Sigaranın sağlığa zararları ve bırakma yöntemleri

Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
55.502
212.798
52
Sigara tiryakilerinin hayatlarının en mutlu günlerini yaşadıklarından, sigaralarını daha bir keyifle tüttürdüklerinden adım gibi eminim. Çünkü, birkaç gün önce Allen Carr'ın akciğer kanserine yakalandığı açıklandı.
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Elin adamının akciğer kanseri olmasından sigara tiryakilerine ne demeyin. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Mynet okurları için yazdı.

Allen Carr herhangi biri değil, kendi bulduğu bir yöntemle yüz binlerce insana sigarayı bıraktırdığı iddia edilen bir İngiliz. Dünyada "anti-smoking guru" olarak tanınıyor, yani sigara içilmesine karşı olanların ustası, piri.

Aslında Allen Carr da gençliğinde bir sigara sevdalısı imiş. Babasını akciğer kanserinden kaybetmiş olmasına rağmen, 16 yaşında sigaraya başlamış ve üstelik de birkaç yıl içinde günde en az 3 paket sigara tüketir bir duruma gelmiş. 33 yıl bu şekilde sigara içmiş. Birçok sefer sigarayı bırakmayı denemiş, ama bir türlü başarılı olamamış. Nihayet 1983 yılında kendi geliştirdiği bir yöntemle sigarayı bırakmış, hem de bu işi çok kolay, hiçbir sıkıntıya girmeden, kırıp dökmeden, sinirlenmeden, kilo almadan başarmış ve üstelik de o günden beri de asla sigara içmemiş.

Alan Carr, yöntemini önce çevresindeki insanlar üzerinde denemiş ve başarılı olduğunu görünce de yöntemini geliştirerek birebir görüşmelerden pek çok insanın katıldığı grup seanslarına geçmiş. 1983'de de Londra'da ilk kliniğini açmış. Buraya dünyanın her yerinden akın akın insanlar gelmeye başlayınca, yöntemini uygulayacak uzmanlar yetiştirmeye, dünyanın birçok yerinde klinikler açmaya ve kitaplar yazmaya başlamış.
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Sigarayı bıraktırdığı kişiler arasında Anthony Hopkins, Richard Branson... gibi ünlüler de varmış. Bizden de Akşam yazarı Mansur Forutan' ın bir yazısından bu yöntemle sigarayı bıraktığını yazmış olduğunu hatırlıyorum. Bugün, dünyanın 30 ülkesinde sayısı 70' i geçen kliniği olduğu ve buralarda sadece geçen yıl 45.000 kişinin tedavi olduğu söyleniyor. Bu işten ne kadar para kazandığını da siz hesap edin artık. İşte, Alan Carr bu.

Şimdi sigara tiryakilerinin neden sevindiklerine gelelim.
Sigara tiryakisi olup bir de bunu bırakmaya çabalayıp bir türlü bırakamayanları en mutlu eden olay, sigara içmedikleri halde sigaranın neden olduğu hastalıklardan birine tutulanların haberini almaktır. Hele de bu kişi, Alan Carr gibi kendisi de sigaraya karşı olan, binlerce insana sigarayı bıraktırmış olan biriyse.Bu biraz da meselâ, verem, astım, kanser... olan birinin hastaneye gittiği zaman sadece kendisinin hasta olmadığını gördüğünde duyduğu mutluluğa benzer bir durumdur.Üstelik bir de, bu hastalık o kişinin ölümüne neden olmuşsa, duyulan ‘çaktırılmayan mutluluk' da daha fazla olur.

"Bak gördün mü, sigara içmeyen biri daha akciğer kanserinden gitti. N' olucak, içen de kanser oluyor, içmeyen de. Adam sigara koymamış ağzına hayatta, ama öldü gitti kanserden. Bu iş Allah' ın takdiri" diyerek keyifle tüttürürler sigaralarını.

Bugün, sigaranın nasıl zararlı olduğundan başlayıp kanserlerin önlenebilir en önemli nedeninin sigara olduğunu anlatarak tiryakilerinin şu üç paralık keyiflerine dokunmayalım.
 
Zararları saymakla bitmeyen sigarayı bırakmanın en önemli püf noktalarından biri doğal beslenmeye geçmektir...


Rafine ve hayvani gıdalar ağırlıklı bir beslenme biçimi vücuttaki asiditeyi artırır. Gerginlik ve sinir bozukluklarında vücudun sigara istemesi ise vücut asiditesinin artmasıyla ilişkilidir. Aynı şekilde rafine gıdalar da yaptıkları asidite ile gerginlik ortamında olduğu gibi vücudun kimyasal bileşiminde nikotin arzusu uyandırmaktadır; oysa doğal gıdalar vücudu alkalileştirir ve sigara ihtiyacını azaltır.

Demek ki sigarayı bırakmada yardımcı olacak önemli bir etken de doğal beslenmedir. Aynı zamanda doğal gıdalar, kepek ve lif içerdiği için sigara bırakıldıktan sonra kilo alma sorunu da ortadan kalkacaktır. (Genelde sigarayı bırakanlar birşeyler yeme ihtiyacı hissederler. Yenecek bu şeylerin kepekli ve lifli olması halinde kilo alma da çok az olur veya olmaz.) Bilinçli bir insanın vücuduna en iyi bakma yolu öncelikle neleri, nasıl yemesi gerektiğini bilmesinden geçer.

Dünyaya hakim olan çağdaş, rafine beslenme tarzı bırakılıp doğal gıdalarla beslenmeye geçmek birçok hastalıkta olduğu gibi sigaranın bırakılmasında da en önemli etkendir. Rafine gıdalardan doğal gıdalara geçilmesiyle vücutta asitlenme azalacak ve sigaraya ihtiyaç duyulmayacaktır. Yazımızda önce kısaca rafine gıdalar ve onun yerini alması gereken doğal alternatiflerini gördükten sonra sigarayı bırakmak için bir yöntem göreceğiz. Piyasada bulunan, kepeğinden ayrılarak beyaz unla yapılan her gıda vücudu yoran ve içerdikleri kimyasal maddelerle asitlendirici niteliğe sahip olduğu için, (ekmek, simit, makarna, börek, kek vb.) alternatifi buğdayı doğal haliyle öğütüp elde edilen unla yapılan ekmeği ya da bulgur veya haşlanmış kepekli buğday yemektir. Aynı şekilde beyaz pirincin kepeği alınınca neredeyse bütün besleyici değerini yitirir ve vücudu yoran, pekliğe yolaçan asitlendirici bir madde haline dönüşür. Çözüm birtakım sağlıklı gıda dükkanlarından kepekli pirinci alıp yemektir. Her türlü gazoz, renkli ve kolalı, içecekler, çay, kahve vücudun asitlenmesine neden olan diğer etmenlerdir. İçerdikleri çeşitli kimyasal katkılar, gıda boyaları vb. maddelerle birçok hastalığa da yol açan bu tahripkar maddeler derhal bırakılmalıdır. Su, maden suyu, şifalı bitki çayları ise normalin çok üzerinde mangan gibi toksik bir madde içerdiği için, ortaya çıkardığı fizyokimyasal semptomların başında beyin fonksiyonlarında bozukluklar, mangan deliliği , pankreası tahribi ve mide usaresini kurutarak gerginlik ve asiditeye yolaçan çayın yerini almalıdır. (Aynı etkinin kahve ile olacağı da tereddütsüzdür.) Piyasada satılan sirke, salça, hazır çorba, puding gibi kimyasal maddeler içeren gıdalar vücuda girdiğinde ise akyuvarlar bir mikrop saldırısında olduğu gibi artmaktadır. Vücudu besleme yerine zarar veren bu maddeler asit artmasının diğer bir sebebi olup alternatifleri doğal sirke, salçalar, çorbalar ve meyvelerdir. Beyaz şeker ve türevleri ise beyaz tuz gibi hem granüle edilirken hem de beyazlatılırken çeşitli kimyasal işlemlerden geçerek vücuda yabancı hale gelirler. Beyaz tuza alternatif doğal tuzdur. Şeker ise her tür gıdada bakliyat, meyve ve sebzede glikoz, fruktoz, sakkoroz gibi en doğal halleriyle zaten mevcuttur. Beyaz şeker ve türevleri olan reçel, çikolata, dondurma, lokum, pişmaniye v.b gıdalar çabuk ekşidiği için sindirim sistemini bozan ve vücudun asitlenmesine yolaçan ölü gıdalardır. Aynı şekilde tereyağ, margarin ve rafine sıvı yağlar da çeşitli kimyasal ve toksik maddeler içerdikleri ve vücudu asitlendirdikleri için alternatifleri doğal sızma yağlar veya zeytin, ceviz, susam, fındık gibi yağlı gıdalardır. Son olarak ise, tıbbi kurallarca önemle üzerinde durulan bir konu olan et ve hayvani gıdaların (vücutta üre, asitürik, amonyak gibi toksik maddeler bıraktığı ve vücudu asitlendirdiği için) yerine protein ihtiyacımızı başta soya olmak üzere bitkisel kaynaklardan tüketme lüzumiyetidir.

Vücudu alıştırın

Rafine gıdalardan doğal gıdalara geçilmesi ve hayvani gıdaların azaltılmasıyla zaman içinde nikotine karşı arzu azalacaktır. Doğru beslenmeye geçtikten sonra sigara yavaş yavaş bırakılmalıdır. Önce bir baz saptanmalıdır.Yani hergün sadece 15 sigara içmek gibi (veya 20.) Bu saptandıktan sonra bir adet olarak bırakılmalıdir.Yani 15'ten 14'e inilmelidir ve vücut 14'e alışana kadar devam edilmelidir (1-2 hafta). Sigarayı bırakma psikolojik olarak da zor bir olgudur. Daha sonra (14'e adapte olunca) bir adet daha düşürülmeli ve vücudun fiziki ve psikolojik olarak bu sayıya alışması beklenmelidir (1-2 hafta). Daha sonra bu yöntemle birer birer azaltılarak en sonunda 2 günde l, haftada 1'e inerek sonunda tamamen bırakılmalıdır. Yalnız ne psikolojik ne de fizyolojik hiçbir zorlamaya gidilmemeli gerekirse süreler uzatılmalı ve yavaş olmalı bu şekilde hızlı bırakmanın yan etkilerinden kaçınılmalıdır.
 
Sigaranın Sağlığa Zararları
Günümüzde her yıl 3.5-4 milyon insan ve her gün 10.000'nin
üzerinde kişi sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer gerekli
önlemler alınmazsa bu sayının yılda 10 milyonlu rakamlara
çıkması olası görünmektedir. Yakın bir zaman içerisinde
sigaranın AIDS, tüberküloz, trafik kazası, anne ölümleri, intihar
ve cinayetlerin toplamından daha fazla insan öldüreceği
düşünülmektedir.
Sigara bağımlılık yapar mı?
Sigaranın her dozu sağlığa zararlıdır ve vücudumuzun çok çeşitli organlarına zarar veren binlerce kimyasal
madde içermektedir. Ayrıca, ileri derecede bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir ve sadece kullanana değil, dumana
maruz kalan diğer insanlara da zarar verir. Sigara bağımlılarını kendisine bağlayan nikotin, kokain ya da
amfetamin kadar güçlü ve onlara benzer bir uyarıcıdır. Nikotin beyindeki yaşamsal işlevleri düzenleyen
(yemek, cinsellik vb.) merkezlerden bazı ileticilerin (nörotransmiter) salınımına sebep olur. Sigara içildikten
sonra duyulan haz ve doygunluğun nedeninin bu ileticiler olduğu düşünülmektedir. Nikotin bağımlılığa sebep
olan eroin, kokain vb. diğer maddelerle benzer merkezleri etkilemektedir. Tiryakiye sürekli sigara içme isteği
veren şey de nikotindir. Nikotin sigara içen kişiyi uyarır, kalp çarpıntısına, yüksek tansiyona, kişinin nefes alıp
verişinin hızlanmasına sebep olur. Ayrıca, sigarada bulunan karbon monoksit, kişiyi sersemleştirmektedir.
Ergenler üzerinde yapılan bir çalışmada, bağımlılık ve yoksunluk bulgularının kimi gençlerde sigaraya
başladıktan bir kaç hafta gibi kısa süre sonra çıktığı görülmüştür. Bazıları daha uzun bir süre kullandıktan
sonra bağımlı hale gelmektedir.
Sigara çevredekilere zarar verir mi?
Sigara dumanı olan havayı solumak sağlığınıza zararlı olabilir. Sigara dumanında küçük parçacıklar ve gazlar
halinde dört binden fazla kimyasal madde bulunup, bunların çoğu zararlıdır ve bunların en az 40 tanesinin
kansere yol açtığı bilinmektedir. Gazlar arasında, otomobil egzozundan çıkan karbon monoksit gazı da
bulunmaktadır. Sigara dumanının sadece yüzde 15'i sigara içenin ciğerlerine girer. Geri kalanı başkalarının
soluduğu havaya karışır. Yanan sigaranın ucundan çıkan sigara dumanında çok sayıda zehirli ve kansere yol
açan madde bulunmaktadır. Bu kimyasal maddeler bazen sigara kullananın içine çektiğinden 30 defa daha
yüksek miktarda olabilir. Fakat pasif sigara içenler, dumanı doğrudan ciğerlerine çeken aktif sigara içen
kişilerle aynı yoğunlukta zehirli madde solumazlar. Çünkü sigara dumanı sigara içmeyen bir kimse tarafından
solunmadan önce hava ile karışır. Bundan çıkartılacak sonuç, aktif sigara kullanmanın pasif içicilikten daha
tehlikeli olduğu, ama bunun pasif sigara içmenin tehlikeli olmadığı anlamına gelmediğidir!
Sigara dumanına maruz kalmak, sigara kullanmayanlarda akciğer kanseri nedenleri arasındadır. Evde
diğerlerinin sigara dumanına maruz kalan sigara içmeyen kimseler, sigara dumanına maruz kalmayan sigara
içmeyen kimselere göre yüzde 26 oranında daha fazla akciğer kanseri tehlikesi ile karşı karşıyadırlar. Sigara
dumanına bu şekilde maruz kalmanın her yıl yaklaşık 18 kişinin akciğer kanserine yakalanmasına yol açtığı
hesaplanmaktadır.
Sigara bırakıldığında zararları düzelir mi?
Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin
taşıdığı riskin yarısına iner, kalp hastalığı riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye gelir.
On beş yıl sonra felç geçirme ve kalp krizi riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye
gelmektedir.
• Sigaranın neden olduğu sağlık problemleri nelerdir?
• Dünya sağlık örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin birçoğunda en çok rastlanan ve kanserden en
çok ölüme yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanseri alıyor. Son 40 yılda yüzde 250 oranında artış
gösteren akciğer kanserine sadece ABD'de her yıl 160 bin kişi yakalanmaktadır. Türkiye'de ise her yıl 30-40
bin kişide akciğer kanseri görülmektedir. Akciğer kanserlerinin yüzde 85'inin nedeni sigaradır. Uzmanlar, 100
bin kişilik nüfusta hiç sigara içmeyenlerin akciğer kanserine yakalanma oranının 0.1-0.2, günde bir paket
içenlerde 44, 1-2 paket içenlerde 58, günde 2 paket ya da daha fazla içenlerde 72 olduğuna dikkat çekiyor.
• Kronik bronşit'in yüzde 75'inin, kalp hastalıklarının yüzde 25'inin nedeni sigaradır.
• Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de
sağlıksız bir bebek doğurma riski yüksek oranda artmaktadır.
• Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açmaktadır. Yemek borusu kanserinden ölenlerin hemen
hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir.
• Menopoz sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken görülür. Bu da kemiklerin erkenden
incelmesine ve de erimesine neden olur.
• Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında dişler sararır ve
de kararır, tırnaklar sağlıksızlaşır.
• Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır.
Sigaranın zararlarını azaltmak için
Sigarayı bırakmayı düşünün ve bunu hem kendi sağlığınız hem de ailenizin sağlığı açısından yapın. Öncelikle
sigara dumanıyla kirletilmemiş, temiz hava solumanın, sigara içmeyenlerin hakkı olduğunu anlamamız
gerekiyor. Arkadaşlarınızdan nazikçe sigara içmemelerini rica ediniz. Evinizde sigara içilmesini
engelleyemiyorsanız, yatak odası, mutfak, banyo ya da başka bir kapalı yeri, sigara içilmesine izin verilmeyen
alan olarak belirleyiniz. Sigara dumanı olan yerlerden uzak durunuz ve çocuklarınızın da uzak durmasını
sağlayınız. Lokantalarda sigara içilmeyen yerlerde oturunuz. Eğer böyle bir yer mevcut değilse yöneticiler ile
görüşerek böyle bir yerin oluşturulmasını önerebilirsiniz. Son olarak, aracınızın içinde ve özellikle
çocuklarınızın yanında sigara içmeyiniz.
 
ben 15 Marttan beri içmiyorum tavsiyem birden kesmeniz bence yapabilirsiniz
 
Bu çok genel bir problemdir. Etrafınızda herkes sigara içerken, sizin tüm çabanızla onu bırakmaya çalışmanız gerçekten çok zor bir iştir. Özellikle, evinizde ya da iş yerinizde sigara içen kişiler varsa bu daha da zorlu bir iş haline gelmektedir.

Peki, çevrenizdeki herkes sigara yakarken, siz nasıl yakmadan durabileceksiniz? Aile üyeleriniz, arkadaşlarınız, hatta eşiniz sigara içerken siz iradenize nasıl hakim olacaksınız?

İlk olarak, sigarayı bırakma çabalarınızda yalnız olduğunuzu kabul etmeniz gerekiyor. Bu anlamdaki yalnızlık sizin için zor olsa da, etrafınızdaki kişilerin siz sigarayı bırakıyorsunuz diye, alışkanlıklarından vazgeçmemesi hâyâl kırıcı olmamalıdır. Kendinizi sigarayı bıraktığınız için, baskı altında hissedebilirsiniz. Bu baskıyı belki de en yakınızdakiler yapıyor olabilir. Sizi bırakmamaya ikna etmeye çalışanlar bile çıkabilir. Çünkü, genellikle sigara içenler, birisinin sigarayı bırakmasına tepki gösterirler. Bu onların kendi alışkanlıklarıyla yüzleşmesine sebep olur, sağlıkları adına bilinçli ya da bilinçsiz bir korku duymaya başlarlar ve kendileri sigarayı bırakamadıkları için suçluluk duyarlar. Onlardan gelen karşıt tepkiler de sizin kararınızı olumsuz yönde etkiler.

Kısaca, kendinizi sigarayı bırakırken yalnız olacağınıza hazırlayın. Sigara içenler tarafından kara listeye alınacağınızı ve bazılarının sizi vazgeçirmeye çalışacağını unutmayın. Affetmeye ve unutmaya hazırlanın.

Sonra, tanıdığınız tüm sigara içenlerle konuşun. Onlara birkaç dakika boyunca, neden sigarayı bıraktığınızı ve bunun sizin hayatınız için ne kadar önemli bir adım olduğunu, onların desteğine ihtiyacınız olduğunu ve sizin yanınızda sigara içerken daha düşünceli olmaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı kendiniz için bıraktığınızı bu kararın başka kimseyle ilişkisi olmadığını anlatın. Siz sigarayı bırakıyorsunuz diye, onların da sigarayı bırakmasını beklemediğinizi söyleyin. Onları sizinle birlikte sigarayı bırakmaya çağırın ama bunu sadece kendileri için yapmalarını ve bunun sadece kendi kararları olduğunu belirtin.

Kendi kurallarınızı koyun. Sigara içen yakınlarınızın nerede ve nasıl sigara içeceklerini belirleyin. Onlardan sigara alışkanlıklarını tamamen değiştirmelerini beklemeyin ama onların yardımına ihtiyacınız olduğunu da belirtin. Belki bir süre sizin yanınızda sigara yakmamalarını isteyebilirsiniz. Bir diğer yöntem de onlar sigara yakınca sizin o ortamı terk etmeniz ya da başka bir şeyle ilgilenmeniz olabilir.

Arkadaşlarınızla buluştuğunuzda, daha önceden bir alışkanlık olarak sigara içme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu noktada iradenizin çok güçlü olması gerekmektedir.

Eğer sigara içilebilen bir iş yerinde çalışıyorsanız, sigarayı bırakmak sizin için daha da zor olacaktır. İş yaparken sigara içmeye alışıksanız ve iş yerini paylaştığınız arkadaşlarınız sigara içmeye devam ediyorsa işiniz bir hayli olacak demektir. Bunun için, ofisin sigara içilmeyen bir bölümüne taşınmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca, tüm ofiste sigara içilmesinin yasaklanmasını isteyebilirsiniz. İkinci alternatif biraz zor ama...
 
Kullanılan sigaranın miktarı arttıkça sigaranın bırakılmasıyla ortaya çıkan yoksunluk bulguları artar. Bu da nikotin bandı gibi tedavilerin gerekliliğine işaret eder.

Depresyon, alkolizm, ve diğer bağımlılıklar sigarayı bırakmayı zorlaştırır. Bunların tedavisi de ya sigarayı bırakmadan önce ya da sırasında sağlanmalıdır.

Ailede ve işyerinde sigara içenlerin olması kişinin sigarayı hayatından çıkarmasını engeller.

Eşlerin sigara bırakıldıktan sonra bu konudaki olumlu destekleri çok önemlidir. Bağımlının eşi bu dönemde aile içi çatışmaları azaltabilmeli, problemlerin çözümünde yardımcı olabilmeli, bazı sorumlulukları üzerine alabilmelidir.

Kişinin yaşamında sıkınıtılı bir dönemde olması ya da yaşantısında ciddi değişiklikler yaşıyor olması (boşanma, iş değişikliği gibi) sigarayı bırakmayı zorlaştırır.

Sigaraya yönelik grup tedavileri özellikle kadınlarda daha faydalıdır.


Depresyon sigara kullanımını ve tedavisini etkiler mi?

Ruhsal rahatsızlıkların içinde özellikle depresyon sigaranın bırakılmasını zorlaştırır. Sigara içenlerde depresyon şikayetleri sık görülür. Depresyonun şiddeti arttıkça sigarayı bırakmak zorlaşır. Depresyon geçiren insanlar (bunların arasında özellikle genç kızlar) sigara kullanarak depresif duygularını azaltmaya çalışırlar
 
20 Dakika
Sonra Kan basıncınız düzelir

Kalp atışlarınız normale döner

El ve ayak ısınız normale döner
8 Saat
Sonra Kanınızdaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyi yarıya düşer

Kanınızdaki oksijen seviyesi normale döner
24 Saat
Sonra Karbonmonoksit vücudunuzdan tamamen atılır

Akciğerleriniz sigaranın neden olduğu mukusu temizlemeye başlar

Kalp krizi riskiniz azalmaya başlar
48 Saat
Sonra Vücudunuzdaki nikotin tamamen temizlenir

Koku ve tat duyularınızda artış kaydedilir
72 Saat
Sonra Nefes almanız kolaylaşır

Enerji seviyeniz yükselir
2-12 Hafta
Sonra Kan dolaşımınız daha sağlıklı gerçekleşmeye başlar

Akciğer fonksiyonunuz %30 oranında artar

Yürüme ve koşmanız kolaylaşır
3-9 Ay
Sonra Öksürük ve göğüsteki hırıltılarınız azalır.

Nefes alma sorunlarınız iyileşir

Akciğerlerinizin enfeksiyona karşı direnci artar
1 Yıl
Sonra Kalp hastalığı riski, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner
5 Yıl
Sonra Ağız ve gırtlak kanserinden ölme riskiniz azalır
10 Yıl
Sonra Akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner

Kalp hastalığı riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner
15 Yıl
Sonra Felç geçirme ve kalp krizi riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner
 
ben on ay öncesine kadar günde iki buçuk paket sigara içinyordum.
oğlum bırakmam için biraz bilinçlendiğinden beri ısrar ediyordu.
hep korkuyordum bırakmaya. ya başaramazsam, çok sinirli olursam diye. bir kaç kere denedim ama hep tekrar başladım.
ama bir gün karar verdim bana yardım edecek birşey bulmalıydım. yardımcı olacak fikir verecek bir kitap aramak için kitapçıya gidip oradaki kitapları karıştırdım. ve bir kitap buldum üç gün sonra kitabın son sayfasıyla birlikte son sigaramı söndürdüm ve bitti.

artık özgürüm. dünya daha güzel. kokular inanılmaz, hiç sigara içmemiş biri bu kokuların değerini anlayamaz. ellerim ısındı harika birşey sigarayı bırakmak. ve komşum söylemişti de inanmamıştım insanın çöp kovası bile daha temiz kokuyor.
yazar : allen carr kitap : sigarayı bırakmanın kolay yolu.
yayın evine bakamıyorum çünkü başkasına verdim. eğer bunu deneyip başarırsanız buraya bir mesaj atın, bu beni çok mutlu eder.
sağlıcakla kalın.
 
Eğer bir tek kitapla ve tabiki bunun yanında isteyerek gerçekten bırakabildiysen ne mutlu sana darısı başıma artık:1yes2: Umarım tekrar başlamazsın.
 
merhaba mesure,
tekrar başlayacağımı sanmıyorum çünkü gerçekten her şeyi kafamda çözerek bıraktım. "sigarayı hiç hatırlamıyor musun?" dersen "evet hatırlıyorum, ama özenerek değil kurtulduğuma sevinerek" derim. birisini sigara içerken gördüğümde canım istemiyor, özenmiyorum, kokusu çok kötü geliyor ve her zaman hayret ediyorum nasıl olup da onca yıl sigara içebildiğime...
sakin ol... gülümse... :)
 
Bende bırakmalıyım diyorum ama sabah kalktığımda ilk aklıma gelen o oluyor bu kitap nasıl bir etki yaptı biraz açarmısın bize.....
 
aslında yazar kendisi ciddi bir tiryaki oluğu için daha inandırıcı geldi bana. defalarca bırakmayı deneyip tekrar tekrar sigaraya geri dönmüş ve acı çekmiş birisi. yani yazar bir dokor ya da terapist değil. bizzat yaşadığı deneyimlerden yola çıkıyor, kendisinin nasıl düşünerek bu işin içinden sıyrıldığını anlatıyor. sigarayı bırakmanın aslında zor olmadığını zor olanın sigara hakkındaki yerleşik fikirlerimizden kurtulmak olduğunu gösteriyor. sigaraya olan kimyasal bağımlılığın sigarayı bıraktıktan sonraki 3. gün ile 3. hafta arasında tamamen bittiğini, ama bilinç altımıza işlenmiş "asla kurtulamazsın", "o senin dostun", "sigara içmekten zevk alıyorsun" mesajlarından kutulmanın asıl mesele olduğunu anlatıyor. bu mesajların bilinçli olarak toplumlara iletildiğini anlıyosunuz, "sigara içmezsem hiç bir şeyden zevk alamam" yalanından vaz geçiyorsunuz. aslında tiryakileri içeriden tanıyan birisi olarak kendimize dürüst olmamızı sağlıyor bir bakıma. birisi bir gecede 100 taneden 0 taneye kolaylıkla düşürebildiyse bunu bende kolaylıkla yapabilirim diye düşünüyorsunuz. yararlı olması için söylediklerini aynen yapmak gerek. umarım yararını görürsünüz. sigarasız günlere...
 
KİKİMACIM BENCE BIRAKMAK İÇİN EN BAŞTA İNSANIN KENDİSİNİ İNANDIRMASI VE KARARLI OLMASI GEREK Kİ BU KİTAP İŞE YARASIN:1no2: YOKSA KİTAPI KİTAP DİE OKUMAK İŞE YARAMAZZ:1no2: BU KİTABI BİLİORUM KUZENİM OKUMUŞTU AMA BIRAKMADI:çok üzgünüm: SEVGİLİSİ BIRAKMASI İÇİN ALMIŞTI ONA 1 GÜNDE OKUDU HEMDE BENDE ALICAKTIM NASIL OLDUĞUNU SORUNCA AMANNNNNN HEP BİLİNDİK ŞEYLER BUNLARI TV DEDE VERİOLAR DEDİ:bbo: BENDE VAZCAYDIM İŞE YARAMAZ DİE ÇÜNKÜ BENDE BEYNIMDE BİTİREMEDİM BİTÜRLÜ:çok üzgünüm: :1no2:
 
ben de bitirememiştim beynimde... kitabın sırrı da bu zaten biraz beyin yıkıyor sanırım doğru bir şekilde okursan...
 
X