Mitral kapak, kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında yer alır ve kanın geriye kaçmasını engeller. Mitral kapağın açıklığı 4-6 cm2 dir. İki yaprakçık ve bu yaprakçıklardan uzanan 50 adet ipliksi dokuların sol karıncığa tutunmasını ve kapağın açılıp kapanmasını sağlayan 3 adet kastan oluşur. Bu oluşumların birinde herhangi bir nedenle meydana gelen hasar kapakta darlık ve/veya yetmezlik yapar. Buna mitral kapak hastalığı denir.Sinsi seyreder ve yıllar içinde kalp yetmezliği,akciğer damarlarında hipertansiyon,vücutta su toplanması(ödem) yapar.
Nedenleri;
1. Ateşli romatizmal hastalık;
Bizim ülkemizde olduğu gibi özellikle gelişmekte olan ülkelerde mitral kapak hastalığının en sık nedenidir. Beta mikrobu olarak bilinen bakteri sıklıkla boğaz enfeksiyonuna neden olur ve yaklaşık 3 hafta sonra eklemlerde şişlik ve kızarıklık ortaya çıkar. Eğer mikroba bağlı gelişen vücuttaki savunma sistemi kalp kapağınıda tutarsa kapakta kireçlenme oluşur ve genelde darlık şeklinde ortaya çıkar.
2. Mitral kapağın sol kulakçığa sarkması;
Gelişmiş batı ülkelerinde en sık görülen nedendir.Ailesel geçişli olup, kadınlarda sık olarak görülür. Mitral kapak yaprakçıklarına tutunan ipliksi dokularda uzamadan dolayı yaprakçıkların sol kulakçığa sarkması sonucu oluşur.
3 . Geçirilmiş kalp iltihabı
Geçirilmiş kalp iltihabı diğer kapaklarda hasara neden olabileceği gibi mitral kapaktada hasara neden olabilir. Ölüm oranı yüksektir ve sıklıkla direnci düşmüş, yaşlı, şeker hastaları ve uyuşturucu bağımlılarında görülür.
4. Doğumsal nedenler;
Doğumsal olarak mitral kapağın anormalliklerine bağlı darlık yada yetmezlik olur. Nadir görülen nedenlerdendir.
5. Geçirilmiş kalp krizi;
Mitral kapağın beslenmesi de koroner damarlar sayesinde olmaktadır. Özellikle sol karıncığı besleyen koroner damarın tıkanması sonucu, mitral kapağın sol karıncığa tutunmasını sağlayan kas dokusunun ölümü sonucu mitral kapak yaprakçıkları açılıp kapanamaz ve yetmezlik meydana gelir.
Belirtileri:
Hastalar genelde iş yaparken
göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma,çarpıntı, pembe,köpüklü kanlı balgam ve bazende ritim bozukluğuna bağlı sanki güvercin kanadı çırpınışı hissi verir.
Mitral darlığında sol kulakcıktaki kanın akışkanlığının yavaşlamasından dolayı pıhtı oluşabilir. Bu pıhtının kopması sonucu kol, bacak yada beyin damarlarını tıkayabilir ve hayatı tehdit eder.
Teşhis kalb ultrasonu (ekokardiyografi) ile konur. Yeterli olmazsa damarların ve kapakların ilaçlı madde ile görüntülenmesi için anjiografi yapılır.
Tedavide;
İlaç tedavisi genelde hastalığın cerrahi tedavi sınırına ulaşmadığı süreçte şikayetleri azaltmak amacıyla yapılır.
Kesin tedavi cerrahidir.Günümüzde mitral kapak ameliyatlarının tamamı sağ
koltukaltından 5-6 cm lik yerden hiçbir kas veya kemik kesmeden ve vücudun başka bir yerine kesi yapmadan kolaylıkla yapılmaktadır.Bu kolaylık sayesinde
çabuk iyileşme ve erken taburculuk sonrasında günlük yaşamına erken dönüş mümkündür.Hangi yaşta olursa olsun uygulanabilirliği avantajdır.
Bu teknikle
kapak onarılır yada değiştirilir.
Amaç mümkün olduğunca kendi kapağını korumaktır.Fakat kapak ileri derecede hasarlıysa çıkarılır ve yerine metal kapak veya başka canlının (domuz, sığır ) kalp dış zarından alınan işlem görmüş doku kapakları takılır. Günümüzde mitral kapak için en dayanıklısı çift yapraklı metal kapaklardır. Fakat pıhtı yapma ihtimalinden dolayı devamlı olarak coumadin,, denilen kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekmektedir.
Doku kapaklarının metal kapaklara göre ömrü kısadır. Genelde 10-15yıl içerisinde tahrip olurlar. Fakat kan sulandırıcı ilaç kullanımı gerektirmez. Bundan dolayıda düzenli ilaç kullanamayacak akıl hastaları, çocuk sahibi olmamış genç kadınlar ve 70-75 yaş üstü hastalarda tercih edilir.
Kaynak : doktor sitesi