Siz ne yaptiniz ?

Traum7777

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Ocak 2015
258
139
Oncelikle hayirli ramazanlar kizlar =) oglumu tuvalete alistirmak istiyorum ama erken mi bilmiyorum 1.5 yasinda ama herseyi anliyo biliyo bugun denedim yapti cisini ama bilmiyorum erken mi degil mi bazen tuvalette 1 saat bekliyoz yapsin diye bazen yapiyo bazen ciktiyoz o zaman yapiyo cok mu erken yoksa tam zamani mi bide yaz geldi diye istedim hava sicak evde atlet kilot dolasiyo o yuzden belki alisir diye dusundum ama kararsizizim yani kisaca yardiminiza ihtiyacim var

Pek bilgim yok ama 1,5 yaş erken gibi tuvalet eğitimi için.

Tuvalet eğitimi annelerin adeta kabusudur. Ne zaman başlaması gerektiği, nasıl davranılması gerektiği konusunda kargaşa yaşanır. Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-36 aylar arasıdır. Daha erken dönemde başlamak ve aşırı baskı kurarak bir an önce çocuğun temiz kalmasını sağlamaya çalışmak, hem fizyolojik olarak yapamayacağı bir şeyi yapmasını istemek hem de ilerde gelişebilecek bazı ruhsal sorunların başlamasına neden olmak demektir. Benzer şekilde hiç eğitim vermemeye çalışmak, zamanı gelince kendi söyler diye bırakmak da hem çocuğun tuvalet eğitiminin gecikmesine hem de ruhsal açıdan sorunlara neden olur.
Bazı çocuklar çiş kontrolünü, bazılarıysa kaka kontrolünü önce öğrenebilirler. Bu durum çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Gün içinde tuvaletini kontrol edebilmek, gece kontrol edebilmekten daha önce tamamlanır. Tuvalet eğitiminin tamamlanma süresi çocuktan çocuğa değişir. Birçok kaynakta çocuğun çişini söylemesinin 5 yaşına kadar, kakasını söylemesinin 4 yaşına kadar süreceğini yazmakla birlikte, beklenti 3. yaşta eğitimin tamamlanması olmalıdır. 3 yaş toplumsallaşma ve kreşe başlama yaşıdır. Diğer çocukların yanında bezli olmak, çiş ve kaka kontrolünü sağlayamamak çocuğu rahatsız edecektir. Gece altını ıslatma daha uzun sürer ve 5 yaşına kadar devam edebilir. İnatlaşmadan, büyümeye başladığını kabullenebilir ve dönemin özelliklerini bilirsek yeni beceriler kazanan bebeğimizle onları paylaşarak eğlenebiliriz.
Hazır olduğunu nasıl anlarız?
· Yürüyebiliyorsa,
· Basit emirleri yerine getirebiliyorsa,
· İsteklerini kelimelerle konuşarak anlatabiliyorsa,
· Kendi kendine basit giysileri çıkarabiliyorsa,
· Genellikle gün içinde 2-3 saat kuru kalabiliyorsa,
· Tuvalete çıktığı saatlerin bir rutini oluşmuşsa,
· Altının ıslaklığından rahatsızlığını ifade eder hale gelmişse tuvalet eğitimine başlama zamanları gelmiş demektir.

Bazı durumlar yaşı gelmesine karşın tuvalet eğitimini zorlaştırabilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
· Henüz çocuğun saydığımız belirtileri göstermiyor olması,
· Devamlı kabızlık problemi yaşaması,
· Son dönemde hayatında önemli bir değişiklik olması (yeni bakıcı, yeni kardeş, taşınma, ölüm vb.)
· Tuvalet eğitimini verecek olan kişinin gergin, sinirli olması, yeterli zaman ayıramayacağını düşünmesi ve
· Birden fazla kişinin farklı şekillerde çocuğa tuvalet eğitimi vermeye çalışıyor olması.

2-3 yaş arasıdır UZMANLARCA tavsiye edilen yaş aralığı
Çocuklarımızın hem sosyal olarak, hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak hazır olmaları gerek. Biri eksik olursa olmuyor.
Biraz daha bekleyin.

bence cok kuçuk hem o hem sız yıpranırsınız gbı gelıyo...benım kkzımda 16 aylıkken çöelip yapıyordu bende lazımlık aldım..oyuncak sandı oynamaya kalktı :) klozet aldım korktu..bende kaldırdım...şu an 22 aylık agustosta bende deneyecegım ama pek umıdım yok nedense.pedagoga danıstım en erken 24 ay ama bu bıle erken...yaz gecsede endışelenme evınız sıcaksa ekım kasımda dene korkma hasta olmaz dedı
annem ıse ben sızı 1,5 yasında alıştırdım dıyo...ama ne bıleyım bence yanlış hatırlıyoda olabılır
sen gene dene bırıkı gun baktın olmuyo zorlama sakın

Aslinda evet erken ama gecen tuvalete goturdum yapti bugunde bez takmadim altina her yarim saatte goturdum gene yapti su saaate kadar altina yapmadi bende pek emin olamadim kesinle zorlamiyorum yada zorla tuvalete surumuyorum hadi yaparsan supriz varda demiyorum ama iste yapinca acikcasi hem sevindim hemde sasirdim 2 gun denemeyi dusunuyorum eger gene yaparsa zaten oyle alisir geceleride bezlerim diye dusunuyorum aslinda dusunebilirsiniz cok mu zor bezlemek diye ama alakasi yok zaten 2. Bebegime hamileyim 3 ay sonra dogumum var esimde cok sukur altini degisrebiliyo yani bi sorunum yok ama genede bilmiyom =/

2 yaşından sonra başlamalısın bağırsaklar için önemli
benim kızım 2 yaşında henüz başlamadım şimdilik bezi çıkarıyorum ara ara hava alsın diye
çişi gelince tak diyor gelmeyince elimden tutup tuvalete götürüyor
ramazan bitince başlıycaz bakalım

biz ablamın bebeğine 2.5 yaşında başlamıştık zaten biz başlamadan kendisi söylüyordu ve ilk başta kakasından korkuyordu sonra sonra ben vücut anatomisini anlattım ona onun anlayacağı dilden bir haftada alıştı 6 aydır bez kullanmıyor ve takınca kızıyor istemiyor 6 ayda belki 2 yada 3 kez küçük tuvaletini gece yapmıştır altına yapınca da utanıyor sabah özür diliyor falan ama sizin için erken sanırım belki alışır ama ileriki yaşlarda daha kolay olur tuvalet eğitimi. Ama maddi açıdan ablamları baya rahatlattı bu bez masrafları bya çokmuş meğer :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…