• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sayıların yazılışı

Kazen

Yönetim
Administrator
14 Kasım 2001
21.163
2
69.488
1.623
101
1. Sayılar metin içerisinde yazıyla yazılır: bin yıldan beri, dört kardeş, haf*tanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, üçüncü sınıf.

Yaş otuz beş, yolun yarısı eder.

(Cahit Sıtkı Tarancı)

Buna karşılık saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır: 17.30'da, 11.00’de, 1.500.000 lira, 25 kilogram, 150 kilometre, 15 metre kumaş, 1.250.000 kişi, % 25, % 50.

Saat ve dakikalar metin içinde yazıyla da yazılabilir: saat dokuzu beş geçe, saat yediye çeyrek kala, saat sekizi on dakika üç saniye geçe, mesela saat onda.

2. Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır: iki yüz, üç yüz altmış beş.

3. Para ile ilgili işlem ve senet, çek vb. ticarî belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır: 650,35 (altıyüzelliYTL,otuzbeşYKr).

4. Notayı niteleyen sayılar ayrı yazılır: on altılık.

5. Oyun adlarını niteleyen sayılar bitişik yazılır: altmışaltı.

6. Romen rakamları ancak yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında, kitap ve dergi ciltlerinde ve kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların nu*maralandırılmasında kullanılabilir: XX. yüzyıl, III. Selim, XIV. Louis, II. Wilhelm, V. Karl, VIII. Edward, 1.XI.1928, I. Cilt, XII. Cilt.

7. Beş ve beşten çok rakamlı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve araya nokta konur: 326.197, 49.750.812, 28.434.250.310.500 .

8. Sayılarda kesirler virgül ile ayrılır: 15,2 (15 tam, onda 2), 5,26 (5 tam, yüzde 26).

9. Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir. Rakamla gösteril*mesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır: 15., 56., XX.; 5'inci, 6'ncı.

UYARI : Sıra sayıları ekle gösterildiğinde rakamdan sonra sa*dece kesme işareti ve ek yazılır; ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci.

10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100’er değil yüzer.

bilgiler için teşekkürler liseye geri gittim sayenizde. nostanji yaşadım.. ahh o yaş otuzbeş şiiri yokmu ezberleyip tek tek okutmuşlardı :smilewinkgrin:

Ceyar, bu verdiğin bilgiler günlük hayatta o kadar çok karşımıza çıkıyorki. Özellikle yanlış yazımlar. Türküz ama Türkçemizi tam olarak bilmiyoruz. Benki o kadar dikkat ederim, yanlış kullanımı anında düzeltirim (bu yüzden de tepki çektiğim olur) yahu düşün ki ben bile bazen yanlışlıklar yapıyorum. (Biraz ukalaca bir cevap oldu galiba:rolleyes2: )

Şöyle bir baktım kendime de yerinde ve düzgün kullanıyormuşum sayıları..gayet yerinde oldu ve siteye çok yakıştı düşüncesindeyim bu konuların..Türkçe'mize sahip çıkalım..Teşekkürler Kazen.

Ben bu konuda sınıfta kaldım galiba.:smilewinkgrin: Cümle içinde sayıları rakamla yazıyorum çünkü. Daha dikkatli olmaya çalışacağım :çiçek:

Teşekkürler kazen vermiş olduğun bilgiler çok önemli :eyes:

valla iyimiş burası. sağolasın ellerine sağlık. unutmıycam bunları

kuzum .!.:
Ceyar, bu verdiğin bilgiler günlük hayatta o kadar çok karşımıza çıkıyorki. Özellikle yanlış yazımlar. Türküz ama Türkçemizi tam olarak bilmiyoruz. Benki o kadar dikkat ederim, yanlış kullanımı anında düzeltirim (bu yüzden de tepki çektiğim olur) yahu düşün ki ben bile bazen yanlışlıklar yapıyorum. (Biraz ukalaca bir cevap oldu galiba:rolleyes2: )

KAZEN İMLA KURALLARINIDA YAZARMISIN RİCA ETSEK:)))
TÜRK'ÜZ !
BU ARADA BİLGİLERİN İÇİN TEŞEKKÜRLER HEP DŞÜNMÜŞÜMDÜR CÜMLE İÇİNDE RAKAM KULLANIRKEN NASIL YAZICAĞIMI:)

1. Sayılar metin içerisinde yazıyla yazılır: bin yıldan beri, dört kardeş, haf*tanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, üçüncü sınıf.

Yaş otuz beş, yolun yarısı eder.

(Cahit Sıtkı Tarancı)

Buna karşılık saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır: 17.30'da, 11.00’de, 1.500.000 lira, 25 kilogram, 150 kilometre, 15 metre kumaş, 1.250.000 kişi, % 25, % 50.

Saat ve dakikalar metin içinde yazıyla da yazılabilir: saat dokuzu beş geçe, saat yediye çeyrek kala, saat sekizi on dakika üç saniye geçe, mesela saat onda.

kazen bende öle biliyordum.müfettiş geldi.1. sınıf çocuklarına yazdırdığı cümle şuydu.2 kere tekrar etti ve akıllarında tutup yazdılar.
ahmet kahvaltıda dört tane zeytin yedi.
ve çocuklar 2 kişi hariç 36 ranesi 4 ü yazıyla yazmışlardı.ve müfettiş bunu yanlış saydı.açıklamada şu.mektup yazarkende

2. Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır: iki yüz, üç yüz altmış beş.

3. Para ile ilgili işlem ve senet, çek vb. ticarî belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır: 650,35 (altıyüzelliYTL,otuzbeşYKr).

4. Notayı niteleyen sayılar ayrı yazılır: on altılık.

5. Oyun adlarını niteleyen sayılar bitişik yazılır: altmışaltı.

6. Romen rakamları ancak yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında, kitap ve dergi ciltlerinde ve kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların nu*maralandırılmasında kullanılabilir: XX. yüzyıl, III. Selim, XIV. Louis, II. Wilhelm, V. Karl, VIII. Edward, 1.XI.1928, I. Cilt, XII. Cilt.

7. Beş ve beşten çok rakamlı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve araya nokta konur: 326.197, 49.750.812, 28.434.250.310.500 .

8. Sayılarda kesirler virgül ile ayrılır: 15,2 (15 tam, onda 2), 5,26 (5 tam, yüzde 26).

9. Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir. Rakamla gösteril*mesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır: 15., 56., XX.; 5'inci, 6'ncı.

UYARI : Sıra sayıları ekle gösterildiğinde rakamdan sonra sa*dece kesme işareti ve ek yazılır; ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci.

10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100’er değil yüzer.

slm kazeen haklısın ama bu yıl gelen müfettişde bunları sanırım bilmiyordu.
birinci sınıf çocuklarına iki kere tekrar ettiği cümleyi yazmalarını istedi.cümle aynen şuydu.
Ahmet kahvaltıda dört tane zeytin yedi.
sınıfın 36 kişisi sayıyı yazıyla 2 tanesi rakamla yazmıştı.müfettiş yanlış dedi rakamla yazacaklardı dedi bende hatırlattım:
Sayılar metin içerisinde yazıyla yazılır: bin yıldan beri, dört kardeş, haf*tanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, üçüncü sınıf.
savunmasıda şuydu.mektup yada dilekçe yazarken rakam kullanılıyo.
:))))))))))))))))
ne denir bunave teftiş notum 90
eğitim öğretim başarısı 70 üzerinden 60 vermiş.

birinci sınıf çocuklarına iki kere tekrar ettiği cümleyi yazmalarını istedi.cümle aynen şuydu.
sınıfın 36 kişisi sayıyı yazıyla 2 tanesi rakamla yazmıştı.müfettiş yanlış dedi rakamla yazacaklardı dedi bende hatırlattım:
Sayılar metin içerisinde yazıyla yazılır: bin yıldan beri, dört kardeş, haf*tanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, üçüncü sınıf.

Gülüm cahile laf anlatmak,deveyi hendekten geçirmekten zordur.Adam müfettiş olmuş ama insan olamamış.
Sen doğru yolunda devam et,bu taşlar ayaklarına dolansa da.
a.s.

belli zaten benim neden 2 senedir matematikten neden gecemediğim :) tembel şey :Roflol:

. Sayılar metin içerisinde yazıyla yazılır: bin yıldan beri, dört kardeş, haf*tanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, üçüncü sınıf.
Bu o mudur bilmiyorum ama ,lise yıllarında edebiyat öğretmenimiz 10'a kadar olan sayıları yazıyla yazmamızın daha doğru olacağından bahsetmişti. 10'dan sonrakileri de rakamla yazmamız gerekiyormuş. Bilmem anlatabildim mi?

müfettişler birbirleriyle bile çelişiyorlar. biri geliyor "ben bunu böyle istiyorum" diyor diğeri geliyor "hiç böyle olur mu" diyor. sen doğru bildiğinden şaşma. :1hug:a.s.

Back