• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

SİZ Diyettesiniz/ Prof.dr Mehmet Öz

Angjel

BiLMeM
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2007
4.514
73
363
46
İstanbul
Sizlerle 2. kez okumaya başladığım bir kitabı paylaşmak istedim.Aldığım bilgiler özetler halindedir ve hakkıyla bir alıntı yapamayacağım için şiddetle kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Giriş bölümü kitabın kullanımıyla ilgili açıklamalar olduğu için oldukça uzun tutulmuştur size sıkıcı gelebilir ancak biraz sabırla ilerleyen bölümlerde ne kadar ilginizi çekeceğine inamayacaksınız.
 
1.KISIM ( Ne Bel Ama ! )

Daha akıllı çalışın daha çok değil,

Çoğu diyet programları sizi mısır cipslerinden,köftelerden .tatlılardan uzak tutmaya çalışır.Bu yüzden yaşam boyu yiyeceklerle aranızda ağır bir boks maçı sürer ve sonuç her zaman bellidir.
Bu savaş ancak akılla,basit ama sağlıklı seçeneklerle kazanılabilir.
Konu diyete gelince kiloları irade gücü ile atmaya çalışmak,su altında nefessiz kalmaya çalışmaya benzer.Bir süre su altında kalabilirsiniz ancak ciğerleriniz ne kadar kuvvetli olursa olsun bir noktadan sonra vucudunuz hava almak için yüzeye çıkmak zorundadır.Diyette de içinizden gizli bir güç daima ağzınızı açmaya zorlar.Sonuç bellidir.
Bizim yöntemimiz, kilolu vücutlara bilim adamlarının baktığı gibi bakmak olacak.Çünkü sorunun altındaki biyolojiyi tanırsak çözüm kendiliğinden gelecektir.
Yıllar çoğumuz kilo sorunumuzun iki şeyle ilgili olduğuna inandık.
1.Kalori miktarı.
2.Zihinsel güç.
Gerçek sorun şu ki vücudumuzun nasıl çalıştığını bilmiyoruz. Burada temel bilgileri öğrenmeyi sağlayacağız.Çok değil akıllı çalışmayı öğreneceğiz.

İzleyeceğimiz yol şöyle ilerleyecek;
1.Kısım: Ne bel ama ! Bu bölümde vücudumuz nasıl çalışıyor,nasıl görünmesi gerekiyor.Nereye doğru ,nasıl gideceğiz hakkında fikir edineceksiniz

2.Kısım: Yağın biyolojisi Yiyeceğin parçalarını,iştahın fizyolojisini,yağ bilimini; nasıl depolandığı,nasıl yakıldığı ve onunla savaşımızı göreceğiz.

3.Kısım: Zihin bilimi: Ne tükettiğimizle ilgileniriz.Duygusal ve kimyasal dürtülerimizin kilo almaya değilde,normal olmaya sağlamasına yardımcı olacak bilgiler sunacağız.

4.Kısım: SİZ diyet ve faaliyet planı: Vücudunuzun akıllıca beslenme ,çalışma şeklini öğretecek beslenme ve faaliyet planı olacak.
 
Yol boyunca kullanacağımız temel unsurlar olacak bunlar:

Evreka anları! Önyargılarınızı zorlayacak derin görüşler geliştireceksiniz:Önemli bir konuda aydınlanmaya işaret edecekler.

SİZin vücudunuz: 2. ve 3. bölümlerde kısa biyoloji dersleri olacak.

SİZ testleri: Küçük testler, ölçümler önemli istatistikler hakkında bilgi edineceksiniz.

SİZ tüyoları: Her kısmın sonunda sağlıklı yaşama,beslenme ve hareket etme konusunda zekice stratejiler sunacağız.

İlk evreka anı başladıJ

Evreka anı! Vücudunuz siz onun yoluna çıkmadığınız süre, doğal olarak sizi ideal kilonuza götürmeye çalışır.
Genetik yapınıza bağlı kalmadan sistemleriniz ,organlarınız sizi ideal kilonuza götürmek ister.
Zerafeti Zorlamayı Tercih Edeceksiniz

İştahı engellemek için irade gücüne,yasaklara,zorlamaya sığınırız.Ama vücudumuzu sadece zihin gücüyle yenmeye çalışmak karpuz büyüklüğündeki bir böbrek taşını düşürmekten daha zordur.Bunun yerine açlığı,doyumu,yağ depolamayı öğrenmek daha mantıklı olacaktır.Böylece dünyevi aracımızı daha iyi programlayabiliriz.

Vücudunuzun Nasıl Düşündüğünü Öğreneceksiniz

Nedenleri bilirseniz sorunlarla daha kolay başa çıkarsınız.Dolaptan pasta yürütürken yanınızda olmayacağız.Kendinizi koruyabilmek için vücudunuzun nasıl çalıştığını ve koca bir dilim pastaya nasıl bir tepki verdiğini bilmeniz gerekir.

GERÇEK KÖŞESİ
Egzersiz yapmadan kilo verdiğinizde,hem kas hemde yağ kaybedersiniz; ama egzersiz yapmadan kilo aldığınızda sadece yağ alırsınız.Yağ ağırlığı kazanmak ,kas ağırlığı kazanmaktan daha kolaydır ve diyet programlarının başarısız olmasının nedinide budur.:Sürekli olarak kilo alıp verdiğinizde ,kilo verdiğiniz her seferde yağl birlikte kaslarda gittiği için,bir daha sefere yağ oranınız daha yüksek olur.


Diyet Programları Hakkındaki İnançlarınızı Sorgulayacaksınız

Günlük beslenme düzeninizden 100 kaloriyi atarsnız,400 kalori atmak sizi daha iyi duruma getirmelidir.Yürümek kilo vermeye yardımcı oluyorsa,maratona çıkmak tüm yağları eritmeye yetmelidir.Gerçek hiçte böyle değil.Bu fikirler doğru olmadığı gibi bize çokta zarar veriyor.Örneğin;yiyeceklerden uzak durmak metabolizmayı yavaşlatır ve vücudumuzun daha fazla yağ depolamasına neden olur.Beslenme konusundaki fikirlerin prensiplerin bir çoğu sizin daha fazla kilo almanıza neden olabilir.

Diyeti Otomatikleştireceksiniz

“Düşünmemek” Vücudunuzun sizi doğru tercihlere götürmesine- siz düşünmeye gerek duymadan- ve istediğiniz sonuçları doğal olarak almanızı istiyoruz.Alışkanlarınızı yeniden yerleştirmek ve kasları yeniden eğitmek zor olacak ama bu program hayatınız boyunca yatmadan önce tuvalete gitmek gibi rutin hale gelecek beslenme faaliyet ve davranış kalıpları geliştirmenize yardımcı olacak.
Diyetisyenin talimatlarına harfi harfine uyan nadir türden insanlardan değilseniz geleneksel kilo verme yöntemlerini kullanarak uzun vadede istediğiniz sonuca ulaşamazsınız.Bunun yerine burada öğrendiklerinizle diyeti kiloyu düşünmeye gerek kalmadan kendini,zi eğitebilirsiniz.

GERÇEK KÖŞESİ: Erkeklerde günde 3 gr lık dozlarda L-karnitin takviyesi almak,kasların karbonhidratları kullanmasına yardımcı olur.Amam gerek erkek gerek kadınlarda kan damarları fonksiyonları için de iyidir.



 
SİZ testi Mezurayı çıkartın
Göbek deliğiniz hizasındandan bel çevrenizi ölçün ve bulduğunuz rakamı kaydedin.
İdeal sağlık göstergesi olarak, kadınlar için ideal bel ölçüsü 82 cm; eğer 93 cm geçmişseniz sağlık riskiniz artar. Erkekler içinse bu oran 88.5 cm dir onlarda 101.5 geçmişlerse yüksek risk altındalardır.

Kendinize odaklanacak ama güvenmeyeceksiniz.
Kendinizi suçlamayı bırakacaksınız.
Asla aç olmayacaksınız.
Hata yapacaksınız.
Esnek olacak ve eğleneceksiniz.

 
1.BÖLÜM İDEAL VÜCUT.
Vücudunuz nasıl görünmelidir.

DİYET YANLIŞLARI
*Vucudunuzun yağa ihtiyacı yoktur.
*Fastfood kilo sorunlarımızın en büyük sorumlusudur.
*Diyet yapmak zordur

Aşırı kilolu insanların hepsi şunu sorar”neden kilo veremiyorum?” asıl neden biyolojiktir.Vücudumuz belli oranda yağ depolamaya programlanmıştır.
Vücutlarımızda kilo almaya yönelik sistemler ,kilo vermeye yönelik sistemlerden daha fazladır.Ama bugun kilo vermemizi sağlayan sistemleri zehirlemiş almamızı sağlayan sistemleri ise güçlendirmiş durumdayızVucutlarımızı atalarımızın bedenleri gibi yeniden programlamamız gerekmektedirZaman içinde evrimleştikçe eski insanlara oranla daha yağlı zayıf kassız vucutlara sahip olduk.
Sonuç: Atalarımız bir şey yakaladıklarında yada ekip biçtiklerinde yiyebiliyorlardı.dolayısıyla aşırı kilo sorunları yoktu.
Ders atalarımız asal diyeti düşünmemişlerdi ama şimdi bizler bu konuya paparizleri geçecek derecede meraklıyız

GERÇEK KÖŞESİ
Obez insanlarla ince insanlar arasındaki fark yağ hücrelerinin sayısı değil bu hücrelerin büyüklüğüdür.Şişmanladıkça yağ hücresi üretmezsiniz ergenlikteki sayı neyse sonrada aynıdır.Tek fark fazla yağ depoladıkça hücreleriniz genişler ve büyür..

 
Ağır siklet dövüşü:Çevreye karşı genetik.
Kilo sorunlarından,yaşam tarzının ve irade gücünün sorumluluğu olduğunu söylemek kolaydır..Ama insanlar iki yıl uğraşıp 25 kilo verdikten sonra ortaya çıkan %95 lik başarısızlık olayını bununla açıklayamazsınız;kilo verecek irade gücüne sahiplerdi ancak yine kilo aldırlar.Araştırmacılar boy dışında diğer tüm özellikler arasında genetikle en yakın bağlantı alanının obezlik olduğunu düşünüyorlar; obez vakasının %50 sinde bu görüş açıkca doğrulanıyor.Bizim görüşümüz kilo kontrolünde iki faktör önemlidir;çevre ,genetik.Genlerimiz yüzünden hayatımız boyunca iki kişilik koltuğa oturmak kaderimiz olsa bile,bu durum vücudumuz üzerinde kontrol hakkından vazgeçmemiz anlamına gelmez.Bu kitaptaki davranışları kazanırsanız hem sağlıklı kalabilir hemde aşırı kilonun yan etkilerinden uzak kalabilirsiniz.Obez nufusun %10 genetik sorunlara sahip olmasına rağmen,bu genlerin yarattığı daha büyük risk kiloların kendisi değil,obezlikle ilgili risklere eğilimdir.Örneğin aşırı kilolarla ilgili bir sorun leptin yetersizliği olarak görülmektedir(leptin: doyma duyusu ile ilgili bir hormondur.) Leptin üretmeyen yada sinyalleri engelleyen kişiler genetik obezliğe eğilimli olurlar ve bu genetik bir sorundur.Bazı insanlarda bu anormallikler bulunmasına rağmen genel nufus içinde az bir kesimdir bu.Eğer 10-15-20-25 kilo vermek için endişeleniyorsanız sorununuz muhtemelen genetik değildir.ancak vermeniz gereken miktar 50 kilo ve üstü ise doktorunuz bu anormallikleri değerlendirmek zorundadır.
Obezliğe karşı mücadele devam ederken ,giderek artan sayıda ilaç şirketinin kilo alımı için genetik nedenleri hedef aldığını göreceğiz; diğer bir deyişle genetik kimyasal sorunlara saldıran ilaçlar kilo sorununuza da etki edebilir.Kısacası kilo sorununuz çevrenizi ve davranışınızı genetik yapınızın sizin lehinize dönüştürme işidir çaba hala size düşüyor.

GERÇEK KÖŞESİ
Müslümanlar ramazan ayında sadece güneş battıktan sonra yemek yedikleri için bütün kalorilerini gece tüketmek zorunda kalırlar.Kilo vermeleri gerekmez mi? Bütün gece çalışan stajyer doktorlar arasında yapılan bir çalışmaya göre.2,000 kalorilik ihtiyaçlarını tek bir öğünde karşılayanlar.bu kalori alımını üçe bölenlere göre daha fazla kilo almakta.Neden mi? Günde tek öğün yiyenler vücutlarını açlık durumuna soktukları için,vücutları yağ yakmak yerine depolamaya başlıyor.



 
Mehalim muhteşem bir konu oldu yine teşekkür ediyorum canım sabah sakin kafayla tekrar okuyacağım çok merak ediyordum bu konuyu ellerine sağlık..
 
mehalim paylaşımların için çok teşekkürler.yağ hücrelerinin coğalmadığını sadece büyüdüğünü söylüyor yazıda.nil gün ün diyet kitabında yağ hücrelerinin kilo aldıkça çoğaldığını söylüyor.ben okuyunca şöyle dedim kendi kendime.al işte kime inanacağız? neyse deneyerek göreceğiz.devamını bekliyorum.mehalim tekrar teşekkürler a.s.
 
Merhalim paylaşım için çok teşekkürler.bilgiler çok güzel. Benim anlamadığım sadece erkeklerdemi
l-carnitin kullandığında kasların karbonhidratları kullanmasına yardımcı oluyor. fisfisfis. devamını bekliyoruz.
 
mehalim paylaşımların için çok teşekkürler.yağ hücrelerinin coğalmadığını sadece büyüdüğünü söylüyor yazıda.nil gün ün diyet kitabında yağ hücrelerinin kilo aldıkça çoğaldığını söylüyor.ben okuyunca şöyle dedim kendi kendime.al işte kime inanacağız? neyse deneyerek göreceğiz.devamını bekliyorum.mehalim tekrar teşekkürler a.s.

canım bu okuduğum kitabın yazarı dünyalca ünlü amerikada çalışan mehmet öz ve doktor yani bu işin uzmanı bu açıdan bence en güvenilir kişilerden biri.Herişi uzmanına bırakmak gerekir değil mi ama evet çok haklısın okadar birbirine çelişen bilgiler varki.

Merhalim paylaşım için çok teşekkürler.bilgiler çok güzel. Benim anlamadığım sadece erkeklerdemi
l-carnitin kullandığında kasların karbonhidratları kullanmasına yardımcı oluyor. fisfisfis. devamını bekliyoruz.

canım kadınlarda sadece kan dolaşımıyla ilgili olan faydasındn bahsedilmiş.

arkadaşlar kitabı okuyrum ve özetledikçe word da yazıyorum eklemekye devam edeceğim asıl ilginizden dolayı ben hepinize tşk ederima.s.
 
evet mehalim birinin dediğini biri tutmuyor gerçekten mehmet özün güvenilirliği tartışılmaz.bu kitabı ilk çıktığında almak istemiştim.şimdi seni takip edeyim bakalım neler varmış kitapta
 
Kalori girişi, kalori çıkışından daha fazla olduğu zaman yağ hücreleri şişer -bazen bu şişme sırasında minimum boyutlarının 6 misline kadar çıkar- ve çoğalarak ortalama bir yetişkinde 40 milyar olan hücre sayısı 100 milyara ulaşır. (Kilo vermek hücrelerin küçülmesine ve metabolik olarak daha pasif olmalarına yol açar. Ancak sayıları çok yavaş azalır).


Bu tez iki kişininde doğruluğunu savunuyor sanki:1closedeyes:

Not : Kitabımı karalamayın:roflol: ikiside iyi..
 
Kalori girişi, kalori çıkışından daha fazla olduğu zaman yağ hücreleri şişer -bazen bu şişme sırasında minimum boyutlarının 6 misline kadar çıkar- ve çoğalarak ortalama bir yetişkinde 40 milyar olan hücre sayısı 100 milyara ulaşır. (Kilo vermek hücrelerin küçülmesine ve metabolik olarak daha pasif olmalarına yol açar. Ancak sayıları çok yavaş azalır).


Bu tez iki kişininde doğruluğunu savunuyor sanki:1closedeyes:

Not : Kitabımı karalamayın:roflol: ikiside iyi..


yok canım kitabı karalamıyoruz bu kısım nerden alıntı
 
Sibelcim o işin şakası kimse kimseyi karalamıyor biliyorum ama ben mehalime takılmadan duramıyorum benim kitabın senin özetini döver misali:roflol:


O alıntıyı tesadüfen buldum şey yazarak "bedenimizdeki yeni yağ yüzdeleri" bulabilirsin a.s.
 
BEN BU KİTABI 2 SEFER OKUDUM

GÜZEL BİLGİLER VAR AMA UYGULAYANAyerimseniben
 
SİZ Tüyoları !

Beslenme düzeninizi otomatikleştirin: Eğer kilo kontrolü hayatınız boyunca işe yarayacaksa atalarımız gibi beslenmeyi otomatikleştirmemiz gerekiyor.Bu göründüğü kadar zor değildir. Amerikan tıp birliğinin yaptığı bir araştırmaya göre;İki grup farklı beslenme düzenlerine göre ayrılmış.Birinci grup, tam buğdaylı ürünler,meyve,sebze,kuruyemiş,ve zeytinyağı gibi tipik akdeniz mutfağıda bulunan yiyeceklerle.İkinci gruba ise yiyecekleri belli yiyecekler verilmemiş. Adece günlük olarak tüketecekleri yağ,karbonhidrat ve protein oranları verilmiş.
Kısacası 1. gruba yiyecekleri yemekler hakkında genel prensipler verilirken,2. gruba günün belli bir bölümünü yemeklerini planlamakla,miktarları bölüp hesaplamakla geçirecekti.
Gruplara neyden ne kadar yiyecekleri hakkında bilgi verilmemiştir;kendilerini aç hissettikleri anda yemeleri söylenmiş.Peki sonuç? 1.grup çaba harcamadan daha az kalori aldılar kilo verdiler. ( burayı okuduktan sonra kalori hesaplamaktan vazgeçtim)

Evreka anı! İyi yiyecek gurubundaki insanlar,doğal olarak kendilerini tok hissettirece yiyecekler yediler.

*1. grup daha fazla lif tüketti.
*1. grup daha fazla omega-3 tüketti(ceviz gibi)
*1.grup meyva sebze tüketimi iki kat arttı.

Az yemek yemeyin:Atalarımız yiyecek bulamadıklarında ve uzun süre yiyeceksiz kaldıklarında,vücutları kaçınılmaz kıtlık dönemleri için otomatik olarak yağ depoluyordu.Aynı sistem bugünde geçerli

Evreka anı! Hiç yemeyerek veya çok az kalori tüketerek uzun sürelerde “diyet” yapmaya çalıştığınızda beyniniz açlığı algılar ve bütün vücudunuza SOS sinyalleri göndererek kıtlığa karşı yağ depolamasını emreder.Aşırı oruç tutan ve aşırı düşük kalorili diyet programları sürdüren insanların bekledikleri oranda kilo verememe nedenleri budur. Doğal bir koruma meknizması olarak yağ depolarlar kilo vermek için ,vücudun açlık durumuna geçişini önlemeniz gerekir.Bunu yapmanın tek yolu şudur: sık ve sağlıklı öğünlerle beslenin.

Öğünlerinizi planlayın: Her güne,ne zaman ve ne yiyeceğinizi bilerek başlayın.Bu şekilde öğün atladığınızda gerçekleşen,açlıkla tıka basa tokluk arasındaki 180 derecelik dönüşten uzak durursunuz.
 
SİZ Testi

Atalarınızı Hatırlayın

Bazı insanlar ailelerindeki insanların kemiklerinin kalın olduğunu,hücrelerinin büyük olduğunu söylerler.Bazıları ailelerinin iştahlarının yüksek olduğunu söylerler.Yetişkin döneminde kilo aldıysanız,on sekiz(kadınlar için) veya yirmi bir(erkekler için)yaşınızdayken nasıl göründüğünüzü düşünerek,ideal ölçülerinizi zihninizde canlandırabilirsiniz;bu yaşlar,metabolizmanın en etkin çalıştığı dönemlerdir.Çoğu kimse,yirmi bir ile altmış yaşa arasında kilo alırlar;dolayısla ergenlik dönemimdeki görüntünüze bakarak fabrika ayarlarınız hakkında fikir edinebilirsiniz.Mükemmel olmayabilir ancak olmak istediğiniz yerle ilgili güzel bir örnek.
Anne ve babanızın gençken sahip oldukları beden ölçülerini sorun veya resimlerini bulun nasıl görünmeniz gerektiği konusunda fikir edinin.


SİZ Testi

Aynanın Karşısında Durun.Çıplak Olarak.Göbeğinizi İçeri Çekmeden.
Bunu yapmanızı istememizin iki nedeni var;Birincisi,sağlıklı kiloyu vurguladığımızı bilmenizi istiyoruz.Sözünü ettiğimiz şey moda dergisi kilosu değil,sağlıklı kilo.Her kadının uçurtma kadar ince olması gerekmiyor.Olmak istediğiniz yer vücudunuzun olmak istediği yerle aynı olmayabilir.Sağlığınıza daha yakın olmanızı istiyoruz hem duygusal hem de fiziksel olarak.
İkincisi;vücudunuza bakmanızı istiyoruz.Şimdi vücudunuzun hatlarını bir kağıda çizin(yandan ve önden)Eşinizden veya yakın arkadaşınızdan vücudunuzun gerçekten çizdiğiniz gibi görünüp görünmediğini söylemesini isteyin.Vücut imajınızı doğru görüp görmediğinizi kontrol etmenizi istiyoruz.(yeme bozuklukları olanlarda genellikle vücut imajları tutarsızdır ve buda sağlıklı kiloya ulaşmak konusunda önemli bir engeldir.)Bu vücudunuzla ilgili ilk defa fikir yürütmeniz olabilir ama yararını göreceksiniz.
 
2.BÖLÜM
Doyamıyoruz

İştah Bilimi


Diyet yanlışları
*Açlık ,büyük ölçüde midenizde neler olup bittiği ile belirlenir.
*Diyet programlarındaki en büyük savaş ,irade gücüyle ilgilidir.
*Yemek az yağlı olduğu sürece sizi şişmanlatmaz.



Yağın biyolojik olarak nasıl çalıştığını çok azımız biliriz..Çikolata kaplı bir pastanın vücudumuza girdikten sonra nasıl bir yol alıp büyük bir kütleye dönüştüğünü bilenimiz azınlıkta ama saman çubuğu inceliğindeki arkadaşımız yağlı bifteği azına afiyetle indirirken ,dört havuç dilimini kemirmek zorunda kaldığımızı bilmeyen yoktur.
Bu bölümden başlayarak ve 2 kısman geri kalanında yiyeceğin nasıl yolculuk yaptığını göstereceğiz.
Başlayacak en iyi yer ? İştahınız elbette.İştah aslında iki şekil de gelir:Size kendinizi aç hissettiren fizyolojik sinyaller,ve sizi yiyeceğe çeken duygusal kandırmacalar.
Bu bölümde fizyolojik sinyalleri inceleyeceğiz.
Hepsinden öte etkili bir yiyecek öğütücüsüne dönüşüp dönüşmeyeceğinizi gösteren tek bir işaret var buda kilo kontrolünü kendi elinizde tuttuğunuzun işaretidir.Bu üzerinde çaba harcamaya gerek kalmadan kendi geminizin kaptanı olmanızı sağlayacak olan işarettirBu işaret sayesinde Vucudunuzun yiyecekleri bir ilaç olarak kullanmasını sağlamak üzere biyolojinizi yeniden programlayacak
Bu işaret ne mi? Tatmin!
Diyet programı hakkında sürekli düşünmekten vazgeçip hiç düşünmemeye başladığınızda,vücudunuzu bir daha gözlerinizin,dilinizin veya ateşli mutfak aletlerinin sizi yönetemiyeceği şekilde yeniden programlıyor olacaksınız.

Evreka Anı!
Bunun yerine sizi yöneten beyninizdeki vücudunuzdaki kimyasallar olacak.Vücut sinyallerinizi okumayı öğrenerek ,anatominizin olması gerektiği şekilde çalışmasını sağlayacaksınız:Böylece asla açlık çekmeyecek,gömlek düğmeleriniz patlamayacak.Asla aşırı açlıkla aşırı tokluk arasında gidip gelmeyeceksiniz.Bunun yerine biraz acıkacak.yiyecek, duracak,doyacaksınız!

Yağın Kötü Ünü
Elbette ki kimse yağı sevmez;Özelliklede odaya sizden önce giren bir göbeğiniz varsa.Ama ciddi sonuçları olmasına rağmen yağ kendi doğasında iyidir.Hücrelerinizin doğru şekilde çalışmasına ve yalıtım kazanmasını sağlar.Yağın büyük bir bölümü vücudunuzda bir rezervuarda saklıdır.Yakılmak üzere hazır bekler.Ancak başka bir tür yağ daha vardır.Buna kahverengi yağ diyoruz,vücudun arka tarafında ve damarlarınızın etrafında bulunur.Açık havada çalışanlarda soğuktan korunmaları için bu oran artar önemli organları yalıtır.Yetişkinlik dönemimde görece düşük oranda kahverengi yağa sahip olmanıza rağmen,bebklerdeki yağın üçte biri kahverengi yağdır ve onları sıcak tutmak içindir.Peki,kahverengi yağı farklı kılan nedir?
Evreka anı! Kahverengi yağ canlıdır.Her organ gibi onlarında sinir uçları vardır ve leptin alıcıları vardır.Bu hormonun seviyesi yükseldiğinde,Kahverengi yağda enerji üretimini açar ve yakar.Bu önemlidir çünkü;doğru leptin seviyeleri size bu yağdan hemen kurtulmanızı işaret eder.Vücut yağının doğasında iyi olması açısından da sembolik bir önem vardır.;doğru miktarda bulunduğunda yağ sağlıklıdır.

(( Şimdi anlıyorum bu sene neden bu kadar üşüyorum ben))


İştahın AnatomisiHipotalamusun içinde, iştahı düzenleyen bir doyum merkezi bulunur.Bu yan yana yerleştirilmiş,birbirini dengeleyen iki kimyasalla kontrol edilir.

*****CART( C kokain,A amfetamin anlamına gelmektetir,bu uyuşturucular kimyasalı çoşturur.)tarafından yönetilen doyum kimyasalları.CART, hipotalamusu metabolizmayı hızlandıracak,iştahı azaltacak ve yağ depolama yerine kas hücrelerine enerji gönderecek şekilde tetikler.

*****NPY(adına nöropeptit Y denen bir protein) tarafından yönetilen yeme kimyasalları.NPY nin hipotalamus üzerinde zıt etkisi vardır;metabolizmayı yavaşlatır ve iştahı arttırır.

B u iki kim yasal arasında sürekli bir futbol maçı vardır.yeme kimyasallarınız ye ye ye diye açlığı yiyerek önle hücum halindeyken savunmada olan doyum kimyasallarınız beyninize doyduğunuz sinyallerini göndererek ağzınızı daha az açıp daha az şey yemenizi sağlamaya çalışırlar.
Bu merkezlerin bu şekilde çalıştığını nereden biliyor? Bir kere aşırılıklara bakarak ve beslenme sistemlerinin tamamen kapanıp kapanmadığına görerek.Örneğin bir farenin yeme merkezi yok edildiğinde sonsuza dek yemeği unuttuklarını görüyoruz.Yeme merkezi aşırı uyarıldığında ise fareler yiyerek öldürüyorlar kendilerini.
Kusursuz bir sistemde hücum ve savunma oyuncuları birbirini tamamlar.İhtiyacımız olanı yer doyunca dururuz. Bir çok şey bu sistemi bozabiliyor ancak engeller aşılmaz değil.Vücudunuzun hedeflerine ulaşmayı istediğini bilerek rahatlayabilirsiniz.Vücut olası gerekenden daha iri olmak istemez,vücut gerekenden fazla yağ istemez.Zorlama besleme yöntemi ile obez olan fareler serbest birşekilde yemelerine izin verildiğinde normal kilolarına geri döndüler.HİÇ DÜŞÜNMEK VE HESAPLAMAK ZORUNDA KALMADAN,YEMELERİ GEREKTİĞİ KADAR YİYOLAR.Aynı şey açlıktan ölen fareler içinde geçerli onlarda yeme merkezleri yerine konunca karınlarına tıka basa doyurmadan Normal ağırlıklarına doğal bir şekilde döndüler.İnsanlarda aynısı yapma gücüne dahada önemlisi bu programa sahipler.

Evreka Anı! Vücudunuz ve beyninizin bilinçaltı seviyede beslenme düzeyinizi kontrol etmesine izin veririseniz zaman içinda doğal ideal kilonuza geri dönersiniz.Bunu ,doğal olarak saldırıyı engelleyen iyi savunma sayesinde yapabilirsiniz.Bunu başardığınızda iradeniz güçlü yada zayıf olsun her seferinde diyet oyununu kazanırsınız.

GERÇEK KÖŞESİ
Yaşınız ilerledikçe hipotalamusta daha az leptin alıcısına sahip olursunuz;dolayısla daha az doyum sinyali alırsınız ve buda kilo almanıza zemin hazırlar

GERÇEK KÖŞESİ
CART, kokain bağımlıların kilo almamasının en önemli nedenidir.kokain ve amfetamin bu kimyasalı tetikler ve beyninize iştahınızı kontrol etmesi için çifte darbe indirir.
 
cimg1452.jpg
 
Back
X