• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

SİZ Diyettesiniz/ Prof.dr Mehmet Öz

cimg1463.jpg

Sevgili Leptin:Doyum Hormonu

Yağın biraz haksızlığa uğradığını düşünüyoruz.Yağ beyninize yemeyi bırakmasın gerektiğini söyleyen bir kimyasal sinyal üretir.Kendi haline bırakıldığında yağ görevini yapar ama içsel gözlem sistemimizi kapatıp,doyduktan sonrada yemeye devam edersek sorunla karşılaşırız.
Peki ,Yağ iştahı nasıl keser?
Kilo verme sürecindeki en önemli kimyasallardan biri sayesinde:Dopolanan yağ tarafından salgılanan bir protein olan leptin ! Leptin olması gerektiği şekilde savaşırsa kilo verme sürecinse size 2 kata daha fazla yardımı olur.Leptin açlık duygunuzu kapatır metabolizmayı daha fazla kalori yakmaya zorlar bunu CART ı tetiklyerek yapar.
Ama leptin her zaman olması gerektiği gibi çalışmayabilir.Bazı araştırmalar farelere leptin verildiğinde ,tahmin edildiği gibi iştahlarının azaldığı görüldü.İnsanlara verildiğinde ise başlangıçta kilo verdikleri ancak zamanla leptin salgısının etkisi azaldı ve kilo vermeleri durdu.Bu durum vucudumuzun leptinin doyduğumuz yönündeki sinyalleri görmezden gelebildiğini gösteriyor.Bu nasıl oluyor? Leptin savunma sistemimizde devre gireerk doyduğumuzu söyleyip bonbon şekerlerinden uzak tutmaya çalışırken beynimizdeki zevk merkezi “ah, evet sadece üç tane daha” diyor Zevk merkezinden gelen teşvik doyum mesajını engelleyebiliyor.Çoğu obez insanın leptin seviyeleri yüksektir.Vücutları ikinci türde leptin direci geliştirmiştir.;leptin sinyallerini ne almakta nede cevap vermektedir.

Evreka Anı! Beynin daha az yiyecek istemesi için leptinin işini yapmasına izin vermek gerekiyor.Bunu yapmanın tek yolu var günde 30 dk yürümek biraz kas geliştirmek.Biraz kilo verdiğinizde,hücreleriniz leptine karşı daha duyarlı hale gelir.

Canavar Ghrelin:Açlık Hormonu

Mideniz boş olduğunda adına ghrelin denen bir kimyasal salgılar.Mideniz guruldamaya başladığında bu canavar kimyasalın etkisine girmiştir.Ghrelin ,NPY yi tetikleyerek sizi yemeye zorlar.

Evreka Anı! Kendinizi aç bırakarak diyet yaptığınızda,artan ghrelin salgısı daha fazla yeme sinyali gönderir,irade gücünüzü etkisiz hale getirir sizi daha fazla yemeye zorlar.
Midemiz her yarım satte bir ghrelin salgılar ve beyne açım mesajını gönderir.Gerçekten aç ve diyet yapıyosanız bu sinyaller daha güçlü ve 20 dk bir beyne gider.Kendiniz aç bırakarak diyet yapma yönteminin işe yaramamasının ve şekerlemelerin irademiz yenmesinin nedeni budur.

Yiyecek Savaşı:Ghrelin Karşı Leptin
Bu savaş irade gücünüzle tatlılar arasında değildir.bu savaş beyin kimyasalları arasındadır. NPY kötü taraf sizi sürekli yemek için zorlayacaktır.CART ise beslenme konusunda koruyucu meleğinizdir.NPY ve CART aynı park yeri için savaşırlar.Kim park yerini doldurusa ona göre kendiniz aç yada tok hissedersiniz.
Hepsinin birlikte çalışma şekli şudur:Ghrelin kısa süre ile çalışır ve sinyallerini saate iki kez beyne gönderir.Diğer yandan leptin uzun süreli çalışır,dolayısıyla leptin seviyenizi yüksek tutabilirseniz açlığı bastırmak iştahı kontrol altında tutmak daha kolaydır.
cimg1466.jpg

GERÇEK KÖŞESİ
Nöropeptit Y,uzun veya ağır stresle artan bir hormondur.Sürekli stresli olan insanların kilo alma eğilimde olmasıda bundandır.

GERÇEK KÖŞESİ
Bilim adamları.ghreinin nasıl çalıştığını tesadifen keşfettiler.Bir mide baypas ameliyatında doktorlar yanlışlıkla ghrelin salgılayan bölümüde kestiler.Çok geçmeden hastanın daha az yemek yemesine neden olan şeyin küçük bir mide değil azaltılmış ghrelin üretimi olduğunu anladılar.Herşeyi yeme sinyali kapatılmış doyum merkezinin işini yapması için meydan boş bırakılmıştı

Son düzenleme:
mehal saggol tatlım okudun ama kafam kazan gibi . sonra bida okuycam ......teşekkürler tekrar ..
buraya kadar anladıgım . acıkınca yumruk kadar yiycez .tamam .. beynımızden gelen sinyaller . ama o sinyalleri biz nasıl konturol edecegiz . orayı anlayamadım ... bide sitres ve vucudun bazı gereksininleri açlıgı tetıkliyo onuda anladım . peki bunlarla nasıl başa kıkıcaz ... devamını bekliyorum ....

Mehalim eline sağlık arkadaşım böyle resimli çok iyi olmuş aslında özet çıkartmaya da uğraşmasan byle fotoğraflasan daha kolay olmaz mı... Ben bir ke kuyunca kafaya yerleştiremiyorum biliyorsun :)) tekrar okumalıyım...

Emeğine sağlık mehalim. Bu kitabı okumamıştım sayende bilgileniyoruz. Mehmet Öz'ün sitesini zaman zaman takip ediyorum. Orada çok zayıf ve hareketsiz bir insandan, biraz kilolu fakat hareketli bir insan daha sağlıklıdır diyor. İlla da çıta gibi olmaya özenenler için önce sağlık demenin kısa yolu.kaydirigubbakcemile2
Atalarımız konusunda Kallisteye katılıyorum. Onlar tabii ki bizim gibi değillerdi. Hareketli bir yaşamları ve doğal besleniyorlardı. Bir profesörü dinledim geçenlerde merada otlayan hayvanlardan elde edilen tereyağı bile sağlığa zararlı değil, aksine yararlı diyor. Ama nerdee böyle doğal besinler. :1no2:Hayvanlar bile suni yemlerle besleniyorlar.

mehal saggol tatlım okudun ama kafam kazan gibi . sonra bida okuycam ......teşekkürler tekrar ..
buraya kadar anladıgım . acıkınca yumruk kadar yiycez .tamam .. beynımızden gelen sinyaller . ama o sinyalleri biz nasıl konturol edecegiz . orayı anlayamadım ... bide sitres ve vucudun bazı gereksininleri açlıgı tetıkliyo onuda anladım . peki bunlarla nasıl başa kıkıcaz ... devamını bekliyorum ....

aebencim sabırla bitanem sorularının hepsini yavaş yavaş bulacaksın ben kitapta size aktardığım yerden daha ilerdeyim buraya ancak aktarabiliyorum bunların cevaplarını hep beraber göreceğiz.
Mehalim eline sağlık arkadaşım böyle resimli çok iyi olmuş aslında özet çıkartmaya da uğraşmasan byle fotoğraflasan daha kolay olmaz mı... Ben bir ke kuyunca kafaya yerleştiremiyorum biliyorsun :)) tekrar okumalıyım...

kallisim aynı şeyi bende düşündüm ancak seninde bildiğin gibi sanat ve fikir eserleriyle ilgili kanun gereği ne kendimi nede site yönetimini zor durumda bırakmamak için ve kitabın yayımcılarına olan saygımdasn dolayı bu şekilde yapmanın doğru olduğunu düşündüm ne dersin doğru yapmamışmıyım. ama resimler anlatamıyacağım için görsel anlatımında daha iyi old inandığımdan resimleri burda ekliyorum.

Emeğine sağlık mehalim. .

tşk ederim canım

Vücudumuza karşı önemli bir çete lideri ,yüksek früktozlu mısı şurubunda(HFCS) bulunan früktozdur;bu bir çok paket yiyecekte kullanılan bir tatlandırıcıdır.Şu şekilde çalışır;
Evreka Anı! Sağlıklı kaynaklardan kalori aldığınızda ;NPY üretimini engelleyerek CART üreterek yeme arzunuzu köreltirsiniz.Ama HFCS de bulunan früktoz- meşrubatları ve salata soslarını tatlndırır- beyniniz tarafından normal bir yiyecek olarak algılanmaz.Beyniniz HFCS içeren binler yiyecekteki früktozu aşırı kalori olarak görmediğinden vücudunuz yemeye devam etmek ister(dolayısıyla az yağlı yiyeceklerin bile kalori ve iştah açısından son derece kötü sonuçları olabilir.).Amerikalılar bu maddeyi 1960 larda hiç yemezlerken bugün kişi başına 30 kilodan fazla tüketiyorlar.HFCS de bulunan früktoz açlık sinyallerini kapamdığı için bu kilo artışınızda önemli bir etkendir..Früktoz içeren ürünler-az yağlı etiketli ürünlerde olabilir- size kendinizi hem aç hissettirir hem de iştahınızı açar Aynı zamanlarda kalori açısından zengin kaynaklardır;yani kilo alımı için muhteşem kaynaklardır.Dolayısla sürekli aç hissedersiniz midenize iki kova dolayısıyla früktoz yüklü bisküvi indirdikten sonra bile.

**doğru yaptığım bişi daha varmış ben hiçbir üründe az yağlı ürünü seçmedim light ürünlerden uzak durdum.sanırım bilmeden yaptığım bir doğru daha.

mehalim acele göz gezdirdim. sakin bir zamanda tekrar okuyacagim. ama müthis bir konu. cok güzel anlatilmis.senin özetlemende cok güzel. emegine saglik birtanem. takimimizin gururua.s.

bu bilgiler süper...devamını sabırsızlıkla bekliyorum...ellerine sağlk mehall harikasın...gerçekten özenle özetlemişsin,çok tşk ederim kendi adıma..sabırsızlıkla bekliyorum kitabın devamının özetini...:ecrin_bebek:

mehalim ellerine saglık canım.bende en kısa surede kıtabı edınıcem ve okuyacagım.
mehalim paylaşımların için çok teşekkürler.yağ hücrelerinin coğalmadığını sadece büyüdüğünü söylüyor yazıda.nil gün ün diyet kitabında yağ hücrelerinin kilo aldıkça çoğaldığını söylüyor.ben okuyunca şöyle dedim kendi kendime.al işte kime inanacağız? neyse deneyerek göreceğiz.devamını bekliyorum.mehalim tekrar teşekkürler a.s.
yag hucrelerının ergenlıkden sonra cogalmadıgı soylenıyor.yanı obez bı bebek ve cocuk degılsenız yag hucrelerınız sadece sısıyor ama normal sayıda oluyor.ama obez bı cocuksanız yag hucre sayısı artmıs oluyor ve sonradan zayıflasanız bıle her zaman kıloalma rıskınız oluyor
Vücudumuza karşı önemli bir çete lideri ,yüksek früktozlu mısı şurubunda(HFCS) bulunan früktozdur;bu bir çok paket yiyecekte kullanılan bir tatlandırıcıdır.Şu şekilde çalışır;
Evreka Anı! Sağlıklı kaynaklardan kalori aldığınızda ;NPY üretimini engelleyerek CART üreterek yeme arzunuzu köreltirsiniz.Ama HFCS de bulunan früktoz- meşrubatları ve salata soslarını tatlndırır- beyniniz tarafından normal bir yiyecek olarak algılanmaz.Beyniniz HFCS içeren binler yiyecekteki früktozu aşırı kalori olarak görmediğinden vücudunuz yemeye devam etmek ister(dolayısıyla az yağlı yiyeceklerin bile kalori ve iştah açısından son derece kötü sonuçları olabilir.).Amerikalılar bu maddeyi 1960 larda hiç yemezlerken bugün kişi başına 30 kilodan fazla tüketiyorlar.HFCS de bulunan früktoz açlık sinyallerini kapamdığı için bu kilo artışınızda önemli bir etkendir..Früktoz içeren ürünler-az yağlı etiketli ürünlerde olabilir- size kendinizi hem aç hissettirir hem de iştahınızı açar Aynı zamanlarda kalori açısından zengin kaynaklardır;yani kilo alımı için muhteşem kaynaklardır.Dolayısla sürekli aç hissedersiniz midenize iki kova dolayısıyla früktoz yüklü bisküvi indirdikten sonra bile.

**doğru yaptığım bişi daha varmış ben hiçbir üründe az yağlı ürünü seçmedim light ürünlerden uzak durdum.sanırım bilmeden yaptığım bir doğru daha.

buna cok cok sasırdım.halbukı daha bugun okudugum dergıde rafıne seker yerıne meyve sekerı yanı fruktoz ıceren tatlandırıcılar kullanmak gerekdıgı anlatılıyordu.vucudun bunları yabancı sayması da cok mantıklı.sonucda hem tatmın olmuyosun.hemde vucuduna sentetık maddeler alıyosun.yalnız mehalım ozellıkle sut urunlerınde az yaglı olanlar her zaman daha ıyı.menapoz donemındekı kadınlara doltorlar lıght sut urunlerı tavsıye edıyor.cunku yag oranı dusuk ve kalsıyum oranı normallere gore daha yuksek.

SİZ Tüyoları

Etiket Şokunun Üstünden Gelin.İçerik listesinin ilk beş maddesinde şu maddeleri barındıran ürünler kullanmayın.
*Basit şeker
*Zenginleştirilmiş aklanmış rafine edilmiş beyaz un
*HFCS( yüksek früktozlu mısır şurubu)

Bunlar vücudunuza yemek konusunda karmaşık sinyaller gitmesine neden olur.Tipik aşırı kilolar insanlar şeker yediklerinde yüzde beşi sonra yakılmak üzere enerjı olarak depolar,yüzde atmışını sindirir, yüzde otuzbeşini yağ olarak depolar.

Doymamış yağı tercih edin.Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler aynı miktarda kalori içeren az yağlı yiyeceklerden daha az leptin üretir.Dolayısla bol yağlı etler(sosis gibi) fırınlanmış ürünler ve tam yağlı süt ürünleri gibi gıdalarda bulunan doymuş yağlardan uzak durarak açlık seviyenizi düşürebilir doyum seviyenizi arttırabilirsiniz.

Susuzlukla açlığı karıştırmayın.Bazı insanların yeme nedenleri doyma merkezlerinin dikkat çekme isteğidir.Ama bazen o iştah merkezleri mideyi dolduracak değil susuzluğu yatıştıracak şeyler ister.Susuzluk bağırsaklardaki hormonlardan veya yemeye tepki veren bir kimyasaldan kaynaklanabilir;birşeyler yemek kanın kıvamını koyulaştırır vücudunuz kanı sulandırmak gerektiğini hissedebilir.Yiyeceği verdiğiniz hormon tepkisini karşılamanın iyi bir yolu susuzluğunuzu yatıştırmak için seçtiğiniz şeylerin gereksiz,boş kolori içermemesine dikkat etmektir;yani alkol ve meşrubatlarda bulunanlar gibi.Susuzluk merkeziniz sıfır kalorili su veya mega kalorili bir meşrubat içmenize aldırmaz.
Evreka Anı! Açlık duyduğunuzda önce 1-2 bardak su için ve vücudunuzun gerçekte ne istediğini anlamaya çalışın
Aşırı Alkolden kaçının.

Karbonhidratlara dikkat
. Karbonhidrat oranı çok yüksek bir beslenme düzeni NPY yi artırır ve buda size kendinizi daha aç hissettirir.beslenme düzeninizde karbonhidrat oranını yüzde 50 ile sınırlı tutmalısınız.Ayrıca karbonhidratlarınızda buğday ürünler ve sebzelerde olduğu gibi karmaşık karbonhidrat olmasına da özen gösterin.

Tatmine Önem verin. Herhangi bir kilo kaybı planında tatmini sürdürebilirsiniz.Çift kat hamburger şeklinde değil,sağlıklı güvenli,tek eşli seks şeklinde.Seks ve açlık NPY beyin kimyasalı tarafından düzenlenir.Bazıları sağlıklı seksin yiyecek tükeminde kontrol sağlandığını gözlemledi;bir iştah merkezini doyurarak diğerini de doyurabilirsiniz.

Hormon teşviklerinizi düzenleyin.Hormon seviyelerinizi her zaman kontrol edemezsiniz;ghrelin leptine baskın çıktığında kendinizi sadece böcek yiyerek diyet yapan bir aslan gibi hissedebilirsiniz.İştahınız sizi zorlamaya başladığında acil durum yiyecekleri bulundurun;bir avuç kuruyemiş,meyve suyu meyve parçaları dilimlenmiş sebze gibi.

3.BÖLÜM
Yiyecek Yol Rehberi
Yiyecekler Vücudunuzda Nasıl Yolculuk Yapar

Diyet Yanlışları
*Yağ yağa dönüşür ,protein kasa, karbonhidrat enerjiye dönüşür.
*Size yemeyi bırakmanızı söyleyen midenizin doluluğudur.
*Şeker açlıkla savaşınızda size hemen avantaj sağlar.

Yiyeceği neden ağzınıza atmanız gerektiği konusunda biyolojik açıklamaları artık bildiğinize göre,yiyecek içeri girdiği zaman neler olduğunu incelemeye başlayabiliriz.Bu bölümde sindirim sistemimizde neler olduğuna bakacağız.

Sindirim Otobanınız:Rampa Aşağı
Her yolculuk sırasında yiyeceğiniz yolda sembolik bir üç dişli çatala rastlar:
*Kan dolaşımınız ve karaciğeriniz tarafından parçalanıp daha sonra enerji olarak kullanılmak üzere alınabilir.
*Parçalanabilir ve yağ olarak depolanabilir.
*Atık olarak işlenip doğanın geri dönüşüm kutusuna atılabilir;yani porselen hurdalığa.

GERÇEK KÖŞESİ
Ortalama bir insanda 10.000 tat alma dokusu bulunur.bunar soğan biçimli yapılardır.İnsanlar her üç ile on günde bir yeni tat alma dokuları üretir ama yaş ilerledikçe bunun hızı düşer.Yaşlı insanların dilinde ortalama 5.000 tat alma dokusu vardır.

GERÇEK KÖŞESİ
Belkide eskiler haklıydı.Genç doktorlar yaşlı doktorları B12 aşısı yaptıkları için eleştirirler bu aşıların demode olduğunu söylerler.Ama bugün amerikalıların yüzde 40 ında B12 vitamin eksikliği vardır.

Hayvanların aksine bizler yiyeceği yemek için fazla kalori harcamayız azı dişlerimiz bizim için bu görevi üstlenir ve yiyecekteki kalorinin tamamını almamızı sağlar.Yediğiniz karışık pizza mideye girmek için keskin bir dönüş yapmak zorundadır.Bu açı mide asidinin yemek borusuna çıkmasını engellemek içindir ancak siz göbeğinize kilo aldıkça bu açı ortadan kalkar ve asit yemek borunuzu tehdit etmeye başlar böylece mide sorunlarınız yanmalar ekşimeler başlar.
Lokmalar midenize indiğinde ciddi sindirim başlar vücudunuz onu oniki bağırsağa gönderene kadar midenizde kalır ince bağırsakta çoğu hazmedilir ve kan dolaşım sayesinde vücudun geri kalanına gönderilir.

GERÇEK KÖŞESİ
Kuruyemiş yemek tahmin ettiğiniz yüksek bir kalori alımına neden olmaz çünkü kuruyemişten gelen kalorinin % 5 ila %15 i bağırsak sistemi tarafından alınmaz.Bu kuruyemişin kabuğu ve onu ne kadar iyi çiğnediğinizle ilgilidir.Fazladan bir yarar daha:Kaloriler bağırsakta sisteminde yavaş alındığı için doyum süresi uzar.

Yiyecek Öğütücü:
Vücudunuz Besinleri Nasıl Parçalar

Kilo alma konusunda bir kalori bir kaloridir.Vücudunuz tarafından hemen enerji olarak kullanılmayan kaloriler ya atık olarak kaldırılır yada yağ olarak depolanır.

Evreka Anı! Bütün kalorilerin vücudunuzda eşit muamele gördüğü anlamına gelmez.Öreneğin içinde yüksek oranda su bulunan protein ve liflerin doyum üzerinde önemli etkisi vardır.basit karbonhidratlar doyum üstünde daha az etkiye sahiplerdir Bu arada yağın doyum üzerinde protein ve liflere benzer bir etkisi vardır. Düşük yağlı diyet programı uygulayanların sürekli kendilerini aç hissetmelerinin nedeni budur.Vücudumuz en etkili şekilde yağı işlemden geçirir.yağın büyük bir bölümünü alıkoyar çünkü vücut yağı depolamak için fazla enerjı harcamaz.Diğer taraftan proteini işlemek için çok çalışmak zorundadır.
Yaygın inancın aksine sindirilen tüm protein kas haline dönüşmez yağın tamamıda kalçada birikmez.Bağırsaklarınızda hazmedilirken vucudunuz tarafından enerjıye dönüştürülmeyen herşey yağa dönüşebilir.

Basit şeker: Karaciğer vücudumuza o şekeri hemen enerjiye dönüştürmeyecekse yağ olarak depolamasını söyler.

Karmaşık karbonhidratlar: (tam buğdaylı yiyecekler gibi) sindirim sistemimizi fazla zorlamazlar ancak kullanılmazsa yine yağa dönüştürülür.

Protein: ( etteki gibi) Küçük aminoasitlere bölünerek ciğere gider Karaciğer onları kaslra göndermezse( egzersiz yapmıyorsanız kas gelişimi ve bakımı için gerekli değilse) glikoza dönüştürlürler enerjiye kullanılmadığı sürece spn hükümleri yağ olmaktır.

Yağ: ( hamur tatlılarındakiler gibi) Yağ olarak hazmedilirler İyi yağlar(kuruyemişteki gibi) vücuttaki inflamatuvar tepkiyi azaltır ve kötü yağlarda artırır.Bu inflamatuvar tepki ilerde açıklayacağız obezlikte önemli bir etkendir.Eğer egzersiz yapıyorsanız ve hazırda bulunan karbonhidratları tükettiyseniz kaslarınız yağı enerji için kullanabilir.

Ah;Safra
Ödün depolanmasına yardımcı olmaktır bu sindirim sıvısı vücudun hazmetmesine yardımcı olur.Obez insanlarda safra taşı geliştirme oranı diğer insanlara göre % 50 fazladır.Neden mi ? aşırı kilonun neden olduğu aşırı yorulmuş karaciğer pekte sıvı denemiyecek bir safra üretir dolayıslada safra taşı oluşma olasılığı artar..Kilo verme ameliyatları ilede muhtemelen safr ataşı geliştirisiniz.çünkü safrakesesi ortalık yağ görmeyince hemen kendini boşaltmaz.

25053369.jpg
78188802.jpg

mehalim eline ve emeğine sağlık.
Çok yararlı bilgileri paylaşıyorsun bizimle. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum.

mehalim eline ve emeğine sağlık.
Çok yararlı bilgileri paylaşıyorsun bizimle. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum.

caım kitaı hergü okuyorum ve uraya düzeli olarak özetlemey çalışıyorum daha yarısıa ile gelmedik aslıda e ödeyim okuduğumkısım yarıya geldi acak özetlemede yazmak zor oluyor şöyle ir sekreter alsam o okusa e hızlı yazacamdageçe useye okuttum e yazdım kolay olmuştu ))

Sonunda okuyabildim:bbo:
Bir çoğumuzda yani kilolu olan kişileri kasdediyorum, safra keselermizde taş var, bunun suçlusunun kendi yaşam ve yeme biçimimiz değilde, kilomuzun sebebi olarak taşlaru suçluyordum ama bunu bana bir doktor söylemişti, safrekesende taş olduğu için kilo alıyorsun demişti... :1closedeyes:

Birde aynen anlatıldığı gibi, fruktoz üreten besinler yediğimde asla doymuyorum veya aç değilsem de hemen yeme isteğim tetikleniyor, meyve yemeyide bu yüzden sevmiyorum aşırı etkisini hissediyorum ama bir tabak dolusu az yağlı yeşil salata yesem yanında hiç bir şey yemesem bile doyduğumu çok fazla hissedebiliyorum uzun süre acıkmıyorum..

O resimlerde aynı dodi dodiii reklamlarına benzemiş:roflol::roflol:

Teşekkürler canımcığıma.s.

Sİndirim otobanınız:Orta bant
Midenizin dibinde bağırsaklarınız tepesinde yiyecekler önemli bir trafik işareti ile karşılaşırlar:Bu beyninize doyduğunuzu ve başka hamburger istemediğinizisöyleyen kırmızı ışıktır.Bu işaret midenin büzülme hareketini tetikleyen büyük bir sinir olan vagus siniridir

Evreka Anı! Vagus sinirinin anahtarını açan cck denilen bağırsaklarınızdaki yağı algıladığında salgılanan peptiddir.İlginç bir not:Doymuş yağ oranı yüksek beslenme düzenleri CCK duyarlılığını azaltır ve dolayıslada bir biftek yedikten sonra kendinizi gerektiği kadar tok hissetmezsiniz
GERÇEK KÖŞESİ
Tat dokularımızın büyük bir bölümü dilimizde bulunmasına rağmen ağzımızın tavanındada tat dokuları vardır.

19943606.jpg

Back
X