Şiddet...

MuneMune hesabı doğrulanmış üye.

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
56.157
215.881
1.223
52
Aile içinde ve dışında kadınlara yönelik şiddet davranışları, “örtük” kalan önemli bir sorundur. Bu sorunun psikolojik ve sosyal yansımaları toplumun her kesimini ilgilendirmekte ve etkilemektedir. Bir çok kadın yaşadığı şiddeti “normal” sayarak destek aramamaktadır. Bu kişilerin büyük kısmı psikosomatik şikayetler için ya da yaşadıkları sıkıntı günlük yaşamlarını aksatmaya başladığında destek aramaktadırlar.

ŞİDDETİN TANIMI

Şiddet sözcüğü genel olarak akla ilk olarak fiziksel şiddeti getirmektedir. Oysa şiddet farklı kaynaklarda, bireylerin yaralanmasına, sindirilmesine, öfkelendirilmesine veya duygusal baskı altına alınmasına yol açan fiziki veya herhangi bir şekildeki hareket, davranış veya muamele olarak tanımlanmaktadır. Kadına yönelik şiddet ise, duygusal, sözel, ekonomik, cinsel ve fiziksel olarak başlıklara ayrılmaktadır. Duygusal şiddet, duyguların ve duygusal ihtiyaçların, karşı tarafa baskı uygulayabilmek için tutarlı bir şekilde istismar edilmesi, bir yaptırım ve tehdit aracı olarak kullanılmasıdır. Sevgi, şefkat, ilgi, onay, destek gibi duygu ve duygusal ihtiyaçların göz ardı edilmesi, küçümsenmesi, inkar edilmesi bunlara örnektir.

Sözel şiddet, söz ve hareketlerin düzenli bir şekilde korkutma, sindirme, cezalandırma ve kontrol etme aracı olarak kullanılmasıdır. Kişinin değer verdiği konularda sistematik olarak çok ağır hakaret ve sözler söylemek, güven sarsmak, küçük düşürücü adlar takmak, sık sık olumsuz şekilde eleştirmek ve alay etmek örnekler arasında sayılabilir.
Ekonomik şiddet, ekonomik kaynakların ve paranın, kadın üzerinde bir yaptırım, tehdit ve kontrol aracı olarak sistematik bir şekilde kullanılmasıdır. Kadının çalışmasına ya da işinde ilerlemesine engel olmak; maaşına, gelirine veya mal varlıklarına el koymak; çalışmayı reddedip kadının gelirini harcamak; gelirini içkiye kumara yatırmak, ailenin geçimini sadece kadının kazandıklarıyla sürdürmeyi istemek ekonomik şiddet örnekleridir.
Cinsel şiddet, kadının isteği veya onayı dışındaki her türlü istek, talep ve davranışta bulunmak; cinselliğin bir tehdit, sindirme ve kontrol aracı olarak kullanılmasıdır. Ensest, evlilik içi tecavüz, cinsel şiddetin yaygın yaşanan türleri olarak bilinmektedir. Bunun dışındaki cinsel şiddet örnekleri, aşırı kıskançlık ve şüphecilik göstermek, kadının cinsel istek ve ihtiyaçlarını önemsememek, dikkate almamak veya alay etmek, “frijit” gibi isimler takmak, cinselliği cezalandırma yöntemi olarak kullanmak, tacizde bulunmak, tecavüz etmek, özellikle cinsel bölgelere aletle işkence etmek gibi sadist davranışlarda bulunmak, fuhuşa zorlamak, duygusal veya fiziksel şiddet kullanarak cinsel ilişkiye zorlamak sayılmaktadır.
Fiziksel şiddet, kaba kuvvetin, bir tehdit, sindirme ve yaptırım aracı olarak kullanılmasıdır. Bilinen örneklerin dışında bıçak, silah gibi aletlerle tehdit etmek veya saldırmak; sigara söndürmek, yakmak, bağlayarak dövmek gibi işkence türleri sayılabilmektedir.

ŞİDDETİN KADINLAR ÜZERİNDEKİ PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Kadınların yaşadıkları şiddetin, kadınlar üzerinde derin etkiler bıraktığı bilinmektedir. Bu etkiler arasında, şiddet yaşanırken kadının şiddet üzerinde kontrol sağlayamaması ve bunun yarattığı çaresizlik duygusu, şiddeti mümkün olduğunca geciktirebilmek için tetikleyici olabilecek olayları engellemeye ve kontrol etmeye çalışmak, hayatta kalmaya yönelik taktikler geliştirmek, yaşadığı günü en az şiddetle geçirmeye çalışmaktan dolayı, olaylara, geleceğe uzun vadeli ve geniş açıdan bakabilme becerisini yitirmek sayılabilir. Kadınların yaşadıkları belirtiler arasında, travmatik stres tepkileri, depresyon ve diğer anksiyete rahatsızlıklarını da kapsayan belirtiler şunlardır:
a. yoğun, korku ve panik ve buna bağlı çaresizlik, güvensizlik ve ümitsizlik
b. kabuslar, tetikte uyumak, uykusuzluk
c. aşırı yeme
d. mide ve baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma gibi somatik ve psikosomatik şikayetler
e. ölüm isteği, intihar düşünceleri ve girişimleri
f. suçluluk duygusu
g. utanç
h. öfke
i. patolojik ümit (şiddetin bir gün biteceğine dair)
j. düşük özgüven, değersizlik ve yetersizlik duygusu
k. insanlara güvensizlik, yakın ilişkilerde zorluk
l. dissosiyatif belirtiler
m. toplum ve çevreden soyutlanma ya da sosyal izolasyon

Alıntıdır

çok şükür ne aileden yana ne eşten yana böyle korkunç bir şey yaşamadım Allahta yaşatmasın...
şu anda ben bunları yazarken bile kimbilir kaç kadın şiddete maruz kalıyor
Rabbim yardımcıları olsun...

Çok şükür bende şiddete maruz kalan biri değilim ama şiddet gören çok insana rastladım,kimisi o kadar utanıyorki vücudundaki darp izlerini düştüm,çarptım diye anlatıyorlar:1no2:

Hele biri vardıki onu hiç unutmam,aile tanıdığımızdı ve ben küçüktüm adam karısına
sinirlendi ve bizlerin gözü önünde bir yumruk attı,kadının dişleri kırılmıştı,çok korkmuştumsenağlama

O günden sonra o adamdan nefret ettim,en acısı hastaneye gittiler ve kadın şikayet edemedi:çok üzgünüm:

benim çok yakın arkadaşım hamileliğinde dahi eşi onu çok döverdi...hatta ekmek parası bile vermez kadıncağız ondan bundan ekmek alırdı....çok acılar çekti....
en sonunda dayanamadı kaçıp gitti..şimdi nerde olduğu hakkında bilğimiz yok...ne yaptığı hakkındada hiç bir bilgi yok...yani kayıp kendisi...:senağlama:
rabbim yardımcısı olsun..
kadına kalkan bütün eller kırılsın....: klava:

ben kocamdan şiddetin hertürlüsünü gördüm saolsun en büyük hobisiydi kendisinn sözlü şiddet tabi ailesininde en sonunda fiziksel şiddtdede denedi beni we kaybetti o elleri cayır cayhır yansın o adamın dilleride bağlansıda konuşamsın işallah nefret ediorm şiddetin hertürlüsnden

Siddetin her turlusu affedilir gibi degil aslinda ama fiziksel siddetde olayin vardigi son nokta oluyor,allahim hic kimseye yasatmasin,esim bir kac defa denemeye kalkti ama basaramadi,umarim bir daha asla denemez,boyle birseyi yaparsa ne yapacagimi bende bilemiyorum ama herhalde onunla yasamaya devam etmezdim...

ben evli değilimde..

benim tanıdığım bir abla var eşi tarafından tartaklanıyor sürekli çok üzülüyorum üstelik evi kadın geçindiriyor adam çalışmıyor bütün gün çalış didin çocuk okut, anasını babasını bak bide sopa ye

abla diyorum sende çaksana iki tane

diyor ben vurursam daha beter dayak yerim diyor ondan vurmuyorum

bende olsun sende vur iki tane çenesine bari hıncını alırsın diyorum gülüyor :enbuyukkk:

Eğitim düzeyiyle yakından alakası olan bir durum bu.eğitim düzeyi derken üniversite okumuşluğu kastetmiyorum.Kültür düzeyi,ailesinden gördükleri,kafa yapısı..Eşini döven bir adama dikkat edin,daha bir çok ilkel davranışa da imza atıyordur.

Televizyonlarda göüryoruz,adam karısını ve kızını eşşek sudan gelene kadar sürekli dövdüğü halde pişkin bir şekilde tv.ye çıkabiliyorsa,bundan zerre utanmıyor demektir. daha o insana ne diyebilirsin,ne anlatabilrsin..

Sinirine hakim olamayan,karşısındakini dinlemek veya ikna etmek yerine dayak kolay yolunbu seçen,kendi insan olmadığı gibi karşısındakini de kendi gibi zanneden şiddet yanlıları... Elleriniz kırılsın!!

bu çok doğru kültür düzeyi we babadan görme benim eski kayınpeder kaynanamı çok döwmüş waktinde halende döwüodu 3 aylık ewliliğim süresince 2 kere gördüm döwdüğünü ben eşimde babasından öle görmüş onlara göre çok normal dayak kayınwalidemde hiç ses çıkarmamış susmuş galiba öwünüodu bile benim kocam erkek beni döwüo die eşim beni döwünce ben tepki gösterdim suçlu ben oldum ne warmış bi kere döwdü die bence hiç bir kadın kabullenmemeli şiddeti

tahammülsüzüm bu konuda.
adamın ruhu hasta diye ceremesini kadın mı çekecek.
herşey bi tokada müsadeyle başlar.
erkek bilecek ki o tokadı attığında kadını kaybeder.
gözünü korkutacaksın.
yağmasanda gürle diye bi laf vardır ya.
sinyallerini vereceksin.bi tokat attığında ne olacağına dair.
aslında bilir kadın ne yapacığını da...
ah işte onu çaresiz bırakan düzene lanet olsun.
herşeyden önce devletin sahip çıkması lazım şiddet gören kadına.
kk da bi arkadaş yazmıştı.çok şaşırtmıştı beni.
almanya da yaşıyordu sanırım.
eşiyle kavga ediyorlar ve kadın sabaha kadır ağlıyor.
sabah kapı çalınıyor.polis
komşular birinin ağladığını duymuş.eşinizden şiddet mi görüyorsunuz diye kapıya gelmişler.
sadece ağlama sesine.düşünün...
bizde adam kadını boğazlasa.aman karı koca arasına girmeyelim deriz.
girsek bile.bela olur başımıza.karısını boğazlayan adam kapımıza dayanır.ne karışıyorsun diye.
adam kadını döver.kadın korkar ,ses etmez.komşu duyar, korkar ses etmez.
yani devletten değil şahıslardan korkarız.
ve bu düzen böyleyken.daha çok dayak yeriz.korka korka

Bir baba köyde yaşar.. Çocukları olur 14 tane. Üçü ölür, Geriye 8 erkek 3 kız çocuğu kalır. Aynı anne ve babadan bu çocuklar..... Önce baba oturur sofraya ona özel yemek gelir... Sonra çocuklar ne varsa yerler.. Ki zaten bişey kalmaz olduğu kadar.... 3 büyük çocuk ilkokulunu tamamlar ve para kazanması için Büyük şehire gönderilir. Yalnız çocukların yatacak evleri yok... Orda burda nerde olursa günlerini tamamlar Allah büyük... Her hafta gelir afedersiniz altlarına yapacak kadar döver paraları toplar ve gider.... O paralarla gelecek mi hazırlar? Hayır. Çocukların gelceğini içkisine yatırır. Şiddet lafı duyunca aklıma bunlar gelir hep...
Bu adam benim dedem. senağlamaSorduğumda "cahillik" diyor. İşin enteresan tarafı benim babam ve amcamların hiçbirini ne içereken gördüm, nede şiddet uygularken.
İnsanlık hali herkes sinirlenir ama hıncını şiddetle çıkaranları Allah nasıl biliyosa öyle yapsın.

canım nazar boncuğum ve diğer arkadaşlar; bende şiddete uğrayanlardanım ama susup oturdum en başta.ama inanın bu eğilim hiç bitmedi. valla benim kocacımın elleri hala sağlam.geziyor tozuyor ama artık ben mutluyum çünkü bana sürekli psikolojik baskı yapan o adamdan kurtuldum heyyy darısı böyle kocası olan herkesin başına.:dance:

Kadınlar erkek çocuklarını yetiştirirken çok dikkat etmeli.Geçmiş zaman, kayınvalidemlerde oturmuş sılayı seyrediyorduk.Sıla kocasına tokat attı ,rahatsız oldum, erkekte kadında böyle hareketler yapmamalı.
Bu rahatsızlığımı dile getirdim, kayınvalidem sandı ki, eşim bana tokat atarsa ayrılırım diyorum.Aslında ben Boran'ın yerinde olsam ayrılırdım demiştim:)Gerçi aynı kapıya çıkar neyse.
Kayın validem hemen döndü ve dediki "ne yani ... seni dövse ayrılacak mısın? Ne olmuş erkek dedi,ben o kadar dayak yedim birşey olmaz " Hem de eşimin yanında söyledi.
Ben de dedim ki eğer beni kaybetmek istemiyorsa, öyle bir şey yapmayacak.
Kadıncağız gençken dayak yemiş, çocukları etkilenmesin diye de hiç çaktırmamış.Bunu normal görüyor ama, çocuklarına çaktırmamak için odasında sessiz sedasız dayak yiyen ve hıçkırıklarını içine gömen bir kadın figürü içimi burkuyor.Minnettarım iyiki çocukları görüp etkilenmemiş.Ve iyiki erkektir döver düşüncesini çocuklarına küçükken empoze etmemiş.
Başka bir örnek vereyim bir yakınım akraba ziyaretine gitmiş, çok yakınlarının yanına.Eşi "bu gün çık gel "demiş.O da ısrarlara dayanamamış ve bir gün daha kalacağını söylemiş.
Bir süre sonra adam 4 saatlik yolu aşmış gelmiş karısını geriye götürmüş.
Bunu duyduğumda çok sinirlenmiştim.Ama o yakınımın akrabası bir gün eşimle konuşurken demişki yakınımın eşi için :"........ erkek adam ,.... abla bir gün daha kalmak istedi hemen arabayı dayadı kapının önüne aldı gitti karısını".
(O adam ki karısına hem sözlü,hem fiziksel şiddet uygulayan biriydi.Biriydi diyorum çünkü bir gün kızın ailesi devreye girdi, adamın üstüne yürüdüler.Sonrada adamın yanında kızlarına "bundan sonra sana el kaldıracağını anladığın anda sen de ona vuracaksın ve bize haber vereceksin hemen "dediler.O günden sonra kız kendine güvendi ,sessizce dayak yemek yerine karşı çıktı.Adam artık uzun zamandır el kaldırmıyor.)
Benim eşim iyiki erkekliğini böyle şeylerle ispatlama yoluna gitmiyor diye düşündüm açıkçası .Toplumun erkek adam algısı çok yanlış .Erkek adam karısına vurdummu ses getirecek.Erkek adam karısının sözüyle hareket etmeyecek.Erkek adam herşeyi yapabilir karısı ses çıkarmayacak.Bu örnekler çoğaltılabilir.
Karısını mutlu eden erkeklere hep kılıbık denir ya, farkındaysanız.
Diyeceğim o ki çocukları yetiştiren anneleridir.Kadın, kadına düşmanlık yapmaktadır.Çocuklarını da kadına düşman yetiştirmektedir.
Geriye kalıyor ruh sağlığı bozuk erkekler, onlara da yapabilecek bir şey yok.
Bir de evlenmeden önce işaretleri iyi algılamak gerekiyor.

şiddet affedilmez bir olay ben de eşim tarafından tartaklanıp şiddet gören biriyim ve hiç aklımdan çıkmıuor bana yaptıkları unutamıyorum sanırım boşanmak doğru bir karar çünkü döven insan sevmiyordur.sevgi yoksa evlilik de olmaz ...

Hiçbir kadın asla şiddete izin vermemeli eğer ilk seferinde izin verirsen mutlaka arkası gelir! Ben böyle bir şeye asla izin vermem eşimden hemen boşanırım hele işim gücüm varsa o evde durduğum kabahat.Zaten böyle şiddet dolu bir evde yaşayan çocukların pisikolojisini bir düşünün artık kendisini düşünmüyorsa onları düşünsün bence ve böyle bir kişiyle evli kalmamalı! İnsan sevdiğine kıyamaz!!!!!!

Sizleri anlamadığımı sakın düşünmeyin en iyi ben anlarım çümkü benim annem 10 yıl şiddete maruz kaldı güya bizi düşünerek (SAÇMA VE GEREKSİZ) ama olan ona ve bizim pisikolojimize oldu ve ben şu anda evliyim ve böyle bir durumla karşılaşsam ASLA izin vermem!
Zaten böyle birşey olmaz çünkü eşim beni çok seviyor ve ben de onu çok seviyorum.
Erkek dediğin döver diye saçma ve anlamsız bir cümle olamaz! Bence şiddet uygulana insan bile denmez!Çünkü: insan dediğin vicdanlı olur,merhametli olur,sever,sayar ve kimseye zarar vermez.

Son düzenleme:
şiddet nedeniyle boşandığımda bir yıllık evliydik. boşanma konusunda kararımı değiştirmek için eski eşin babası aradı. "kızım sen hiç üzülme, bi daha yapamayacak, ben de onun elini kolunu kırdım!"
...

bende eşim tarafından şiddet gördüm 1 kere ve 1 çocugum vardı en kötüsüde onun gözünün önünde olmasıydı evden ayrıldım günlerce annemde kaldım eşim çok yalvardı günlerce ağladı sızladı 1 şans daha vermemi istedi sırf oğlumun hatrına kabul ettim bu olayın üstünden 3 yıl geçti evet bir daha asla olmadı zaten ama ben dün gibi hatırlarım yani eskisi gibi olmuyo bazen aklıma geliyo gözlerim doluyo
içimden bişeyler kopuyo sankiii uffff allah bida yaşlatmaz umarım

ama eşim çok iyi anladı ki o eli bana bir daha kalktığında ben yokummmm en azından buna eminim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…