmen tek çocuklu bir anne olarak kalma kararına vardım.sonuçta ikinci bebeği doğuracağım diye olması çok muhtemel bir riske girip kızımı annesiz bırakma ihtimalini istemedim...tek çocuk olmak çok sorun değil bence önemli olan evlatlarımızı kişiliği olan, sevgi dolu ,topluma yararlı,kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak yetiştirebilmemiz...

bi tane daha doğurayım yalnız kalmasın derken 2 çocuğu annesiz bırakmakmı istiyosun? böyle bi risk varsa aklından bile geçirmemelisin doğunu allah oğluna ve sana uzun ömür versin sağlıkla büyüt onu...