Şampuan ve Saç Kremleri Sampuanlarda Bulunan Zararlı Maddeler

  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Y

yayen

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #1
evt arkadaşlar şampuanların bazılarında zararlı maddeler var herkes burda bildiği zararlı maddeleri yazabilirlerse sevinirim okuduğum bi erden silikon özellikli saç kremleri zararlı olduğu şaçı kırdığı ,oksijen içerikli maddeler,sodyum hidroksit ise saçderisinde kuruma dökülme yaptığı .umarım bu zararlı maddeler hakkında bilen arkadaşlarımız çıkar
 
Son düzenleyen: Moderatör:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #2
SLS ve TÜREVLERİ

SLS ( Sodium Lauret Sulfate)

SLES ( Sodium Lauryl Ether Sulfate)

ALS ( Ammonium Laureth Sulfate)

MLS ( Magnesium Laureth Sulfate)

Bu hammaddeler

Derinin zarar görmesine yol açar

Kök hücrelerine zarar vererek saç dökülmesine sebebiyet verir

Kalp ve ciğer gibi organlara kadar girerek iltihaplara yol açar

Çocuklarda göz gelişimini engeller


Sülfat bazlı hammaddeler üretim kolaylıkları ve ucuzlukları sebebiyle kozmetik sektörü başta olmak üzere endüstriyel temizlik maddelerinde de bulunur, yani sadece şampuan ve diş macunlarında değil bulaşık deterjanı, sıvı el sabunu, oto şampuanı v.b. üretiminde kulanılır. Bu hammaddeler sadece insanlara değil, suda düşük oranda çözündükleri için, atık sularla birlikte, nehirleri, gölleri ve denizleri kirletmekte, doğaya büyük zarar vermektedir.



COCAMİDE MEA, COCAMİDE DEA, COCAMİDE TEA

Şampuanlarda köpüğün çok ve kalıcı olmasını sağlayan bu maddeler, trietanolamin (TEA), dietanolamin (DEA), monoetanolamin (MEA) özellikle SLS ve diğer sülfatlı hammaddelerle birleşince, vücuda teması halinde dahi zarar verebilecek olan “nitrozoamin”leri oluştururlar. Bu maddelerin laboratuvar hayvanlarında yapılan incelemelerde beyin hasarına neden olduğu tespit edilmiştir.



PARABEN

Kamuoyunun yakından tanıdığı bir koruyucu hammadde olan paraben, kozmetiklerin raf ömrünü artırmak için kullanılır. En son Fransız hükümeti tarafından yasaklanmıştır. Paraben insanlarda. Endokrin (hormon) bozulmasına neden olur, parabenler östrojen hareketini taklit edebilir ve üreme ve cinsel gelişimi engelleyebilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlara sebep olurlar.



DMDM HYDANTOİN ve FORMALDEHİTLER

DMDM hydantoin kozmetik koruyucusu olarak kullanılır kanserojen olarak kabul edilen formaldehiti açığa çıkarır. Formaldehitlerin kullanımı 2012 yılından itibaren kimya sektöründe tamamen yasaklanacaktır.



BENZOİK ASİT ve SODYUM BENZOAT

Bir gıda koruyucusudur, maalesef hazır gıdaların çoğunda bulunmaktadır. Son dönem kozmetiklerde de kullanımı artmıştır. İngiltere Sheffield Üniversitesinin maya hücreleri üzerinde yaptığı araştırmada, sodyum benzoat (e211) adlı koruyucu maddenin, hücrelerin "güç istasyonu" olarak tanımlanan mitokondride dna hasarına yol açtığı tespit edildi. En son Coca Cola firması bu maddeyi kullandığı için özür dileyerek kullanımına son vermiştir.



PROPYLENE GLYCOL

Petrol kökenli bir hammaddedir, başta şampuanlar ve parfümler olmak üzere sık kullanım alanı vardır. Sinir sitemine ve bazı hassas organlara zarar verdiği bilinmektedir.



DİMETHİCONE (SİLİKON)

Kozmetik sektöründe yoğun kullanılan bu hammadde şampuanlarda saçı yumuşatma ve parlaklık verme amacıyla kullanılır. Ancak uzun vadede saçları zayıflattığı ve döktüğü bilinmektedir.


NaCl (SODYUM CLORİDE-TUZ) Bildiğimiz sofra tuzu, şampuanların neredeyse vazgeçilmezidir. şampuanlar tuzla ucuz ve kolay üretilirler dolyısıyla üreticiler tuz kullanır. denize girdiğimizde saçlarımızın tuzdan mahvolduğunu söyleriz ama şampuanlarla her seferinde kafamıza tuz banyosu yaptırırız.

bu maddelerin çoğu, sülfatsız tuzsuz şampuanlarda bulunmaz...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #4
Bu zararli seyler GLISS shampo'da varmi yaff

canım markette satılan bütün şampuanlar bunlarla dolu, bunları içermeyen şampuanlar var ama asla çok bilinen markalar değil. bir yerde okuduğuma göre, şampuanları bu kimyasallarla üretmek kolaymış, diğer üretim zormuş ve bu yüzden bilinen ve en çok satan şampuanlar bu maddelerle yapılıyormuş...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #5
kızlar bilemiyorum yıllardır annelerimiz bu şampuanları kullandı şimdi biz yıllardır kullanıyoruz, eğer çok çok zararlı olsaydı sağlık bakanlığı müdahale ederdi diye düşünüyorum, gerçi talk maddesinin çok zararlı olduğu bilinmesine karşılık hala kullanılıyo mesela o yüzden pek de emin olamıyorum ama, sadece silikon konusunda şunu söyleyebilirim, bi müddet silikonsuz şampuan kullandım saçlarım kurudu matlaştı ve çok fazla yıprandı, yani silikon zararlı olabilir saç sağlığı açısından ama silikonsuzlar da o kadar iyi deil, sonuçta silikon saçın etrafını sarıp koruyucu bi özellik gösteriyo

paraben konusunda da kullandığımız her kremde var paraben, ben olmayan pek bilmiyorum, hem de paraben raf ömrünü arttırıyo malum, içinde paraben olmayan ürünler de raf ömrünü arttırmak için başka maddeler kullanıyodur ve onların da çok sağlıklı olduğunu sanmıyorum
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #6

sana katılıyorum canım
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #7
revigen kullanıyorum şu anda ve bu yazdıklarınızın hepsi var şampuanımda. eczacının tavsiyesiyle almıştım, o kadar da para verdim. kel kalacağım bu gidişle..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #8
bu maddeler bebe şampuanlarında bile var
madem bu kadar kötüyse neden izin veriliyo bu maddelerin kullanılmasına
ben ona anlam veremiyorum
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #9
sana katılıyorum canım

kızlar sağlık bakanlığı izni diye bir şey yok, benim ablam iegm de çalışıyor. o kozmetik kremler şampuanlar varya hani onaylı falan diyorlar, hepsi yalanmış, onay monay hakgetire, veriyormuşsun bir kağıt, ben şu ürünü yaptım diye, bakanlık kayda alıyormuş, sonra olurda şikayet olursa denetliyormuş. şikayette de eğer içindekiler bilgisi üretim yeri falan doğruysa bir ceza yokmuş. yani bunları duyduğumda nasıl harap oldum anlatamam yıllardır sağlık bakanlığı onayı var mı diye ürün etiketi okudum, yazmayana güvenmedim. birgün sebamed aldım, baktım etikette yazmıyor, nasıl olur dedim, ablama sordum, o da bunları anlattı bana, gerisini siz düşünün...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #10
bakın bu da linki

Kozmetikler Şube Müdürlüğü

bakın ne diyor

" 30 Mart 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5324 sayılı Kozmetik Kanunu, üretici (imalatçı/ ithalatçı) beyan ve yükümlülüğüne ve Bakanlığımız denetim ve piyasa kontrolü sistemine dayanır. Söz konusu tarihten itibaren kozmetik ürünler için teknik dosya (formül, spesifikasyon, ambalaj, etiket bilgileri vb.) incelemesi yapılmamaktadır.

Bir ürün için kozmetik bildirimi yapılması üreticinin ve ürününün, piyasada kontrol edilmek üzere Bakanlığımız kayıtlarına geçtiği anlamı taşır. Bildirim işlemleri izin, onay vb. herhangi bir anlam taşımamakta, üretici mevzuata uygun ve güvenli ürünü piyasaya arz etme konusunda sorumludur. Aksi tespit edildiğinde Bakanlığımızca 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ve 4703 Sayılı Kanun gereğince yasal işlem uygulanacaktır.."
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #11
Bu maddelerin uzun vadede zararlı olduğunu biliyorum ve olmayanını tercih ederim. Ama Türkiye de neden bu kadar pahalı? Maliyetleri aşırı fazla olsaydı yurtdışında da pahalı olurdu. Gerçekten insanların sağlığını düşünüyor olsalardı kar miktarlarını bu kadar yüksek tutmazlardı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #12

ya aslında ucuz olanlar var, biraz nette araştıranlar buluyor, şimdi marka verip reklam yapmak istemem ama nette birazcık gezmeyle bulursunuz...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #13
Ben de bütün maddeleri bilmiyorum ancak, SLS'nin oldukça zararlı olduğunu duymuştum. Hatta şampuanın içine bir miktar çam terebentin katılırsa SLS'nin zararlı etkisini yok ediyormuş. Tabi ne kadar doğru bilmiyorum. Yanlış yönlendirmiş olmayayım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #14
Bütün sampuanlarima baktim hepsindede SLS var olmayan yok yani ...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #15

rivayet canım, şampuana köpüğü veren kimyasaldır sls, sodyum lauret sülfat. bütün şampuanlarda olmasının sebebi, sls çok ucuz ve şampuan yapması kolay malzemeymiş. olmayanlar var tabi. ha birde bizde sls yok deyip als, mls kullannanlar var, bunlara kanmayın, iyi şampuanlarda sülfat ve tuz olmaz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #16
Bana SLS olmayan bi sampuan söyleleyin ama bence yok hepsindede var büzün markalara baktimmm ..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #17
Bana SLS olmayan bi sampuan söyleleyin ama bence yok hepsindede var büzün markalara baktimmm ..

var elacım, hemde o kadar çok var ki, 5 sene sonra sls li ürün kalmayacak piyasada, ama sls yok diye diğer sülfatları içeren kandırmacalara düşmeyin, sles als mls bunların hepsi aynı, sülfat içeriyorlar, içlerindeki tuz ve parabenle birlikte, hem saçı mahvediyorlar hemde egzamayı tetiklliyorlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #18
Yahu nerden bulunur söyleyin kuzum. Karbonatla temizliyorum kafamı ya da kremle yıkıyorum. Uygun sülfatsız varsa alabilirim. Organix falan demeyin nolur başedemiyorum ben o markalarla
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #19
Yahu nerden bulunur söyleyin kuzum. Karbonatla temizliyorum kafamı ya da kremle yıkıyorum. Uygun sülfatsız varsa alabilirim. Organix falan demeyin nolur başedemiyorum ben o markalarla

ya şimdi marka yazmak istemiyorum, reklam olmasın, fiyatı 7,5 lira nete yaz sülfatsız şampuan 7,5 lira diye karşına çıkacaktır. markanın kendi sitesi var gir orda içerik bilgisini bile yamışlar, kafana takılan birşey varsa sor, ben şahsen sordum, adamlar aynı kentte olduğumuz için lütfedip ayağıma kadar geldiler. gerçi bunda akademisyen olmamın etkisi olabilir. ama cevap verirler sana. soru cevap bölümü var sitede orayı mutlaka oku.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi yayen
  • #20
bahsettiğin şampuan doa sanırım ben yaklaşık 2 aydır kullanıyorum saç bakım yağıyla beraber ve çok memnunum doğal şampuanlar saçı çok kurutur dedikleri için çok korkmuştum ancak hiçte öyle değil
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…