Aynı sorun bende de var. Konuşacak konu bulamıyorum. İfade güçlüğü çekiyorum. En basidinden izlediğim bir film hakkında yorum yapamıyorum. Başta insanlardan utandığım için zannediyordum ama farkettim ki kendi kendime de bir şeyler anlatamıyorum. Nasıl diyeyim böyle bir saflık var üzerimde gibi. Etrafımda olan biteni fazla algılayamıyorum. Sanki her şeye geriden geliyormuşum gibi.
Ben yıllarca kendimce sosyal fobi dedim geçtim ama bunun altında çok farklı şeyler olabilir. Mesela sosyal fobi olsa kendi başına olduğunda kompozisyon falan yazabilirsin ya da kendi kendine konuşabilirsin. Ama kompozisyon yazı vs. yazamıyorsan, okuduğun bir kitabı kendi kendine yorumlayamıyorsan bu sosyal fobi değildir diye düşünüyorum. Ya da sosyal fobiye sebep oluyor.
Ben de sizinle aynı şekilde ortamlarda konuşacak konu bulamıyorum çünkü şimdiye kadar yaşadıklarımı algılayamamışım. O yüzden de belli bir bilgi birikimim olmamış. Böyle olunca da ortamlarda sessiz kalıyorsun ve insanlar seni sosyal fobik zannediyor. Bence bu olay sosyal fobiyi tetikliyor. Ya da aşırı kaygıdan mükemmeliyetçilikten vs dikkat dağınıklığı oluyor ve konulara odaklanamıyorsun bu da donuk bir beyne sebep oluyor. Bu yüzden ortamlarda sohbet edecek birikimin olmuyor. Girdiğin ortamda konuşamadığın için geri planda kalıyorsun ve sonradan konuşmalara girebilecek olsan bile utandığın için giremiyorsun. Hepsi birbirini tetikliyor. Yani çok düzgün ifade edemedim ama ben kendimde bunları farkettim.
Sizin nasıl oluyor yalnızken kompozisyon yazabiliyor ya da bir konuyu düzgünce ifade edebiliyor musunuz? Sosyal fobim vardı hipnozla çözdüm gibi demişsiniz. Ama bu sorununuz hala devam ediyor anladığım kadarıyla.
Ben kendi kendime çok deneme yaptım. Yok. En basit konularda bile 2 lafı bir araya getirip bir şeyler anlatamıyorum. Böyle bir alıklık var üzerimde ve bunun sıkıntısını en çok iş hayatında çekiyorum. Bu yüzden de üniversitede lisede falan hiç doğru düzgün arkadaşım olmadı. Çok fırsatlar kaçırıyoruz bu sebepten. İlla bir çözüm yöntemi olmalı bu işi iyi bilen bir terapistten destek alınmalı bence. Çünkü bu konu bence baya karışık bir konu. Çok fazla sebepleri olabilir.