Serinlerken hastalanmayın

nrsnkma39

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
4 Mayıs 2007
3.556
10
158
Ankara
27 Haziran, 2007 0900 (TSİ)


Tüm Sağlık Haberleri

Vücut sıcaklığının çok altında ya da üzerinde çalıştırılan klimalar vücudu olumsuz etkiliyor.

Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Evci, klimaları kullanırken yaratacağı zararların göz önünde bulundurulması gerektiğini anlattı:

"İnsan vücudu sıcaklığına uygun klima çalıştırmayı unutmamalıyız. Vücut sıcaklığının çok daha altında ya da üzerinde kullanılan klimalar insan vücudunu rahatsız edecektir. İnsan vücudunun ortalama vücut sıcaklığının 37 derece olduğunu söylersek klimaların 20 ile 26 derece arasındaki sıcaklıkta çalıştırılması yeterli olacaktır."

Sıcak havadan ani soğutulmuş bir ortama giren insanlarda metabolizmanın kendisini ayarlamasında güçlükler ortaya çıktığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Evci, "Çocukların, yaşlıların ve gebelerin bu gibi ortamlarda rahatsızlandığı bilinmektedir. Bu kişilerin klimaların direkt etkilerine maruz kalmaması gerekmektedir. Klimaların perdelerini yukarıya veya aşağıya doğru çevirerek üsten ya da alttan gelecek bir havalandırma yapmaya özen göstermeliyiz" dedi.

Evci, klimaların kendi iç sistemindeki suyun buharlaşması ve tekrar makineye dönüp su olması şeklinde bir çalışma düzeneğine sahip olduğunu belirtti:

"Klimalar bunu yaparken dışarıdaki havayı da kullanıyor. Bu nedenle bulunduğunuz ortamın havasının kalitesi çok önemlidir. Eğer ortamda nem yüksekse ve çok sayıda asılı toz parçacıkları varsa klima bu havayı kullanarak tekrar ortama verecektir.

Bundan da özellikle alerjik hastalıkları olanlar etkilenir. Astım hastalarının da bu tür ortamlarda ataklarının arttığı bilinmektedir."

Klimaların evlerde bulunan her eşya gibi temizliğinin önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Evci, klimanın perdelerindeki ve iç yapısındaki tozların temizlenmesi gerektiğini, havadan kaynaklanan ya da klimaların içinde üreyen mantarların, hava akımıyla insan vücuduna girdiğini ve mantar rahatsızlıklarının artışına neden olabildiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Evci, çalıştırılan her klimanın dış ortama verdiği ısının da hesaplanması gerektiğinin altını çizdi:

"Günümüzde iklim değişikliği nedeniyle enerji ve ısı tasarrufuna geçmemiz gerekiyor. Tükettiği elektriği de göz önünde bulundurarak klimaları bulunduğu ortamın boyutuna uygun seçmeliyiz.

Çok büyük bir klimayı küçük bir odaya koyduğumuzda klimanın ortama vereceği soğuk hava o odanın kapasitesinden fazla olacaktır. Bu nedenle odada bulunan insanlar daha çabuk hasta olabilir ve daha fazla enerji israfı gerçekleşir."

Link Silinmiştir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…