Şamil Tayyar'dan skandal Soma açıklaması

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.718
698

Şamil Tayyar'dan skandal Soma açıklaması

14.05.2014 01:05

AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Beyaz TV’de yayınlanan Son Söz programında Soma’da yaşanan iş cinayetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Muhalefeti “etten püften”önerge vermekle suçlayan Tayyar, “Araştırma önergelerinin temel hedefi Meclis’i tıkamak.” dedi.
SOMA MESELESİNİN HAYATİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ…
CHP’nin Soma önergesinin Meclis'i tıkamak için verildiğini savunan Tayyar şunları söyledi, “Araştırma önergelerinin temel hedefi Meclis’i tıkamak.Onun araştırılması değil. O gün onunla ilgili bir gazete haberi çıktıysa muhtemelen bilemiyorum. Hemen onu önergeye dönüştürüp vermişler.Eğer bu konuda ciddiyseniz bu konunun hayati olduğunu düşünüyorsanız tıpkı 4+4’te olduğu gibi içki düzenlemesinde olduğu gibi nasıl ortalığı karıştırdıysanız aynısını burada yapınız.
ÖNERGEYİ GEÇİRMEK İÇİN NE YAPTINIZ
HSYK ve MİT kanunu çıkarırken kıyamet koparsaydınız bu araştırma önergesini verirken de kıyameti koparsaydınız. Hiç kimse sesinizi duymadı. Muhtemelen içeride ya 5 kişi vardı ya 10 kişi vardı. O da konuşan kişiler grup başkanvekilleri ve grup yönetimleri hepsi bu.Ondan sonra biz bunu vermiştik reddettiler. Sen kabul edilmesi için ne çaba harcadın? Verdikleri önergenin ciddiyetini kendileri kavramamış.
http://odatv.com/n.php?n=samil-tayyardan-skandal-soma-aciklamasi-1405141200
ideo için linke tıklayabilirsiniz...

yeter etti artık muhalefetin insanların acısından nemalanması, onların bu paldır küldür siyasetleri yüzünden gerçekler hep abluka altında kalıyor. soluk almadan acaba hükümeti nasıl yıpratız diye sarıldıkları her bomba ne yazık ki milletin bağrında gereken infiali uyandırmıyor. hükümet nasıl düşürülür bu millet anlatır size yeter ki pis siyasetinizi insanların vicdanına bulaştırmayın.

Son düzenleme:
neden. gerçekler korkutuyor mu.
. bunun için önerge verilmiş ve red edilmişmi. açık ve net. bu ölümlerden kimin sorumlu olduğu ortada.

Son düzenleme:
29 Nisan 2014
[video=youtube;KzoM35Jwzxk]http://www.youtube.com/watch?v=KzoM35Jwzxk&feature=youtu.be[/video]

Bağırmadan , kavga etmeden iletişim kuramayız çünkü değil mi ? Dinlenebilmek için gereken ön koşullar mıdır açıklamasında işaretlediğim yerler ? Yazık desek neye yarar. Ecel , kader , vade bu kadarmış demek daha mı kolay.

Soma da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet , geride kalan yakınlarına dayanma sabrı diliyorum. Başımız sağ olsun.

NE iktidarin nede muhalefetin bu ülkedeki ince detayları düzeltmek için çok bir çabası oldugunu sanmıyorum .. al birini vur ötekine yani
sonra o ince detaylar böyle patlıyor vede ne ehemmityeli oldukları ortaya çıkıyor işte
ALLAH'dan rahmet diliyorum..

Son düzenleme:
Kader mi diycez yine?
Takdiri ilahi mi yoksa sağ kurtulanlar için öldürmeyen allah öldürmüyor mu?
Bunları çok söylemedik mi zaten?

Kader mi diycez yine?
Takdiri ilahi mi yoksa sağ kurtulanlar için öldürmeyen allah öldürmüyor mu?
Bunları çok söylemedik mi zaten?

kader herşey normalken olan şeydir, bu kadar anormallik bu kadar can olsa olsa ihmaldir. kader üstü

kader herşey normalken olan şeydir, bu kadar anormallik bu kadar can olsa olsa ihmaldir. kader üstü

Her olaydan sonra ihmal var deniyor zaten.
Peki ne yapılıyor başka ihmaller olmasın diye? ne yazıkki hiçbir şey.
Biz bunu marmara depreminde de, van depreminde de yaşamadık mı?
Bu ne iktidar ne muhalefet sorunu bu bir devlet sorunu bu konularda bile ortak haraket edemeyen iktidar da muhalefette utanmalı bence.

"Kaza üzerinden siyaset yapmayın."
Tamam, sahiden bugün yapmayalım. Benim de içimden gelmiyor mesela ama öfkeli olmadığım için değil, üzüntüm öfkemi geçtiği için laf söyleyecek dermanım yok bugün.
Fakat yarın yapacağım.
"Akp'ye bağlamayın." diyen arkadaşlar var, kime bağlayayım? Akp allaha bağlarken iyi ya? "Şehit" kelimesini düşürmüyorlar ağızlarından, ilahi bir güce bağlıyorlar alttan alttan mesajlarla .. Akp'ye bağlamak allaha bağlamaktan daha mantıklı değil mi bu faciayı?
Bu madenler kimin denetiminde arkadaşım?
Devletin işi değil mi vatandaşını korumak?
Al meclis tutanakları ortada, muhalefet soru önergesi vermiş kazadan daha bir kaç hafta önce kaza yaşanan maden hakkında, dakikasında reddetmiş Akp vekilleri. Kim yani bu işin sorumlusu?
"Kader, kısmet, şehit, allah."
Dünyanın en büyük kömür rezervi Almanya'da. Allah niye orada hiç işçi öldürmemiş de sürekli bizimkiler ölüyor müdür? Amerika'da neden hiç yok da bizler yüzer yüzer ölüyoruz? Akp'yi koruyacağım diye allaha bok atıyorsunuz farkında değilsiniz, bize garezi var gibi duruyor direkt sizin kafadan bakınca.
15 yaşında çocuk ölmüş madende, 15 yaşında bak.
Bakan rakam vermekten vazgeçti zira yüzlerce sigortasız - kayıt dışı işçi çıktı ölüler arasında, şimdi senaryo hazırlıyorlar ki kendisi de dile getirdi "madenciler dışında ölüler de var" diye. Aslında onlar da madenci işte, saati 5 liraya çalışan.
Bu şirkete maden ihalesini veren kim; devlet.
İşletme iznini veren kim; devlet.
"Çalışma şartları uygun." raporu veren kim; devlet.
Kayıt dışı işçilere göz yuman kim; devlet.
Çocuk işçilere göz yuman kim; devlet.
Devleti kim yönetiyor; Akp.
Kime bağlayayım?
Yahu sen söyle, siyaset yapma diyen söylesin, ne yapayım? Yüzlerce insan bir gecede ölür mü lan? Yüzlerce insan ihmalkarlık sonucu ölür mü hoca? Lan benim hayatımda daha tanıdığım 30 kişi ölmemiştir. Üzüldüğün ölümleri saysana bir aklından, ben saydım, 6 ölüme üzülmüşüm, beni üzen 6 ölüm yaşamışım bu yaşıma kadar. En az 500 kişi öldü, 500 insan, rakam olarak değil de söylediğim şeyi düşünerek bak bu 500'e.
Siyaset yapacağım yani.
Ölümler üzerinden değil, ölüler üzerinden değil; o ölümlere neden olan kişiler üzerinden, olaylar üzerinden siyaset yapacağım. Devlete hesap soracağım gücüm yettiğince, insanları hesap sormaya davet edeceğim, kendi babaları - kendi eşleri - kendi kardeşleri o madende ölmüşler gibi hesap sorsunlar isteyeceğim.
Tamam, bugün değil.
Dermanım yok üzüntüden.

John Milton

ben iktidar değilim o iktidar ..ve yasama yürütme yargı 'hükümet' hepsi o.... o zaman böyle büyük bir olay için kimi suçlayalım ..size göre kimseyi suçlamamak doğrusu peki ya sonra ne olacak bu ihmallere göz yuma yuma bu hale gelindi...muhalefet yemesin bu olayın ekmeğini elbet o ayrı.. fakat bir ülkede o kadar insan ölüyorsa tek sorumlu onlardır kimse kusura bakmasın..iktidar ne yapabilir ki diyenlerinizi duyabiliyorum ve şaşırıyorum ..bu iktidar her şeyi yapabilirdi dimi bunu söyleyen hep sizdiniz... acı üzerinden siyaset yapmıyo kimse sadece nerde bu devlet diyo!!! çok da haklılar!!!

Ağzına sağlık
Koskoca bir ihmal! Garibanın sesi de çıkmaz, hakkını da arayamaz pisi pisine yüzlerce can gitti ya.. Bu kadar mı ucuz insan hayatı?

Evet kader tecelli etti,ömürleri okadardı amenna
Fakat kader iradeden bağımsız değildir,bugün denetim yapılsa önlemler alınsa bunlar yaşanır mı?hangi ülkede bu kadar ucuz insan hayatı?
Birde çıkıp saçma sapan açıklamalar yapıyorlar nasıl devlet büyüğüsün sen ya ?senin ihmalin sen sebep oldun hala nedir bu zeytinyağı gibi üste çıkmalar anlamak mümkün değil

Sus diyorum kontes kendime ama yoook susamıyorsun yahu bu ölümleri birazda ttk kanununda daha yürürlüge girmeden büyük baskılar yapılarak degiştirilen denetim hükümlerinde arayın ama yooook bellemişler hükümet aşagı hükümet yukarı...Hükümet kadar taşşşşş diyesi geliyor insanın yeter artık..

yeni çıkarılacak olan tkk da bütün sermaye şirketlerine denetyim gelecekti ama sagolsun sizin ''önerge sundu ciddiye alınmadı'' dediginiz chppppppp ayrıca tusiad ve tob yasa tekliflerini degiştirdiler

neydi biliyor musunuz istemedikleri maddeler ?

şeffaflık denetimi ?

Neydi bu ? sermaye sirketlerinin hem internet sitesi kurma zorunlulugu hem de bu şirket bünyesinde çalıştırdıkları işçi sayısını yaşlarına varana kadar bildirme zorunlulugu

üstelik chp genel başkan yardımcısı faik beyde denetim yükünün maliyetinden yakınarak aldıkları ve degiştirilmesi için sundukları önerinin yerinde oldugunu beyan etmiştir.

Az önünüze bakın yeter artık..,

sanırsın CHP ak pak ! şimdi soruyorum niye yasa daha çıkmadan bu teklifi degiştirilmesi için çaba sarfettiniz yok mu bu ölümlerde bir parmagınız ? nedir bu illede biz demiştik feravanınız demiştiyseniz eger niye böyle bir kararı aldınız ?

alın şimdi savunun akşama kadar..

Son düzenleme:

Evet malesef burası Türkiye, burası ihmallerin ülkesi.
Ya bir maganda kurşunuyla hayatından olursun, ya kocan öldürür, ya en demokratik hakkın olan eylem hakkını kullanıp sokağa çıkınca polisin attığı biber gazı kapsülünden ölürsün. Bunları yaşamadıysan, yada yaşadığın halde hayatına devam ediyorsan şanslısındır verilmiş sadakan vardır.
ya inşaat işçisisindir iskeleden düşer ölürsün, yada madencisindir.
Düşündüğümde gerçekten şansa yaşadığımızın farkına varıyoruz.
Aslında sorun iktidar muhalefet sorunu değil sorun devlet sorunu. Bu tür konularda bile asla birlik olamayan, olmayan başta iktidar daha sonra muhalefet bu tablonun en başındaki sorumludur.

Doğruları duyunca nedense CEHAPE zihniyetini diline dolayanlar oluyor.
Her kimseniz, şu ölümler karşısında sessiz kalabiliyorsanız, umursamayabiliyorsanız insan değilsiniz.
Bu kadar net söylüyorum.
Yüz karası değil, ekmek parası...

Son düzenleyen: Moderatör:

..........................

böyle bi durumda bile kendine partisine pay çıkarmak pes doğrusu....

Bundan bir kaç yıl önce nerede olduğunu hatırlayamadım ama başka bir ülkede de maden kazası olmuştu.
mahsur kalan madencilere günler sonra ama sağ olarak ulaşılmıştı.
Bu bile ülkemizde hala birşeylerin yanlış olduğunu farkına varmamız için yeterli bir durum.
Bu gün yaşadığımız olayda tek bir ihmalde yoktur üstelik. Bir ihmaller zinciri vardır.
Gerçekleri görmek, anlamak, kabul etmek ve hesabını sormak bu acıyı yüreğimde yaşıyorum diyen herkesin kalbi görevidir.
Vicdanidir. İnsanidir.

[h=1]Dünya devlerini geride bıraktık![/h][h=2]Türkiye madenlerde ölümlerde dünya sıralamasının en üst sıralarında yer alıyor.[/h]14 Mayıs 2014 Çarşamba 12:10

Dünyanın ilk iki büyük kömür üreticisi olan Çin ve ABD'de meydana gelen maden kazaları incelendiğinde taş kömürü için milyon ton üretim başına ölüm oranlarının Türkiye'den düşük olduğu görülüyor. 2008 yılında, Çin'de milyon ton başına düşen ölüm sayısı 1.27 iken, aynı oranın Türkiye'de 5 kat daha fazla olması dikkat çekiyor.

Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) raporuna göre, 100 milyon ton kömür üretimi başına düşen ölüm sayısı ABD'de 1 ile 6 arasında değişirken, Türkiye'de bu sayı yıllara göre 900'ü dahi aşıyor.

TEPAV'ın 2010 tarihli "Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir

Değerlendirme Raporu"nda yer alan verilere göre, Türkiye'de maden ocaklarındaki ölümlerin kömür üretimine oranı dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor.

Buna göre, üretilen yüz milyon ton kömür başına en az ölüm 256 kişi ile 2006 yılında oldu. Bu rakamın en yüksek olduğu yıl, 100 milyon ton üretime 923 kişinin öldüğü 2003 yılı oldu. Türkiye'de yüz milyon ton üretimde 2000 yılında 710 kişi ölürken, 100 milyon ton başına ölen madrenciler 2008 yılında 722 kişiye çıktı.

Buna karşılık, dünyanın en büyük kömür üreticileri ABD ve Çin'deki kömür üretimi başına düşen ölüm oranları Türkiye'nin çok gerisinde kaldı. Çin'de yüz milyon ton üretim başına düşen ölüm oranları 2000-2008 yılları arasında 150 ile 411 kişi arasında, aynı dönemde ABD'de ise 1 ile 6 kişi arasında arasında değişiyor.

TAŞ KÖMÜRÜ OCAKLARINDAKİ ÖLÜM ORANI

Maden kazaları ile ilgili istatistikleri incelediğimizde kazalardaki ölüm sayılarının taş kömürü ve linyit ocaklarında anlamlı şekilde farklılaştığı görüldü. Milyon ton başına düşen ölüm sayısı 2007 yılında taş kömürü ocaklarında linyitin 30 katı kadar. Yıllara göre bakıldığında aradaki fark değişmekle birlikte yine de her yıl taş kömürü ocaklarındaki ölüm oranı linyitin oldukça üzerinde.

TÜRKİYE MADENLERİNDE ÖLÜMLER

TEPAV'ın raporunda yer alan verilere göre, Türkiye kömür sektöründe, 1991-2008 döneminde iş kazaları ve meslek hastalığı nedeniyle toplam 2 bin 554 kişi yaşamını yitirdi. Bu kazalarda yaralanıp sürekli iş göremez hale gelenlerin sayısı ise 13 bin kişiyi geçti. Türkiye'de 2000-2008 yılları arasında taş kömürü maden kazaları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 135 oldu.

Madencilik sektörü iş kazaları ve meslek hastalıklarının en fazla görüldüğü sektörlerden biri. Türkiye'de son yaşanan Zonguldak maden kazası ve son yıllarda bu tür kazaların sıklıkla tekrarlanması ve ölümlerin yaşanması maden ocaklarının yapısı, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili soruları gündeme getirdi. Sadece kömür sektöründe, 1991-2008 döneminde iş kazaları ve meslek hastalığı nedeniyle toplam 2 bin 554 kişi hayatını kaybederken, sürekli iş göremez hale gelenlerin sayısı ise 13 bin 87'e ulaştı.

ÖZEL İŞLETMELERDE ÖLÜM ORANLARI DAHA YÜKSEK

Taş kömürü üretiminin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve taşeronları tarafından yapılması dışında 2000 yılı sonrasında özel işletmeler tarafından da üretim yapılıyor. Kazalar sonucu meydana gelen ölüm sayılarına TTK ve özel işletilen maden ocakları ayrımında bakıldığında milyon ton üretim başına düşen ölüm sayısının özel işletmelerde daha fazla olduğu görülüyor. Özel işletmeli maden ocaklarında 2000 yılından itibaren üretim yapılıyor fakat asıl üretim artışı 2005 yılından itibaren görülüyor. Özel ocaklarda üretim başına düşen ölüm sayısının 2003 yılında bir sıçrama göstermesinin nedeni ise 2002 yılına göre hem üretimin düşmesi hem de kaza sonucu ölen kişi sayısının iki katına çıkması olarak gösteriliyor.

DHA
http://www.ulusalkanal.com.tr/emek/dunya-devlerini-geride-biraktik-h27863.html

SOMA

Sorma, yazacak hiçbir şey bulamıyorum, türlü duygular içindeyim. Dilimizdeki hiçbir cümlenin ve sözcüğün bu yazıya ait olamayacağını, dahası yakışmayacağını düşünüyorum. Orhan Veli’ nin ’’Kelimelerin kifayetsiz olduğu…’’ dediği bu olsa gerek!
14-05-2014 09:05:48

Yücel ÖNDER

Ajansları anbean takip ediyorum. Göçük altında kaç kişinin kaldığı belli değil. Yazıya başlamadan ölü sayısı 17’ ydi, birkaç dakika sonra haber sayfalarına 157 olarak düştü. Yaralı sayısı 50-200 arasında değişiyor: bir artıyor, bir azalıyor. Çok farklı rakamlar zikrediliyor, inanmak istemiyorum. Televizyon sürekli açık, ateşli sunucuların son dakika haberlerini duymamaya çalışıyorum. Manisa’ ya ait yerel sayfalara bakıyorum, tatmin edici haber yok. Ulusal haber ajansları net bilgi vermiyor. Allah’ tan sosyal medya var, diyorum. Sosyal medya adeta yıkılıyor, öfke dalga dalga büyüyor. Amatör fotoğraflar paylaşılıyor; göçük altından sağ çıkartılan madenciler, yüreğime biraz su serpiyor.

Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın, demiş Albert Camus. Çocuk işçiliğinde dünya ikincisi, Avrupa birincisi; işçi ölümlerinde dünya üçüncüsü, Avrupa birincisi olan 2014’ ün Türkiye’ sini resmetmiş bence Albert Camus. 2010’ da Zonguldak’ taki grizu patlaması nedeniyle ölen 30 madenci hakkında ’’Güzel öldüler.’’ diyen dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’ i, ’’Maden kazası, madencinin kaderidir; ölmek, bu mesleğin kaderinde var!’’ diyen başkanını tarif etmiş. CHP’ nin Soma’ yla ilgili soru önergesi iktidarın hayır oylarıyla 16 gün önce reddedildi, belki yapılacak çalışmayla felaket önlenmiş olurdu, bilemeyiz!

28 Mart’ ta %44.2 , 29 Mart’ ta %43.1 , 30Mart’ ta %43.3 ile almış AKP Soma’ yı. Oyunu 14.999’ dan 18.798’ e son olarak 29.305’ e yükseltmiş. Bu da ilginç bir ayrıntı olarak karşımda duruyor.

Pollyannacılık oynamak istiyorum ama rakamlar ortada. Her zaman söylerim: Rakamlar asla yalan söylemez. Normal bir insan bir saatte 53 litre oksijen tüketiyor. Göçük altında 300’ e yakın işçi kaldı, saatlerdir oradalar. Tabi ki buna göçük esnasında ortaya çıkan zehirli gazları da eklersek göçük altında kalan madenciler için yeterli hava yok. Tablo acı bir hal alıyor. Daha fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. Babası madenci bir çocuğun çizdiği resim gözümün önünden gitmiyor. Madencinin baretinin ışığı kadar aydınlanıyor çocuğun dünyası.

Ülkemizde adımınızı attığınız yerden maden çıkıyor ancak maden güvenliğinden söz edemeyiz. III. dünyanın muz cumhuriyetlerinden Şili’ de bile insan hayatı ne kadar değerli! 33 madencisini 69 gün boyunca yerin 680 metre altında yaşatıp kurtardılar, imrenerek izlemiştim. Özellikle devlet başkanı Sebastian Pinera’ nın ekiplerin madencileri kurtarırken hazır bulunması, madencileri teker teker kucaklaması tek kelimeyle muhteşemdi, gözümün önünden gitmez. Televizyonu kapattığımda Enerji Bakanı, Manisa büyükşehir belediye başkanını suçluyordu. Bizim Şili’ den neyimiz eksik Pablo Neruda’ dan başka, diyesim geliyor? Onlarda çok farklı: Madenler özel hava ve yiyecek kabinleriyle donatılmış ve insan hayatı çok değerli! Öncelikli amaç maden değil insanı çıkarmak… Bizde öyle değil azizim. Orhan Veli’ nin dediği gibi:

Yüz karası değil kömür karası,
Böyle kazanılır ekmek parası…

Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Temsilcisi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…