Roaccutane Kısırlığa Yol Açar Mı?
Hayır açmaz. Kısırlığa neden olan herhangi bir maddenin ilaç olarak kullanılması zaten mümkün değildir. ROACCUTANE tedavisi sırasında hamile kalınmaması gerekir.
Bu konuyu iyi bilmeyen kişiler bazen ROACCUTANE 'in "kısırlığa yol açtığı "endişesine kapılmaktadırlar ki bu tamamen yanlış bir bilgidir. ROACCUTANE ne kadın ne de erkek hastalarda herhangi bir şekilde kısırlığa yol açmaz.
Roaccutane Kullanımı İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Belirli bir yaş sınırı yoktur. Yapılan klinik çalışmalarda hastaların yaş dağılımındaki alt sınır 14 olarak verilmektedir. Ancak bazı kliniklerde 8-9 yaş grubundaki hastalara ROACCUTANE tedavisi uygulandığı görülmektedir. Alt sınır olmadığı gibi üst sınır da yoktur.
Roaccutane'ı Kimler Kullanamaz?
Hamileler, tedavi sırasında hamile kalabilecek durumda olan(doğum kontrolü uygulamayan) durumda olan hastalar ROACCUTANE kullanmamalıdır.
Bundan başka ROACCUTANE karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda, A vitamini hipervitaminozu görülen hastalarda ,kan yağları aşırı yüksek oaln hastalarda ve ilaca ya da benzer maddelere aşırı duyarlılığı bilinen hastalarda kontrendikedir. ROACCUTANE diabetli, obez,alkolik lipid metabolizması bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Roaccutane Tedavisi Ne Kadar Sürer?
ROACCUTANE için ideal tedavi süresi 12 ila 20 hafta arasında değişmektedir. Ancak tedavi bundan daha kısa veya uzun olarak belirlenebilir. En sık tercih edilen tedavi süresi ortalama 16 haftadır. Hastaların %85'i 16 hafta içinde başarılı bir biçimde tedavi olurlar. Ancak klinik iyileşme bu 16 haftalık tedaviyi izleyen süre boyunca da devam eder.
Tedavinin Dozu Nedir?
ROACCUTANE dozu hastanın kilosuna göre belirlenir; günlük doz 0. 5 ila 1 mg/kg/gün aralığında verilir.
Örneğin 60 kg'lık bir hasta için günlük doz 30 ila 60 mg arasındadır. Aknenin nüks etmemesi için ise hastanın 120 ila 150 mg/kg arasında bir total kümülatif dozu almış olması gerekmektedir.
Yani örneğimizdeki hastanın (60 kg) tedavi sonunda 7200 mg ile 9000 mg arasında bir total dozu almış olması gereklidir. Diğer bir deyişle bu hastanın tedavi boyunca 20 mg'lık kapsüller içeren kutulardan 12-15 kutuluk bir dozu alması gerekir.
Laboratuvar testleri Neden Gereklidir?
ROACCUTANE tedavisi planlanan hastalardan serum lipidleri, enzim profilini içeren laboratuvar testlerinin istenmesinin nedeni hastalarda mevcut bir lipid anomalisi veya karaciğer fonksiyon bozukluğu olup olmadığını önceden saptamaktır.
Her ne kadar düşük sıklıkta görülse de ROACCUTANE kullanan hastalarda serum lipidlerinde ve karaciğer enzimlerinde bir miktar artış görülebilir, bu nedenle laboratuvar testleri tedavi başlangıcında ve hekimin uygun göreceği aralarla tedavi sırasında da uygulanır. Sözü edilen değerlerde hafif bir yükselme olabilir,ancak bu değerlerin aşırı yükselmesi durumunda hekimin öngöreceği biçimde dozun azaltılması veya tedavinin kesilmesi uygulamasına gidilir.
Laboratuvar testlerinde oluşabilecek herhangi bir değişim hiç bir şekilde kalıcı değildir ve tedavinin kesilmesi ile tamamen eski haline döner.
Roaccutane Tedavisi Ne Ölçüde Başarılıdır?
Şu ana dek yapılan çalışmalarda 120 mg/kg'lık total doza ulaşana dek ROACCUTANE kullanan her 100 hastanın 61'inin akne problemini tamamen geride bıraktığı, geri kalan 39 hastanın 23'üne ek bir antibiyotik tedavisi gerektiği , 16 'sına ise ek bir kür ROACCUTANE tedavisi uygulanarak tamamen iyileştiği saptanmıştır.
Ne Zaman İyileşmeye Başlayacağım?
ROACCUTANE kullanan milyonlarca hastanın yakından izlenmesi sayesinde tedavi sırasında nelerle karşılaşacakları neredeyse kesin olarak önceden bilinmektedir. Büyük bir olasılıkla tedavinin hemen başlangıcında yağ salgısının azaldığını , cildinizin kurumaya başladığını göreceksiniz. Kuruma daha çok ağız kenarlarında (keilit) ve burun içinde olacaktır.
Endişelenmeyin, çok sık görülen bu durum ilacın etkisini gösterdiğine dair en önemli bulgudur. Genellikle ilk hafta içinde yüze hafif bir kırmızılık yayılabilir,bir süre sonra bu kendiliğinden düzelecektir. İkinci hafta akneleriniz biraz daha kötüleşebilir; paniğe kapılmayın,bu da tedavinin doğal bir parçasıdır; kısa bir süre devam edecek ve ortadan kalkacaktır. Yaklaşık 4 hafta sonra yüzünüzdeki akneler iyileşmeye başlayacak, bunu izleyen 1-2 hafta içinde de siyah ve beyaz noktalar (komedon) yok olmaya başlayacaktır. Kistlerin iyileşmesi ise tedavinin sonlarına doğru gerçekleşebilir. Eğer akneleriniz gövdenizde ise iyileşme biraz daha geç ortaya çıkacaktır
Başka Bir Ek Tedaviden Yararlanmalı Mıyım?
ROACCUTANE tedavisi sırasında ağızdan tetrasiklin tedavisi uygulanmamalıdır. Hekim laboratuvar testlerine dayanarak bayan hastalarda oral bir anti-androjen (ağızdan alınacak bir çeşit hormon tedavisi ) ilaç tedavisini gerekli görebilir.
Bunun dışında bazı hastalarda da tedavinin ikinci haftasında ortaya çıkan alevlenmeyi baskılamak içim steroidli kremler yararlı olabilir. Ayrıca , nemlendirici ve yumuşatıcı kremler ağız kenarı , burun içi ve yüzün diğer bölgelerindeki kurumayı engelleyecek ve cildi rahatlatacaktır. Başka bir ek tedaviye gerek yoktur.
Roaccutane Tedavisi Sırasında Hangi Yan Etkilerle Karşılaşacağım?
ROACCUTANE'nın en önemli yan etkisi potansiyel bir yan etki olan teratojenik etkidir (hamile iken kullanılması durumunda doğacak bebekte görülecek hasar). Etkin doğum kontrolü uygulandığı taktirde hasta bu yan etkiye maruz kalmaz ve tedavinin bitiminden 1 ay sonra istediği herhangi bir zamanda hamile kalarak sağlıklı çocuklar doğurabilir. Bunun dışında kan lipidlerinde ve karaciğer enzimlerinde yükselmeler (tedavi esnasında bu değerlerde bir yükselme olsa bile tedavi kontrollü biçimde sürdürülebilir. ),ciltte , özellikle de ağız kenarları ve burunda bir kuruluk (keilit), gözlerde bu genel anlamdaki kurumadan kaynaklanabilecek bir konjonktivit söz konusu olabilir. Bunun dışında ağrı kesicilerle giderilebilecek nitelikte bir kas ve kemik ağrısı görülebilir. Ancak bu yan etkiler hemen her zaman tedavinin sona ermesinden itibaren 2 ila 4 hafta içinde ortadan kalkar.
ROACCUTANE hastaları tedavi sonrasında en uzun süre ile izlenmiş olan hasta grubudur, dolayısıyla ilacın etkinliği ile birlikte yan etkileri de tamamen bilinmektedir.
Kısaca ROACCUTANE tedavisinde sürprizlere yer yoktur.
Yan Etkilerinin Hafifletilmesl veya Kontrol için Neler Yapılabilir?
Özellikle ağız kenarlarında ortaya çıkan kurumanın(keilit) önüne geçebilmek için yağlı bir merhem kullanmak uygundur. Şayet ciltteki genel kuruma gözleri de etkilemekte ise hastalar tedavi boyunca kontakt lens yerine gözlük kullanmalıdırlar. Kas ve eklem ağrısı sözkonusu olursa nonsteroid anti-enflamatuar ilaçlar veya parasetamol yarar sağlayacaktır.
Roaccutane Tedavisinde Ortaya Çıkabilecek Yan Etkiler Kalıcı Mıdır?
Yukarıda da belirtildiği gibi geri dönüşü olmayan tek yan etki bayan hastaların tedavi sırasında hamilelikten korunamamaları sonucunda teratojenik yan etkiye maruz kalmalarıdır. Bunun dışında yan etkilerin hemen tamamı tedavi kesildikten sonra ortadan kalkar. Yukarıka sayılan yan etkilerden pek azı (lipid ve enzimlerdeki yükselme) tedavinin kesilmesini gerektirir, diğer yan etkiler doz ayarlaması yapılarak tolerans sınırları içine alınabilir.
Roaccutane Kullanırken Deniz ve Güneşten Yararlanabilir Miyim?
ROACCUTANE tedavisinin ilk aşamalarında genellikle yüzde bir kızarma ortaya çıkar. Bu durum yağ bezlerinin yağ üretiminin azalması ve dolayısıyla ortaya çıkan cilt kuruması ile de ilişkilidir. Güneş ışınlarının bu kurumayı daha şiddetlendirmemesi ve kızarıklığı artırarak ciltte aşırı bir yanma ve renk bozukluğu oluşturmaması için ROACCUTANE kullanan hastaların kızgın güneşte güneş banyosu yapmamaları önerilir.
Böyle bir güneşe çıkmak durumunda olan hasta en azından yüzünü bir şapka siperliği ya da başka bir araçla korumalıdır. Denize girmenin ise herhangi bir sakıncası yoktur.
Roaccutane Tedavisi Sırasında Özel Bir Beslenme Rejimi Uygulamam Gerekir mi?
Sanılanın aksine beslenme tarzının aknenin varlığı ile ilişkili olmadığı bilinmektedir. ROACCUTANE tedavisi sırasında ise hekim aksini önermediği sürece özel bir gıda rejimi uygulamak gereksizdir.
Roaccutane Tedavisinin Bitiminden Sonra Herhangi Bir Yan Etki Ortaya Çıkar Mı?
Daha önce de belirtildiği gibi ROACCUTANE tedavisi sırasında sürprizlere yer yoktur, bunun da ötesinde ROACCUTANE kullanmış olan hastalar çok üzün dönemler boyunca (9-10 yıl) izlenmiş olup ilacın güvenirliği de kanıtlanmıştır.
Renal transplantasyon (böbrek nakli) geçirmiş hastalarda bile ROACCUTANE tedavisinin uygulanabilmesinin temelinde ilacın hem kısa hem de uzun dönemli etki ve yan etkilerinin çok iyi bilinmesi yatmaktadır.
Roaccutane Kullanırken Alkol Alabilir Miyim?
Tedaviyi uygulayan hekim aksini önermediği taktirde ROACCUTANE kullanan hastaların alkol kullanmalarında bir sakınca yoktur.
Roaccutane Kullandığım Sırada Makyaj Veya Cilt Bakımı Yapabilir miyim?
ROACCUTANE kullanan hastalar ciltlerinin daha da kurumasına yol açmayan her türlü cilt bakımını yaptırabilir ve makyaj yapabilirler.
Roaccutane Başka Bir Hastalığı Olan Hastalarda Kullanabilir Mi?
Şu ana dek yapılan çalışmalarda akne dışında da birtakım rahatsızlıkları olan bazı hastalarda ROACCUTANE tedavisinin başarı ile uygulandığı görülmüştür.
Bu hastalıklar arasında gastrointestinal sistem rahatsızlıkları, ülseratif kolit,Crohn hastalığı, nörolojik hastalıklar,motor nöron hastalığı ,multipl skleroz, müsküler distrofi,epilepsi, endokrin hastalıklar, diyabet, hiperlipidemi ve renal transplantasyon mevcuttur.
Bununla birlikte diyabet, obezite , epilepsi, hipertrigliseridemi dikkatli olunması gereken sistemik hastalıklardır.
Roaccutane Diğer İlaçlarla Geçimli Midir?
ROACCUTANE oral kontraseptiflerle (doğum konrol ilaçları), antikoagülanlarla, nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ve parasetamol ile etkileşime girmez, ancak A vitamini içeren diğer preparatlarla, tetrasiklin türevi antibiyotiklerle,fenobarbital türevlri ile kullanılmamalıdır, çok gerekli olmadıkça karbamazepin türevleri ile de birlikte verilmemelidir. ROACCUTANE topikal (cilt üzerine sürülerek uygulanan) ilaçların hepsi ile geçimlidir.
Roaccutane Kansere Yol Açar Mı?
ROACCUTANE kansere yol açmaz, aksine kanser tedavisinde kulanımına yönelik çalışmalar sürmektedir.
Roaccutane Tedavisi Ekonomik Midir?
Yaklaşık 16 yıldır dünya tedavi gündeminde bulunan bu preparatın sunduğu eşsiz tedavi olanaklarına karşın hastaya olan ekonomik maliyeti üzerinde de birtakım araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalardan biri,5 yıl boyunca oral ve tropikal tedavi alternatifleri ile tedavi edilmekte olan bir akne hastasının katlanmış olduğu ilaç, doktor vizitesi, tahlil ve kozmetik ürün masraflarının ROACCUTANE tedavisini aşan bir boyuta varabildiğini ortaya koymaktadır.
Bu durum klasik tedavilere dirençli akne hastalarının tedavisinde önemli bir değerlendirme kriteridir.
Roaccutane'ı Saklamak İçin Özel Koşullar Gerekir Mi?
ROACCUTANE da diğer ilaçlar gibi serin, kuru ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır, özel bir saklama koşulu gerektirmez.
Hekime Ne Zaman Başvurmalıyım?
ROACCUTANE tedavisini uygulayan hekimler normalde aylık aralarla hastayı kontrol etmek isteyeceklerdir. Bu ara kontroller haricinde beklenmeyen bir etki görüldüğü taktirde tedaviyi uygulayan hekime başvurulmalıdır.
Lütfen Sabırlı Olun ve Hekiminizin Önerilerine Uyun. Yakında Akne Probleminize 'Elveda' Diyebilirsiniz.
BİR SİTEDE BULDUM ARKADAŞLAR KAFAMDAKİ TÜM SORULARIN YANITINI BULDUM.. İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR..