Sıkıntımın terimini bilen var mı?

arkadaşlar belki bir şüphedir ancak; alzhemierın en dikkat çekici erken semptomlardan biri ufak unutkanlıklardır. Bu hastalığın çok sinsi bir ilerlemesi mevcuttur. beyin ilk önce geçmişteki yaşanan olayları net hatırlarken, günlük olaylarda unutkanlıklar yapmaya başlar, örneğin; ocağın iki kez kontrolü, kapının kilidinin 2 kez kontrolü, eşyanızı kaldırmanız gerektiği yerin bilincindeyken, yatak odası yerine mutfağa gidip ben ne yapacaktım değip düşünmek ve elinizdeki eşyaya boş boş bakmak...
Alzhemierın ilerlemiş durumu için her hangi bir tedavi söz konusu değil ancak engellemek için bir an önce harekete geçmek lazım.
Öncelikle iyi bir psikolog şart bunun yanı sıra beyin fonksiyonlarının tembelleşmesini önlemek içinde bol bol kitap,gazete okunmalı, satranç, puzzle gibi oyunlar oynanmalıdır.
En kısa sürede iyileşmeniz dileğimle. umarım yardımcı olabilmişimdir.

Yedimiz besinlerden hep çoğunda vitamin yok kansızlık varsa buda etken sanırım et tüketimini artırmanız gerekecek

Yedimiz besinlerden hep çoğunda vitamin yok kansızlık varsa buda etken sanırım et tüketimini artırmanız gerekecek

selam arkadaşlar,

bende aynı dertten muzdaripim.öyleki ananem bile 80 yaşında) kızım bu unutkanlığın nedir git bir dr. görün dedi. şöyle örnek veriyim arabamı 2 araç olmasın diye arkadaşımla bir yere giderken yakında bir yere park ettim tek araba gittik.dönüş yolumuz arabamın olduğu yerden geçiyordu.ve ben eve 2 km. kala hatırladım arabamı almadığımı ve dolmuşabinip eve dönmek zorunda kaldım aynı şekilde bugün yolda simit almak için durduğuktan sonra kalkarken el freninin araba çalışırken çekili olduğunu fark ettim ve acaba bir süre yolu böylemi geldim diyte düşündüm sn.ler arasını hatırlayamıyorum düşünün.erkek arkadaşımla bir tartışma yaşadığımızda şöyle olmuştu diyeceğim ama hatırlayamadığım için net tarih ve yeri zamanı kendimi bile savunamıyorum.yalnız şu var bende kanımda demir eksikliği var belkide buyapıyordur.ilaçlarımıda 1 yıldır içmiyordum.bu olabilir. ayrıca beynin sürekli bir şeyler düşünürek çalışması,zihnin kalabalık olması psikolojik olarak yoruyor.arkadaşlarımın en nefret ettiği konu benim konudan konuya geçmem.alakasız aklıma gelmiş bir konuyu tam sohbetin ortasında ortaya atıyorum millet bu nerden çıktı diyor.elimde değil ve uzun süre bir yerde oturamıyorum sıkıluyorum.hiperaktiflikmi acaba bu; beynimde gece bile çalışıyor çok kuruyorum.:)

unutkanlık depresyon başlangıçlarından en öndesidir arkadaşlar
tabi b12 eksikliğide olabilir.

kısaca örenek vereyim
annem bi anda herşeyi unutmaya bildiği şeyleri bize tekrar tekrar sormaya başladı hepimiz korktuk ne dolu birden diye öyleki unutulmuycak konuştuğumuz şeyleri dahi unutup tekrar soruyodu
nörologa götürdük annem 47 yaşında bu arada
beyine tomografi çekildi beyine giden damarlara ilaç yollandı bi sorun varmı diye
çokkk şükür allaha bir şey çıkmadı
annem düzenli psikoljik ilaç kullan biri..doktoruna götürdük doktoru boşa stres yapmışsınız depresyon başlangıcı majör depresyona girmiş dedi ilacını yükseltti felan ama gerçekten annem depresyona girdi hastalığı nüksetti ve tam 2 ay sürdü
çok şükür atlattık .

hepinize teşekkür ederim,uygun bir vakitte bir doktora görünmeyi düşünüyorum.geçmişle hiç bir sorunum yok,hele plaka,telefon no. doğum tarihi gibi rakamlarla olan herşeyi hafızama kazıyabiliyorum.20yıldır görüşmediğim bir çocukluk arkadaşımın doğum gününü anında hatırlarım.ancak isimleri 1-2dakika içersinde unuturum.hatta bazen 15-20dk.lığına sohbet ettiğim insanların simalarını unuttuğum zaman kendi kendime bile öfkelendiğim oluyor.haliyle karşı tarafa da hoş bir an yaşatmıyorsunuz.bir arkadaşımız kendini tartışma esnasında savunamadığını söylemiş,onunla aramda dehşet bir benzerlik gördüm.anı hatırlıyorum ama konuşmalar,dialoglar veya iş nası çığırından çıktığına dair ayrıntılar buhar olup uçuyor aklımdan.şunu da biliyorum ama,o esnada bunu derken haklıydım,ama neyin üzerine dediğimi unutuyorum.yerimde duramayan bir yapım var,bu yüzden kuaför gibi yerler beni boğar.başta bu unutkanlığı çok önemsemeyip,az uyumaya bağlamıştım,zihnim sürekli meşguldür.alışverişe giderken ne alacağımı düşünür,dönerken de ne pişireceğimi tasarlarım ve yoldan bişey anlamam.yemek pişirirken tencereyi karıştırdığımda,diğer yandan sofrayı hazırlamam gerektiğini,öte yandan tencereye daha neler katmam gerektiğini düşünürüm.kısaca hep meşguldür kafam.zihinsel yorgunluk dedim sonra kendi kendime.ancak bu git gide artan ve rahatsızlık veren bir soruna dönüşünce beni düşündürmeye başladı.oğlumun kaçıncı sınıfa gittiği sorusuna anında cvp verememek bardağı taşıran son damla oldu.bu artık basit bir unutkanlık değil,bu büyük bir sorun!bu yüzden dr.uma karar kıldıktan sonra en kısa zamanda gideceğim.umarım büyük bişeyle karşılaşmam.

arkadaşlar aynı sorunlar bendde var yanı sıra ben çok huzursuz biri oldum çocuklarıma bile tahamül edemiyorum çok sinirli oldum sonra pişman oluorum kendimi suçluyorum buda beni güvensiz biri yaptı iyice bi ara antidepresan kullandım ama mide bulantısı ve kilo yaptı bıraktım aşırı derece unutkan oldum dr gidicem ama yazıları okuduktan sonra kararsız kaldım vitamin eksikligi olabilirmi demir eksiligi huzursuzlk yapıyomuş hangi bölüme gitsem sizce yardım edin lütfen

öncelikle hemotolojiye git derim ben oradaki tam tetkiklerden sonra dr seni yönlendirir. geçmiş olsun hepimize aynılarını bende yaşıyorum özellikle çocuklar konusunda..

merhaba,
anlattığınız problemlerin aynıları bende de var. ve yaşım 28 henüz çocuğum falan da yok.. anlık unutabiliyorum. ve bu durum beni çok rahatsız ediyor. (
siz gittiniz mi doktora gelişmelerden bizi de haberdar edin lütfen.

aboo bizim kizlar psikologluk olmus bu unutkanlik zamanin hastaligi galiba, bende de var endiselenmeyin.. günde 11 kuru üzüm yiyin, aklima geldi bende yiyeyim. sonucta unutkanlik vitamin sorunlarindan kaynaklanabiliyor, tek yönlü beslenmeden oluyor galiba.. eh birde bilincaltinda sürekli cözemediginiz biseyler varsa o da cabasi

benim de aklım karmakarışık. biriyle konuştuklarımı bile unutuyorum. insan ne dediğini unutur mu ya? başkalarının hatırlatmasıyla sen böyle böyle demiştin demesiyle hatırlayabiliyorum. günlük haytta ''dalma'' larım çok sık oluyor. gözlerim bir noktaya kilitleniyor aklıma türlü düşünceler geliyor. birşeyle meşgulken bile aklımdan geçen birsürü düşünce ve hayalle boğuşuyorum. anlık duraksamalarm oluyor, bu yazıyı yazarken bile ne yazacağımı kafamda hemen netleştiremiyorum. eskisine göre kafamın düzgün çalışmadığını düşünüyorum. çok basit bir toplama çıkarma işleminde bile zorlanıyorum. dalgınım ve çok sakarım. yaptığım işlerin nereye varacağını akıl edemiyorum. birkaç işle aynıanda ilglenemiyorum. mesela yemek mi yapıcam, fırında ve ocakta aynı anda pişenlerden birini mutlaka yakarım. kafam takip edemiyor aynı anda. benim problemim nedir acaba...

çok stresli sıkıntılı oldugunuzz zamanlardamı oluyor bana doktorum söylemişti kafandaki düşüncelerin yogunlugundan oluyormuş bu valla terimin adını bilmiyorum ama bendede var bu sorun şükür biraz rahatladım ama panik atak da var
o daha zor

Yazdığınızı okudum ve bunu ben mi yazmışım acaba diye düşündüm :s O kadar benzer durumdayım ki, aynen zamanında bu yüzden erkek arkadaşıma karşı ezildim bile. Kendimi savunamadım, haklı olduğumu bildiğim halde ayrıntıları hatırlayamadığım ve bağlantı kuramadığım için haksız duruma düştüm vb vb. Olaylar arasındaki zamanı hatırlamakta zorlanıyorum, neyi hangi tarihte yapmışım hatırlayamıyorum. Bişeyin üstünden az zaman mı geçti çok zaman mı hatırlayamıyorum bile. Ben de çok düşünürüm ve takıntılıyımdır, evin dağılmasını kafaya çok takarım ve işyerinde bütün gün aklımı meşgul eder. Çok fazla işi aynı anda yapmaya çalışıyorum, beynim hep meşgul ama aynı anda bazı yerlerinde büyük boşluk var gibi. Ben de sorulan şeylere kısa sürede cevap veremiyorum, nerdeyse adımı sorana düşünüp cevap vericem. Hele konuşurken bir anda iptal olup "ne diyeceğimi unuttum" diyip konuyu bir daha toparlayamamam kabus gibi. Matematiksel işlemleri asla hızlı yapamam, beynim o konuda çok yavaş işler.

Geçmiş yıllarda 2 sene boyunca psikiyatrik ilaç kullandım, o da ilerletti sanki. Benim de hatam var, doktor o ilacın yanına B vitamini de yazmıştı ama ben onu kullanmadım.

Off.

keşke b vitaminini ihmal etmeseydiniz.unutkanlığın çoğu sebebi ondan kaynaklanıyormuş ve hatta depresyon bile bu vitaminin eksikliğinden meydana gelebiliyormuş...

Öncelikle geçmiş olsun demek istiyorum..
Unutkanlık herkesin gündelik yaşadığı bir durum. Bazen anlık arkadaşlarımızın adını, arayacağımız kişileri, markette alışveriş yaparken almamız gereken bir ürünü unutur ve 'bu günlerde ne kadar da unutkan oldum' deriz. Bu cümleyi hepimiz birden çok kurmuşuzdur hayatımızda.. Unutkanlıkların bir çok nedeni vardır.. Yaşın ilerlemesiyle oluşan, bir felç olma sonrası unutkanlık, bunama, beyin kafa tramvaları sonrası unutkanlık, menenjit sonrası unutkanlık, alkole bağlı, amelitalardan sonra (özellikle kalp) unutkanlık... birde herhangi bir hasttalığa bağlı olmaksızın unutma vakaları var.. bunun için çekirdeksiz kuru üzüm tavsiye ediliyor.. Ayda 3 gün arka arkaya, 3 gram günlük ile birlikte 10 tane çekirdeksiz kuru üzüm yenir. Bu işlem her ay aynı şekilde tekrarlanır.

gerçekten unutkan olup olmadığınızı anlamak için şu testi yapmanız gereklidir.:

• Sık kullandığım telefon numaralarını zor hatırlıyorum
• Eşyalarımı koyduğum yeri hatırlamıyorum
• Okumayı bıraktıktan sonra kaldığım yeri hatırlamakta güçlük çekiyorum
• Alışverişe çıkarken alışveriş listesine ihtiyaç duyuyorum
• Randevuları, tarihleri, organizasyonları unutuyorum
• Alışverişe çıktığımda neler yapmayı planladığımı unutuyorum
• Tanıştığım insanların isimlerini hatırlamakta güçlük çekiyorum
• Televizyonda izlediklerimi hatırlamakta güçlük çekiyorum
• Söylemek istediklerimi ifade etmekte zorlanıyorum
• Dilimin ucuna gelenleri söyleyemiyorum
• Tanıştırılan insanların isimlerini hemen unutuyorum
• Bir başkasını dinlerken aklımdakileri unutuyorum
• Yazı yazarken, bilgisayar ve hesap makinesi kullanırken hata yapıyorum
• Tek bir konuya yoğunlaşamıyorum
• Okuduğum şeye konsantre olamıyorum
• Söylenenleri hemen sonra unutuyorum
• Yaptıklarımın iyi olduğundan emin olabilmem için yavaş yapmak zorundayım
• Kafamın içi boşalmış gibi hissediyorum
• Günlerden hangi gün olduğunu unutuyorum

Puanlama:

Asla: 0
Seyrek: 1
Bazen: 2
Sık sık: 3

Değerlendirme:
0 - 15 puan: Hafızanız çok iyi, sorun yok. Normal yaşantınıza devam edebilirsiniz.
15 - 25 puan: Küçük sorunlar başlamış, dikkatli olun.
25 - 35 puan: Sınırdasınız. İleride sorun çıkmaması için önerileri uygulayın.
35 puan üzeri: Uzman yardımı almanız gerekir.

bir doktorun unutkanlıkla ilgili yazdığı bir yorumu okuyarak yazdım bunları.. birde batıl bir inanç vardır ama ben bizzat tecrübe ettim ve doğruluğunu kendimde gördüm. Mezarlıktaki mezar mermerlerinde yazan yazıları okumak unutkanlık yaparmış.. Garip ama bende oldu.. trodinizi de ölçürtmenizi tavsiye ederim. ona bağlı unutkanlıklarda olabiliyor...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…